Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge CXN - godny następca SM6

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze pewnie można lepiej ale w tej cenie to jak pod tym podpisuje się w 100%

bardzo pomyślny test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniżej kilka wybranych cytatów:

„Cambridge Audio powraca ze streamerem, który od razu trafia na szczyt naszej listy zakupów.”

cambridge_cxn-300x156.jpg

To niesamowicie przyjemny dźwięk jest tym, co wyróżnia CXN spośród innych urządzeń. Brzmi fantastycznie.”

„To mocny, głęboki dźwięk, który ma świetne poczucie rytmu i uderzenie na dole pasma. Rzadko się zdarza znaleźć produkt Cambridge brzmiący w tak muskularny sposób.”

„Start i zatrzymanie są precyzyjne, a energetyczność urządzenia wydaje się nie mieć granic.”

WERDYKT

Za:

• Robiacy wrażenie, przyjemny dźwięk
  • Ładny projekt plastyczny i wysokiej klasy budowa
  • Fantastyczne wyposażenie
  • Przyjemna obsługa
  • Przeciw:
  • W tej cenie – nic

co do recenzji w tym piśmie to niektórych innych urządzeń można napotkać mniej entuzjastyczne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejna bardzo pochlebna recenzja tym razem w prasie niemieckiej a dokładnie w ostatnim wydaniu Audio nr. 7/2015

CXN zdecydowanie lepiej w tym teście wypadł pozostawiając w tyle min:

- Sonos

- Pioneer N-30

- Marantz NA - 7004

- Pioneer N-50

- Denon DPN 730 AE

- Bluesound Node

- CA SM6

- Simple Audio Roomplayer 2

- Linn Sneaky Music DS

- Yamaha NP- S2000

Męczę CXN-a 2-gi tydzień i jestem bardziej niż zadowolony ...Wszystko gra i hula blyskawicznie bez zająknięcia .Bardzo fajna jest jakość ze Spotify Premium...Słucha sie po prostu muzyki . Przyjechał do mnie coaxial Supra Trico i podłączylem transport do CXN jako DAC ... Jest b.dobrze . Naczelny Naim CDX2 i patefony dostały urlop :-)

A ja ciągle czekam na wrażenia z odsłuchu CXN przez osobę, która posiada CA SM6, będzie to bardziej obiektywne, niż zachwyty osób, które zakupiły CXN (podniecanie się recenzjami wygląda jak dowartościowywanie się, iż dokonało się właściwego wyboru, tylko po co? skoro jest się przekonanym co do swojego wyboru, coś tu nie pasuje...). Jakoś za cholerę nie mogę uwierzyć, że coś się zmieniło w barwie itd. itd. grania CXN wobec poprzedników (co żadną wadą oczywiście nie będzie). Może w końcu jakaś bardziej obiektywna osoba wyrazi swoją opinię po odsłuchu następcy CA SM6v2.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

A ja ciągle czekam na wrażenia z odsłuchu CXN przez osobę, która posiada CA SM6, będzie to bardziej obiektywne, niż zachwyty osób, które zakupiły CXN (podniecanie się recenzjami wygląda jak dowartościowywanie się, iż dokonało się właściwego wyboru, tylko po co? skoro jest się przekonanym co do swojego wyboru, coś tu nie pasuje...). Jakoś za cholerę nie mogę uwierzyć, że coś się zmieniło w barwie itd. itd. grania CXN wobec poprzedników (co żadną wadą oczywiście nie będzie). Może w końcu jakaś bardziej obiektywna osoba wyrazi swoją opinię po odsłuchu następcy CA SM6v2.

Panie Szanowny Adamie 38 pisałem już o tym iż CXN gra inaczej niż SM6v2 bo takowy jeden i drugi u mnie gościł.

No ale to oczywiście nie wystarczy więc nic innego nie pozostaje jak się po prostu samemu przekonać a nie snuć teorii spiskowych.

W sklepach jeszcze jest dostępny SM6v2 a tam gdzie będzie ten można też ściągnąć CXN i sprawa załatwiona.

Co do recenzji to jest informacja dla osób które ew. rozważają zakup tego typu sprzętu i min. na tej podstawie można sobie przyjąć pewne założenia i spostrzeżenia innych osób i tylko tyle bo i tak zawsze konieczny jest osobisty odsłuch ale to chyba jest oczywiste.

Panie Szanowny Adamie 38 pisałem już o tym iż CXN gra inaczej niż SM6v2 bo takowy jeden i drugi u mnie gościł.

No ale to oczywiście nie wystarczy więc nic innego nie pozostaje jak się po prostu samemu przekonać a nie snuć teorii spiskowych.

W sklepach jeszcze jest dostępny SM6v2 a tam gdzie będzie ten można też ściągnąć CXN i sprawa załatwiona.

Co do recenzji to jest informacja dla osób które ew. rozważają zakup tego typu sprzętu i min. na tej podstawie można sobie przyjąć pewne założenia i spostrzeżenia innych osób i tylko tyle bo i tak zawsze konieczny jest osobisty odsłuch ale to chyba jest oczywiste.

Witam. A mogę prosić o dokładny opis różnicy w brzmieniu, barwie itd. jaka występuje pomiędzy CA SM6/CA SM6v2 a CA CXN. Na pewno pomoże to wielu osobom zaglądającym tutaj a i może osoby posiadające CA SM6 zachęcone Twoją opinią zaczną wymieniać swoje SM6 na CXN. Dziękuję.

dziś gram z cxn razem z atc sia-2 150 powiem że to połączenie gra świetnie nawet słuchając spotify a niby to tylko mp3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Miałem SM6v1, SM6v2 i obecnie CXN oraz Pioneera N50A (nie mylić ze starszym A50). Brzmienie CA ewoluowało w minimalnym stopniu, wciąż jest to stosunkowo jasne, dynamiczne i szybkie granie. Oczywiście efekt końcowy zależy w dużej mierze od pozostałej elektroniki i pomieszczenia..., u jednego będzie grało tak a u kogoś innego nieco inaczej...

Przywoływany Pioneer N50A ma nieco bardziej dociążone brzmienie, podobnie jak Oppo BDP-105. Obecnie wsłuchuję się w oba odtwarzacze (CXN i N50A) i mam cały czas dylemat która estetyka brzmienia mi ostatecznie bardzie pasuje:)

Witam

Miałem SM6v1, SM6v2 i obecnie CXN oraz Pioneera N50A (nie mylić ze starszym A50). Brzmienie CA ewoluowało w minimalnym stopniu, wciąż jest to stosunkowo jasne, dynamiczne i szybkie granie. Oczywiście efekt końcowy zależy w dużej mierze od pozostałej elektroniki i pomieszczenia..., u jednego będzie grało tak a u kogoś innego nieco inaczej...

Przywoływany Pioneer N50A ma nieco bardziej dociążone brzmienie, podobnie jak Oppo BDP-105. Obecnie wsłuchuję się w oba odtwarzacze (CXN i N50A) i mam cały czas dylemat która estetyka brzmienia mi ostatecznie bardzie pasuje:)

Dzięki za uczciwe porównanie a nie jak pewien Kolega, który zachwyca się CXN twierdząc np. że Pioneer N 50A ma braki na basie w porównaniu do CXN. Napisałem to pytanie ponieważ chciałem zobaczyć jaka odpowiedź padnie od osób wychwalających CXN a wiedziałem z info z salonu w Krakowie, że różnic w barwie między CXN a CA SM 6v2 nie ma!!!!!

Za pół roku wydadzą CXN v2, podniosą cenę a ten przestaną aktualizować. Nigdy więcej CA.

Wiesz czy slyszales :)?

Ja dostaeje np. takie informacje:

Important Announcement

As part of our efforts to improve your experience, we will be releasing a software update for your device on 6th July.

The update will allow you to configure streaming-services, podcasts and presets on your device and via the Cambridge Connect app.

Once the upgrade is available, this website will be disabled.

For more information please click here...

A zaznaczam, ze mam szprzet juz nie produkowany CA Stream Magic 6v2.

Nie gadaj wiec prosze co Ci slina na jezyk przyniesie. Mozesz nie lubic marki ale to nie znaczy, ze masz ja dyskredytowac w nieuprawniony sposob.

Może juz komuś się udało porównać te dwa modele CA?

Mojego Medzika kupowalem, okoio miesiaca temu, jako jeden z kilku ostatnich modeli w Anglii w RicherSounds. Trafilem na naprawde wspanialych gosci ktorzy umozliwili mi odsluch trzech odtwarzaczy sieciowych CA Magic 6v2,

CA CXN i SONY HAP-Z1ES. Nie bede nic pisal o Sonym bo to dotyczy porownana dwoch CA. Obydwa odtwarzacze byly podlaczone do koncowki CAMBRIDGE AUDIO AZUR 851W i do glosnikow KEF LS50. Konia z rzedem temu kto by wykazal roznice w dzwieku pomiedzy tymi odtwarzaczami. Najciekawszy byl komentarz sprzedawcow. Daw mlode chlopaki i jeden starszy pan. Mniej wiecej taki byl sens; CA strzelilo sobie w stope wypuszczajac doskonaly odtwarzac jakim jest CA Magic 6 i 6v2, wiec szybko przepakowali go w inna obudowe, dodali wyswietlanie okladek i puscili na rynek w cenie 60% drozszej. Tu smiech i slowa; zrobili kolejna swiecaca choinke, cale szczescie ze nie pogorszyli dzwiekowo. Tak to komentuja sprzedawcy angielscy, jedni z najlepiej osluchanych gosci. To nie Polska, ze trzeba wcisnac na sile to co najdrozsze. Czesto sie jeszcze na tym lapie, ze podchodze do nich jak do polskich sprzedawcow, z ostroznascia ale po paru minutach obawy mijaja, nie chca zrobic skoku na moj portfel :)

CA strzelilo sobie w stope wypuszczajac doskonaly odtwarzac jakim jest CA Magic 6 i 6v2, wiec szybko przepakowali go w inna obudowe, dodali wyswietlanie okladek i puscili na rynek w cenie 60% drozszej.

Czy ja wiem że CA strzeliło sobie w stopę ? Wypuścili na rynek swietny streamer , DAC i pre w świetnym stosunku jakości do ceny .

Obecnie Cambridge CXN jest ewolucją do sm6 i rynek wymusił dodanie dobrej jakości kolorowego ekranu ktory wyświetla okładki albumów ale i tez oferuje przejrzyste , atrakcyjne i bardzo funkcjonalne menu , spotify connect , nie wspominając o nowym design-ie . Musieli tak zrobić gdyz kto stoi w miejscu to tak naprawdę się cofa.

CXN jest droższy od sm6 bo nowość ,itd ;)

Tak to komentuja sprzedawcy angielscy, jedni z najlepiej osluchanych gosci.

Są sprzedawcy lepiej i mniej osłuchani a twierdzenie że akurat angielscy są najlepsi jest wg mnie przesadą ;)

Są sprzedawcy lepiej i mniej osłuchani a twierdzenie że akurat angielscy są najlepsi jest wg mnie przesadą ;)

Jezeli chodzi o CA to wcale nie przesada:) Chodzi mi o CA, wiem, nieprecyzyjnie to sformulowalem....

Jezeli chodzi o CA to wcale nie przesada:)

Bywam i mam jak najbardziej dobre doświadczenie ale i tez w niektorych przypadkach odbiegające od pewnego standardu ze sklepami w UK i nie dotyczy to tylko branży audio bo np. jesli jest dobrze to OK lecz gdy jest problem jest zgoła odmiennie ;)

Skreślanie polskich przedstawicieli jest jednak grubym nadużyciem gdyż często można byc pozytywnie zaskoczonym .

• 1 miesiąc później...

Totalne bzdury w twierdzeniu, że CXN gra inaczej od SM6 v2. Nie brzmi inaczej, a przynajmniej w zestawieniu, które słuchałem nie było mowy by brzmiało inaczej.

Aby tez nie było zarzutu, sprawdzane w tym samym czasie na zasadzie przełączania.

Jeśli ktoś słyszy róznicę w brzmieniu, to gratuluję.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

JamCi :-) wykorzystuję go jako streamera ,za dac-a robi M-DAC z zasilaczem Tomanka .

Jam Ci też :D

Tylko, że korzystam z DACa w CA SM6, na razie nie potzrebuję niczego lepszego, a i możliwości wej/wyj ma dużo w porównaniu np z Atollem ST200.

Dla słyszących wpływ akcesoriów, proponuję postawić go na izolatorach Vibrapoda, o bezpieczniku nie będę wspominał, bo to nie dla każdego, a przeciwników jest niestety więcej niż zwolenników. Podobnie zresztą z sieciówką zasil.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Izolator wibracji do czego? Do streamera? Podajcie mi kropelkę bo odpadły mi ręce. Jesli tak, to co zrobić z wpływem wibracji na kable w głośnikach? Nic tylko sobie żyły pociąć. Mam już swoje lata i pamietam jak powstawał szał na podstawy antywibracyjne i wszelkiej maści izloatory. Ich przeznaczenie było oczywiste i jasne - ochrona mechaniki przed drganiami zewnętrznymi, a mającymi bezpośredni wpływ na prace mechanizmu napędu i samego nośnika. Dotyczyło to płyty winylowej, płyty CD i w niektórych przypadkach tzw. Kaset magnetofonowych.

Jednak stawianie streamera na podstawach antywibracyjnych i twierdzenie, ze wpływa to na brzmienie jest tak idiotyczne, jak twierdzenie, ze wystawiając do słońca brzuch, przy okazji opale sobie plecy...bo wcześniej na ziemie na której leżę padało tez słońce.

Nie i jeszcze raz nie idiotyzmom. Już nie bede rozwijał tematu, ze idę o zakład, ze w ślepym teście za kotarą nie jesteś w stanie określić kiedy jest, a kiedy nie jest na podstawie antywibracyjnej. Z prostego powodu, podstawa antywibracyjna nie wpływa na zmianę brzmienia tam, gdzie nie ma użytej mechaniki do odczytu audio.

Równie dobrze można przyjąć, ze kupienie innej szafki pod sprzet (zwykłego mebla) w takim przypadku moze wpływać na brzmienie streamera. Jest to twierdzenie idiotyczne, pomimo faktu, ze taka szafka tez wpływa na izlolacje od podłogi. Jesli już taka szafka ma wpływ na zmianę brzmienia, to tylko z powodu np. Zmiany akustyki pomieszczenia (ustawienie względem głośników, gabaryty szafki itd.)

Jak widzę niektórzy nie maja pojęcia o akustyce i wpływie pewnych elementów na odbierany dźwięk, ale sieją bzdury w sieci o zbawiennym wpływie desek do krojenia chleba na sprzet z segmentu middle HiFi.

Inżynierowie Cambridge'a ubawiliby sie po pachy.

Jak widzę niektórzy nie maja pojęcia o akustyce i wpływie pewnych elementów na odbierany dźwięk, ale sieją bzdury w sieci o zbawiennym wpływie desek do krojenia chleba na sprzet z segmentu middle HiFi.

Inżynierowie Cambridge'a ubawiliby sie po pachy.

Inżynierowie od fal drgających, urządzeń antywibracyjnych z pewnością też z tego co Ty piszesz :)

Dokładnie tak jak prawisz kolego, podpisuję się pod powyższym.

Na koniec idź pożycz, sprawdź i wróć do dyskusji-pamiętaj tylko, aby dobrać właściwe izolatory.

Do twojej informacji, działają zarówno na wszelkie żródła jak i na wzmacniacze w tych ostatnich łączę razem ze stożkami Vibrapoda.

Gdybyś miał problem z dobraniem typu polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poczytać :)

Ukryta Zawartość

Inżynierowie od fal drgających

Tak i specjaliści od naiwnych "portfeli". Dajmy spokój, równie dobrze mogę napisac, że sieć elektryczna ma wpływ na przewody głosnikowe...bo ma. Tylko ma wpływ słyszalny?

Czytać wypociny rodem z krainy fantasy mozna wiele. Pytam jaki to ma wpływ(drgania) na słyszalny dźwięk? Udowodniono, że żaden w przypadku urządzeń nie posiadających elementów ruchomych. Więc pisanie, że podłożenie deski z drewna pod streamer daje zmianę brzmienia jest komiczne.

Mam pytanie, co zastosowałeś w kwestii stłumienia fal wpływających na kable głosnikowe zainstalowane we wnetrzu każdego z głosników? Ekranowanie rodem z NASA? Interesuje mnie to, bo jak widać mozna pisac wiele, jakoś nikt nie udowodnił, że słyszy róznice w brzmieniu. A pisac "ale ja słyszę"...było wielu takich, co mówili, że słyszą obcych.

Czasem mam wrażenie, że niektóre jednostki mają rozwinięte bardziej ośrodki samo-sugestii niż układ odpowiedzialny za zdrowy rozsądek. Ale mozna i tak.

p.s.

Ostatnio przeczytałem tutaj na forum wypowiedź, że jednemu TV nawet daje większą czerń bo ma pod TV tego typu zabawkę. I jak sam to argumentował "on to wie, bo jest fotografem".

Ubaw w firmie mielismy po pachy. Szkoda czasu, ale chętnie posadziłbym go przed swoim NEC SpectraView 322UHD i udowodnił mu jakie pisze bzdury. Nawet na stojących obok siebie moich ACD 27" nie dostrzeże różnicy w barwie, a jednak będą inaczej skalibrowane. Więcej powagi, bo to wszystko zaczyna wyglądac jak sen wariata.

Ktoś lubi tego typu gadżety - ok. Życie polega na sprawianiu sobie przyjemności nawet duperelami, nieistotnymi z punktu widzenia przeciętnego zjadacza chleba. ale niebezpieczne jest to, że osoby posiadające tak silna auto-sugestię stwierdzają potem niczym autorytet, że to ma wpływ rzeczywisty na funkcjonowanie/słyszenie/widzenie. Niestety, ale nasze ucho pomimo wielu tak wspaniałych opisów jest ułomne w kwestii odbioru fal akustycznych. Różnice mogące mieć oczywisty wpływ są odbierane jak najbardziej, natomiast "deska do krojenia" pod sprzętem typu streamer nie ma wpływu, bo nie jesteśmy zdolni do odbioru tego typu reakcji. Nawet ultra czułe mikrofony pomiarowe nie zarejestrują żadnych róznic w powstającej fali akustycznej...to pytam, jakim cudem Twoje ucho dokona odróżnienia w brzmieniu czegoś, co z natury nie zmieniło się?!

Wyjaśnij może mi to, bo wybacz, mam często przed sobą MicW M215. Doskonałą "zabawkę" i jak na jej "marne" mozliwości będące poza zasiegiem ludzkiego ucha wielokrotnie, nie zarejestrowałem NIDGY zmian w polu akustycznym po podłożeniu nawet najlepszego kawałka drewna pod streamer (do tego wielokrotnie drozszy niz budżetowy CXN).

Tak, zmiany nastepują czytelne w przypadku zastosowaniu dla przykładu płyt granitowych pod głosnikami. Ale to oczywiste, zmienia się wysokość usytuowania głosników itd.

Dlatego pierdoły piszesz, ale jak wspomniałem, każdy ma prawo przyjść i powiedzieć "ja wiem, bo jestem Napoleonem".

Mogę tylko opisać różnice z izolatorami i bez.

W klubie Atolla kolega używa pod zestawem ST200 i AM200 Finite Elemente Cera one i działa, nie pytam i nie wymagam od niego wytłumaczenia naukowego.

Ale wierzę bo wiem co słyszę u siebie z Vibrapodami.

A co do stolika skoro działa na elektronikę audio dlaczego nie ma działać na elektronikę TV, no i plazmy nie porównywałbym do monitora nawet jeśli jest szerokogamutowy.

Na MVA.pl masz o tym więcej w zakładce telewizja i przemysł, zasadnicze różnice w wyświetlaniu obrazu przez LCD i Plazmę.

Czytałem recenzję 851N i napisali,że w porównaniu do SM6 gra lepiej ,ma zasilanie

z trafola a SM6 ma impusiaka .

Tak, gra lepiej. Nie wiem czy to kwestia zasilania, ale dynamika jest zdecydowanie lepsza. Odsłuch wykonany był nie u mnie tylko w pewnym Studio w Katowicach, więc i nie miałem w 100% możliwości odniesienia się do znanego brzmienia CXN i SM6.

Jednak na pierwszy rzut wrażeń to dynamika zwiększyła się przy źródle jakim był 851N.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.