Skocz do zawartości
IGNORED

ZDROWA ŻYWNOŚĆ - ZDROWY TRYB ŻYCIA - ZDROWIE

ARTON55

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ta Pani dość ciekawie mówi, wiele rzeczy zgadza mi się z moimi własnymi doświadczeniami i takimi najlepszymi połączeniami gdzieś tam z dań świata. Najgorsze co ludzie sobie robią, to piwo tuż przed albo po posiłku, albo w trakcie... Nie wiem skąd ten zwyczaj się wziął. Ogólnie albo piwo, albo jedzenie.

Polska kuchnia tradycyjna jest też dość ciężkostrawna i lepiej jeść te dania bez dodatkowych miksów, pojedynczo. No ale czasy są takie, że panisko musi na bogato! I klusek i pierogów, rosół, golona, browar, kapucha, a potem już tylko uważać żeby nie wcelować głową w schabowy panierowany.

Najgorsze że człowiek potem 2 godziny chodzi jak zombie, całkowity brak energii, koncentracji, najlepiej jeszcze prowadzić samochód wtedy...

A sam ogórek, ta Pani znów ma rację. Ogórek jest taki jak melon, bardzo wodnisty, mięsisty - na śniadanie. Te szklarniowe to można zapomnieć badziewie, ale latem, taki ekologiczny ogórek gruntowy...mmm, rarytas. Bierzemy go kroimy na długie plasterki jak mistrz sushi ( ze skórką), na to oliwa z oliwek najwyższej jakości, trochę czarnego pieprzu, trochę suszonych w całości papryczek chilli, kropelka octu balsamicznego i do tego trochę czerstwego ciemnego chleba z masłem. I śniadanie bajka. A jak mało, to do tego jajko na miękko, czy dwa, ekologiczne. I takie śniadanko jest że nic tego nie przebije, pod warunkiem, że wszystkie składniki są top liga.

Ogórek szklarniowy to nieco inna odmiana od gruntowego.

Jeszcze nigdy nie spryskiwałem niczym ogórków szklarniowych podobnie jak gruntowych. Więc to mit o ich gorszości...

Piwo to może niekoniecznie ale płyny na pewno przed posiłkiem a nie po posiłku; rozrzedzenie kwasów trawiennych...

Mięso absolutnie konieczne chyba, że zastąpimy je jajami.

Dla mnie ogórek gruntowy, to skoncentrowane dobro, a szklarniowy to takie coś rozwodnionego, powiększonego w stosunku do gruntowego.

No a piwo, to tak przynajmniej 40min przed posiłkiem. Nie ma znaczenia czy 10min przed, czy w trakcie, czy po. Po prostu to się nie je z piwem niczego. A już szczególnie rzeczy surowych, albo zup, japierdziu :(

To akurat jest Irlandia Północna, ale ja takie właśnie lubię :)

This all looks like a food on a huge steroids. Nie mogę nic ci na to pomóc, a znam się na tym, bo interesuję się jedzeniem. Nic, takie życie, będę nawracał znajomych i rodzinę :)

• 3 tygodnie później...

Okazuje się że można mieć w głowie karaluchy i inne robale :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A już szczególnie rzeczy surowych, albo zup, japierdziu :

A najszczególniej - tłustych/gorących popijanych zimnym piwem. Juz o tym pisaliśmy.

piwo ma wiele antyoksydantow, pomaga w bezsennosci gdyz ma szyszki chmielu srodek uspokajajacy, slod jeczmienny, czyli duzo mineralow ze zboza, woda, ktora nawadnia, warto kupowac niepasteryzowane ma wiecej mineralow, magnezu, potasu, chlorkow

3 piwa dziennie i zyjesz dlugich 85 lat w zdrowiu

krytyk muzyczny jest jak ksiadz ktory uczy o kontaktach damsko-meskich

3 piwa dziennie i zyjesz dlugich 85 lat w zdrowiu

Nieprawda!!! To koncernowa propaganda!

Wysoki indeks glikemiczny prowadzi do otłuszczenia ciała(brzuch piwny), tworzenie kwasu moczowego prowadzącego do dny moczanowej(podagry).

Wiem, jak nie boli - lecz nap....la dna moczanowa i nie tknę piwa!!!

Dlatego też nie piję piwa- po zrzuceniu prawie 9kg.

Jeszcze dziesięć lat temu zawsze miałem skrzynkę piwa w śpiżarni.

Jedno piwo to pół godziny intensywnego ćwiczenia, chce Ci się???

Piwo to żyła złota dla koncernów(piwnych, farmaceutycznych i fast foodów) i urzędu skarbowego -

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Piwo to żyła złota dla koncernów(piwnych, farmaceutycznych i fast foodów) i urzędu skarbowego -

to co radzisz zamiast piwa ?

wino ? ostatnio kupilem w Lidlu 1 litro Bourbona w promocji za 60 zl

poszedl w ciagu 2 tygodni

Nooo: i woda(minimum 2 litry dziennie), i.... whisky!

Byłem ostatnio u diabetologa(w Niemczech) i zadałem pytanie o whisky jako alternatywę dla piwa.

Ważne! mając wzorową krzywą cukrową.

Stwierdził on, że z punktu widzenia jego specjalności nie jest to najbardziej szkodliwy napitek (w przeciwieństwie do piwa i... coli), choć : .." Koledzy- lekarze innych specjalności mogą mieć inne zdanie"...

Na słowo "palinka" - rozmarzył się :)

Bo moja odpowiedź na jego pytanie: "czy pan pali?" brzmiała: Nie, ale piję. " Piwo?" - nie. "Bardzo dobrze,bardzo dobrze "

Whisky jest również mniej szkodliwa od palenia.

Słowo do słowa: destylaty rozsądnie używane mniej szkodzą od piwa. Ono szkodzi w każdej ilości.

Test powyższy był jednym z wielu w moim prywatnym przeglądzie okresowym - przygotowującym mnie do starości.

Tak! Ja przygotowuję się do starości.

Np. Nawet chcę się pozbyć trzech schodków przed wejściem do domu.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Z mojego linku, post #468.

"Piwem można się oczywiście upić. Jednak spożywanie go w umiarkowanych ilościach przynośi więcej plusów, niż minusów. Stężenie alkoholu po wypiciu piwa spada – w zależności od organizmu – po godzinie-dwóch, do poziomu, który pozwala na

prowadzenie samochodu. Czym jest zatem „umiarkowane spożycie”? Otóż, zdaniem czeskich lekarzy – od pół litra do litra dziennie dla mężczyzn, i od 0.3 do 0.5 litra dla kobiet.

Do poczytania:

M. Schütze, M. Schulz, A. Steffen, M. M. Bergmann, A. Kroke, L. Lissner, H. Boeing, Beer consumption and the „beer belly”: scientific basis or common belief? Beer consumption and waist circumference, European Journal of Clinical Nutrition, Październik 2009, s. 1143-1149. (DOI:10.1038/ejcn.2009.39)""

Np. Nawet chcę się pozbyć trzech schodków przed wejściem do domu.

ja uwazam ze schodki sa bardzo pozytywne i dobrze dzialaja na zdrowie

ja mieszkam na 3 pietrze w bloku i jak wnosze ciezkie siatki z piwem, woda lub innymi towarami to lepiej sie czuje

im wiecej piwa zapakuje do siatek tym wiekszy wysilek a wiadommo im czlowiek wiecej czwiczy tym pozniej lepiej na

starosc, kondycej trzeba wybrobic za mlodego zeby na starosc troche zostalo

takze nie zgodze sie ze piwo nie jest calkiem niezdrowe !!

Blisko 25 proc. partii piwa nie spełniała wymogów w zakresie parametrów fizykochemicznych, a 43 proc. było źle oznakowanych. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

O tym, czy piwo będzie wytwarzane zgodnie z wymaganiami normy polskiej, czy też według własnej receptury (tzw. deklaracją producenta), decyduje jego producent.

Kontrola 77 partii piwa wykazała nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w przypadku 18 partii (tj. 23,4 proc. skontrolowanych partii). Dotyczyły one głównie zawyżonej lub zaniżonej zawartości ekstraktu słodowego (osiem partii) oraz zawartości alkoholu etylowego (osiem partii).

Zawartość ekstraktu wpływa na treściwość piwa (czy jest ono "lekkie" czy "ciężkie") oraz na "siłę" profilu aromatyczno-smakowego. Inna zawartość ekstraktu niż przewiduje norma, może świadczyć o nieprzestrzeganiu receptur, nieprawidłowym ich opracowaniu lub też o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego.

W wyniku analiz laboratoryjnych piwa stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie barwy piwa, kwasowości ogólnej oraz pienistości piwa (cztery partie).

Czytaj więcej na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2000-2012 skumulowany wskaźnik wzrostu cen detalicznych napojów alkoholowych wyniósł

16%, w tym piwa 28%, podczas,gdy inflacja wyniosła 41%, a wskaźnik wzrostu cen żywotności

i napojów bezalkoholowych 39%. Wzrost cen piwa przewyższał pozostałe napoje alkoholowe,

co wskazuje na duży wzrost popytu oraz zmiany w jego strukturze

Heinz Ketchup, niewątpliwie najbardziej rozpoznawalna marka ketchupu na świecie, w Izraelu nie może nosić nazwy "ketchup" a jedynie "przyprawa pomidorowa".

- Bo zawiera za mało przecieru pomidorowego, aby mogła nosić nazwę "ketchup" - pisze izraelska gazeta "Haaretz".

Po skardze złożonej przez firmę Osem, konkurenta Heinza na izraelskim rynku, Ministerstwo Zdrowia Izraela uznało, że jeśli ketchup Heinza nie będzie zawierał co najmniej 10 proc. przecieru pomidorowego, to nie może być legalnie na izraelskim rynku nazywany ketchupem.

Na razie Osem wygrywa na polu ketchupów, ale jego zwycięstwo może być krótkotrwałe, bo izraelski importer produktu Heinza wystąpił do resortu zdrowia o zmianę definicji ketchupu. Chce zapisu, że zawiera on jedynie 6 procent przecieru pomidorowego zamiast 10 proc.

Póki co w Tel Awiwie można więc kupować burgery z "przyprawą pomidorową".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kontrola 77 partii piwa wykazała nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w przypadku 18 partii (tj. 23,4 proc. skontrolowanych partii).

76,6 % partii piwa bylo ok.

Dziwne, że nie podano nazw i producentów tych konkretnych piw. Czy coś się zmieniło od 2010?

z mojego doswiadczenie wiem i kilku moich znajomych, ze glowa boli tylko po piwach polskch, koncernowych

najbardziej po zywiec, tyskie, oczywiscie jak wezmiemy taka sama ilosc np Zlotego Bazanta i Zywca to po zywcu boli a po bazancie nic

Bazant ma 5 %, zywiec 5,5%, Budweisser tez jest dobre tak samo Kaltenbacher, choruje najmniej

Dobrze sie czuje po Calsberg i 10,5 ale 10,5 jak sama nazwa mowi to piwo lekkie ma okolo 4,5 % i 10,5 ekstraktu

teraz pije mniej piwa ale drozsze przewaznie slowackie i niemieckie, lub polskie ale lokalne piwa ktore sa wytwarzane w malych ilosciach

jestem tzw koneserem

ale czasem trzeba sie napic wiec biore co jets

co do ketechupu, to ten moze byc naprawde zdrowy jesli patrzy sie na etykiety

duza ilosc pomidorow bez chemii tylko przyprawy i troche cukru

Zwłaszcza z pomidorów pryskanych przynajmniej 5 razy w sezonie fungicydami...

Już nie wiem, czy nie zdrowsze to coś co jest zamiast pomidorów w tym keczapsie...

Jaka to różnica 10 a 6 procent...?

A o fungicydach możecie sobie poczytać...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.