Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Spróbuj wgrać rune lub volumio. Czy połączysz się po wifi ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ok. Jak poznać Mac adres maliny ? Czy w moode jest jakaś ukryta konsola gdzie można wpisywać linuxowe polecenia ?

Problem masz w routerze, przed chwilą u siebie sprawdziłem na mode z RPI3, też nie chciało mi się łaczyć, wszedłem do routera, u mnie w zakładce DHCP podejrzałem listę urzadzeń połączonych skopiowałem MAC adres i poniżej mam listę adresów IP przypisanych na stałe, dodałem nowy adres z wolnym adresem IP jakimś sporo odsuniętym od pozostałych ( umnie lista zaczyna sięod 100 - ostatnia trójka liczb w adresie IP ja dałem 155) i wkleiłem MAC karty. Reboot routera i maliny i wszystko działa.

I wtedy możesz wpisywać moode/ lub bezpośrednio adres u mnie np 192.168.0.155

Ja zawsze działam na kablu, wifi u mnie to ostateczność. Większość urzadzeń mam w sieci Gigabitowych (malina niestety nie) i kopiowanie plików po sieci trwa super szybko, po wifi tragedia.

U Ciebie w routerze pod zakładką Network Map i naciśnięciu ikonki komputera Clients pokaże ci po prawej podłączone urządzenia. Przypisywanie IP do MAC u Ciebie w Routerze jest pod zakładką LAN (Advanced Seting) / DHCP Server i na samym dole ekranu Manually Asignated ..., tu określasz stały adres IP jakiś wyższy i podajesz MAC. Fajny router ale dla mnie przyzwyczajonemu do TP-Linków strasznie nieczytelne menu.

Dzięki za obszerne wyjaśnienie. Dziś po południu powalczę. Wcześniej miałem po kablu ale przeniosłem router w miejsce docelowe i pozostaje wifi. Jeśli będzie działać to nie będę kupował dedykowanej karty.

Na Androidzie nie działa adres lokalny moode.local - trzeba wpisać adres IP.

Przy okazji - nie wiem jak to jest Digi+ Pro, ale z kartą HiFiberry Dat+ Pro jest pewien problem sprzętowy powodujący kłopoty z połączeniem z WiFi. Był diagnozowany parę miesięcy temu i jest pewien sposób na obejście, z ręcznym przyporządkowaniem kanału WiFi (zamiast automatycznego).

Obecnie producent ogarnął problem i ma już nowe, sprzętowo poprawione wersje kart. Prowadzi nawet program wymiany wadliwych kart lub kupienie nowej za 50% ceny. Ja skorzystałem z drugiej opcji - mam więc teraz dwie karty: stara z z problemem ma wersję sprzętową 2.3, natomiast nowa - 2.6. Zastosowano m.in. inne oscylatory, wlutowano piny do zasilania i przeprojektowano płytkę.

Edytowane przez sdsi

Przeglądając ofertę dac marki schiit znalazłem taką informację na stronie producenta " not suitable for linux systems ". Czy to oznacza, że ich daci nie bedą działały razem z maliną , ktora działa w oparciu o linuksowe oprogramowanie? Czy raczej chodzi tu o bezposrednie połączenie komputera na linuksie z dac?

To drugie. Producent zabezpiecza się na wypadek niedopasowania / braku sterowników.

Dzięki. Czyli spokojnie nie trzeba się obawiać , że ich dac nie zagra z maliną?

Problem masz w routerze, przed chwilą u siebie sprawdziłem na mode z RPI3, też nie chciało mi się łaczyć, wszedłem do routera, u mnie w zakładce DHCP podejrzałem listę urzadzeń połączonych skopiowałem MAC adres i poniżej mam listę adresów IP przypisanych na stałe, dodałem nowy adres z wolnym adresem IP jakimś sporo odsuniętym od pozostałych ( umnie lista zaczyna sięod 100 - ostatnia trójka liczb w adresie IP ja dałem 155) i wkleiłem MAC karty. Reboot routera i maliny i wszystko działa.

