Skocz do zawartości
IGNORED

Debata Prezydencka 2015 - kto wygrał?

neomammut

Kto wygrał debatę?  

95 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygrał debatę?

• Andrzej Duda
      53
    • Bronisław Komorowski
      30
    • Uppps, nie widziałem/łam.... :(
      12

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Jarku, nie przeklinamy, sorry, ale to nie przejdzie, dziękujemy za udział w dyskusji. Opłaciło się prawda? Miłego dnia :)

Nie chodzi mi o Jaro - nie znam człowieka.

Banujesz w tym temacie ludzi za mniejsze czy większe przewiny ale tylko jednaj opcji, ja wiem Twój temat, Twoje porządki.

Ale wobec tego rozważ zmianę tytułu tematu na:

Debata Prezydencka 2015 - jak bardzo wygrał Duda?

Moim zdaniem nie będzie to wprowadzało potencjalnie zainteresowanych tematem, w błąd.

Jeśli tolerujesz w swoim temacie takie wypowiedzi:

"Wielu odmóżdżonych kacyków z PZPR widziałem, ale ten pojebaniec bije absolutnie wszystkich na głowę"

i nie banujesz piszącego...

Oj, podaj autora, link, wieczorem poczynię co trzeba. Zwyczajnie nie zauważyłem.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że fałszywe konto córki Dudy założyli sztabowcy PiS, ze wskazaniem na Jacusia Kurskiego.

Dżambo - to nie jego córka, to tajna, nieślubna córka Kaczyńskiego, zamienili ją, bo to zła kobieta była

Dżambo - to nie jego córka, to tajna, nieślubna córka Kaczyńskiego, zamienili ją, bo to zła kobieta była

Tak naprawdę to był Kurski, przebrany za córkę.

Ostatnie 25 lat to chyba spędziłeś w Kongo uganiając się za słoniami.

Na drugi dzień po jej powstaniu zaczęły by się płacze w "polskich" mediach;

- fundamentalistyczny dziennik!

- homofoby!

- antysemicka gazeta!

- moherowe źródło "informacji"

itd.

Ty sam beczałbyś jako jeden z pierwszych. ;)

Z ostatnich 26, nie 25, z 20 w naszym kartoflanym grajdołku. I w przeciwieństwie do niektórych poglądy polityczne nie odbierają mi rozumu. Nie ma prawicowych poważnych mediów bo to co było i jest to propaganda nie poważna prasa. Nie ma znaczenia co przeciwnicy i polityczni i biznesowi o niej sądzą. Gdyby była dobra, żadne działania przeciwników by jej nie pogrążyły. Ale by to zrozumieć trzeba myśleć, a nie ślepo wierzyć i ufać temu co polityczny guru opowiada.

Nie wiem jak u ciebie ale mnie beczenie i owczy pęd są zupełnie obce.

Kolego, mylisz demokrację z biznesem. Gazety mają przynosić zysk, lub kształtować opinię wg. życzenia właściciela.

Naturalnie niemieckiego właściciela. Otóż ten właściciel nie działa wedle niemieckiej racji stanu i pod dyktando czy Bonn czy Berlina. On tak kształtuje profil pisma by maksymalizować zysk. I ów profil wynika z oczekiwać czytelników, nie chciejstwa właściciela. Głęboko musisz siedzieć albo w oparach minionego ustroju, lub jeszcze głębiej w szponach propagandy i z prawej i skrajnie lewej strony by wierzyć w bajki, że prywatne media to agenci wpływu innych państw. Nie należy się spodziewać, że owe "niemieckie" media będą jawnie nieprzychylne RFN, szczególnie, że nie ma w tej chwili u nas takich nastrojów. Ale jeśli się pojawią to i media, nawet niemieckie będą się w ten nurt wpisywać. Bo tylko w taki sposób mogą zarabiać pieniądze. Chyba jeszcze do Ciebie nie dotarło, że pieniądze nie mają obywatelstwa, więcej, wielka polityka niezwykle rzadko sprzyja ich zarabianiu.

