Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Rotel rcx 1500

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Same kosci daca nie sa zle w nim ale nie wiem jak tam z aplikacja. Mysle ze moze by albo podobnie albo lepiejz dedykowanym daciem. Ale oczywiscie mozesz dolozyc modul z wyjsciem cyfrowym albo jakis konwerter usb- spdif.

Czyli sugerujecie sprobowac RPI z dacem z wyjscuem cyfrowym podłączonym do daca w wieży?

A który os?

W kilku miejscach radzą by doinstalowac exagear desktop

Wy pisaliscie o MoOde ....

Czyli sugerujecie sprobowac RPI z dacem z wyjscuem cyfrowym podłączonym do daca w wieży?

A który os?

W kilku miejscach radzą by doinstalowac exagear desktop

Wy pisaliscie o MoOde ....

Ja uzywam max2play ze wzgledu na pluginy tidal spotify i inne streamy, radia itp.

Hej

Do Raspberry 3 można podłączyć zewnętrznego DAC-a przez port USB? Chodzi mi konkretnie o Fioo Ek10k które posiadam? Czy jednak od razu kupić z dedykowanym DAC-iem do Raspberry?

ktoś podpowie?

Fioo Ek10k powinien działać po USB. Ja osobiście RPI2 mam tylko i wyłącznie do daca po USB podłączone.

Edytowane przez RobG1974

Wpis swój kieruje do wszystkich którzy używają RP3 (lub maja taki zamiar) - nie chodzi ze odradzam ale podejrzewam ze cześć softu nie radzi sobie z ta wersja... Poległem przy konfiguracji max2play - nie widzi blutufa - nie rozpoznaje DACa. Obsługa przez przez WiFi tez nie zawsze działa - pewnie to moja niewiedza (tu dziękuje 'awietek' - bez niego pewnie nic bym nie rozkminil ). Skończyło sie na KODI gdzie DAC wskoczył bez problemu a obsługa wydaje sie banalna. Przy okazji wspomnę ze obraz z plików mkv 1080p zabija blueraya za 1500 zł .

Dla tego jeśli ktoś chce streamingować, używać telefonu do obsługi - proponuje wypróbowane RP2.

Potwierdzam co do Rpi3 i blutu- na żadnym systemie nie udało mi się go skutecznie uruchomić. Niby paruje się z androidem czy głośnikiem ale nie można nic przesłać. Dodatkowo jest zalecane na aby przy I2S dac wylączać bt bo się coś gryzie gpio.

Hejka,

Na szybko podziele sie z Wami wrazeniami.

RPI3 + HiFiBerry Digi+ dziala :) jakosc znaczaco i slyszalnie lepsza (przy streamingu SPOTIFY 320k) niż z jacka (czy telefonu)

- czysciej, bardziej przestrzennie. super.

Jedynie co musze jakos zrobic, by RPI3 bylo widziane jako urzadzenie w klientach SPOTIFY (poki co mam funkcjonalnosc wyboru kontentu spotify w LMS) - ktos wie jak to zrobic?

Cześć, macie jakiś sposób oprócz konwersji na odtwarzanie plików mpc w squeezbox serwerze z poziomu maliny - używam max2play. Wiem, że to pytanie do innej grupy, ale wiem, że paru z Was używa max2play.

A ja mam inne pytanie: jak rozwiązaliście sposób włączania maliny?

Wyłączyć można prosto: "zamknij system" i już

Ale za każdym razem wyciągam i wsadzam miniUSB do Maliny żeby załączyć, ale nie wiem jak długo gniazdo to wytrzyma...

Ale za każdym razem wyciągam i wsadzam miniUSB do Maliny żeby załączyć, ale nie wiem jak długo gniazdo to wytrzyma...

Jesli nie mas zadnego ekraniku to najlepiej nie wylaczac w ogole - malutko pradu pobiera - nie ma sie co martwic.

Czesc,

Tak sie porobilo ze musialem czesc audio wywalic do drugiego pokoju, i obecnie szukam taniej solucji aby połączyć PC-zrodlo (pokoj1) z reszta sprzetu (pokoj2).

Najlepsza opcja wydaje sie ethernet, szukałem, szukałem i trafilem na ten topic o malince.

Zastanawiam sie czy malina to odpowiednia solucja dla mnie, czy jednak musze grzebac dalej i zbierac na drozsze rozwiazanie?

Co bym chcial uzyskać:

- polączenie po LAN, desktop jako zrodlo ktore udostepnia pliki w sieci (w przyszlosci jakies NAS)

- po drugiej stronie malinka ktora ma dostep do udostepnionych zasobow

- mozliwosc odpalenia radia internetowego (pliki .m3u)

- czy malinka moze pracowac jako 'bypass' czy potrzebuje osobnego sterowania (klawiatura, osobny player jakiś + moze soft na andrioda + ekran do tego?)

- malina byłaby podpieta do xonara essence one po USB (pytanie czy taka opcja zadzaiala (sterowniki?), czy musze dokupowac jakiś moduł?

- czy jest jakis OS typu all-in-one, zeby nie spedzic tygodnia na konfiguracji zeby zaczelo grac

- malinka radzi sobie z filmami i napisami udostepnianymi w sieci (opcjonalnie)?

- jaka wersje RPI kupić ?

Z góry dzieki za odpowiedzi.

Edytowane przez om3ga

Ja mam podłączoną malinę pod odłączalne gniazdo sieciowe w amplitunerze. Jak włączam ampli to i malinę, i odwrotnie - wyłączam ampli razem z maliną.

