Skocz do zawartości
IGNORED

Velodyne czy Rel ?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam sie, ze dobry system auto kalibracji bedzie pozadany, ale nie wszyscy go potrzebuja by cieszyc sie swoim subem. Ja ustawialem zarowno suba bk jak i rel do stereo tak jak to jest opisane w manualu z bardzo dobrym efektem plus pierwszy krok sub na miejsce odsluchu i spacer na czworaka po pokoju. Moim zdaniem jezeli komus aranzacja pomieszczenia nie pozwala postawic suba tam gdzie on najlepiej brzmi to juz dupa zbita... a co np. jesli sa mebelki a w nich szklo i wszysko brzeczy? kalibracja chyba nic nie da.... W sumie suba do stereo uzylem kilka razy, obecnie to jest, tylko do kina. Moj system yamahy Ypao zapewne wszystko kalibruje do referyncyjnego poziomu i co z tego jak ja wole centralke +1db glosniej. Auto kalibracje napewno sie sprawdza jezeli ktos nie ma absolutnie pojecia jak cos ustawic lub jak to ma brzmiec, dzialac itp. w przeciwnym wypadku kazdy ma swoje osobiste preferencje i omija guziki auto jak, tylko moze:)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić.

Po pierwsze niektórzy mają dobre akustycznie pokoje i tam wszystko gra dobrze, jednak zdecydowana większość naszych pomieszczeń będzie miała góry i doliny w przebiegu pasma, zwłaszcza w zakresie niskich częstotliwości i nie mamy na to wpływu. Nie jesteś w stanie na ucho tego skorygować, to sprawa pierwsza. Zobacz zresztą na wykres z mojego suba w tym wątku co podałem link, podbicie basu w okolicach 30Hz dochodzi do 12db, na słuch nic nie zrobisz, nie ma opcji.

Druga sprawa to wielu osoba wydaje się, że mają dobrze bo po prostu nie mają porównania, trzeba w tym samym pomieszczeniu porównać jak gra sub po dobrej kalibracji i bez niej.

Po trzecie korekcja np. podbicie ręcznie głośności jakiegoś głośnika o 1db dla własnych preferencji to już kosmetyka, ale wcześniej całą robotę przy wyrównaniu pasma odwala autokalibracja, coś czego na ucho nie da się zrobić.

Nie jest też powiedziane, że każda autokalibracja zaszyta w ampli jest dobra, pewnie są lepsze i gorsze.

szybkie pytanie odnośnie EQ MAX 12

mam możliwość ściągnięcia go z USA wiecie czy działa na 110v i 230v? bo jak mam podłączać pzez buczący transformator to dziękuję :)

W moim jest przełącznik (110V-230V). .....tylko ja zakupiłem u polskiego dystrybutora. ... być może wersje na Stany nie mają tego przełącznika....

znalazłem na stronie sklepu, zdjęcie tylnego panelu i jest ostrzeżenie obok zasilania, u Ciebie przełącznik też jest tak ukryty?

A38N_130246188301238350bUipe6ayXd.jpg

Nie... u mnie jest całkowicie widoczny w kolorze czerwonym z widocznymi wartościami 110V i 230V ....

Mam może dziwne pytanie : jakie kabelki używacie do połączenia sub - ampli ?

Co sądzicie o kablu typu Y ?

Potrzebuję dwie sztuki po 1.8-2 m. Myśle o Prolinku , to bezpieczny zakup ?

szybkie pytanie odnośnie EQ MAX 12

mam możliwość ściągnięcia go z USA wiecie czy działa na 110v i 230v? bo jak mam podłączać pzez buczący transformator to dziękuję :)

Dobry transformator nie buczy.znam to z autopsji...

• 2 miesiące później...

Drodzy koledzy od pewnego czasu jestem użytkownikiem suba velodyne- eq-max12. Po wielu odsłuchach moim zdaniem i na moje ucho wypadł najlepiej. Tylko teraz tak, poprzednio miałem namiastkę suba tj. jamo 200 (tak wiem koło sub to stało..;-) ale miałem go kilka ładnych lat i się do tego basu przyzwyczaiłem. Po wypożyczeniu velo do domu pograł u mnie przez kilka dni na różnych sekwencjach filmowych i jak oddałem velo to przez pierwsze kilka dni myślałem że mi się jamo popsuł a on tak po prostu grał. Jamo poszedł na sprzedaż teraz stoi velo. I poproszę was koledzy o poprawne jego ustawienie mianowicie,

-stoi dokładnie w tym samym miejscu co poprzedni

- odcięcie na subie 80hz

- głośność na subie 30

-odcięcie na amplitunerze 80hz

- kolumny frontowe na large reszta na small

Oczywiście zrobiona kalibracja. Oglądam sobie film i jak nagle nie je....o to myślałem że coś mi z półek pospada za chwilę więc ściszyłem na 20 na subie głośność. Puszczam znowu tą samą scenę i efekt ten sam. Więc jeszcze ściszyłem, dopiero tak na 13 (skala na subie 0-80) jest efekt dla mnie akceptowalny. Czy ja coś źle ustawiam, bo zawsze ustawiałem suba na 1/3mocy robiłem kalibracje następnie kalibracje na amplitunerze i było ok. A tu cały czas mam bardzo duży efekt walnięcia więc co chwilę ściszam i tak doszedłem prawie do samego dołu bo zostało na 13. Przy dziesiątce efekt dopiero dla mnie jest za słaby a 13ok. Coś źle ustawiam, czy się przyzwyczaiłem do namiastki basu a ten sub jest zaj....ście mocny?

Co sądzicie o kablu typu Y ?

Potrzebuję dwie sztuki po 1.8-2 m. Myśle o Prolinku , to bezpieczny zakup ?

a po co Ci dwie sztuki takiego kabla, masz dwa suby?

Prolink jest ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Popatrz też na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektóre firmy w instrukcji podają możliwość połączenia takim rodzajem kabla wiec widać coś to daje. Ja gdy miałem przez pewien czas suba kolegi wpiąłem go do swego ampla ale grał jakoś tak cicho więc zarzuciłem kabel Y i było lepiej przy takim samym położeniu potencjometru głośności co przy połączeniu pojedynczym rca. Nie chodzi o polepszenie jakości brzmienia a o jego moc. Nie było takiego łał ale było głośniej. Jest to bardziej "namacalne" przy cichszych odsłuchach . Spróbuj.

Coś źle ustawiam, czy się przyzwyczaiłem do namiastki basu a ten sub jest zaj....ście mocny?

najprawdopodobniej w samym amplu masz go podgłośnionego na maxa dlatego musisz ściszać w subie. Zobacz w ustawieniach kolumn w menu w amplu. Jeśli tak to tak ustawił amplituner podczas autokalibracji. Nic złego się nie dzieje , przeszkadzało to ściszałeś aż doszedłeś do akceptowalnej głośności. Bardzo dobrze, ustawiłes wg własnych preferencji i o to chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najprawdopodobniej w samym amplu masz go podgłośnionego na maxa dlatego musisz ściszać w subie.

Metodą "prób i błędów" doszedłem wreszcie do tego, że tak właśnie należy robić. Na amplitunerze sub powinien być ustawiony na maxa, co gwarantuje że załączy się on nawet przy bardzo cichym słuchaniu muzyki. Natomiast preferowany poziom głośności suba ustawiamy regulacją na samym subie.

Witam

Pomóżcie Panowie.

Mimo iż ten wątek dotyczy Rel oraz Velo pozwalam sobie zadać pytanko ekspertom i innym użytkownikom odnośnie SVS PB 13 ultra.Od wczoraj testuję powyższego suba(oraz Velodyne spl 1200 ultra) u siebie w domku.SVS mam podłączony do ampli Marantza sr 7009 od złącza subwoofer pojedynczym przewodem(interconnect-em)do złącza low level inputs-Left(producent na stronie informuje że to bez znaczenia,left czy right)-w moim przypadku.W kinie nie ma problemu,w muzyce jest natomiast cisza(wiem,wiem,na złącze LFE jest podawany sygnał tylko w kinie).Jak to podłączyć by w muzyce również działało?Tak kombinuję,czy może połączyć przewodem typu "Y"któreś z par złączy pre-out na ampli i wyprowadzić sygnał na sub podpinając do drugiego,pozostałego(wszak jedno już zajęte przewodem z LFE z ampli-w trybie Kino) złącza-low level input-right.Mam nadzieję że nie trzeba bawić się z przełączniem przewodów za każdym razem przy zmianie trybu,kino-stereo.Ktoś ma tego suba,lub wie jak go podłączyć,by grało w kinie i stereo.Za chwilę rozpakowuję pudło z Velo i tu pewnie sprawa będzie wyglądała podobnie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam

Pomóżcie Panowie.

Mimo iż ten wątek dotyczy Rel oraz Velo pozwalam sobie zadać pytanko ekspertom i innym użytkownikom odnośnie SVS PB 13 ultra.Od wczoraj testuję powyższego suba(oraz Velodyne spl 1200 ultra) u siebie w domku.SVS mam podłączony do ampli Marantza sr 7009 od złącza subwoofer pojedynczym przewodem(interconnect-em)do złącza low level inputs-Left(producent na stronie informuje że to bez znaczenia,left czy right)-w moim przypadku.W kinie nie ma problemu,w muzyce jest natomiast cisza(wiem,wiem,na złącze LFE jest podawany sygnał tylko w kinie).Jak to podłączyć by w muzyce również działało?Tak kombinuję,czy może połączyć przewodem typu "Y"któreś z par złączy pre-out na ampli i wyprowadzić sygnał na sub podpinając do drugiego,pozostałego(wszak jedno już zajęte przewodem z LFE z ampli-w trybie Kino) złącza-low level input-right.Mam nadzieję że nie trzeba bawić się z przełączniem przewodów za każdym razem przy zmianie trybu,kino-stereo.Ktoś ma tego suba,lub wie jak go podłączyć,by grało w kinie i stereo.Za chwilę rozpakowuję pudło z Velo i tu pewnie sprawa będzie wyglądała podobnie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

To raczej problem ustawień w ampli... tam w menu poszperaj i na pewno bedzie opcja np. u mnie w HK ... L/R+LFE(sub chodzi w stereo i w kinie), LFE (tylko w kinie)... wydaje mi sie ze to nie kwestia podłaczenia tylko ustawień ampli...

... a tak ogólnie to niezłe potwory.... :)

...dzięki Yodas.Popróbuję...

SVS robi takie spustoszenie w kinie że nie wiem czy wogóle rozpakowywać Velo-które jeszcze nierozpakowane,razem z kartonem,jest sporo mniejsze niż nagusieńki SVS.

Dzięki i pozdrawiam.

Panowie jestem ciekaw jak macie teraz po naszych dywagacjach ustawione sprzęty odnośnie suba bo u mnie aktualnie jest (proszę cytować i zmieniać co trzeba, zobaczymy ile jest użytkowników i jakie ustawienia dominują):

1. Odcięcie na subie 80hz

2.Odcięcie na amplitunerze na kolumny 80hz

3. Odcięcie na amplitunerze na sub (jak jest ) 120

4. Kolumny frontowe na large reszta na small

5.Głośność na subie 13 (w sakali 0-80)

Panowie jestem ciekaw jak macie teraz po naszych dywagacjach ustawione sprzęty odnośnie suba bo u mnie aktualnie jest (proszę cytować i zmieniać co trzeba, zobaczymy ile jest użytkowników i jakie ustawienia dominują):

...wszystko identycznie tylko głośność na subie u mnie "troszkę" większa ;) 30-35...i do stereo suba (na subie) odcinam na 50hz...w moim HK nie ma możliwości odcięcia subwoofera...

Ad.1. Nie ma znaczenia jeśli sub jest podłączony koaksjalem z Sub Out amplitunera na swój LFE IN. W takim układzie ta regulacja na subie nie działa, basem rządzi amplituner.

Ad.2. 80 Hz.

Ad.3. U mnie takiego odcięcia nie ma. Natomiast wzmocnienie sygnału na sub mam +10 dB.

Ad.4. Wszystkie Large.

Ad.5. 20%.

Gość

(Konto usunięte)

Przy włączonym w tor subie ustawienie frontów na Large jest proszeniem się o dodatkowe problemy z przetwarzaniem basów. Ogólna zasada mówi: głośniki zawsze Small bez względu na wielkość, bas i LFE do subwoofera w odcięciu 80Hz lub wg ustawień kalibratora np. Ausyssey.

SVS robi takie spustoszenie w kinie że nie wiem czy wogóle rozpakowywać Velo-które jeszcze nierozpakowane,razem z kartonem,jest sporo mniejsze niż nagusieńki SVS.

no to masz suba w pyte :) a velo to ten z serii dd na 15" by mozna porownac, ale nie tego malucha.

Fajnie jak bys wkleil pare fotek i jakies porownanie strzelil.

Przy włączonym w tor subie ustawienie frontów na Large jest proszeniem się o dodatkowe problemy z przetwarzaniem basów. Ogólna zasada mówi: głośniki zawsze Small bez względu na wielkość, bas i LFE do subwoofera w odcięciu 80Hz lub wg ustawień kalibratora np. Ausyssey.

Nie stwierdziłem nigdy problemów w tym zakresie.

Ustawienie wszystkich na Small, cały bas + LFE do suba to zalecenie THX do zastosowań kinowych. Dla muzyki (mój przypadek) lepsze jest ustawienie na Large.

Gość

(Konto usunięte)

Wprowadzanie dodatkowych ośrodków (LCR) emitujących niskie tony, w sposób przypadkowy i niekontrolowany (z racji ustawienia) pobudza rezonanse pomieszczenia. Sytuacja ta jest też zdecydowanie trudniejsza, a często niemożliwa do skutecznej korekcji software'owej. Akustyka niskich częstotliwości nie rozróżnia kino czy muzyka. Warto o tym pamiętać decydując się na takie ustawienie.

Powtarzam: nie mam żadnych problemów z basem. Ustawienie wszystkich kolumn na Large i jednocześnie włączenie opcji, że niskie tony z nich będą również (obok kanału LFE) kierowane do subwoofera daje bardziej mi odpowiadający efekt końcowy lepszego wypełnienia basem pokoju odsłuchowego.

Jest jednak rozróżnienie czy głównym zadaniem sprzętu jest kino domowe czy wielokanałowa muzyka. W kinie mamy kolumny główne LR, dialogową C oraz pomocnicze efektowe Surroundy. W muzyce mamy 5 równoprawnych kolumn głównych. Oraz w obydwu przypadkach sub. Zestaw 5.1 dla muzyki to w prostej linii kontynuacja dawnej kwadrofonii.

Problemy, o których piszesz dotyczą raczej konfiguracji z dwoma subami.

...dzięki Yodas.Popróbuję...

Dzięki i pozdrawiam.

Właśnie, daj jakąś fotkę.

Gość

(Konto usunięte)
Problemy, o których piszesz dotyczą raczej konfiguracji z dwoma subami.

Obawiam się, że jest to teza fundamentalnie nieprawdziwa. W necie każdy może sobie znaleźć dziesiątki mniej lub bardziej naukowych opracowań na ten temat. Polecam pracę Dr F.E. Toole'a z Harmana "Loudspeakers and Rooms for Multichannel Audio Reproduction, Pt. 3 Getting the Bass Right", która wyczerpuje temat ustawień (Small vs. Large), ilości subów, zasad umiejscowienia, itd, tak aby finalna konfiguracja przynosiła jak najwięcej akustycznych zysków, a nie strat.

Ustawienia frontu na large zaleca np. rel gdzie podlacza sie dwoma kablami jednoczesnie wysokopoziomowym i tym do lfe. Suby, ktore nie maja hi spekona lub nie moga jednczesnie pracowac na dwoch kablach w takim wypadku kolumny frontowe w kinie powinny byc ustawione, tylko na small.

Gość

(Konto usunięte)

Żebyśmy się dobrze zrozumieli. moją intencją nie jest konfrontacja z różnymi preferowanymi ustawieniami, czy też mniej lub bardziej sensownymi zaleceniami producentów. Pokazuję co nauka mówi o teorii reprodukcji niskich tonów w pomieszczeniu i w jaki sposób osiągnąć najlepsze efekty we własnym domu. Można skorzystać, ale przymusu nie ma. Pozdrawiam !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.