Naiwnością jest sądzić, że Niemcy by nas jak sugerujesz "skolonizować", potrzebowali kupować nasze media. Nie potrzebowali i nie potrzebują. Mają o wiele skuteczniejsze i prostsze sposoby. Podaruj sobie też te propagandowe pierdy jaka to Polska miała przed `89 potężną gospodarkę. Jaka była wszyscy, którzy nie mieli wtedy 15 lat wiedzą. Polska jest stosunkowo tanim podwykonawcą, jest i wiele jeszcze lat będzie. Identycznie działo się w krajach na dorobku, niezależnie od szerokości geograficznej i czasów. Jakiej byś do tego nie dorabiał ideologii i propagandy...

Chyba jeszcze do Ciebie nie dotarło, że pieniądze nie mają obywatelstwa,

Celował, ale nie trafił. A może na ślepo rzucał - hi, hi

Pieniądze nie mają obywatelstwa, ale politycy decydują często i gęsto...... kto je dostanie. Gdybyś szerzej otworzył oczęta to byś wiedział iż to system naczyń połączonych... Niemcy dość dobrze znam i tam od czasu do czasu padają na twarz politycy z najwyższej półki, bo wypływają ich ciemne powiązania - zgadnij z kim, no skup się.... tak ze światem biznesu...

A i po cichutku Ci powiem iż niemieccy politycy bardzo zręcznie chronią niemieckie firmy - często i gęsto UE nie daje rady tego ugryźć...

No popatrz, aż się boję spytać gdzie wg. Ciebie Ci biedni Niemcy tkwią - lol...

odaruj sobie też te propagandowe pierdy jaka to Polska miała przed `89 potężną gospodarkę.

Brałeś coś ??? Albo może odwrotnie nie wziąłeś właśnie lekarstw... Bo widzisz ja nigdzie nie napisałem tego co próbujesz mi wkładać w usta...

Normalnie jakbym posła Niesiołowskiego słuchał - zakładam iż to idol Kolegi ??? Cóż to wiele tłumaczy....

Jedyne co mógłbym napisać o polskiej gospodarce w 1989 to iż miała w tedy możliwość pójścia w kilku kierunkach, właśnie z powodu swojego zacofania, niskich kosztów produkcji , itd...

Oraz to iż świadomie niszczono wtedy to co było - wrogie przejęcie - pewnie nie słyszał tego pojęcia....

To napiszę tak żeby zrozumiał: Jak masz fabrykę i nawet stare maszyny, ale dobrą kadrę, niskie koszty - masz parę opcji.

A po tzw. wrogim przejęciu, zostaje..... hmmm.... w sumie tylko parę groszy jakie kapnęło do budżetu...

Załapał ???

A jeszcze zapomniałeś napisać o zielonej wyspie, o tym że Polska super przeszła przez kryzys.....

Ogólnie druga Japonia, Irlandia - Eden jednym słowem... Tylko nie powtarzaj tego np. w Londynie, bo obrzucą jajami, albo gorzej....

W sumie szkoda, że nie ma już plusów - dałbym Ci dawno się tak nie ubawiłem, acz demagog z Ciebie całkiem zręczny... Wyrazy uznania...

Brałeś coś ???

Celował, ale nie trafił.

Załapał ???

Cóż za elegancja! Niedługo dorównasz userowi Arku.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Głęboko musisz siedzieć albo w oparach minionego ustroju

jeszcze głębiej w szponach propagandy

Odbijam piłeczkę, wybacz nie jestem osobą nadstawiającą drugi policzek...

Nie myl manier ze słabością

;P

P.S. A i tak Ogry mi zarzucają że jestem zbyt...... ludzki....

(jak mi osioł tęczę postawi na bajorku, to jednak wyjdę z siebie...)

;P

Brałeś coś ??? Albo może odwrotnie nie wziąłeś właśnie lekarstw... Bo widzisz ja nigdzie nie napisałem tego co próbujesz mi wkładać w usta...

Normalnie jakbym posła Niesiołowskiego słuchał - zakładam iż to idol Kolegi ??? Cóż to wiele tłumaczy....

na siłę wręcz wpychali w objęcia UE, a następnie wszelkimi metodami (nielegalnymi również) niszczyli polską gospodarkę

Co zniszczyli? A było co niszczyć?

Jedyne co mógłbym napisać o polskiej gospodarce w 1989 to iż miała w tedy możliwość pójścia w kilku kierunkach, właśnie z powodu swojego zacofania, niskich kosztów produkcji , itd...

Oraz to iż świadomie niszczono wtedy to co było - wrogie przejęcie - pewnie nie słyszał tego pojęcia....

Wrogie przejęcie? W większości wypadków nie było już czego przejmować, niestety. By iść w jakimś kierunku trzeba mieć możliwość. Zgadza się, w 89 było zacofanie technologiczne, stosunkowo wykształcone kadry i teoretycznie niskie koszty. Ale by z dużego, niewydolnego, zacofanego i z przerostem zatrudnienia zakładu przemysłowego zrobić firmę konkurującą z powodzeniem na rynku, trzeba kapitału i spokoju. W 89 nie było kapitału, za to świeżo odrodzone, potężne związki zawodowe i brak podstawowych umiejętności funkcjonowania na wolnym rynku. Jak byś nie wiedział fabryka to nie mury, ludzie i maszyny a pomysł, umiejętności i kapitał.

Zakładanie, że gdybyśmy mieli mądrzejszych polityków, Niemcy nie chcieli nas kolonizować, itd, to dziś na bazie tego co pozostało po socjalizmie bylibyśmy przemysłową potęgą to skrajna naiwność. By nie napisać inaczej...

Lessiooo - jak widać tobie nikt nie potrafi dorównać. Widocznie nie ma takiego dna.

Aldebar95, ty sobie ulżyj w samotności, bo śmiesznie wypadasz z tą przeterminowaną propagandą balcerowiczową, którą wydalasz z siebie publicznie

adalbert miało być (brak możliwości edycji)

Wiara w mityczną potęgę prlowskiej gospodarki nadal tkwi w niektórych umysłach.No cóż wiara ma niewiele wspólnego z racjonalnym myśleniem.Był przemysł,wykształcone kadry,niskie koszty.Wszystko było!Wystarczyło tylko wykonać drobne retusze,wprowadzić np. konkurencję i PRL by się obronił.A teraz bylibyśmy potęgą gospodarczą.

I tak będą klepać po wsze czasy.Zastosujcie swoje rady na Kubie i w Korei Płn.Może jeszcze zdążą!

Ale tak po prawdzie, to się podpisuje pod tym co powiedział Kukiz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wiara w mityczną potęgę prlowskiej gospodarki nadal tkwi w niektórych umysłach.No cóż wiara ma niewiele wspólnego z racjonalnym myśleniem.Był przemysł,wykształcone kadry,niskie koszty.Wszystko było!Wystarczyło tylko wykonać drobne retusze,wprowadzić np. konkurencję i PRL by się obronił.A teraz bylibyśmy potęgą gospodarczą.

I tak będą klepać po wsze czasy.Zastosujcie swoje rady na Kubie i w Korei Płn.Może jeszcze zdążą!

Wyznawca, widzę i to nie od dziś, teorii prezydenta (do niedzieli) Komorowskiego o budowaniu po 1989 roku na ruinach.