Na pokładzie piCorePlayer, więc system się nie wyłoży (jest ładowany za każdym razem do RAM-u).

Witam jaki jest obecnie najlepszy zestaw malina plus dac .

Interesuje mnie co w zasadzie potrzeba żeby uzyskać jak najlepszy dźwięk z maliny

Witam jaki jest obecnie najlepszy zestaw malina plus dac .

Interesuje mnie co w zasadzie potrzeba żeby uzyskać jak najlepszy dźwięk z maliny

Malina + dobre zasilanie + dobry I2S DAC :)

Jesli dedykowany to audiophonics na sabre z oscylatorem, iqaudio dac, jakies hifiberry pro.

Sa jeszcze jakies na wolfsonach itp ale nie znam.

Koszt takiego zestawu to ok £100 - £150.

Malina + dobre zasilanie + dobry I2S DAC :)

Jesli dedykowany to audiophonics na sabre z oscylatorem, iqaudio dac, jakies hifiberry pro.

Sa jeszcze jakies na wolfsonach itp ale nie znam.

Koszt takiego zestawu to ok £100 - £150.

Co znaczy dobre zasilanie możesz coś podsunąć

Co znaczy dobre zasilanie możesz coś podsunąć

Jakis dobry nie za mocny toroid (max do 30VA) z liniowym ukladem stabilizacji napiecia.

Pokazała się nie tak dawno taka ciekawostka -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4767-0-39256800-1470134840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogilla

@venom2000

- ja mam maline z karta (HifiBerry Digi+) z wyjsciami cyfrowymi, podlaczana do daca we wzmaku. Gra bardzo ladnie (aczkowlwiek, bawilem sie troszke z doborem odpowiednich kabli koaksjalnych, rożnice sa, choc subtelne :)).

- sporo tez zalezy co bedziesz podawal jako zrodlo dzwieku. Na Spotify, Youtube, gra super, przy gestrzych formatach, tj powyzej 96kbps zaczynaja wychodzic braki i mojego sprzetu i pewnie karty dzwiekowej, bo juz nie gra tak wciagajaco.

- daca dedykowanego PI nie sluchalem.

- poki co jade na oryginalnym zasilniu RPI (zasilacz RPI, ktorzy koledzy chwalili).

A apropos zasilacza: Czy ktos testowal zasilacz od Tomanka? i jak wypada ze standardowym oryginalnym RPI T5989DV

Ja ostatnio zrobilem sobie kabelek coaxialny i moj aktualny klotz coaxial lezy w szafie .... nie sadzilem ze coaxial moze byc taki wazny w polaczeniu maliny do daca ..... kupilem swietny przewod antenowy o grubosci miedzi 1.15 .... bajka ...

No to może zróbmy ranking konfiguracji (subiektywny oczywiście) malinek, DAC-ów I2S, DAC-ów USB, zasilaczy i aplikacji audio do rpi.

Najlepiej jakby każdy miał w stopce na czym słucha z rpi. Ja zaczynam: Tomanek ulps mini, Rpi B (rev.2) 256MB bez P5 I2S (jedna z pierwszych w kraju), USB DAC na Sabre 9023 DIY z allegro, moode. Gra zacnie!

Edit: Może ma ktoś wolną niepotrzebną płytkę DAC I2S pod Rpi B ze złączem P5? Odkupię do testów.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sebaa1

No dobra , tez sie dopisze.

Zasilacz od ipada 3 +porzadny kabel usb-micro usb nillkin -> raspberry pi 2 + hifiberry digi + wersja transformatorowa -> kabel coaxialny 75 ohm na wtykach neutrik rean -> matrix mini i dac -> bayerdynamic 770 pro

System moode audio - sterowanie ipad 3.

Na chwile obecna gra to dla mnie wiecej niz zadowalajaco.

W planach mam jeszcze sprobowac jakiegos innego kabelka coaxialnego np. miedzi pokrytej srebrem ...

To ja też:

- RPI3 + Hifibery digi + (wersja transformatorowa) + zasilanie: oryginalny zasilacz RPI + kabel coax Supra Trico. Podłączone do daca w Rotelu rcx-1500 i B&W 685

- sterowanie (LMS z kompa lub Squeezer z Androida)

- rodzaj plików - głownie streaming z YT i Spotify

- gra rewelacyjnie, az chce sie sluchac muzyki :), wyjaktowa przestrzen, stereo....i bas tam gdzie ma byc.

@kwasior21 - sprobuj Supra Trico - u mnie zostal na stale :) (profigold oxypure sie nie sprawdzil, tak samo jak qued)

Edytowane przez Djehuti

To ja też:

- RPI3 + Hifibery digi + (wersja transformatorowa) + zasilanie: oryginalny zasilacz RPI + kabel coax Supra Trico. Podłączone do daca w Rotelu rcx-1500 i B&W 685

- sterowanie (LMS z kompa lub Squeezer z Androida)

- rodzaj plików - głownie streaming z YT i Spotify

- gra rewelacyjnie, az chce sie sluchac muzyki :), wyjaktowa przestrzen, stereo....i bas tam gdzie ma byc.

@kwasior21 - sprobuj Supra Trico - u mnie zostal na stale :) (profigold oxypure sie nie sprawdzil, tak samo jak qued)

A jakiego qeda uzywales?

• Pokaż nowe odpowiedzi