I wtedy możesz wpisywać moode/ lub bezpośrednio adres u mnie np 192.168.0.155

Ja zawsze działam na kablu, wifi u mnie to ostateczność. Większość urzadzeń mam w sieci Gigabitowych (malina niestety nie) i kopiowanie plików po sieci trwa super szybko, po wifi tragedia.

U Ciebie w routerze pod zakładką Network Map i naciśnięciu ikonki komputera Clients pokaże ci po prawej podłączone urządzenia. Przypisywanie IP do MAC u Ciebie w Routerze jest pod zakładką LAN (Advanced Seting) / DHCP Server i na samym dole ekranu Manually Asignated ..., tu określasz stały adres IP jakiś wyższy i podajesz MAC. Fajny router ale dla mnie przyzwyczajonemu do TP-Linków strasznie nieczytelne menu.

Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Po kablu śmiga wszystko jak powinno. Po wpisaniu ssid i password do wifi i odpięciu kabla malina nie łączy się z moją siecią. To wszystko co opisałeś dotyczyło chyba połączenia kablowego ?

Czyli spokojnie nie trzeba się obawiać , że ich dac nie zagra z maliną?

Który dac i jak chcesz wyjść z maliny (usb,spdif)?

Jeśli USB to za Moode: "Most USB audio devices work with Moode via Linux kernel USB audio driver but some devices with high speed UAC2 chipsets may require the work around listed under PLAYER FIXES." Czyli nie powinno być żadnego problemu.

Który dac i jak chcesz wyjść z maliny (usb,spdif)?

Schitt bifrost multibit. To jakbym chcial wyjść z maliny zależeć będzie od tego z jakiego wyjścia bedzie lepsza jakość. Albo prosto z usb albo poprzez digi+ po coax/optyk

Schitt bifrost multibit. To jakbym chcial wyjść z maliny zależeć będzie od tego z jakiego wyjścia bedzie lepsza jakość. Albo prosto z usb albo poprzez digi+ po coax/optyk

A jaki interfejs (wejście usb) masz w tym Schitt ?

Jak ma być fachowo najlepiej zrób foto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

Niestety go nie mam. Zastanawiam się nad kupnem ale trochę zwątpilem jak zobaczylem info że nie wspolpracuje z linuksem.

Moze to cos pomoże. Ten dac ma zrobiony upgrade w postaci tej płytki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A sam dac to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj walcząc z Digi i i2s odłączyłem całkowicie zasilanie z maliny i podałem bezpośrednio 3,3V z ifi power przez regulator napięcia . Zapodałem muzyczkę przez coaxial no i jest miazga . Nie spodziewałem się aż takiej poprawy :)

Polecam spróbować . Niestety i2s nadal leży :(

• Moderatorzy

Tak jak pisał tribon, przez hifiberry digi i coaxial pójdzie. Chodzi o połączenie przez usb i sterowniki na linux.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Dzisiaj walcząc z Digi i i2s odłączyłem całkowicie zasilanie z maliny i podałem bezpośrednio 3,3V z ifi power przez regulator napięcia . Zapodałem muzyczkę przez coaxial no i jest miazga . Nie spodziewałem się aż takiej poprawy :)Polecam spróbować . Niestety i2s nadal leży :(

Tzn odlutowałeś rezystor i podałeś osobny zasilacz 3,3 v ?

Nic więcej nie trzeba zrobić ?

Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Po kablu śmiga wszystko jak powinno. Po wpisaniu ssid i password do wifi i odpięciu kabla malina nie łączy się z moją siecią. To wszystko co opisałeś dotyczyło chyba połączenia kablowego ?

Powinieneś widzieć dwa mac związane z maliną, jeden u mnie pokazuję nazwę moode to jest właśnie połączenie lanowe, drugi bodjże android... i do tego drugiego z nazwą nie moode trzeba przypisać stały adres ip.

Edytowane przez RobG1974

Tzn odlutowałeś rezystor i podałeś osobny zasilacz 3,3 v ?

Nic więcej nie trzeba zrobić ?

Tak , trzeba usunąć ten rezystor i tak odgiąć piny 1,2,3,17 z GPIO maliny żeby nie zasilały Digi .

Tak , trzeba usunąć ten rezystor i tak odgiąć piny 1,2,3,17 z GPIO maliny żeby nie zasilały Digi .

