Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Paweł Wieczorek napisał:

są jakieś promo cody

Aktualnie nie ma,ale można zapisać się na stronie Volumio na newslettera (podajesz tylko adres e-mail ) i informacje spływają do ciebie .

Można np. kupić urządzenie od nich z dożywotnim abonamentem.Nawet używka powinna zachowywać ten przywilej.

18 godzin temu, baltfan napisał:

Aktualnie nie ma,ale można zapisać się na stronie Volumio na newslettera (podajesz tylko adres e-mail ) i informacje spływają do ciebie .

Można np. kupić urządzenie od nich z dożywotnim abonamentem.Nawet używka powinna zachowywać ten przywilej.

dzięi, zapisałem się

40 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

dzięi, zapisałem się

Swoją drogą mam wykupione Volumio, a aktualnie słucham z moOde plus mconnect po UPNP. Jest zdecydowanie lepsza jakość kosztem większego zużycia baterii w komórce/tablecie.

Volumio jest mniej stabilne, na UPNP się mi krzaczy (np nie mogę przewijać utworu), do tego po jakimś czasie mam wrażenie że pogarsza się jakość grania (nowo zainstalowane gra lepiej). Na plus natywne apki i Tidal Connect który gra teraz całkiem nieźle...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Co sądzicie o takim gotowcu? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Da radę jakiś mini-monitor do tego podłączyć?

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ja za 500zł sprzedaję Rpi 2, z allo digione i zwykłym zasilaczem do Rpi.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

31 minut temu, Yodzisław napisał:

Da radę jakiś mini-monitor do tego podłączyć?

Nie potrzeba monitora przy malinie - wpisujesz IP na przeglądarce dowolnej - czy na kompie czy na komórce i masz pełny, zdalny dostęp do maliny... 

Panowie. Jakie są jeszcze systemy dedykowane na malinke o funkcjonalnosci podobnej do Volumio? Zalezy mi na tym aby mozna bylo uruchomic wyswietlacz podlaczony do malinki. Mam wyswietlacz z pojemnosciowym panelem dotykowym 10.1 cala, ktory obecnie dziala z malinką (dotyk rowniez) ale chciałem potestowac inne rozwiązania. Czy na moode mozna odpalic lokalnie wyswietlacz?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Mnie na MoOde działa 7calowy z dotykiem wetknięty w GPIO.

MoOde - configure - system - Local display - zaznacz display on a screen blank - never.

Restart i powinien działać.

Z tym że działam na wersji MoOde 7.6.1

edit

tu masz chyba wszystkie wersje systemów na malinę ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gienas
10 minutes ago, gienas said:

Mnie na MoOde działa 7calowy z dotykiem wetknięty w GPIO.

Dzięki Kolego. Moj wyswietlacz jest nietypowy, bo jest to customizowany wyswietlacz do pewnego urządzenia. Malinka tez nie jest typowa, tylko jest to moduł Compute Module 4 (CM4) włozony w customową płytkę "matkę" na której są zainstalowane małe wzmacniacze z wejsciem I2S. Jestem elektronikiem i zmodyfikowałem nieco hardware aby owe wzmacniacze pracowały w trybie stereo (oryginalnie działały jako (L+R)/2 ). Wyswietlacz jest na tej płytce podłączony pod jeden z portów HDMI i pozniej na odbiornik HDMI oraz konwerter DPI->LVDS (wszystko jest na jednej płytce).  Kontroler panela dotykowego komunikuje się po magistrali I2C. Musiałem trochę zmodyfikowac plik config.txt aby to wszystko ruszyło. Całosc chcę wmontowac w stary soundbar Philipsa. Wzmacniacze to popularne kostki MAX98357A. Te malenstwa grają całkiem przyzwoicie zasilając niewielkie głosniczki.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 25.08.2023 o 10:59, marcinmarcin napisał:

Na plus natywne apki i Tidal Connect który gra teraz całkiem nieźle...

Dokładnie o  Tidal mi chodzi, obecnie odtwarzam na Moode 7.6.1 czyli ostatniej przed 8 wersji na której działa Tidal Connect

Powtarzam się 😉 ale spróbowałbym na 2 karcie moOde 833 64bit i do tego Mconnect. Moode trzeba zainstalować z oficjalnego raspberry pi imager (znajdziesz gdzieś moje instrukcje na forum) plus ustawić parę rzeczy.

Jakość dźwieku z Tidal i Qobuz póki co przebija wszystko inne co przerabiałem na malinie.

Volumio Premium mam i nie używam... raczej już nie przedłużę subskrypcji.

W czym malina jest lepsza od takich polisingowych gotowców z Daphile?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena: 300zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

31 minut temu, Yodzisław napisał:

W czym malina jest lepsza od takich polisingowych gotowców z Daphile?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena: 300zł.

Ma niskoszumowe USB w przeciwieństwie do PC. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

W czym malina jest lepsza od takich polisingowych gotowców z Daphile?

Kiedy zastosujesz którąś z dedykowanych nakładek na Malinę ,uzyskasz lepszy dźwięk.Niestety ,będzie to wielokrotnie droższe rozwiązanie. Mając np. przetwornik z bardzo dobrym wejściem usb  i terminal z Daphile może zagrać równie dobrze.

Moim zdaniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi.Do tego szalejące ceny mikrokomputerów Raspberry .

Do grania po usb wybrałbym Rpi 4 ,a tu ceny już trochę wysokie.

8 minut temu, baltfan napisał:

Racja. Malina przestała być tanim jak barszcz grajkiem. Za swoją 4b z dużym radiatorem płaciłem trochę ponad 3 stówy. Teraz 6. Lekka masakra. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Kilka firm zaczęło komercyjnie maliny wykorzystywać do audio i ceny poszły w górę. Być może nawet celowo, żeby zmniejszyć różnicę OEM do gotowych produktów.

31 minut temu, gienas napisał:

NA Aliexpesie malina 4 z 4GB ramu nadal ~360 plnów + dostawa.

Tak że tak...

zamiast jęczeć, narzekać i kupować u skośnookich może byś wsparł krajową przedsiębiorczość!

Na ten moment w kamami dostępne 25 szt po 289 za sztukę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja miałem zamawiać ale mam już 3 jedną Rpi 4 i 2x cm4. Więc na razie daje spokój.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Ma niskoszumowe USB w przeciwieństwie do PC. 

To jest jakiś argument.

6 godzin temu, baltfan napisał:

Zaczyna mi się klarować jakiś obraz.

DAC to będzie "MX-DAC" Musicala z asynchronicznym USB - z DSD i pochodnymi (iso, dff) nie będzie problemu?

Taka obudowa styknie? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Raczej wolałbym bez wentylatorów.

Ewentualny wyświetlacz może być byle jaki? Od uja tego mają...

Ukryta Zawartość

Obudowa raczej ok, ale skonfigurowane wyswietlacza może być trudniejsze niż cała reszta (to nie ułatwienie sobie życia) 😉

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Obudowa raczej ok, ale skonfigurowane wyswietlacza może być trudniejsze niż cała reszta (to nie ułatwienie sobie życia) 😉

Jak najprościej sterować maliną?

22 minuty temu, Yodzisław napisał:

To zależy jaki system wgrasz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

42 minuty temu, Yodzisław napisał:

Z dowolnej przeglądarki np. Chrome (na komórce, tablecie czy PC). Wystarczy będąc w tej samej sieci wpisać adres IP maliny i masz dostępne wszystko to co byś zobaczył na monitorze...

A player możesz mieć na komórce/tablecie - ja tak używam Mconnect. Na maline z przeglądarki wchodzę tylko po to żeby ją wyłączyć...

Wbrew pozorom, bardzo wygodne i  intuicyjne

18 godzin temu, titilandus napisał:

zamiast jęczeć, narzekać i kupować u skośnookich może byś wsparł krajową przedsiębiorczość!

🙂 Podałem to jako alternatywę dla 600 plnów 😉

Sam się zaopatruję w Botlandzie 🙂

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wystarczy będąc w tej samej sieci wpisać...

Fizycznie wystarczy połączenie maliny z PC via kabel ethernet czy jakieś dodatkowe ceregiele są potrzebne?

Z tymi ekranami rzeczywiście taki problem z konfiguracją czy to zależy od konkretnego modelu? 

• Pokaż nowe odpowiedzi