Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

Zastosowałem kondensatory 10n i rezystory 56Ohm. Wszystko się uspokoiło i teraz jest tak:

Tak jeszcze odświeżę twój wpis z pytankiem:

Masz na myśli te równolegle z diodami z mostka zasilacza? To w tak dużym stopniu zmieniło te piki na 50 i 100Hz?

• 2 tygodnie później...

... Pierwsze to te które trzeba wywalić na 2200uf (ewentualnie 1000 - tu forum).

Co tu tak wszyscy ucichli?

Jak się sprawuje twoja płytka pierote - przetrwala operację?

• 2 tygodnie później...

Zamówiłem Dac'a na ak4490 z Chin w takiej wersji.Czy ktoś z Was miał już z tym do czynienia? Czy to zasilanie może być cokolwiek warte ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez henio xyz

Hej,

Z góry sorry za offtopa.

Jak coś mam na sprzedaż kita do DACa na Ak4490. Polska myśl oraz wykonanie :), kolegów Taz or .3lite z forum diyaudio.pl

Jest to kompletny kit, włącznie ze wszystkim. Cena też zbliżona do tych chińskich wynalazków.

Za drobną dopłatą mógłbym polutować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Poz.6

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Kupiłem sobie tego którego poprawiał Waldi i Oxygene, podłączyłem, na razie bez żadnych zmian i potwierdzam, podoba mi się skubaniec :) Dzięki za podpowiedź co kupić. Elementy na poprawkę już kupione, w wolnej chwili będzie trzeba polutować.

Elementy wokół AK... zamierzam doprowadzić do stanu jak w datasheecie + filtracja wokół diod w mostku. Są jakieś przeciwwskazania?

Co tu tak wszyscy ucichli?

Jak się sprawuje twoja płytka pierote - przetrwala operację?

Niestety czeka jeszcze na swój czas. Totalny brak czasu :(

Kupiłem sobie tego którego poprawiał Waldi i Oxygene, podłączyłem, na razie bez żadnych zmian i potwierdzam, podoba mi się skubaniec :) Dzięki za podpowiedź co kupić. Elementy na poprawkę już kupione, w wolnej chwili będzie trzeba polutować.

Elementy wokół AK... zamierzam doprowadzić do stanu jak w datasheecie + filtracja wokół diod w mostku. Są jakieś przeciwwskazania?

No coś się dzieje znowu :), a podpowiesz co najlepiej wymienić? Diody na softy i rezy 390r sprawdzić na pewno, obowiązkowa wymiana kondów 10uF na większe, a co polecicie zamiast tych małych niebieskich?

Interesuje mnie bardzo mod likwidujący szpilki który wymyślił jbnn.

ciągłe zmiany ...

Tu masz takie moje notatki które sobie porobiłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natomiast jeszcze trafiłem na takie informacje:

Ukryta Zawartość

Więc wygląda na to że kondensatory C18-21 można zmienić nawet na jakies duuże kobyły rzędu 2,2mF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micwoj
Gość

(Konto usunięte)

Więc wygląda na to że kondensatory C18-21 można zmienić nawet na jakies duuże kobyły rzędu 2,2mF

Przerabiałem te kondy.

Największa pojemność to była nawet 4700uf, najmniejsza 4,7uf

Najlepiej u mnie zagrało na 100uf + bocznik mkp, od 1000uf w górę bas zaczyna być za miękki, choć z wykresu wynika inaczej.

Tu bardziej wg mnie gra rodzaj konda niźli duża pojemność.

Takie są moje odczucia po testach.

Tu bardziej wg mnie gra rodzaj konda niźli duża pojemność.

Rodzaj konda -masz na myśli ten bocznik, czy jakieś specjalne elektrolity polecasz? Myślałem o takich lowesr na 25V, akurat wchodzą.

Gość

(Konto usunięte)

Rodzaj elektrolita i bocznik.

Ja używam starego nippona sme ale polimerowy nichicon też się sprawdził.

Jako bocznika używam kondensatorów mkp philipsa. Były kiedyś na allegro.

Polecam jednak wstawić podstawki i pożonglować kondami. Ja tak zrobiłem i znalazłem to co mi pasuje.

To jest dość czułe miejsce reagujące na zmianę kondensatorów.