Wydaje się jednak, że jak odginasz w/w piny to usunięcie tego rezystora jest zbędne. Mylę się ?

Z tego co pamietam usunięcie tego rezystora wyłącza tylko 5V z GPIO maliny.

Kazan a próbowałeś się w ten sposób połączyć po I2S do LKSa ?

Ukryta Zawartość

Może to by rozwiązało Twój problem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_57210

To rozwiązanie opiera się na zwykłym , bezpośrednim połączeniu I2S z GPIO maliny tyle , że przez praktyczną płytkę .

Mnie chodzi o to , żeby wyjść przetaktowanym przez Digi sygnałem do dac .

Powinieneś widzieć dwa mac związane z maliną, jeden u mnie pokazuję nazwę moode to jest właśnie połączenie lanowe, drugi bodjże android... i do tego drugiego z nazwą nie moode trzeba przypisać stały adres ip.

Poradziłem sobie. Trzeba było najpierw połączyć się przez AP żeby poznać mac adress karty wifi. Następnie skonfigurować router wg tego co napisałeś. Muzyczka płynie. Dzięki za pomoc :)

Poradziłem sobie. Trzeba było najpierw połączyć się przez AP żeby poznać mac adress karty wifi. Następnie skonfigurować router wg tego co napisałeś. Muzyczka płynie. Dzięki za pomoc :)

Dróg jest kilka, ważne że zadziałało :)

Tylko czy wyjście i2s jest hifiberry digi + pro po zegarze, czy tylko przełdłużenie wyjścia z maliny?

To rozwiązanie opiera się na zwykłym , bezpośrednim połączeniu I2S z GPIO maliny tyle , że przez praktyczną płytkę .

Mnie chodzi o to , żeby wyjść przetaktowanym przez Digi sygnałem do dac .

Ja dziś miałem na chwilę u siebie malinę wraz z digi +pro. Zasilacz zwykły tani do maliny (podłączony tylko do maliny). Wszystko puszczone przez kabel coax. Muszę powiedzieć, że niestety zagrało to gorzej nż moja malina solo podłączona po I2S do LKSa (zasilacz jeszcze od maliny bo czekam na linowy).

Moje zestawienie gra przede wszystkim lepszym wypełnieniem dźwięku ale i lepszą separacją i lokalizacją. W przyszłym tygodniu będę miał zasilacz linowy więc spodziewam się dalszej poprawy.

Wkrótce też wrócę do porównania z digi + pro ale już z odpowiednim dzielonym zasilaniem. Zobaczymy.

Jaki zasilacz proponujesz?

Każdy niskoszumowy, linowy zasilacz będzie lepszy od tego dziadostwa co sprzedają z maliną. Możesz kupić Tomanka lub Ifi power.

Ja poszedłem jeszcze dalej i zamówiłem u Łukasza Kisiela coś w rodzaju dual mono z dwoma wyjściami (do Maliny i do zasilenia Amanero) z regulowanym napięciem abym miał możliwość zasilić w przyszłości digi + pro (3,3 V).

Każdy niskoszumowy, linowy zasilacz będzie lepszy od tego dziadostwa co sprzedają z maliną.

Można także urządzenie zasilić z baterii. Tu jest opisany taki wariant razem z pomiarami:

Ukryta Zawartość

Wniosek: modyfikacje zasilania nic nie daje, dziadostwo jest wystarczająco dobre.

Ukryta Zawartość

Wniosek: modyfikacje zasilania nic nie daje, dziadostwo jest wystarczająco dobre.

W słabym systemie oczywiście różnice będą znikome.

Dobre zasilanie to jedna z podstaw dobrego grania.

Proste pytanie - czy audio z laptopa po usb do DAC będzie gorzej brzmiało niż hifiberry digi + pro po coaxialu do DAC? (dac to na razie smsl sanskrit 6th - planowałem m8).

Malinka zamówiona, więc pytanie spóźnione :)

Można także urządzenie zasilić z baterii. Tu jest opisany taki wariant razem z pomiarami:

Ukryta Zawartość

Ja gram z powerbanka xiaomi 20000 i jest swietnie. Gram i gram i rozladowac nie moge ;))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi