Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, jackobtone napisał:

A może HS01 działa cuda, ale pozostałe składowe Twojego systemu (w przypadku, gdy nie porównywałeś z innymi systemami) nie pozwalają mu rozwinąć skrzydeł? 

Widzem że nie masz pojęcia jak działa izolacja galwaniczna USB. Nie możemy dyskutować. 

Każda izolacja galwaniczna działa DOKŁADNIE TAK SAMO. Czy to będzie coś na ADUM4160, Intona, iFi iGalvanic czy Topping HS01. 

Owszem tam gdzie szumy zasilania są większe jej wpływ będzie bardziej słychać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, Piopio napisał:

Każda izolacja galwaniczna działa DOKŁADNIE TAK SAMO. Czy to będzie coś na ADUM4160, Intona, iFi iGalvanic czy Topping HS01. 

Z tym, że JCat Femto nie jest izolacją galwaniczną 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

17 minut temu, jackobtone napisał:

Wiem 😉 Bawiłem się kiedyś w karty USB. Owszem taka karta i zasilanie liniowe robią dokładnie taką samą robotę jak izolacja galwaniczna USB. Tylko izolacja kosztuje 349 zł. A karta i dobre zasilanie pewnie 3.000. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Trochę siedzę na forach audio i co jakiś czas wpada jakiś różowy jednorożec, który twierdzi, że wszystkie kable cyfrowe grają tak samo, ci bardziej spokrewnieni z trollami twierdzą, że głośnikowe/ IC grają tak samo. Potem, że urządzenia bit prefect to jeden CH jeśli chodzi o granie, że zera i jedynki są zawsze takie same. Do wyliczanki można doliczyć jeszcze tak samo grające DAC, zasilacz liniowy vs ładowarka jako mit i nawet że każdy prawidłowo skonstruowany wzmacniacz zagra jednakowo. O kablu zasilającym już nawet strach wspomnieć.

Ale przynajmniej wesoło jest, co?

W dniu 23.10.2022 o 15:35, zibi69 napisał:

Już to zrobiłem i dac wyświetla 192 pliki z pendriva, co mam poustawiać i gdzie czy w apce tidal czy w volumio jeśli możesz podpowiedzieć. 

Nic nie zrobisz, Tidal po prostu jest takim źródłem i to on ogranicza sampling. Volumio czy DAC nie ograniczają tutaj nic.

Edytowane przez Wito76
22 minuty temu, Wito76 napisał:

Trochę siedzę na forach audio i co jakiś czas wpada jakiś różowy jednorożec, który twierdzi, że wszystkie kable cyfrowe grają tak samo, ci bardziej spokrewnieni z trollami twierdzą, że głośnikowe/ IC grają tak samo. Potem, że urządzenia bit prefect to jeden CH jeśli chodzi o granie, że zera i jedynki są zawsze takie same. Do wyliczanki można doliczyć jeszcze tak samo grające DAC, zasilacz liniowy vs ładowarka jako mit i nawet że każdy prawidłowo skonstruowany wzmacniacz zagra jednakowo. O kablu zasilającym już nawet strach wspomnieć.

Ale przynajmniej wesoło jest, co?

Myślisz, że coś wpływa na transmisję USB i LAN ? Zmienia brzmienie pakietów przesyłanych w siecią ? Czy jak przeglądasz internet to dostajesz inne informacje w zależności od zastosowanego osprzętu sieciowego ? Nie trzeba być elektronikiem by zrozumieć zasadę asynchronicznego przesyłu danych cyfrowych.

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, jackobtone napisał:

Nie ma izolacji i gra bardzo dobrze. Na podstawie moich kilka postów wyżej dodanie izolacji do NUCa powoduje że dalej gra chu..wo :).

2 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Nie ma izolacji i gra bardzo dobrze. Na podstawie moich kilka postów wyżej dodanie izolacji do NUCa powoduje że dalej gra chu..wo :).

Jakoś Ci nie wierzę 😉 Troszkę audiofilska fantazja Cię ponosi. 

6 minut temu, Piopio napisał:

No wiesz, te 8 tyś które wyparowało z portfela trzeba sobie jakoś wytłumaczyć.

13 minut temu, Piopio napisał:

Nie wiem po co miałby opowiadać bzdury.

@NRKSamo 8 tysi w kieszeni nie gra. Audio to hobby, różne przedziały cenowe miałem i mam. 

4 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

@NRKSamo 8 tysi w kieszeni nie gra. Audio to hobby, różne przedziały cenowe miałem i mam. 

Bo jak zrozumiesz czym jest przesył danych po USB, zrozumiesz jak działa izolacja galwaniczna to zrozumiesz, że izolacja wystarczy, żeby każdy transport USB grał tak samo. A właściwie nie grał co przesyłał dane bez zakłóceń elektrycznych. 