"Ale znacznie ważniejsze od tego pożałowania godnego incydentu są słowa Bronisława Komorowskiego. W ostatnich latach tak nieprawdziwe i stronnicze opisy królowały na kartach broszur Instytutu Pamięci Narodowej i w środowiskach ultraprawicowych. Co więc takiego się stało, że nawołując do jedności i świętowania, prezydent równocześnie przekreś-

lił życiorysy i dorobek milionów Polaków? Mówiąc im, że „w roku 1918 i w roku 1989 Polska budowała swą gospodarkę na ruinach”, Komorowski przekroczył granice absurdu. Wiem oczywiście, że takie słowa już wcześniej padały, bo nie ma głupoty, której jakiś polityk by nie wygłosił, licząc na poklask ze strony pewnej grupy społecznej. Ale co innego, gdy słyszy się to od głowy państwa. I to od polityka, który do tej pory swoją pozycję budował na umiarkowaniu, rozsądku i kompromisie. Przecież 11 listopada prezydent Komorowski nie maszerował przez morze ruin, które w 1945 r. zostały po tym pięknym mieście, gdy wbrew rozumowi, wyłącznie z powodów politycznych, wywołano powstanie, które skończyło się śmiercią 200 tys. ludzi. Po uroczystościach prezydent Komorowski nie trafił na bankiet do piwnicy, ale do starannie odbudowanego przez jego poprzedników Belwederu. I tak dalej i dalej. Że wspomnę tylko o jednym.

Przez 24 lata nowego ustroju wszystkie kolejne rządy, a w największym stopniu właśnie te, w których byli i ciągle są ludzie z obozu politycznego prezydenta, sprzedali tysiące zakładów. Te właśnie ruiny, o których mówił Komorowski. Niestety, bardzo często sprzedawali owe zakłady kompletni dyletanci w sprawach zarządzania i gospodarki. Kto pamięta, wie też, ilu skorumpowanych urzędników państwowych brało udział w wyprzedawaniu majątku znacznie poniżej realnej wartości. A jednak mimo tej korupcji i nieudolności do kasy państwa wpłynęły dziesiątki miliardów złotych. Gdyby nie strajki związkowców w KGHM, to i tę firmę sprzedano by za kilkaset milionów dolarów. Uporczywe zabiegi ludzi, którzy do dziś są w rządzącej obecnie partii, udało się na szczęście storpedować. Dzięki czemu co roku skarb państwa bierze więcej niż tamta oferta. Czy prezydent o tym nie wie? Czym się różnią kłamstwa o PRL od kłamstw głoszonych przez obóz PiS na temat III RP? Prezydent Komorowski, opisując potęgę i rozwój Polski sanacyjnej, mógł jeszcze wspomnieć o naczelnym wodzu Rydzu-Śmigłym, prezydencie Mościckim i rządzie, którzy uciekli po dwóch tygodniach wojny do Rumunii, zostawiając naród na pastwę okupantów."

Ukryta Zawartość

"Czy w 1989 r. Polska budowała gospodarkę na ruinach, jak twierdzi prezydent Komorowski?" oraz inni na Bocznicy też:

Ukryta Zawartość

I dlatego też będę w niedzielę głosował przeciwko Komorowskiemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Towarzyszu iwaszczuk, te rady zastosowano w Korei i w Chinach. I dlatego towarzysze liberałowie są obecnie w ciemnej i głębokiej dupie. A towarzysz Iwaszuk razem z nimi jak widać..

Nie jestem liberałem czego dałem przykład wielokrotnie.Ale dla ciebie każdy kto ma odmienne poglądy jest liberałem.Tak jest wygodniej?To pójście na łatwiznę.Nie jestem również prawicowcem co mi wielokrotnie zarzucałeś.Po prostu w przeciwieństwie do ciebie nie tęsknię do PRL i mam krytyczny do niego stosunek.

Tak więc te inwektywy z minionej epoki świadczą jedynie o niezrozumieniu tekstu.Ale to już nie mój problem.

Ale dla ciebie każdy kto ma odmienne poglądy jest liberałem.

W Polsce są liberałowie?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Towarzyszu iwaszczuk, te rady zastosowano w Korei i w Chinach. I dlatego towarzysze liberałowie są obecnie w ciemnej i głębokiej dupie

Oczywiście. Szczególnie Korea Północna, która zasady liberalizmu gospodarczego ma w najgłębszej pogardzie (do kary śmierci włącznie) ma się znakomicie. Raj, mlekiem i miodem płynący...

Oczywiście. Szczególnie Korea Północna, która zasady liberalizmu gospodarczego ma w najgłębszej pogardzie (do kary śmierci włącznie) ma się znakomicie. Raj, mlekiem i miodem płynący...

...i homarami. W TVN 24 pokazywali.

No fajnie p. Paweł nawija, ale czy On do końca wie w co się pakuje??

Na moje nawet jak zanurkuje w szambo (co już zaczyna robić) to nałyka się zawartości, a nikt mu nawet nie pokaże gdzie jest korek...

A p. Duda, to może samodzielnie byłby i niezły, choć to z tego samego bagienka, niestety jest popierany przez oszołomów (słowo użyte świadomie) jak prezes i ojciec co w mojej opinii dyskwalifikuje osobę....

Z ostatnich 26, nie 25, z 20 w naszym kartoflanym grajdołku.

Mamy maj, więc jednak od 25. Pomińmy jednak szczegóły pozbawione większego znaczenia.

Nie ma prawicowych poważnych mediów bo to co było i jest to propaganda nie poważna prasa.

Ameryki nie odkryłeś. Nie ma, bo w 1989 roku czerwony rdzeń miał jasno opracowany plan utrzymania władzy i plan ten realizował dzień po dniu. Jakby tak nie było, to prezydentem nie został by chłopek roztropek i jego kolejni zaprzedani następcy, stanowisk o strategicznym znaczeniu nie zajmowały by padliny pokroju Balcerowicza, czy Geremka, a sztandarowej komunistycznej tubie nie przewodził by Michnik.

Gdyby była dobra, żadne działania przeciwników by jej nie pogrążyły.

Gdyby babcia miała wąsy... Gdyby taka inicjatywa została podjęta zajebano by ją momentalnie. Dla naszego odmóżdżonego społeczeństwa wiele nie potrzeba. Wystarczy skupić się na kontrowersyjnych tematach i czekać na okazję. Potem już tylko zamieszcza się gotowe teksty z tytułami; fundamentalizm, antysemityzm, homofobia, moherowe towarzystwo, ciemnogród, państwo wyznaniowe itd. Po kilku miesiącach takiej nagonki dowolna gazeta lub tv, które stara się przedstawiać fakty zamiast brei, jest postrzegane przez polskie społeczeństwo jako kuriozum.

Naturalnie niemieckiego właściciela. Otóż ten właściciel nie działa wedle niemieckiej racji stanu i pod dyktando czy Bonn czy Berlina. On tak kształtuje profil pisma by maksymalizować zysk.

Nie? ;) A likwidacja stoczni szczecińskich to była polska inicjatywa k**wa mać? Co Wy w ogóle wiecie o likwidacji stoczni w Szczecinie? Tyle co wyczytaliście w Gazecie i usłyszeliście w TVN? To nie był niemiecki interes. Dobre. ;)

I ów profil wynika z oczekiwać czytelników, nie chciejstwa właściciela. Głęboko musisz siedzieć albo w oparach minionego ustroju, lub jeszcze głębiej w szponach propagandy i z prawej i skrajnie lewej strony by wierzyć w bajki, że prywatne media to agenci wpływu innych państw.

Sranie w banie. Cała prywatyzacji odbywała się pod ścisłym nadzorem niemieckich konsultantów. "Polskie" media przygrywały im do tańca i tłumaczyły polskim parobkom, że tak k**wa trzeba! Jak prywatyzowano polski sektor bankowy, to prawie wszystkie media w Polsce beczały, że to konieczność. W tym samym czasie Hiszpanie złożyli propozycję wykupu 4% (CZTERECH k**wa) pier**lonych procent jednego z banków niemieckich. Następstwem tego była wojna w niemieckich mediach. Na ich łamach do znudzenia publikowano artykuły: Skandal! Wykup niemieckiej własności! itd.

