Skocz do zawartości
IGNORED

czy DAC zastąpi porządne Cd

Tomasz_50131

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, mam pytanie do znawców.

czy transport DVD PANASONIC podłączone cyfrowo do DAC - Stream Magic 6 i stamtąd już do wzmacniacza będzie porównywalne do odtwarzania CD z porządnego odwarzacza CD?

mam pierwszą konfugurację i zastanawiam się czy kupno CD będzie miało znaczący wpływ na muzykę.

dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/120749-czy-dac-zast%C4%85pi-porz%C4%85dne-cd/

cześć, mam pytanie do znawców.

czy transport DVD PANASONIC podłączone cyfrowo do DAC - Stream Magic 6 i stamtąd już do wzmacniacza będzie porównywalne do odtwarzania CD z porządnego odwarzacza CD?

mam pierwszą konfugurację i zastanawiam się czy kupno CD będzie miało znaczący wpływ na muzykę.

dzięki

Kup sobie Marantza CD52 w jak najlepszej wersji ( MKIISE , SE , MKII ) jako transport do SM6 oraz kabel Profigold PGA 4000.

Będzie to grać na poziomie dobrych odtwarzaczy CD .

Marantz to wydatek 200-350zł , kabel jakieś 150zł .

Czyli lipa?

Miałem nadzieję, że mój PANASONIC DVD daje radę.

w takim razie CD też podłączam

do DAC czy np. takiego MARANTZA już podłączam bezpośrednio do wzmaka?

w takikm razie DAC + DVD PANASA jest dużo gorszy od np. tego MARANTZA

Gość numik

(Konto usunięte)

Czyli lipa?

tzn tak, odczujesz wielką poprawę czy to będzie SM, Audio-gd, Myryad, Schiit czy Arcam, ale jeszcze większą jak dołożysz te 3 stówy na tego Marantza 52mkiise albo chociaż cd-63, po prostu to dvd jest bardzo miernym transportem, jak gdzieś znajdziesz Marantza 5004 czy Nada jakiegoś używanego też ok jak nie chcesz staroci, kupujesz coaxiala za 120 i jedziesz

Czyli lipa?

Jest ponoć kilka modeli DVD które po modyfikacji są dobre jako transport CD ale ich obsługa należy do wyjątkowo cierpliwych ;)

Wspomniany Marantz ( ten konkretny model albo CD72 !!! ) łączysz kablem Profigold z jego wyjścia coax w wejście coax SM6 .

W tym momencie CD52 będzie robił jako transport CD a SM^ jako DAC .

CD52 jest śmiesznie tanim i bdb transportem

Dzięki czyli poszukuje Marantz 52 lub 72.

Który M 52 jest najlepszy?

Czy Special Edition wystarczy do napędzenia:

Roksan Caspian M1

Monitor Audio RX6?

zobaczę w domu jaki kabel mam to powiecie czy dobry.

aha i czy Marantz 5004 będzie znacząco odbiegał od CD 52

Najlepsze są CD72 ( bez dodatków ) ale jest dużo droższy i CD52MKIISE .

Jako transporty grają tak samo .

Sam CD52 też jest dobry , może być SE .

Roksan Caspian M1

Monitor Audio RX6?

Jako transport do SM6 i ten w roli DACa .

W niskich cenach to albo Profigold 4000 albo Da Vinci H8 coś tam za 40-50zł ale w wersji 1,8m .

Profigold jaśniejszy .

ok a czy będzie znacząca różnica pomiędzy tymi Marantzami a np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chciałbym mieć komplet:-)

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Roksan Caspian M1

Monitor Audio RX6?

aha i czy Marantz 5004 będzie znacząco odbiegał od CD 52

ale on tu będzie tylko transportem a o sm6 się nie martw - napędzi, da radę, choć możesz posłuchać innych DAC, zawsze lepiej posłuchać i porównać, choć sm6 jest git. Nie sądzę byś był w stanie znaleźć znaczące róznice między Marantzami w odsłuchu przez DAC, 52 ma lepszy napęd jako taki, dobry tor cyfrowy, ale w praktye róznice nie są znacząco słyszalne, to raczej kwestia czy chcesz "25-letni" bardzo dobry transport czy wolisz nowsze. Ja akurat wolę Marantz cd-63 na transport, jest mniejszy i ma fajny wygląd

Ja powiem inaczej (napiszę).

Każdy odtwarzacz to suma dwóch zmiennych: sam napęd i elektronika odpowiedzialna za przetwarzanie dźwięku.

Są dobre odtwarzacze DVD, które są lepsze od CD (wiele opinii); np. samsung hd 945/950.

Jeżeli napęd i sam czytnik w DVD są na dobrym poziomie, to DAC "zaopiekuje się" obróbką dźwięku cyfrowego i ostatecznie będzie pełen sukces.

Myśle, ze tutaj autorytatywne wypowiedzi mogą być bezsensowne. Polecam sprawdzić.

Każdy odtwarzacz to suma dwóch zmiennych: sam napęd i elektronika odpowiedzialna za przetwarzanie dźwięku.