4 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Twoja kasa, twoja sprawa.

Osobiście znam osoby tutaj z forum, które miały u siebie tego lumina i rpi. 

Jako end point Roon-a, nie widzieli sensu przepłacać. 

No ale skoro twierdzisz, że jest różnica to dobrze, bo chociaż wiesz za co zapłaciłeś. 

6 minut temu, NRK napisał:

Twoja kasa, twoja sprawa.

Osobiście znam osoby tutaj z forum, które miały u siebie tego lumina i rpi. 

Jako end point Roon-a, nie widzieli sensu przepłacać. 

No ale skoro twierdzisz, że jest różnica to dobrze, bo chociaż wiesz za co zapłaciłeś. 

Lumin jak każdy inny sensownie zrobiony transport nie do każdej konfiguracji pasuje, tu zaraz PioPio się rozedrze, że gra tak samo :). 

Obecnie w ramach hobby planuje streamer składak na Volumio. Na początek Płyta główna Supermicro X12STN-C, zasilanie ma uproszczone do zakresu 12-24V. Na tej linii tylko straszej swoje streamery składa Innuos Statement. Trafo z Toroidy a stabilizacja z @Muzg. Dysk WD Black M.2. Zobaczymy co się wykluje. Jak dobrze pójdzie to Jcat wskoczy po przejściówce M.2 ekey - PCI-E.

38 minut temu, Piopio napisał:

jak zrozumiesz czym jest przesył danych po USB,

Przecież Ty o tym nie masz pojęcia, a nie chcesz się douczyć, bo wiedza ta nie pasuje do twojego trolowania izolacją bajkopisarzu 😀

20 minut temu, NRK napisał:

A nie lepiej zaprosić koleżankę gdzieś na weekend? 😃

Mam przetestowane chyba  kilkanaście opcji przesyłu danych do daca i każda praktycznie gra inaczej. Może nie musi wybierać między Luminem a weekendem 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

49 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Lumin jak każdy inny sensownie zrobiony transport nie do każdej konfiguracji pasuje, tu zaraz PioPio się rozedrze, że gra tak samo :). 

Tylko po USB jeśli zastosujemy w torze izolację galwaniczną 😉 Po każdym innym łączu nie. 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Bo jak zrozumiesz czym jest przesył danych po USB, zrozumiesz jak działa izolacja galwaniczna to zrozumiesz, że izolacja wystarczy, żeby każdy transport USB grał tak samo. A właściwie nie grał co przesyłał dane bez zakłóceń elektrycznych. 

Sprawdź sobie na czym polega buforowanie pakietów przy połączeniu cyfrowym lan lub usb i po co to niektóre firmy robią i sama izolacja nie jest rozwiązaniem. Proszę z drugiej strony nie psuć kolejnego wątku bo przez takie nasze zachowanie kolejne osoby będą odchodziły z AS. Piszemy o Raspberry i możliwych rozwiązaniach, kartach jakie można z nim zastosować i proszę moderację o interwencję. Jak widać kolejny wątek przechodzi na główny temat izolacji galwanicznej na usb. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Tylko po USB jeśli zastosujemy w torze izolację galwaniczną 😉 Po każdym innym łączu nie. 

Och Ty mój romantyczny idealisto z naleciałościami socjalistycznymi.  Marzysz o świecie bez idealnego USB dzięki izolacji, a przy tym chciałbyś z każdego streamera zrobić urządzenie idealne i dostępne dla mas.

Szczerze podziwiam Twój upór w głoszeniu teorii.

7 minut temu, RobG1974 napisał:

Sprawdź sobie na czym polega buforowanie pakietów przy połączeniu cyfrowym lan lub usb i po co to niektóre firmy robią i sama izolacja nie jest rozwiązaniem.

Wytłumacz mi proszę. Bo ja nie rozumiem ... 

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Och Ty mój romantyczny idealisto z naleciałościami socjalistycznymi.  Marzysz o świecie bez idealnego USB dzięki izolacji, a przy tym chciałbyś z każdego streamera zrobić urządzenie idealne i dostępne dla mas.

Szczerze podziwiam Twój upór w głoszeniu teorii.

Ale tak właśnie jest. Sprawdziłeś zagadnienia techniczne ? Upór w mówieniu, że "król jest nagi" raczej. 

10 minut temu, RobG1974 napisał:

Piszemy o Raspberry i możliwych rozwiązaniach, kartach jakie można z nim zastosować i proszę moderację o interwencję.

Najtańszym i najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie izolacji galwanicznej USB. To jest dyskusja o rozwiązaniach. 

31 minut temu, Piopio napisał:

Wytłumacz mi proszę. Bo ja nie rozumiem ... 

Napisz do firm stosujących, ja nie jestem dla Ciebie wiarygodny, są tam technicy, którzy te rozwiązania wdrożyli (np dCS) i mają zapewne ku temu podstawy, żeby to wytłumaczyć.

Dobrze, że jest na forum jedna osoba która ma o tym pojęcie, zawsze człowieka z błędu wyprowadzi. A dCS drogą izolację musi stosować, może podpowiedz im, że HS01 wystarczy i da ten sam efekt, po co marnować kasę a i tak klient ich docelowy kupi, ponieważ ceni ich markę.

Ale ja nie napisałem że nie stosuje izolacji galwanicznej, tylko napisałem, że izolacja nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów jakie występują w przesyle danych cyfrowych. I teraz wróć do swojej definicji trolowania i co na ten temat powiesz.

Próbujesz swoich rozmówców za każdym razem ośmieszać.

Edytowane przez RobG1974
27 minut temu, RobG1974 napisał:

Ale ja nie napisałem że nie stosuje izolacji galwanicznej, tylko napisałem, że izolacja nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów jakie występują w przesyle danych cyfrowych. I teraz wróć do swojej definicji trolowania i co na ten temat powiesz.

A jakie są jeszcze inne problemy w przesyle USB oprócz zakłóceń elektrycznych ? Oświeć mnie. 

Nie rozumiem dlaczego nie poczytasz o tym tylko wymyślasz bajki. 

29 minut temu, RobG1974 napisał:

A dCS drogą izolację musi stosować, może podpowiedz im, że HS01 wystarczy i da ten sam efekt, po co marnować kasę a i tak klient ich docelowy kupi, ponieważ ceni ich markę.

dCS stosowało izolację już kilka lat temu gdy nie było na rynku taniego Toppinga.

5 godzin temu, Piopio napisał:

Nie istnieją w realu żadne urządzenia elektryczne , które pozbawione są zakłóceń. Nie istnieje nic idealnego. Nie istnieje idealna separacja. 

Hej. Mam takie może bardzo laickie pytanie, ale czy jeżeli posiadam maline podłączana pod DAC (topping dx3 pro+) to czy mogę do tego DACA podłączyć kolumny aktywne przez RCA? Zagra to czy mimo wszystko jest potrzebny jakiś wzmacniacz?(tak wiem, że w kolumnach aktywnych wzmacniacz jest już wbudowany)

3 minuty temu, zborus napisał:

Hej. Mam takie może bardzo laickie pytanie, ale czy jeżeli posiadam maline podłączana pod DAC (topping dx3 pro+) to czy mogę do tego DACA podłączyć kolumny aktywne przez RCA? Zagra to czy mimo wszystko jest potrzebny jakiś wzmacniacz?(tak wiem, że w kolumnach aktywnych wzmacniacz jest już wbudowany)

Jeżeli masz regulację głośności w Malinie , DACu lub głośnikach to tak.

Jeżeli nie to głośniki wystartują z pełną mocą ich wzmacniaczy.Efek może być spektakularny.

12 godzin temu, NRK napisał:

Ty nie masz Dac-a, tylko urządzenie podobne do niego.

I pisze to właściciel hajendowych monitorków na hypexach oraz popsutego mscalera 😁

Pisze to gość który nic nie ma, a przepraszam. Jedynie co jest w twoim zasięgu, komputer jego klawiatura i krytyka czegoś o czym można tylko pomarzyć. 

Acha, pisali w internetach, że hiendowe monitory i Mscaler to syf. Cholewka, ale ktoś mnie zrobił w karolka, jak ja tak mogłem się dać zrobić na szaro. 

To wiesz tylko ty. Co ja biedny mam teraz zrobić, chyba skoczę z bloku.

Idź się klaskacz napij, albo wytrzeźwiej 😁

8 godzin temu, jar1 napisał:

Nie istnieją w realu żadne urządzenia elektryczne , które pozbawione są zakłóceń. Nie istnieje nic idealnego. Nie istnieje idealna separacja. 

Nic idealnego nie istnieje. Ale można zbliżyć się do ideału. 

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Idź się klaskacz napij, albo wytrzeźwiej 😁

I tu cię zmartwię, ja nie pije. 

A swoją drogą to na twoim miejscu zastanowiłbym się nad samym sobą.

Jak zobaczyłeś monitory to na podstawie obrazka napisałeś, że gość ma hi -end, że ty masz hypexa i jesteś mega happy.

Chorda chwaliłeś bo tak ci wujek czy kolega powiedział. No ale wszystko to było do czasu gdy się dowiedziałeś czyje to jest. I tu nagle obrót o 180 stopni, bez komentarza.

Moja rada, dodaj sobie mnie do ignorowanych, to serduszko nie będzie bolało. 

Tyle z mojej strony.

• Pokaż nowe odpowiedzi