Dość ciekawie wypadły, też kondensatory Rubicona ZLA.

Edytowane przez boomaga

Słuchajcie sprawdzaliście poprawność rezów w omawianym DAC? Kombinować z wymianą czy dać spokój?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 447034511e6865ecmed.jpg....

A i co myślicie o stabach lt i lm? Muszę się brać za robotę bo mnie chyba 2 zima zastanie z płytkami w szufladzie :) Szpej już zamówiony a i o mundkach pomyślę, eeh.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Słuchajcie sprawdzaliście poprawność rezów w omawianym DAC? Kombinować z wymianą czy dać spokój?

Wczoraj u siebie sprawdziłem, wszystko się zgadza z filtrem z noty aplikacyjnej AK4490, więc nic nie ruszałem. Wymieniłem tylko elektrolity na większe (takie jak w szufladzie miałem, więc się cudów nie spodziewałem) i tyle zdążyłem. Zyskał trochę dynamiki i otworzyły się wysokie. Spróbowałem też wstawić OPA2604 zamiast tego chińskiego AD827, ale mi się nie spodobało.

Gość

(Konto usunięte)

Micwoj zmień diody na sbyv-27 i Lmy na LT. Co do opka AD827, nie siedzi tam przypadkowo. Ktoś go z głową dobierał. Ciężko go zastąpić czymś innym.

Przewaliłem ich kilka (m.in. 2xAD797BRZ) i AD827 zagrał najlepiej.

Ja mam wątpliwości co do oryginalności poszczególnych scalaków. O ile AK4490 jest pewnie OK, o tyle LT zważywszy na cenę detaliczną oryginału i cenę całej płytki to już się raczej nie spodziewam. To samo z AD827, raczej nie spodziewam się oryginału, tylko cóś chińskiego z odpowiednim nadrukiem. Co nie zmienia faktu że to granie mi się podoba, więc zostaje chyba, że trafi mi coś ciekawego w ręce.

Co więcej, powiem szczerze że nie wiem, czy nie wrócę do oryginalnych kondów jakie były. Generalnie mocniej góry było jakby mniej, ale u mnie to brzmiało akurat OK. Albo coś pomieszam jeszcze z innymi kondensatorami, w zależności od tego co trafię za rogiem. Jeszcze sobie muszę posłuchać, przyzwyczaić się do nowego i dopiero coś będę dalej mieszał jeśli w ogóle.

Wkurzam się tylko, bo się nie mogę dogadać coś ze sprzętem pomiarowym i na spokojnie pomierzyć tego daca żeby zobaczyć chociaż porównawczo czy zmiana jest w dobrą stronę czy nie. Podłączyłem do EMU0204 i nie mogę przemierzyć nawet RMAA. Znaczy jak mierzę wejście z wyjściem EMU, jest OK. Jeśli próbuję pomierzyć inne urządzenie to jest bryndza. Mam wrażenie że opóźnienie między kartami jest na tyle duże że wykrzacza pomiar. Ale próba użycia sterowników ASIO wywala mi RMAA. Pobawiłem się tak godzinkę i witki mi opadły. Więc z braku laku zacząłem robić modyfikacje i słuchać,

To ja się dorzucę ze swoim nabytkiem na AK. Z tego co wywnioskowałem z wątku to czeka mnie wymiana diód, stabilizatora (na płytce 7805CT) i opampa (u mnie siedzi dziwny OP275). Dodatkowo wymienię zasilacz na jakiś bardziej przekonujący ;) Jeszcze coś Waszym zdaniem można poprawić?

Ukryta Zawartość

post-27517-0-29633900-1490094375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Spróbowałem też wstawić OPA2604 zamiast tego chińskiego AD827, ale mi się nie spodobało.

Pochrzaniłem, koryguję. Nie podobał mi się 2134. A znalazłem jeszcze wczoraj w szufladzie 2604, wsadziłem i gra muzyka, chyba lepiej niż ten 827, mięso zostało ale góra jakby fajniejsza. Pewien na razie nie jestem, muszę się przyzwyczaić a w dodatku nie bardzo miałem szanse się przysłuchać na spokojnie. Jeszcze sobie zamówię LM6172 i NE5532.

Jak myślicie, temu LM-owi w tej aplikacji będzie trzeba będzie jeszcze dodać kondensatory przy nóżkach zasilania, czy pociągnie jak jest? Jakby nie patrzyć, w sprzężeniu siedzi 1nF, więc może załatwi kwestię oscylacji, czy jednak dolutować np. 100nF+10nF pod nóżki?

Z elektrolitów zamówiłem sobie jeszcze takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślicie że będą OK? Trochę duże tylko, zobaczymy jak się zmieszczą :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micwoj

To i ja się "pochwalę" (choć uważam że chwalić to się można mistrzostwem świata, ale tam...). Takie coś skleiłem na chińskiej płytce z AK4495 i innych komponentach z Aliexpressa...

Ukryta Zawartość

post-6072-0-05353600-1490266973_thumb.jpg

post-6072-0-32960500-1490266978_thumb.jpg

Jest to połączenie DAC-a i sieciowego odtwarzacza opartego na RaspberryPi. Dodatkowo jeszcze Raspberry steruje takimi funkcjami jak:

-przełączaniem sygnału I2S z dwóch źródeł (odbiornik SPDIF na CS8416 - też chińczyk i konwerter USB/I2S na CM6631A)

-przełączaniem wyboru źródel odbiornika SPDIF (poprzez "oszukanie" jego pinow gdzie oryginalnie miał być podłączony przycisk a jest optoizolator)

-przełączaniem sygnału na wyświetlacz 16x2 (między samym RPI a tym odbiornikirem na SPDIF)

-jest odbiornik zdalnego sterowania RC6 z ktorego mozna sterowac funkcjami odtwarzania, przełączania źródeł oraz dodatkowo potencjometrem wzmacniacza (mostek H) i funkcjami mute/przełączanie źródeł (w słuchawkowcu też opartym na bebechach od chinczyków + troche własnej inwencji)

-jest separator I2S na ADUM1400

-kontrolki LED zasilania oraz kiedy zamountowany jest jakis dysk/pendrive USB

-przyciski do zmian trybu (odbiornik SPDIF/DAC lub sieciowy odtwarzac)

-odmoutowania USB (bezpieczne usuwanie...)

-soft power-off (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Odtwarzacz na RPI to mpd (stertowanie smartfonem z odpowiednia aplikacja) + AirPlay z iPhone (shairport).

Na wyswietlaczu pokazuje sie w zaleznosci od trybu:

-odbiornik SPDIF - to co zaprojektowali chinczycy - czestotliwosc probkowania, zrodlo, format sygnalu

-w trybie sieciowego odtwarzacza - tryb czyli MPD (pozycja na playliscie, wykonawca i nazwa utworu) lub AirPlay (wykonawca i nazwa utworu, chyba ze stream z iPhone idzie np. z youtube to wtedy niestety wykonawca sie nie wyswietla :-)

Skrypt w Pythonie realizujacy to wszystko napisalem sam, oczywiscie posiłkując się doktorem Googlem w stopniu znacznym :)

Opis moze wygladac optymistycznie, ale jak to DIY - teraz zrobilbym wszystko inaczej, nie dalo sie uniknac plataniny kabli (co widac na obrazkach) ze wzgledu na bledy na plytce i w ogole zly projekt (moja pierwsza plytka ever...), tylny panel tez nie wyszedl bardzo rowno (brak warsztatu, brak zdolnosci manualnych), nieco inaczej dobralbym komponenty.

Niemniej jednak brzmi to na moje ucho bardzo ładnie, parametry mierzone w RMAA ma w porzadku (nie mam dobrej karty z line-in zeby to pomierzyc, a w tej ktora mam chyba przekracza mozliwosci jej ADC ;), funckjonalnie jak na amatorska konstrukcje tez calkiem daje rade.

Czesc wiedzy zaczerpnalem czytajac wypowiedzi kolegow - za co dziekuje oczywiscie. Całość zajeła milion lat (głownie czesc sprzetowa), ale przyjemnosci przynioslo to tez wiele.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imadlo

To i ja się "pochwalę" (choć uważam że chwalić to się można mistrzostwem świata, ale tam...). Takie coś skleiłem na chińskiej płytce z AK4495 i innych komponentach z Aliexpressa...

Ukryta Zawartość

post-6072-0-05353600-1490266973_thumb.jpg

post-6072-0-32960500-1490266978_thumb.jpg

Jest to połączenie DAC-a i sieciowego odtwarzacza opartego na RaspberryPi. Dodatkowo jeszcze Raspberry steruje takimi funkcjami jak:

-przełączaniem sygnału I2S z dwóch źródeł (odbiornik SPDIF na CS8416 - też chińczyk i konwerter USB/I2S na CM6631A)

-przełączaniem wyboru źródel odbiornika SPDIF (poprzez "oszukanie" jego pinow gdzie oryginalnie miał być podłączony przycisk a jest optoizolator)

-przełączaniem sygnału na wyświetlacz 16x2 (między samym RPI a tym odbiornikirem na SPDIF)

-jest odbiornik zdalnego sterowania RC6 z ktorego mozna sterowac funkcjami odtwarzania, przełączania źródeł oraz dodatkowo potencjometrem wzmacniacza (mostek H) i funkcjami mute/przełączanie źródeł (w słuchawkowcu też opartym na bebechach od chinczyków + troche własnej inwencji)

-jest separator I2S na ADUM1400

-kontrolki LED zasilania oraz kiedy zamountowany jest jakis dysk/pendrive USB

-przyciski do zmian trybu (odbiornik SPDIF/DAC lub sieciowy odtwarzac)

-odmoutowania USB (bezpieczne usuwanie...)

-soft power-off (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Odtwarzacz na RPI to mpd (stertowanie smartfonem z odpowiednia aplikacja) + AirPlay z iPhone (shairport).

Na wyswietlaczu pokazuje sie w zaleznosci od trybu:

-odbiornik SPDIF - to co zaprojektowali chinczycy - czestotliwosc probkowania, zrodlo, format sygnalu

-w trybie sieciowego odtwarzacza - tryb czyli MPD (pozycja na playliscie, wykonawca i nazwa utworu) lub AirPlay (wykonawca i nazwa utworu, chyba ze stream z iPhone idzie np. z youtube to wtedy niestety wykonawca sie nie wyswietla :-)

Skrypt w Pythonie realizujacy to wszystko napisalem sam, oczywiscie posiłkując się doktorem Googlem w stopniu znacznym :)

Opis moze wygladac optymistycznie, ale jak to DIY - teraz zrobilbym wszystko inaczej, nie dalo sie uniknac plataniny kabli (co widac na obrazkach) ze wzgledu na bledy na plytce i w ogole zly projekt (moja pierwsza plytka ever...), tylny panel tez nie wyszedl bardzo rowno (brak warsztatu, brak zdolnosci manualnych), nieco inaczej dobralbym komponenty.

Niemniej jednak brzmi to na moje ucho bardzo ładnie, parametry mierzone w RMAA ma w porzadku (nie mam dobrej karty z line-in zeby to pomierzyc, a w tej ktora mam chyba przekracza mozliwosci jej ADC ;), funckjonalnie jak na amatorska konstrukcje tez calkiem daje rade.

Czesc wiedzy zaczerpnalem czytajac wypowiedzi kolegow - za co dziekuje oczywiscie. Całość zajeła milion lat (głownie czesc sprzetowa), ale przyjemnosci przynioslo to tez wiele.

nikt o nic nie pyta. To może ja zacznę.

Około rok temu wpadłem przez zupełny przypadek w KOMP AUDIO. Zastanawiałem się wtedy nad malinką. Okazało się że sygnał spdif jest ale nie znalazłem jak go wydusić z malinki.

Może ty napiszesz jakoś po ludzku jak to zrobiłeś. Jak komunikujesz się z maliną. Załóżmy że mam pliki flac i co dalej? Jak dać to do maliny? Czy można z niej wyciągnąć bezpośrednio I2S? Wtedy można by minąć dodatkowe układy jak np. XMOS208 (takiego akurat mam).

Bezsensownym się wydaje przesyłać I2S przez SPDIF żeby znów dla daca robić I2S<>? U mnie gra w chwili obecnej daphile na kompie chłodzonym biernie. Dalej jest XMOS==>I2S i dalej podobnie jak ty przez ADUM1400 na kość dac AK4396(bez zbednych układów). Wyjście typowe na NE5534A.

Gra to na tyle dobrze że wywaliłem transport kręcący płytą. Odtwarzanie jest przez przeglądarkę lub squeezebox'a (jakis program - nie uzywam).

AK4490 chodzi mi po głowie ale ta płytka jest zbyt rozbudowana jak dla mnie. Wolałbym samą kość i tyle...

Na stronie AK pojawił się jakiś czas temu nowy scalak. Niestety doglądam regularnie i nie widzę nic dostępnego u dystrybutora AK....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marosik
Gość

(Konto usunięte)

Marosik mówisz o kości AK4497eq? To już prawdziwy hajend zwłaszcza jeśli chodzi o cenę :) link

Chyba jeszcze nie ma opinii na jego temat w sieci.

Edytowane przez boomaga

jak pomysle o pcm1704K to wcale tak drogo nie jest/ tu jest kilka dac'ow w jednym a nie jedna kosc/dac.

ak4490 kosztuje polowe tego.

i się stało. zerknąłem do światowego forum a tu taki ciekawy wątek. To czego szukałem

Ukryta Zawartość

watek z linkami co i jak. Ja chyba się skuszę. Takiego wlasnie szukałem. plytka z samymi dac'ami. Zasilacze we własnym zakresie można zrobić. Sterowanie z full opcja z innej płytki ak4118 który ma możliwość adaptacji xmosa (ktorego sobie bardzo chwale)

Ukryta Zawartość

aktualna aukcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już dawno nie odświeżałem swoich wiadomości co do dac'ów. Patrze tak na moją płytkę i mam 4396VF a nie 4397... Musze coś znaleźć takiego jak 4495 tylko na 4497...

tu jest troche plytek. tylko cena 200$ za w sumie gołą płytkę nieco odstrasza...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sprzedam po kosztach uruchomioną płytkę Schitta z AK4490 i dyskretnym stopniem wyjściowym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikt o nic nie pyta. To może ja zacznę.

Około rok temu wpadłem przez zupełny przypadek w KOMP AUDIO. Zastanawiałem się wtedy nad malinką. Okazało się że sygnał spdif jest ale nie znalazłem jak go wydusić z malinki.

Może ty napiszesz jakoś po ludzku jak to zrobiłeś. Jak komunikujesz się z maliną. Załóżmy że mam pliki flac i co dalej? Jak dać to do maliny? Czy można z niej wyciągnąć bezpośrednio I2S? Wtedy można by minąć dodatkowe układy jak np. XMOS208 (takiego akurat mam).

Bezsensownym się wydaje przesyłać I2S przez SPDIF żeby znów dla daca robić I2S<>? U mnie gra w chwili obecnej daphile na kompie chłodzonym biernie. Dalej jest XMOS==>I2S i dalej podobnie jak ty przez ADUM1400 na kość dac AK4396(bez zbednych układów). Wyjście typowe na NE5534A.

Gra to na tyle dobrze że wywaliłem transport kręcący płytą. Odtwarzanie jest przez przeglądarkę lub squeezebox'a (jakis program - nie uzywam).

AK4490 chodzi mi po głowie ale ta płytka jest zbyt rozbudowana jak dla mnie. Wolałbym samą kość i tyle...

Na stronie AK pojawił się jakiś czas temu nowy scalak. Niestety doglądam regularnie i nie widzę nic dostępnego u dystrybutora AK....

Witam,

Nie istalowałem na Malinie żadnej gotowej dystrybucji typu Rune czy Volumio. Zainstalowałem Raspbiana, skonfigurowałem Sambe (udostępnianie plików a la Windows) - w ten sposob ładuje pliki na RPI. W slot USB włożyłem przez przejściówkę dodatkową kartę sd która robi jako dysk. Tragicznie wolno to działa jeśli chodzi o transfery (przeniesienie kolekcji audio inicjalne lepiej zrobic wkładając tę kartę do komputera niż potem kopiować przez siec) bo USB na RPI jest cienkie a poza tym ma dzielony kanał z Ethernetem - jakby mi zależało na transferach to bym kupił Orange Pi z portem SATA, ale mi nie zależało - do Audio wystarczy.

Playerem jakiego używam jest MPD (na nim oparte jest tez Volumio i Rune i chyba wszystko inne).

MPD kompilowałem ze źródeł, a potem jeszcze trochę walczyłem z konfiguracją, bo okazało się że niektóre pluginy do MPD mają błędy i powodują trzaski - FFMPG okazał się odpowiedzą na wszystkie pytania. Do MPD są dostępne aplikacje do sterowania nim przez smartfona - na iPhone jest MPoD, na Windows Phone jest Chimney, na Windows jest Auremo czy jakos tak, na Androida tez chyba cos jest, ale nie uzywam. Mozna tez doinstalowac jakies serwisy zapewniajace sterowanie przez przegladarke, ale nie uzywam.

Dodatkowo zainstalowałem też Shairporta - usługe dzieki ktorej z iPhone mozna streamować na maline.

Instrukcje do tych wszystkich kroków można znaleźć w internecie, aczkolwiek trochę czasu mi zajęła walka z niektórymi aspektami (pluginy do MPD i trzaski, przekazywanie informacji o utworze i wykonawcy przez Shairporta). Całość tej pracy to zwykła walka z plikami konfiguracyjnymi różnych usług w Linuxie/Raspbianie. Mogłem tego uniknąć instalując np. Volumio, ale skoro chciałem jeszcze używać i oprogramować gpio to wolałem to robić na czystym systemie.

Natomiast od strony sprzetowej - nie wyciagalem sygnalu SPDIF ani tez I2S (chociaz ten drugi mozna, przykładem tego jest np.

Ukryta Zawartość

Użyłem konwertera USB->I2S na CM6631A, wiec niestety tu Cie nie poprowadze. Zrobiłem tak głownie z tego powodu, że chciałęm mieć wszystkie porty GPIO do swojej dyspozycji - do realizowania funkcji opisanych wyżej, teraz myślę, że pewnie dało by się zrobić jedno i drugie i ten konwerter nie jest niezbędny.

Zdaje się więc, że niewiele mogę pomóc, no ale nie chciałem zostawiać pytań zupełnie bez odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Witam,

Nie istalowałem na Malinie żadnej gotowej dystrybucji typu Rune czy Volumio. Zainstalowałem Raspbiana, skonfigurowałem Sambe (udostępnianie plików a la Windows) - w ten sposob ładuje pliki na RPI. W slot USB włożyłem przez przejściówkę dodatkową kartę sd która robi jako dysk. Tragicznie wolno to działa jeśli chodzi o transfery (przeniesienie kolekcji audio inicjalne lepiej zrobic wkładając tę kartę do komputera niż potem kopiować przez siec) bo USB na RPI jest cienkie a poza tym ma dzielony kanał z Ethernetem - jakby mi zależało na transferach to bym kupił Orange Pi z portem SATA, ale mi nie zależało - do Audio wystarczy.

Playerem jakiego używam jest MPD (na nim oparte jest tez Volumio i Rune i chyba wszystko inne).

MPD kompilowałem ze źródeł, a potem jeszcze trochę walczyłem z konfiguracją, bo okazało się że niektóre pluginy do MPD mają błędy i powodują trzaski - FFMPG okazał się odpowiedzą na wszystkie pytania. Do MPD są dostępne aplikacje do sterowania nim przez smartfona - na iPhone jest MPoD, na Windows Phone jest Chimney, na Windows jest Auremo czy jakos tak, na Androida tez chyba cos jest, ale nie uzywam. Mozna tez doinstalowac jakies serwisy zapewniajace sterowanie przez przegladarke, ale nie uzywam.

Dodatkowo zainstalowałem też Shairporta - usługe dzieki ktorej z iPhone mozna streamować na maline.

Instrukcje do tych wszystkich kroków można znaleźć w internecie, aczkolwiek trochę czasu mi zajęła walka z niektórymi aspektami (pluginy do MPD i trzaski, przekazywanie informacji o utworze i wykonawcy przez Shairporta). Całość tej pracy to zwykła walka z plikami konfiguracyjnymi różnych usług w Linuxie/Raspbianie. Mogłem tego uniknąć instalując np. Volumio, ale skoro chciałem jeszcze używać i oprogramować gpio to wolałem to robić na czystym systemie.

Natomiast od strony sprzetowej - nie wyciagalem sygnalu SPDIF ani tez I2S (chociaz ten drugi mozna, przykładem tego jest np.

Ukryta Zawartość

Użyłem konwertera USB->I2S na CM6631A, wiec niestety tu Cie nie poprowadze. Zrobiłem tak głownie z tego powodu, że chciałęm mieć wszystkie porty GPIO do swojej dyspozycji - do realizowania funkcji opisanych wyżej, teraz myślę, że pewnie dało by się zrobić jedno i drugie i ten konwerter nie jest niezbędny.

Zdaje się więc, że niewiele mogę pomóc, no ale nie chciałem zostawiać pytań zupełnie bez odpowiedzi :)

Takich informacji własnie szukałem. Wiadomo, że w praniu wychodzi reszta. Instalacja Daphile jest bardzo prosta. Jest to linux więc nie trzeba kompletnie nic instalować. Krok po kroku z tutoriala i bez żadnych modyfikacji muzyka gra. Największym problemem Daphila było wieszanie się przeglądarki. Po aktualizacji do ostatniej wersji wszystko działa już dobrze.

System plików Daphila (który ma w sobie bardzo dobry riper) niestety wymaga nakładki do zmiany systemu plików celem kopiowania/używania w zwykłym kompie. Sprawę załatwia ripowanie w wyznaczone miejsce (pamięć USB). Ilość portów USB oczywiście zależna od terminala/komputera który używamy.

Mam pytanie co do prędkości samego łącza USB maliny o którym wspomniałeś. W moim kompie podpinałem izolator portu USB. Efektem było ograniczenie prędkości przekazywanego sygnału (nie dało się ustawić więcej niż 96kHz w porównaniu do bezpośredniego połączenia 1xxx kHz).

Czy malina jest w stanie pociągnąć wszystkie prędkości? Sama karta SD swoje robi i tu mógł być pies pogrzebany. Może transfery wynikały z samego nośnika a nie szybkości portu>? U mnie za konwerter robi XMOS208 który ma możliwość obsługi do 1xxxkHz (nie pamiętam dokładnie stąd te xxx).

Dzięki za podzielenie się 'malinowymi' doświadczeniami.

Ukryta Zawartość

Mam pytanie co do prędkości samego łącza USB maliny o którym wspomniałeś. W moim kompie podpinałem izolator portu USB. Efektem było ograniczenie prędkości przekazywanego sygnału (nie dało się ustawić więcej niż 96kHz w porównaniu do bezpośredniego połączenia 1xxx kHz).

Czy malina jest w stanie pociągnąć wszystkie prędkości? Sama karta SD swoje robi i tu mógł być pies pogrzebany. Może transfery wynikały z samego nośnika a nie szybkości portu>? U mnie za konwerter robi XMOS208 który ma możliwość obsługi do 1xxxkHz (nie pamiętam dokładnie stąd te xxx).

Dzięki za podzielenie się 'malinowymi' doświadczeniami.

Z tego co wiem to w zasadzie jedynym separatorem USB jest ADUM4160 (był chyba jeszcze 3160), a jego specyfikacja jest na 1szy rzut oka nieco myląca - bo:

-USB 2.0 compatible

-Low and full speed data rate: 1.5 Mbps and 12 Mbps

Tylko że full speed nie oznacza transferu z pełną prędkością USB 2.0, tylko z pełną prędkością USB 1.1... Pełna prędkość USB 2.0 to HiSpeed -

Ukryta Zawartość

Nie jesteś odosobniony w swoich problemach - juz o tym gdzieś czytałem, że się ktoś na to złapał. Dlatego uważam, że jeśli już izolować to między DAC-em a konwerterem USB-I2S - bo do tego jest troche różnych izolatorów i działają :) Tyle, że to są moje laickie w temacie rozważania tylko - elektronik ze mnie marny.

Daphile znam pobieżnie, ale ludzie się zachwycają - jakbym chciał zrobić tylko grajka RPI-USB Dac to bym pewnie wziął to rozwiązanie - po co wyważać otwarte drzwi. Rzecz w tym, że chciałem troche pokombinować - szczególnie ze sterowaniem różnymi rzeczami po GPIO :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi