Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DAC dużo wnosi?

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz jakiś topowy system to warto może i porównać ...

Jak masz taki ze średniej półki to nie warto się w to bawić. Daphile gra super.

Zresztą porównywałem go z Windą i różnić nie usłyszałem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A to nie mozesz mieć jeden pendrive (albo micrSd) z systemem a muzykę odtwarzać z innego? Wtedy wymieniasz tylko kolejne penki z muzyką?

Gdyby to pojemność pendriva była by problemem to by było świetne rozwiązanie ale cały sens i założenie tych kroków polega na tym żeby zarówno system jak i odtwarzana muzyka (jeszcze przed tym jak zaczniemy ja odtwarzać) były całkowicie w pamięci operacyjne komputera, w RAMie w przeciwieństwie do jakich kol wiek innych tradycyjnych sposobów przechowywania danych (HDD / SSD / CF / USB itp itd). Cel tego to wykluczenie wszelkich zbędnych elementów żeby zminimalizować zakłócenia prze redukcje aktywności podzespołów. Ostatecznie większość playerow i tak ładuje muzykę do RAMu wiec dlaczego nie umieścić jej tam od razu i w ten sposób wyeliminować siejące zakłóceniami dyski twarde z równania.

Większość ludzi którzy używa OS RAMdysku (jak to nazywają) ma podpięty dodatkowo tradycyjny dysk HDD / SSD z muzyka, z którego przegrywają na ramdysk muzykę jak chcą ja odtworzyć. Ja chwilo nie mam podpiętego żadnego dysku bo mój PC-Audio i tak jest totalnie anty-user friendly. Śmieje się jego funkcjonalność jest na poziomie gramofonu. Nie ma żadnego zdalnego sterowania, nie ma nawet możliwości przeskoczenia do kolejnego utworu. Co kol wiek chcesz zrobić musisz wstać i podejść i wykonać kilka kroków z poziomu klawiatury nim zacznie grac kolejny utwór, nie ma tez żadnego katalogu / biblioteki z muzyka (na modle jriver np) chociaż mam kilka TB muzyki.... także jest to dość ekstremalne rozwiązanie ale jakość odtwarzania to wynagradza z nawiązka, chociaż z pewnością nie jest to setup dla każdego.

Mozna osiągnąć pewno z 90 - 95% tego brzmienia z wszystkimi wygodami typu tablet w ręce do obsługi całej biblioteki ale ja wole te kilka procent więcej jakości. Ruch to zdrowie i mi w niczym nie przeszkadza :)

Także ograniczeniem jest ilość RAMu. A dokładnie ile nam zostanie wolnego RAMu na muzykę po tym jak załadujemy system operacyjny.

Wygoda jest przereklamowana ;)

Pozdrawiam

EDIT:

Uptone USB regen Amber z liniowym zasilaczem będę miał w pierwszej połowie lipca na test.

EDIT2:

Jasne konfiguracja mojego PC to żadna tajemnica. Postaram się napisać dziś później.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Jak masz jakiś topowy system to warto może i porównać ...

Jak masz taki ze średniej półki to nie warto się w to bawić. Daphile gra super.

Zresztą porównywałem go z Windą i różnić nie usłyszałem.

Hehehe ;)

No i zaczalem od Daphile za Twoja namowa. Faktycznie bardzo prosty w obsludze i instalacji. Tidal ladnie streamuje, USB dysk na razie testuje - nie wiem jak to bedzie z indeksowaniem :) - i to wszystko odpalone z pendrive w 30 sekund :)

Jest dobrze - teraz tylko musze opchnac Raumfelda :) i kupic "Musztarde" :)

To dodam jeszcze moje wrazenia z malego testu porownawczego.

Posluchalem troche muzyki wczesniej w konfiguracjach:

1. (USB drive z plikami FLAC + TIDAL Streaming) + Raumfeld Connector 2 Streamer DAC + Marantz PM6005 + Tannoy Precision 6.2

2. (USB drive z plikami FLAC + TIDAL Streaming) + Raumfeld Connector 2 Streamer wyjscie opt + Beresford Bushmaster DAC + Marantz PM6005 + Tannoy Precision 6.2

3. (USB drive z plikami FLAC + TIDAL Streaming) + Raumfeld Connector 2 Streamer DAC + Musical Fidelity M3i + Tannoy Precision 6.2

4. (USB drive z plikami FLAC + TIDAL Streaming) + Raumfeld Connector 2 Streamer wyjscie opt + Beresford Bushmaster DAC Musical Fidelity M3i + Tannoy Precision 6.2

5. (USB drive z plikami FLAC + TIDAL Streaming) + Raumfeld Connector 2 Streamer DAC + Musical Fidelity M3i + Tannoy Precision 6.2 + bi-wire

6. (USB drive z plikami FLAC + TIDAL Streaming) + Raumfeld Connector 2 Streamer wyjscie opt + Beresford Bushmaster DAC Musical Fidelity M3i + Tannoy Precision 6.2 + bi-wire

Przy 1 i 2 slyszalem roznice w brzmieniu, eksponowaniu roznych czestotliwosci, glebi sceny - na korzysc konfiguracji z DACiem Bushmaster

Przy 3 i 5 roznice byly juz znacznie mniejsze - cos tam jeszcze jednak udawalo sie uslyszec.

Przy 5 i 6 po dolozeniu okablowania ciezko jest stwierdzic ktory zestaw aktualnie gra - praktycznie niemozliwe...

Okablowanie to QED XTC i Monster XP HP.

Najlepszy dzwiek to oczywiscie konfiguracja 5 i 6.

W praktyce wiec oczywisty wniosek sie nasuwa ze nie tylko transport ma znaczenie dla brzmienia - banalne - w moim przypadku zdecydowanie najwiekszy wplyw mial wzmacniacz, potem dodatkowa para przewodow.

Na szybko bo czasu nie mam za dużo w tym tygodniu:

I5 haswell (i5-4460), H87 gigabyte mobo z zegarem PPA, PPA v1 USB, 16 gb low voltage DDR3 (2x8). Zasilanie to TeraDak 210W liniowy ATX. To po stronie HW w obecnej konfiguracji. Tak jak pisałem nie ma żadnych tradycyjnych nośników danych. A no tak komputer jest oczywiście całkowicie pasywny w dodatku bez żadnych części ruchomych.

Po stronie Softu to Windows 2012 R2 w trybie Core, Audiophil optimizer, MQN i BugHead empror jako playery. Do tego trochę różnych tweaków softwarowych w tym kontrolowanie priorytetów dla różnych procesów. Komputer nie jest podłączony do LAN ani WIFI.

Proc pracuje na 800mhz ram też plus niskie timingi. W BIOSie wszystko co zbędne wyłączone.

Do tego wiaderko przeróżnych raczej niestandardowych część, zasilaczy liniowych, baterii, których akurat nie używam ;)

Co do windowsa vs daphile. Jeżeli się Windowsa dopieści to brzmi znacznie lepiej niż Daphile ale daphile jest darmowy, szybko daje efekty i jest rozwiązaniem pod klucz więc jak ktoś nie chce się bawić, dłubać, inwestować w różne nietanie raczej licencje albo w ogóle nie zamierza za bardzo doinwestowywać PC to wtedy lepiej zainstalować Daphile i cieszyć się życiem.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Temat rzeka te pc audio.

Jak to czytam to sie faktycznie zastanawiam, czy nie opyerdolic dAC i kupic streamera i miec sppkoj.

Mialem juz momenty, ze chcialem kupic CD ale plyt z elektronika wyszukana to nawet w necie ciezko znalezc. A ze nie mam kolekcji plyt cd i technika idzie do przodu wiec stwierdzilem, ze bez sensu kopowac player i tworzyc kolekcje plyt od zera.

Tak naprawdę PC Audio jest proste ;-)

Karta USB (lub USB REGEN) i zasilanie liniowe i jest pozamiatane. Reszta ma mniejsze lub marginalne znaczenie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pio,

Usb regen mozna podpiac do laptopa pod usb? I do tego zasilanie z sieci?

Pisales w tym lub drugim temacie o terminalu pc. To taki maly komputer? Daj jakis link do takiego pudelka :)

USB Regen podłączamy do portu USB - a do Regena DAC.

Zasilanie może być normalne lub można zakupić zasilacz liniowy od Tomanka lub Projekt Nostromo.

Terminal to taki uproszczony komputerek np. marki HP. Nie znam się na terminalach. Ale inni koledzy na pewno Ci pomogą.

Poczytaj sobie na ich stronie co to jest. Jeśli znasz angielski.

Ale nie zwykły hub bo wzbogacony o "ultra low-noise regulator and low-jitter clock".

A to robi różnicę ...

No i czego buraczysz. Człowieku, ja od lat żyję w Anglii i nie pracuję na zmywaku :P

A ty czego trollujesz ?

Znajdź sobie odpowiedni temat do pokazywania jakim to jesteś audio voodoo znawcą. Spotkasz tam kolegów na twoim poziomie.

Ale nie zwykły hub bo wzbogacony o "ultra low-noise regulator and low-jitter clock".

A to robi różnicę ...

Jaką?

Bo ja na wejściu DAC mam TAS1020B, który robi to samo, a może i lepiej :)

Bo ja na wejściu DAC mam TAS1020B, który robi to samo, a może i lepiej :)

Hmm,

Chyba jednak nie ;-) Wejście a wyjście to jest jednak różnica ...

Hmm,

Chyba jednak nie ;-) Wejście a wyjście to jest jednak różnica ...

Pisałem o tym niedawno. TAS1020B to jest zakończenie Transportu.

No chyba, że wg ciebie te wszystkie zera i jedynki, krasnoludki wiaderkami wsypują do DAC.

Za transmisję USB odpowiada nadajnik i nic tego nie zmieni. A do tego wraz z sygnałem przedostają się zakłócenia.

Dlatego powstał USB Regen aby rozwiązać ten problem.

A jaki masz DAC ?

TAS1020B jest stary.

Wtedy nikomu się nie śniło o "regeneracji" sygnału USB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" PCs and Mac computers running music programs such as iTunes® or Windows Media Player can feed the rDAC via its USB input where special re-clocking circuitry has been deployed almost eliminating the jitter (timing inaccuracies) and noise usually associated with music in the computer environment.

To achieve this Arcam have teamed up with dCS (Data Conversion Systems), licensing their Asynchronous USB Technology*. This unique system is usually reserved for ultra high-end HiFi and professional audio applications. Arcam and dCS have had a long and fruitful relationship that goes back to the highly innovative Alpha 9 & CD23 versions of dCS’s Ring DAC

The dCS technology allows a precision clock to drastically reduce the level of jitter from USB music sources and delivers a massive improvement in sound quality over the standard USB ‘adaptive’ system."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

USB Regen kształtuje na nowo sygnał USB. A ten Tenor to zwykły odbiornik asynchroniczny. Wszystkie nowe DACi taki mają.

Może rDAC jest dobry ale nie genialny. Zapewne z dobrym transportem dobrze zagra. Ale jego wyjście USB nie zastąpi dobrego transportu.

USB Regen kształtuje na nowo sygnał USB. A ten Tenor to zwykły odbiornik asynchroniczny. Wszystkie nowe DACi taki mają.

I dlatego ten cały USB REGEN służy tylko wyciąganiu kasy od ludzi którzy nie wiedzą, że to jedno i to samo.

A przetestowałeś żeby tak autorytarnie twierdzić ?

Gdybyś miał rację to każdy bylejaki PC byłby High-Endowym źródłem.

Ciągle piszesz o rzeczach których nie miałeś w ręku

Ten USB hub nic nie poprawia, to taki sam pic na wodę jak izolacja na USB.

Jak zwykle odwracasz kota ogonem.

Jesteś mistrzem manipulacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.