Skocz do zawartości
IGNORED

Znów o bananowych, ale takich innych :)

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Opiszę moją sytuację. Kable głośnikowe do moich kolumn nie mają w tej chwili żadnych końcówek, są tylko zalutowane. Muszę przedłużyć oba te kable przewodami 2x2m, które będą wpinane tylo co jakiś czas. Pomińmy, dlaczego :)

Te dwumetrowe fragmenty muszą być tak zakończone po obu stronach, żeby łatwo i szybko można je było wypiąć. Nasuwają się mi na myśl banany. Wyobrażam sobie to tak, jak na poniższym "obrazku":

|ściana|====1 2============================================3 4

Legenda:

= - kabel :)

1 - tu muszą być "zwykłe" banany, chyba dobrze by było, żeby jakieś "lepsze", firmowe

2 - no właśnie, ten styk z jednej strony musi być żeńskim bananem, z drugiej wejściem na goły kabel

3 - znów "zwykłe" banany, wchodzące w kolumnowe gniazda

4 - kolumna

ad.2 - czy żeński banan istnieje? czy jest jakaś alternatywa połączenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - co to są? :) zwłaszcza te dwa w środku.

Proszę o jakieś linki gdzie takie ustrojstwa kupić (byłem na stronach kilku producentów, nic odpowiedniego nie widziałem) i/lub o wskazówki. Jeśli chodzi o normalne bananowce to sam znajdę jakąś ofertę. Natomiast nie mam pomysłu co do styku nr "2". Chciałbym oczywiście maksymalnie skrócić drogę sygnału, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

I kolejne pytnanie: kable do bananów nie mogą być lutowane (no, chyba że styk nr "1") tylko... no właśnie? Przyciskane za pomocą gwinta tak jak u mnie w kolumnie? Ale takie rozwiązanie jest do niczego, jeśli chcemy przeciwdziałać utlenianiu.

Mam nadzieję że nie namieszałem za mocno.

Mówiąc krócej wydaje mi się że szukam banana typu żeński-żeński. Czy tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) coś znajdę? Czy nada się to (i tak w tridex'ie nie mogę tego kupić, bo nie jestem firmą):

[obrazekLUKASZ-191916_1.jpg]

post-1296-100002482 1170260381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogolnie to wtykow bananowych sie nie lutuje bo nie ma jak... jest tam srubka do przykrecenia kabla i git. Potrzebujesz rozumiem gniazda bananowego na kabel poprostu. Coz nie spotkalem osobisci jeszcze bo takowe nie byly mi potrzebne, zawsze bazowalem na rozwiazaniach prosztszych i logiczniejszych. Szukaj, moze cos sie zajdzie

Brencik i tu się mylisz.Lutuje się !

W moich bananach Cardasa są dodatkowe dziurki ;o) w które można wetknąć dodatkowe banany:O) Tylko one trochę drogawe.A w ogóle im krótszy przewód głośnikowy tym lepiej.

Przychodzi mi go głowy następujący sposób rozwiązania problemu:

posłużyć się drugim kompletem przewodów poprostu o 2m dłuższych i bez dodatkowych połączeń po drodze. Oczywiście jeśli ustawienie "B" nie wymaga takiego zbliżania się do ideału jak ustawienie normalne (np tylko na potańcówki a nie do wsłuchiwania się w muzykę :) to najlepiej zastosować najtańsze przewody. Ale to tylko taka luźna propozycja bo w sumie nie wiem do czego ma służyć ustawienie "B".

Jak nic nie znajdziesz to możesz kupić też zwykłe gniazda głosnikowe do biwiringu - da się tam podłączyć 2 pary kabli z bananami.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rozwiązaniem jest tez kupno specjalnych gniazd głośnikowych które montuje się we wzmacniaczach - nowy kabel lutujesz do tekiego gniazdka, a całość obciągasz koszulką termokurczliwą o dużym współczynniku kurczliwości.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A ja znam rozwiązanie: są takie niby-banany. Nordost nazywa toto z-plugs, ini inaczej, Sam wtyk to blaszka z brązu, sprężysta, złocona po obu stronach, zwinięta w rurkę z rozcięciem. Kilka firm stosuje takie. Są świetne, gdyż przylegają na całej powierzchni gniazda, mają małą pojemność itp. Ale to w tym przypadku nieważne. Otórz mają one jeszcze tę właściwość, że jeden w drugi wchodzi bez problemu! Czyli to są obojnaki. Takie połączenie jest świetne - trzyma mocno, kontakt na dużej powierzchni jest pewny.

Wersja Nordosta jest przeznaczona wyłącznie do lutowania, inne mają zwykle trzpień ze śrubką, ale nadają się także do zalutowania.

Polecam, to sprawdzone rozwiązanie. Na dodatek oba fragmenty kabla mają w ten sposób normalne zakończenia bananowe, mogą więc być używane niezależnie jako pełnoprawne kable.

Kupowałem takie banany po 20 zł sztuka.

>> Rotor

Oczywiście niechętnie stosuję te połaczenia, ale nie mogę niczego wymienić bo przwody są w ścianie :(

>> Elberoth

Gdzie można kupić i jak wyglądają takie "zwykłe gniazda głosnikowe do biwiringu" ? Czy chodzi Ci o któreś z tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Bo mi wygląda że one nie mają wejścia z jednej ze stron...

>> Inżynier

Nie znalazłem tego ani na decibel.com.pl ani na stronie nordosta :( ponadto... drogie są po prostu :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To się nazywa AQ BFA banana plug. Są też w Top HiFi.

Podwójny banan 2002 z pewnością mi nie pomoże. Natomiast ten wtyk BFA... z jednej strony wsadza się banana a z drugiej (tej z pofalowaną szczelinką :) mam wsadzić goły kabel, dobrze rozumiem? Jeśli to wypali... dostępne również tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prawda?

Ukryta Zawartość

Vorpane

Jeśli dobrze rozumiem, to te w ścianie możesz używać na krótki dystans a na długi kupić sobie przewody po 10zł/m (o ile taka jakość Cię usatysfakcjonuje) i położyć je na podłodze wzdłuż ściany. Zaciski głośnikowe wzmacniacza chyba nie są w ścianie? :)

Oczywiscie nie jest to dokładnie to o co Ci chodziło ale zawsze jakaś alternatywa.

->vorpane

Te z allegro są OK. Nie tak dobre, jak Nordosta (są płytsze), ale działają. Pamiętaj tylko, że korpus wtyku jest aluminiowy i połączony elektrycznie z samym wtykiem, używając więc połączonych tak kabli musisz te wtyki zaizolować. Po prostu naciągnij na korpusy termokurczki w odpowiednich kolorach.

A łączysz kable oczywiście wkładając jeden banan (z ząbkowaną szparką :) w drugi - gołe druty nigdzie nie występują.

Goły drut to wkładasz w te grubszą część banana, z dziurką, i albo mocujesz śrubką albo zalutowujesz.

Dzięki, dobrzy ludzie.

>> Rotor

Dobrze zrozumiałeś. Idzie mnie o to, że estetyka pomieszczenia nie pozwala na kable walające się po podłodze, nie licząc tych 60cm wystających ze ściany. A od ściany do "wzmaka" jest kolejne 4 metry kabla :(

A teraz coś z zupełnie innej beczki - mam za płytką dziurę czy za długiego banana? :)

Tzn. wkładam banana (zwykłego zupełnie) do gniazda głośnikowego (nie zależnie czy z zakrętką czy bez) i banan nie wchodzi do końca, wystaje na 10-20% długości. Czy tak powinno być?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.