Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie łączysz maliny z PC. Malinę wpinasz do switcha/routera. Ona sobie żyje własnym życiem. Ty się z nią łączysz zdalnie, podając jej adres IP, w twojej przeglądarce odpala Ci sie całe menu. W przypadku np. Volumio czy Moode które najłatwiej zainstalować to sa normalne menu z opcjami wyboru.

Przygotowanie karty też jest teraz prosty - wystarczy zainstalować na PC oficjalny program raspberry imager, tam wybrać czy volumio czy moode (tego polecam), podać użytkownika, hasło, właczyć ssh i reszte robi instalator - wyjmujesz gotową kartę..

6 minut temu, Yodzisław napisał:

Z tymi ekranami rzeczywiście taki problem z konfiguracją czy to zależy od konkretnego modelu? 

Zależy, ale tu już zazwyczaj trzeba mieć większe pojęcie, a i tak nie unikniesz konfiguracji po IP...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Przygotowanie karty też jest teraz prosty

O jakiej karcie piszesz?

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie łączysz maliny z PC. Malinę wpinasz do switcha/routera.

Czyli żeby sterować maliną potrzebuję ją podpiąć do internetu?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

5 minut temu, Yodzisław napisał:

O jakiej karcie piszesz?

system instalujesz na karcie micro SD - potrzebujesz PC i czytnik SD w nim

5 minut temu, Yodzisław napisał:

Czyli żeby sterować maliną potrzebuję ją podpiąć do internetu?

zazwyczaj się używa tego do streamingu - Tidal, Qobuz czy Spotify, pewnie można używać offline nawet  z monitorem komputerowym i klawiaturą, tylko po co się męczyć?

Najlepiej by było, jakby ktoś Ci pomógł z tym

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Najlepiej by było, jakby ktoś Ci pomógł z tym

Puki co to ja dopiero rozważam opcje wejścia w temat. Poradzę sobie gdy będę zdecydowany. Na razie jak widzisz wątek ma ponad 500 stron i tyleż jest problemów z maliną. A ja szukam konkretnego rozwiązania, niezawodnego i prostego do odtwarzania plików z dysku - nic więcej ani mniej, a ludzie sa tak zamotani w tajdalach, ruterach, multiroomach, itp że nie są w stanie podać mi sprawdzonego rozwiązania.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

20 minut temu, Yodzisław napisał:

Puki co to ja dopiero rozważam opcje wejścia w temat. Poradzę sobie gdy będę zdecydowany. Na razie jak widzisz wątek ma ponad 500 stron i tyleż jest problemów z maliną. A ja szukam konkretnego rozwiązania, niezawodnego i prostego do odtwarzania plików z dysku - nic więcej ani mniej, a ludzie sa tak zamotani w tajdalach, ruterach, multiroomach, itp że nie są w stanie podać mi sprawdzonego rozwiązania.

fanless mini PC z Roon ROCK. Działa niezawodnie ale abonament kosztuje 14.99 USD na miesiąc. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No ale to już nie malina, o cenie i kosztach nie wspomnę...

21 minut temu, Yodzisław napisał:

No ale to już nie malina, o cenie i kosztach nie wspomnę...

Sam PC nie jest drogi - można kupić i za 499 zł. Za to działa niezawodnie. Sprawdzone. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Yodzisław - naprawdę malina prowadzi za rękę przy instalacji. Malinę wpinasz kablem do routera/switcha, pakujesz kartę z systemem, włączasz i po chwili w przeglądarce na kompie wpisujesz linijkę w pasku wyszukiwania "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i samo CI wyszuka malinę. Potem już z górki. Ekram powinin się uruchomić bezprobemowo jeśli wetknięty 🙂 będzie w GPIO. Co prawda ongiś próbowałem ekran przez HDMI łączyć, ale to daaawno było.

Z góry mówię że piszę 🙂 o MoOde. Volumio ppodobna instalak ale mnie cosik nie podchodzi.

Najdłużej schodzi przy skanowaniu plików muzy na dysku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gienas
literówka
19 godzin temu, Ajothe napisał:

Zaczynam myśleć czy nie wziąć na wszelki wypadek 🤣

Może i ja wezmę dwa kartony i zamiast otapetować pokój, to go omalinuję. 🤪

Dzień bez muzyki dniem straconym.

21 godzin temu, Yodzisław napisał:

dopiero rozważam opcje

Dlatego proponuję zakup Raspberry z nakładką lub bez od któregoś z forumowiczów.

Szukałbym kogoś,kto zapewni ci wsparcie przy uruchomieniu systemu na Malinie.

Podstawa to :

pobranie obrazu systemu i zapisanie go na karcie microSd.

uruchomienie systemu i funkcji przesyłania dźwięku do DAC.

opanowanie innych ustawień w systemie (ModeAudio/Volumio).

Raspberry 4/ 2Gb ram w zupełności starczy.

1 godzinę temu, baltfan napisał:

Dlatego proponuję zakup Raspberry z nakładką lub bez od któregoś z forumowiczów.

Szukałbym kogoś,kto zapewni ci wsparcie przy uruchomieniu systemu na Malinie.

Wiesz, tutaj nie chodzi o samą instalację itp, bo sobie poradzę, tylko o w miarę sprawdzoną konfigurację która będzie sprawiać najmniej problemów. Ja teraz np używam Jrivera na starym PC z W7 32bit i jest OK, ale np za h*ja nie mogę odtworzyć na nim DSD - ale też nie grzebię za bardzo bo raptem tylko parę płyt mam do posłuchania w tym formacie.

Dodatkowo gdy na drugiej partycji kiedyś zainstalowałem windę 64bit to mi wasapi nie działało w Jriver... Teraz jak widzę wątek o malinie który ma 500 stron to staję się ultra czujny. Używanie maliny która co tydzień będzie robić jakieś problemy mnie nie interesuje.

Prawdopodobnie kupię za jakiś czas coś takiego z radiatorem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i spróbuję odpalić. Jak zadziała to OK, jak nie to odłożę puki co - wielkiej straty nie będzie. 

22 godziny temu, gienas napisał:

Ekram powinin się uruchomić bezprobemowo jeśli wetknięty 🙂 będzie w GPIO. Co prawda ongiś próbowałem ekran przez HDMI łączyć, ale to

W sumie to skąd te problemy z ekranami? W końcu malina to mini PC - pierwsze co powinna oferować to bezproblemowe podłączenie monitora i klawiatury.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sobie przypomniałem 🙂 dlaczego są kłopoty z ekranem.

Podpinając ekran na GPIO malina musi wiedzieć co jest podpięte czyli musi mieć sterowniki do tego ekranu. Z grubsza to sie dopisuje w pliku config systemu maliny - kartę wkładasz do kompa i edytujesz.

A po HDMI działa od strzała.

ALE:

- dla mnie kabel HDMI jest za gruby i za sztywny coby całą malinę ułożyć jak mi trzeba, dodatkowo denerwują mnie takie wielkie sterczące wtyki, usb zasilający wtyk przeboleję bo mam kątowy 🙂 , RJ też kątowy.

Po drugie HDMI w tablecie nie mam, a Tv wykorzystywać jako ekran maliny - no słabo.

Dlatego piszę że z ekranem są kłopoty - ale piszę o sobie 🙂 bo jestem noga z linuksa, ale ktoś kto ma pojęcie  o linuksie  ma zero problemów.

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

Używanie maliny która co tydzień będzie robić jakieś problemy

Z reguły Malina nie robi najmniejszych problemów.Ja bynajmniej takowych nie doświadczyłem.

Podstawą jest zastosowanie solidnej karty na system i choćby zamykanie systemu normalną procedurą 🙂

Mogą pojawiać się problemy ze streamingiem ,zwłaszcza z Tidal .Ale są one incydentalne. Spotify działa perfekcyjnie (Connect) .

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

bezproblemowe podłączenie monitora i klawiatury

Podłączysz bez problemu .Kiedyś podłączałem do telewizora .Z reguły nie jest to potrzebne ,bo sterowanie odbywa się za pomocą innego urządzenia (tablet ,PC) podłączonego do tej samej sieci.

I tu mogę od razu zasugerować,że w MoodeAudio, pierwsze co wyłączam to HDMI i BT .CO się da ! Nawet wifi bym odłączył,gdybym miał sieć LAN .

1 godzinę temu, Yodzisław napisał:

W sumie to skąd te problemy z ekranami? W końcu malina to mini PC - pierwsze co powinna oferować to bezproblemowe podłączenie monitora i klawiatury.

Bo to inna filozofia. to ma działać jako urzadzenie sieciowe, bez potrzeby klawiatury, myszy czy monitora.. i jest to mega wygodne. Jak koledzy napisali - mozna użyć HDMI i myszy i klawiatury... tylko że idea wygodnego użycia idzie się paść. Naprawdę wygodnie się to z komórki czy tableta obsługuje. Nie mówiąc już że idealne toto na tani, przyzwoity streamer (zależy dużo od zasilania).

A co do stabilności - volumio porafi mi się sypnąć, moode 100 procent stabilności, całkowite zero problemów. Wszystko działa w przeciwieństwie do np. takiego zen streama ifi...

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

...w przeciwieństwie do np. takiego zen streama ifi...

Kumpel ma i potwierdzam - są problemy, u niego z Tajdalem.

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

moode 100 procent stabilności

Cały czas taka problematyczna instalacja i konfiguracja jak w początku wątku? 

Napisałem Ci jak wygląda instalacja... Imager przygotowuje kartę, potem kilka kliknięć, tyle.. 

Jak czytasz jak to bywało w 2017... 

Szczegóły znajdziesz w wątku, (przy jego końcu) jak nie znajdziesz - nie polecam maliny 🤪

Edytowane przez marcinmarcin

Zainstalowałem najnowsza wersje volumio , jak tam jest możliwość zmiany wyglądu chodzi o kolory tlo itd. Czy musi być wgrana jakąś wtyczka.

wybierasz skórkę, ale nie wiem czy w darmowej jest ta opcja

41 minut temu, marcinmarcin napisał:

wybierasz skórkę, ale nie wiem czy w darmowej jest ta opcja

Bo wydaję mi się ze wstarszych wersjach byla możliwość,  bo tak slabo to wygląda 

16 godzin temu, Yodzisław napisał:

Cały czas taka problematyczna instalacja i konfiguracja jak w początku wątku? 

Tak było 6 lat temu 🙂 teraz jest juz dopracowana instalka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) robi za Ciebie wsio -> ściąga system i wgrywa na kartę.

Przekładasz potem kartę w malinę i gotowe.

Uruchamiasz MoOde, po chwili w lapku wpisujesz moode.local - znajduje Ci malinę i jedziesz -> minimum angielskiego wymagane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czesc, jestem swiezak w temacie malinki - chciałbym kupić pi4 oraz allo boss 1.2 - moze ktos ma na sprzedaz?

i teraz pytania:

czy bede mógł na iphonie oglądać youtube i strumieniowac dzwiek do malinki?

13 godzin temu, klawisz napisał:

airplay

Jest ta funkcja w MoodeAudio o ile się nie mylę.Jak uruchomię ,to sprawdzę ,żebym tylko nie zapomniał.

Godzinę temu, dinus napisał:

Doradźcie proszę dobór zasilacza liniowego diy do maliny 4, pcb ewentualnie jakiś schemat.

Dołączam się do pytania.
Miałem taką kupić ale może warto chociaż coś niezbyt drogiego ale liniowego złożyć?
pr_2020_2_6_13_34_0_800_00.jpg

Ja proponuję muzgaudio podstawowy zasilacz, trafo i obudowa pvc i powinien zasilacz w 340zl z kablem zasilającym się zmieścić.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

23 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Miałem taką kupić ale może warto chociaż coś niezbyt drogiego ale liniowego złożyć?

Mam ten zasilacz w szufladzie. Każdy z 3 zasilaczy liniowych które sprawdzałem dawał dużo lepszy dźwięk (jakiś china - tego akurat nie polecam bo parzył, Muzg i PD Creative te 2 ok). 

Edytowane przez marcinmarcin

• Pokaż nowe odpowiedzi