Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

siemka, a powiedz moze jak to JVC sie sprawuje? (ostrosc w ruchu)

Ja sie zdecydowalem na SONY, pozostaje jednak ciekawosc, jak by to bylo z JVC :)

Hej, mam porównanie (tak na bieżąco) do moich telewizorów i powiem tak: nie wiedziałem do tej pory, że tak dobrze to może działać - i to niezależnie czy film jest puszczony z blu-raya czy dekodera tv! Lot kamery nad budynkami itp oglądałem po kilka razy i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony (ostrość i płynność obrazu). Nie jestem pewien czy każdy projektor (to mój pierwszy) ma przewagę nad TV czy to za sprawą procesora?

Oczywiście też rozważałem SONY (tak naprawdę tylko Sony i JVC, reszta mnie nie interesuję).

Wybrałem JVC bo słynie ze świetnej czerni i świetnego kontrastu natywnego - w moim przypadku jest to "tylko 1:30 000". Nie ma telewizorów o takich parametrach. Przepraszam są o wyższych - ale obraz rozjaśnia się i ściemnia - to mnie strasznie denerwuje. Tutaj tego po prostu nie ma! Nie jestem pewien czy SONY (przynajmniej z tego rocznika i w podobnej cenie np. HW10, HW15) nie korzysta po części z kontrastu dynamicznego pomimo tej samej technologi co JVC (Lcos)?

Tak jak wspomniałem to mój pierwszy i jedyny projektor do filmów. Mam porównanie tylko do telewizora / sprzętu biurowego (to jak dzień i noc) / no i prawdziwego kina. Uważam, że JVC najbliżej do prawdziwego kina - tylko, że rozmiar mniejszy i nikt mi nie je nad głową :)

Jestem pewien, że Twój Sony jest nowszy i pewnie pod wieloma względami lepszy ale też droższy :)

pozdrawiam

Edytowane przez lukefx100

Witam

Po wielu przemysleniach w koncu zamowilem ekran Kauber 250x140 grey flex. Jezeli przy montazu bede posiadac jeszcze optike to napewno zalacze fotki obu dla porownania.

Nastepny wiekszy dylemat to projektor JVC vs Sony.

Propos... moze kogos zainteresuje widzialem MS uzywke 100" na alle.

Edytowane przez hifibloke

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Co do proja to sprawa wbrew pozorom bardzo prosta jak się posiada odpowiednią ilość gotówki .... jeżeli tylko do filmów to jvc a jeżeli chciałbyś oglądać filmy i lubisz pograć to tylko sony... wybór prosty...choć nie tani ;)

Edytowane przez Yodas

HIfibloke, z mojego doświadczenia co do grania owszem zgodzę się z Yodasem że bardziej Sony ale jeśli chodzi o pokój i filmy wszystko zależy jakiego koloru masz ściany i meble. Z fotek które wstawiałeś nie są to bardzo ciemne kolory a wskazana by była jaskinia aby wykorzystać atut czerni w JVC. Najlepiej to wszystkie ściany i sufit czarne ewentualnie inne ale bardzo ciemne kolory. Na podstawie zdjęć które wkleiłeś sugerowałbym soniaka niż JVC bo nie wykorzystasz jego potencjału w głębiach czerni. Ja również stałem przed tym wyborem jak swojego kupowałem sony czy jvc. Wygrał sony ze względu że mam salon użytkowany do wszystkiego zarówno jaka salka kinowa jak i pokój dzienny. Robię swoje zaciemnienia ale w chwili kiedy go kupowałem jeszcze nie przekonałem żony. Na chwilę obecną jak zaciemnie całe pomieszczenie na czarno brałbym może już JVC ale nie wiem jak teraz z ostrością w dynamicznych scenach. Jak swojego kupowałem to porównywałem z JVCx35 i niestety ale przegrał z moim sonym. Może już to poprawili w nowszych modelach tego nie wiem.

Po dość intensywnych testach w nienajgorszej salce (ciemno szary strukturalny sufit, ciemno pomarańczowe sciany i biały ekran, zamiast planowanego sony hw40 kupiłem optomę hd50. Plastyka obrazu z dlp podobała mi się bardziej niż z sony. Nie doszukałem się różnic w kontraście (tak, wiem że to nie były warunki...) i ostrości. Kolory też specjalnie nie były lepsze czy gorsze w porównaniu a i tak będę kalibrował.

Tęczy z dlp też nie zauważyłem.

Jestem do przodu o kilka tys. :-) i poważnie zastanawiam się nad ekranem MS.

Nie daje mi tylko spokoju myśl że może adeo helios gray też będzie równie dobry w moich warunkach (planuję 100cali, ogladac będę z 3m, sciany i sufit matowa zieleń) a kosztuje połowę MS....

Jakaś rada?

Bipo sciany zawsze moge przemalowac, bo to salka na film i muze jest a projaka to raczej ciezko potem wymienic :)

mirhon z tego co slyszalem to helios grey srebrzy. Jak chcesz to mam optike na sprzedaz (tez srebrzy) a koszt pare stowek.

Dzieki za wszystkie wypowiedzi, ja ze swojego SONY tez jestem zadowolny (tylko czlowiek tak juz ma, ze kombinuje "co by tu zrobic zeby bylo lepiej") - sorki za off-top.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Ja mam Adeo Helios Grey i jak poprzednicy srebrzy ekran :) Jak jesteś z woj dolnoslaskiego to priv ;) Widziałem magic screen i chętnie bym zmienił, ale to może w przyszłości. Póki co mi odpowiada :)

Jeśli dasz rade zrobić jaskinie na ścianach to wybór jest jeden JVC chyba że nie podejdzie Ci coś z ostrością w dynamicznych scenach ale musisz porównać w bezpośrednim starciu jeden po drugim.. ;-)

Jedyne co nie podchodzi przy JVC to cena :) ojj drogo, nawet jak wezme sony to i tak bedzie duzo lepszy od mojej optomy.

A czy jest cos na rynku nowego ponizej 8k co podchodzi pod sony i jvc ??

epson nieźle daje -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jakis panas slyszalem tez jest dobry, ale nie pamietam modelu czy to 8000?

... moim zdaniem powinieneś się skupić na projkach w technologi LCoS czyli JVC i Sony... wymień raz, a porządnie abyś za chwilę nie chciał ponownie zmieniać...

Podejdź do zakpu projektora jak do zakupu subwoofera.... ;)

Edytowane przez Yodas

@Lucky555, widzę że porównywałeś MS do Adeo Helios Grey. Napisz proszę coś więcej czym się różnią Twoim zdaniem w praktyce te 2 ekrany. Np. Co to znaczy to "srebrzenie" ? To widać w trakcie projekcji ?

Zdobyłem wzornik Adeo i mogę porównać do mojej kolorowej ściany, ale w tych rozmiarach to chyba nie ma większego sensu....

... moim zdaniem powinieneś się skupić na projkach w technologi LCoS c

epson nieźle daje -

Ukryta Zawartość

zyli JVC i Sony... wymień raz, a porządnie abyś za chwilę nie chciał ponownie zmieniać...

Podejdź do zakpu projektora jak do zakupu subwoofera.... ;)

Zgadzam się z tym co napisał Yodas nie oszczędzaj na projektorze w tej cenie co podałeś trudno o coś lepszego niż sony 55. Nie zawracaj sobie głowy tym epsonem, porównywałem go w bezposrednim starciu z sonym i JVCx35. Przegrał z kretesem a najlepsze było to że jak się go odwróciło do góry nogami to zwiększał głośność swojej pracy..;-) Może to był indywidualny przypadek lub ten typ tak ma. Panasonic pt-at6000, za granicą widnieje pod pt-at8000. Jak wchodził na rynek był to w swojej klasie bardzo dobry projektor za czym konkurencja nie pokazała swoich. W stosunku do sonego ten panasonic to tak jakby klika klas niżej obecnie pod względem obrazu. Szczególnie to widać na dynamicznych scenach, jedno wielkie mydło. Porównywałem go z sonym z kilkoma osobami i wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy że Panas odpada...;-)

Ukryta Zawartość

@Lucky555, widzę że porównywałeś MS do Adeo Helios Grey. Napisz proszę coś więcej czym się różnią Twoim zdaniem w praktyce te 2 ekrany. Np. Co to znaczy to "srebrzenie" ? To widać w trakcie projekcji ?