A Ty mi tu piszesz o interesie prywatnych mediów? Żal dupę ściska, jak się czyta takie nawiedzone dyrdymały.

Nie należy się spodziewać, że owe "niemieckie" media będą jawnie nieprzychylne RFN, szczególnie, że nie ma w tej chwili u nas takich nastrojów. Ale jeśli się pojawią to i media, nawet niemieckie będą się w ten nurt wpisywać. Bo tylko w taki sposób mogą zarabiać pieniądze. Chyba jeszcze do Ciebie nie dotarło, że pieniądze nie mają obywatelstwa, więcej, wielka polityka niezwykle rzadko sprzyja ich zarabianiu.

Pieniądze które zostały wyprowadzone z Polski, mają bardzo konkretne obywatelstwa. To widać, słychać i czuć. Fakt że to do Ciebie nie dociera świadczy jedynie o tym, że jesteś ślepy jak kret.

Podaruj sobie też te propagandowe pierdy jaka to Polska miała przed `89 potężną gospodarkę.

Nie była ona potężna, ale była własnością polskiego narodu. Na ok. 8200 polskich zakładów, niesprywatyzowanych tzn. nie oddanych w obce ręce za pół darmo pozostało 16. To wszystko można było zrobić z głową, ale po co? Lepiej publikować bzdety o tym; że Polacy nic nie potrafią, że nie ma odpowiedniej kardy, że się nie da, że to nieopłacalne, że obciąża budżet. itd. Pozostaje tylko zlikwidować lub sprzedać

8200 zakładów nie obciąża już budżetu, wpływy są wyprowadzane poza granice Polski, a my k**wa przeżywamy złoty wiek w dziejach naszej ojczyzny. ;)

Polska jest stosunkowo tanim podwykonawcą, jest i wiele jeszcze lat będzie. Identycznie działo się w krajach na dorobku, niezależnie od szerokości geograficznej i czasów. Jakiej byś do tego nie dorabiał ideologii i propagandy...

Oczywiście że będzie, bo taki cel przyświecał naszym sąsiadom. Myślisz k**wa, że Merkel zależało np. na tym żeby w Polsce funkcjonowały nowoczesne stocznie? O to właśnie chodziło, żeby zrobić z nas Chińczyków i ten cel został osiągnięty.

Kimch`i z homarami... Raczej nie:)

Raczej tak. Jak okazuje się jest on autorytetem od homarów... Podobnie jak większość polskich polityków od polityki wschodniej.

1&dstw=640&dsth=360

"Kim Dzong Un jest niezadowolony z poziomu krajowej produkcji homarów, a wszystko przez poważne zaniedbania w hodowli żółwi w przedsiębiorstwie pod Pjongjangiem. Wódz odwiedził hodowlę i udzielił reprymendy kierownikom."

Ukryta Zawartość

Podobnie jak większość polski polityków, z Komorowskim na czele, ze zbyt małego zaangażowania Unii przeciwko Rosji.

Ukryta Zawartość

Chyba nie chcesz powiedzieć,że Korea Płn. jest wrogiem Rosji.Wręcz przeciwnie to jeden z ostatnich sojuszników Putina.

Mój przekaz był jasny. Kim Dzong Un ma takie same pojęcie o homarach, jak większość polskich polityków o polityce wschodniej.

W niedzielę idziemy na wybory i wybieramy nowego prezydenta, stary się już zużył mówiąc delikatnie ;p

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

W TVN 24 w "Tak jest" za wyborem Komorowskiego, nawet jednogłośnym, wypowiada się właśnie były bokser Michalczewski.

Mainstream sięga po coraz większych myślicieli.

Mnie osobiście brakuje jeszcze wypowiedzi za w wykonaniu Endrjuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu Goloty.

Generalicja też poparła Bronka, tak więc 100 000 głosów z armii pewne:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.