Są dobre odtwarzacze DVD, które są lepsze od CD (wiele opinii); np. samsung hd 945/950.

Jeżeli napęd i sam czytnik w DVD są na dobrym poziomie, to DAC "zaopiekuje się" obróbką dźwięku cyfrowego i ostatecznie będzie pełen sukces.

Myśle, ze tutaj autorytatywne wypowiedzi mogą być bezsensowne. Polecam sprawdzić.

Nic dodać, nic ująć. Z tą różnicą, że doświadczenia zbierałem na innych Samsungach, do tego h/k, Sony i inne. Odtwarzaczy CD nie wymieniam, ale mogę powiedzieć tyle na podstawie doświadczeń z modyfikacjami, że nic na napędzie Philipsa nie osiągnie takiej rozdzielczości dźwięku jak dobrze zrobione DVD - dotyczy także roli transportu. Dla mnie temat CDków skończył się kilka lat temu na Audionecie, który przegrał z 12 000zł tańszym Samsungiem mimo wymienionego zegara. Dobry zwłaszcza po modyfikacjach CDek to Trigon Recall 2, tylko że on jest po części zrobiony jak DVD - transport i zasilanie impulsowe, tyle że na bogato. Tu uwaga - sieciówka firmowa jest kiepska i nie warto do niej dopłacać.

Nic dodać, nic ująć. Z tą różnicą, że doświadczenia zbierałem na innych Samsungach, do tego h/k, Sony i inne. Odtwarzaczy CD nie wymieniam, ale mogę powiedzieć tyle na podstawie doświadczeń z modyfikacjami, że nic na napędzie Philipsa nie osiągnie takiej rozdzielczości dźwięku jak dobrze zrobione DVD - dotyczy także roli transportu. Dla mnie temat CDków skończył się kilka lat temu na Audionecie, który przegrał z 12 000zł tańszym Samsungiem mimo wymienionego zegara. Dobry zwłaszcza po modyfikacjach CDek to Trigon Recall 2, tylko że on jest po części zrobiony jak DVD - transport i zasilanie impulsowe, tyle że na bogato. Tu uwaga - sieciówka firmowa jest kiepska i nie warto do niej dopłacać.

ok nie wiedziałem - to jakie DVD polecacie?

nie widziałem że DVD - DAC możę być lepsze niż CD - DAC...

coś poza Samsungiem?

będzie to podłączone do CA SM6.

Jak to sie mowi, kazdy ch... na swój strój. A autor watku sam juz nic nie wie, haha.

tomasz jak wierzysz w lepsze zera i jedynki to kup lepszy transport, jak nie daj sobi spokoj. A jak taki ciekawy jestes sam sprawdz. Ja na swoim Heglu bawilem sie w transporty i nie slysze roznicy miedzy Denonkiem za 300zl, a topowym modelem.

?👈

ok nie wiedziałem - to jakie DVD polecacie?

Wysokie modele harman/kardon - 20, 25, 2550S, od biedy 27, 22.

nie widziałem że DVD - DAC możę być lepsze niż CD - DAC...

może być lepsze również bez DAC, tylko odpowiednio przerobić.

tomasz jak wierzysz w lepsze zera i jedynki to kup lepszy transport, jak nie daj sobi spokoj. A jak taki ciekawy jestes sam sprawdz. Ja na swoim Heglu bawilem sie w transporty i nie slysze roznicy miedzy Denonkiem za 300zl, a topowym modelem.

Bo w kwestii "cyfry" nic nie jest lepiej w drogich modelach. Te same kwarce, PLLe i kości rozporządzające mechaniką odczytu płyty. Dodam, że np. wysoki model DVD Sony to znacznie gorszy kandydat do przeróbek niż którykolwiek h/k, ze względu na architekturę wewnętrzną.

ok a czy będzie znacząca różnica pomiędzy tymi Marantzami a np:

Ukryta Zawartość

chciałbym mieć komplet:-)

CD52 kupisz za 250-350zł . W najgorszym przypadku dojdzie wymiana zębatki która nowa kosztuje 50zł i taki transport przeżyje wielokrotnie większość teraz produkowanych odtwarzaczy .

Jest też bardzo dobry jako transport CD bo ma i porządny wręcz niezniszczalny laser a do tego porządną i bardzo dobra elektronikę .

Resztę kasy zainwestuj w poprawę akustyki - zakładka akustyka .

CD52MKIISE dokładnie porównywałem z Krellem KAV280CD jako transporty . I grają identycznie . Taki Krell jako transport z DACem Abraxasa był jakiś czas temu testowany przez doświadczonych forumowiczów i grało to na poziomie najdroższego dzielonego CD McIntosha co potwierdza klasę taniutkiego Marantza .

Po co Ci CD w roli transportu ? Kup sobie twardy dysk 3,5 cala o poj. 1TB ,zgraj na niego

w formacie flac albo wav swoje płyty CD i podłącz do Magic6 po USB .

SM6 z dyskiem zewnętrznym gra o dobrą klasę niżej ( zakładając że te dysk ma jeszcze porządny zewnętrzny zasilacz ) niż po coaxie .

I tak później krążą opinie skąd zachwyty nad tym DACem jak ludzie podłączają tam dyski czy słuchają z pendrajwa .

Nie wiem po co kombinować jak można mieć za tak tanie pieniądze bdb transport Marantza .

Pewnie , można kupić DVD , kolega zrobi upgrade za 1500zł i będzie Was szlak trafiał przy obsłudze takiego DVD

Ukryta Zawartość

OK zdecydowałem się wstępnie na Marantza - szukam teraz modelu. tanim kosztem będę miał coś nowego.

Kabel mam taki - będzie ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy lepiej ten profigolda

Ukryta Zawartość

"topowym"tzn. jakim ?

Np DCD-3000/S10, czy choiazby tanszy DCD-1550AR, 1500AE.

Oczywiscie zaraz przeczytam ze to gowno i nie moglo zagrac lepiej, bo to trzeba miec transport za 8 tys, wtedy to panie dopiero slychac jak komar pierdzi w studio.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ustrzel sobie Paganiniego jak z linku za śmieszne wręcz pieniądze jakie można go ostatnio kupić , lasery dostępne od 30 do 100zł , i możesz zapomnieć o żródłach z drugiej ręki za dwa razy tyle .

http://allegro.pl/audio-analogue-paganini-i5422769258.html

Po prostu trzeba miec dedykowany transport.

ok czyli chodzi o Cd rozumiem? u mnie i tak mam CA SM6 więc zawsze podłączam Coaxialem do SM6 nie? a to czy DVD czy CD kupię to pewnie mała różnica.

a poza tym co masz na myśli rydz?

Ale kombinacje. Skoro jest juz na wyposażeniu SM6, to po co jeszcze transport w postaci CD? Koszty i raz jeszcze koszty. Nawet mierne i nie idące w tysiące, ale zawsze to wyrzucanie w błoto kasy.

A SM6 stoi i czeka na…dysk twardy. Dobrze zrzucona muzyka do FLAC'a czy Aiff'a ma "zycie" i jest setka powodów, by słuchac muzyki na sprzęcie. Jak rozumiem liczy się nie ilość miło spędzonych godzin przy odsłuchu muzyki, a ilość "gratów" i kabli…

Daj szansę temu SM6 bo to kawał porzadnego sprzętu, który spokojnie radzi sobie z bardzo dobrym odtwarzaniem plików. Zamiast wyrzucać kasę w błoto, idź najkrótszą drogą i w tym wypadku najlepszą.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gość rydz

(Konto usunięte)

u mnie i tak mam CA SM6 więc zawsze podłączam Coaxialem do SM6 nie? a to czy DVD czy CD kupię to pewnie mała różnica.

a poza tym co masz na myśli rydz?

Doczytałem teraz że już posiadasz SM6 , jeżeli chodzi ci o funkcjonalność to go zostaw , jeżeli o dżwięk to kup Paganiniego odsłuchaj solo i poprzez SM6 , zobaczymy co zostawisz .

A SM6 stoi i czeka na…dysk twardy. Dobrze zrzucona muzyka do FLAC'a czy Aiff'a ma "zycie" i jest setka powodów, by słuchac muzyki na sprzęcie.

Z tym, że niekoniecznie musi grać lepiej zwłaszcza z dysku HDD, CA SM6 gra inaczej z USB na przednim panelu (Pendrive, dysk HDD) inaczej z NAS i inaczej,ale najlepiej gra po asynchronicznym USB audio (typ B) z tyłu urządzenia.

Tym bardziej, że można mu podać sygnał z dobrze przygotowanego lapka jako źródła używając jako playera choćby jRiver Media Center bije jakością dźwięk z HDD, w windows trza zainstalować wtedy stery ASIO lub WASAPI, OS nie potrzebuje sterowników.

Poza tym, żeby w pełni wykorzystać asynchr. USB Audio trzeba zainstalować stery CA USB Asio ze strony producenta, a w urządzeniu wł. obsługę klasa USB audio 2 (domyślnie jest wł.klasa USB 1- nie obsługuje 24/192), wtedy ze spokojem łyka sygnał 24/192.

Z innych wej. niestety nie obsłuży plików powyżej 24/96 ewentualnie 24/176, np. po USB z przedniego panelu z nośnika Pendrive pliki 24/192 odtwarza z czkawką - nie da się tego słuchać.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Pewnie , można kupić DVD , kolega zrobi upgrade za 1500zł i będzie Was szlak trafiał przy obsłudze takiego DVD

O czym Ty właściwie piszesz? :) Obsługa takiego odtwarzacza jest identyczna jak CeDeka. Zakres informacji na wyświetlaczu oraz dostępność funkcji na pilocie te same.

O czym Ty właściwie piszesz? :) Obsługa takiego odtwarzacza jest identyczna jak CeDeka. Zakres informacji na wyświetlaczu oraz dostępność funkcji na pilocie te same.

Szybkość działania , wielkość wyświetlacza itd .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.