Zdobyłem wzornik Adeo i mogę porównać do mojej kolorowej ściany, ale w tych rozmiarach to chyba nie ma większego sensu....

Jaka jest różnica i czy warto wydać na MS 2x więcej to nie wiem, sam się zastanawiam od jakiegoś czasu :) Co do srebrzenia to po prostu podzczas oglądania filmu/telewizji widać, że ekran "srebrzy" :) Na białym kolorze to widać bardziej wg mnie, MS-a nie widziałem jakoś długo, ale tam powłoka nie jest srebrzysta (aż tak albo wcale, już nie pamiętam), z czego chyba obraz jest bardziej "normalny". Czy to przeszkadza ? Mi wcale :) Jednak wizualnie podoba mi się bardziej MS, bo przypomina bardziej TV. Czerń jest lepsza na pewno w MS to widziałem na własne oczy, a z ledami to już na pewno. Pomieszczenie nie mam przystosowane do kina i w nocy czerń jest całkiem ok, ale z MS-em to nie jest "czerń" ;) Kontrast też jest lepszy wg mnie, ale czy warto zmienić to może niedługo się dowiemy, bo na drugim forum ma być test tego ekranu i być może będzie porównanie do Adeo Helios Grey, więc najlepiej się trochę wstrzymaj i może czegoś się dowiemy :)

Dziekuje za wasze opinie. Ktos mi wspominal o tym Panasie i tez mi sie wydawalo, ze to nie bedzie ta sama liga co JVC i Sony.

Bede sledzil oferty/ceny chcialbym zmienic projka w najblizszych miesiacach.

Zapraszam do mnie, na obejrzenie obrazu z JVC RS49 na MS Future Black. Gwarantuję Ci, że takiej czerni jeszcze nie widziałeś... Chyba, że masz Kuro lub Oled'a... Ekran z projektorem wisi w zwykłym białym salonie...

Co do ostrości Sony vs JVC to faktycznie starsze modele JVC wypadały gorzej od Sony. W nowych modelach jest całkowicie inaczej. Poprawiono znacząco płynność oraz ostrość... nie wspomnę o czerni...

Edytowane przez Markus77

Chyba chodzi po prostu o światła LED :)

aaa, pamiętam takie rozwiązanie z lat 70-tych / 80-tych (?) za tv Rubin była specjalna lampka z żarówką "swiecową" dawało to właśnie taką poświatę za obrazem ... po prostu "sprawdzona technologia" ;-))

A czy ktos wie, sa jakies realne roznice miedzy jvc DLA-X500RBE a DLA-X5000BE ? to jest nastepca 500 ? cena poszybowala w gore :/

A czy ktos wie, sa jakies realne roznice miedzy jvc DLA-X500RBE a DLA-X5000BE ? to jest nastepca 500 ? cena poszybowala w gore :/

Wg danych producenta: większa jasność, gorszy kontrast :)

Juz doczytalem. Przy okazji znalazlem fajna recezje popularnych modeli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Własnie skończyłem własnoręczny test tego świetnego ekranu. Zapraszam do lektury i pozdrawiam wszystkich posiadaczy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz doczytalem. Przy okazji znalazlem fajna recezje popularnych modeli.

Ukryta Zawartość

Recenzja fajna tylko miała by większy sens jak by zamiast TW7200 porównywali TW9200 i tak sporo tańszy od JVC.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi