Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

[wejście: 1x DANE I2S, BCLK, LRCK, MCLK, GND (wymaga masterclock)]

Wydaje mi się, że goła malina nie zagra brak wymaganego sygnału mclk z maliny ale malina + kali = tak, bo kali dokłada mclk do kompletu.

Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś naprostuje.

Tom

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

Dobrze kombinujecie ale troszkę tańsze będzie Hifiberry DAC+Pro niż Kali. Na złączu P4 mamy pełne I2S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebaa1

Witam, jestem posiadaczem RPi 3 i HiFi Digi+ Pro. Ze względu na to że mam daca we wzmaku to chciałbym kupić Allo Bossa 1.2, żeby móc podłączyć sobie to przez RCA. Czy ma to sens jakościowo? Mogę spodziewać się jakiejś znaczącej różnicy?

Nikt nic?

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Czy ma to sens jakościowo?

Moim zdaniem nie bardzo.Jeżeli już,to inny charakter dźwięku.

Jeżeli DAC wbudowany w twój wzmacniacz cię nie zadowala,lepszym rozwiązaniem będzie pozostanie przy Rpi+Digipro+ i szukanie nowego (=droższego) przetwornika.

Witam, jestem posiadaczem RPi 3 i HiFi Digi+ Pro. Ze względu na to że mam daca we wzmaku to chciałbym kupić Allo Bossa 1.2, żeby móc podłączyć sobie to przez RCA. Czy ma to sens jakościowo? Mogę spodziewać się jakiejś znaczącej różnicy?

Tak szczerze mówiąc nie sądzę żeby klocek za 200 PLN pokonał jakościowo Hegla, który wygląda na całkiem zacny kawałek sprzętu. Boss jest bardzo fajny, ale bez przesady. Ale...

a) zawsze możesz sprawdzić, to naprawdę niewiele kosztuje

b) spróbowałbym zrobić transport na Digione.

Dobrze kombinujecie ale troszkę tańsze będzie Hifiberry DAC+Pro niż Kali. Na złączu P4 mamy pełne I2S.

Ukryta Zawartość

O widzisz i to jest cenna wskazówka :-)

THX

Tom

Ukryta Zawartość

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

Dobrze kombinujecie ale troszkę tańsze będzie Hifiberry DAC+Pro niż Kali

niby tak, ale to dodatkowe koszta.

Edytowane przez croxxx

b) spróbowałbym zrobić transport na Digione.

tylko Digione ma złącze SPDIF i BNC i znów będę "grał" Dac-em z Hegla a chcę spróbować inaczej, więc szukam nakładki z 2xRCA.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

niby tak, ale to dodatkowe koszta.

No jak chce się mieć lepszy dźwięk to trzeba się liczyć z kosztami :-)

A wracając do tematu to można jeszcze zamienić malinę na sparky, on generuje pełne I2S na GPIO ale wtedy mamy inne ograniczenia, nie odpalimy np. Moode.

W zasadzie to pozostanie nam wtedy Volumio plus Dietpi na którym można postawić LMS'a i SqueezePlayer'a czy mpd.

Tom

@5maniek, aktualnie szukam nowych głośników a przy okazji sprawdzam DACi pod przyszły zakup aby uzyskać lepszy dźwięk niż z wbudowanego DAC w H80. Moim zdaniem dac w heglu h80 to już dobry dac i trzeba sporo zainwestować aby uzyskać duży skok w jakości dźwięku.

Witam, poskładałem w piątek zestaw składający się z RPi3, 7 inch HDMI LCD © od waveshare oraz DigiOne V.1.2 od Allo [bootland] . Zainstalowałem Volumio, po małej konfiguracji udało się to wszystko uruchomić, ale jest problem. Zestaw podłączony jest interkonektem RCA (COAX) do amplitunera Yamaha RX-V750 i niestety ale dźwięk pojawia się i znika sukcesywnie.

Czasami wszystko gra 1 - 3 minut a potem znika na 10 i tak w kółko. Podłączone tym samym kablem poprzednie źródło (Pioneer DVD-575A) gra bez problemu.

Zmieniłem DAC'a na prostego, chińskiego TG-285C i tutaj po analogu jest lepiej. Gra bez przerw, ale przy zmianie utworu jest "pyknięcie" jakby pojawiała się składowa stała na wyjściu.

Przy podłączeniu Pioneera do tego chińskiego DAC'a wszystko znowu jest ok, nie ma żadnych "pyknięć". Zrobiłem na razie na szybko pomiary i jedyną różnicą jaką zauważyłem w sygnałach ze źródeł to to, że z DigiOne po COAXie wychodzi sygnał 500 mV p-p a z Pioneera 1V p-p. Czy ktoś może miał podobny przypadek, możliwe, że DigiOne jest wadliwy, czy przyczyny szukać gdzie indziej?

@5maniek, aktualnie szukam nowych głośników a przy okazji sprawdzam DACi pod przyszły zakup aby uzyskać lepszy dźwięk niż z wbudowanego DAC w H80. Moim zdaniem dac w heglu h80 to już dobry dac i trzeba sporo zainwestować aby uzyskać duży skok w jakości dźwięku.

Specjalnie się nie upieram - zwłaszcza, że jestem w tym zielony - raczej zwykła ciekawość. Dzięki za odpoiwedź

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Czy ma to znaczenie jaki powerbank wybierze się do zasilania maliny? Bo widzę, że wszyscy korzystają z powerbanku xiaomi.

Powerbank się do niczego nie nadaje poza ładowaniem telefonu.. Tam są przetwornice, cewki i inne nie audiofilskie elementy.

Jeśli to nie był sarkazm, to rozumiem, że należałoby zainwestować w audiofilski zasilacz linowy lub coś pokroju ifi audio ipower. Tak?

Nowa wersja Volumio dla raspberry pi.

2.368 (18-02-2018)

FIXES

Fix plugin uninstall, update and unzip

Fix duplicating mdns browser instances

fixed upnp browser crash if server has no image

remove plugin configuration on uninstall

Chłopaki coś ostatnio nie próżnują :-)

Tom

Tylko czemu volumio nie widzi mojego wifi? Nie macie problemu z podlaczeniem volumio do wifi?

Pierwsze co bym zrobił to zmienił w routerze kanał nadawania dla wifi na taki poniżej 11tego.

Kiedyś miałem też taki problem i pomogła zmiana rodzaju zabezpieczenia, szyfrowania sieci WiFi z WPA-PSK na WPA2PSK w routerze oczywiście.

Pozdrawiam

Tom

Edytowane przez tomekwr123

Wg mnie. do zasilania Maliny czy Sparky to nie robi to różnicy

a wg mnie i mojego wzmacniacza który jak mu się podłączy na listwie gówniany zasilacz impulsowy to piszczy, robi różnicę w stosunku do ww zasilacza.

W stosunku do powerbanka nie robi.

Edytowane przez drej

Wzmacniacz w miarę możliwości się podłącza do ściany, bezpośrednio.

A siejące przetwornice w impulsowych zasilaczach, to nie tylko przed listwe, co najlepiej przez filtr, który izoluje ich siane na całą sieć 230V

Mam do oddania zasilacz IFi iPower 5V do zasilania Maliny czy Sparky.

Chętni proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam

Czy ma to sens jakościowo?

Miałem kiedyś dac hegla hd11 i dźwięk średnio mi odpowiadał.Na dobrze nagranych płytach było fajnie ale tylko na takich.Zmieniłem na 3 razy tańszy dac i było lepiej.Dac w heglu h80 pewnie będzie

miał lepszą przestrzeń i separacje ale boss może pokonać go barwą dźwięku.Takie tam przypuszczenia...

Witam, mam duży problem z uruchomieniem mojej nowej maliny (najnowsza wersja z digione). Wszystko robię pierwszy raz. Zmontowałem zestaw i podłączyłem kable: zasilający (do oryginalnego zasilacza), hdmi do telewizora, internetowy. Do tego jeszcze przekaźnik do bezprzewodowej klawiatury i myszki. Zapaliła się na czerwono dioda raspberry pi i zielona digione. Na komputerze, za pomocą win32 nagrałem na kartę micro-sd, włożoną do adaptera USB, obraz volumio. Wszystko poszło niby ok, ale karta zmniejszyła swoją objętość do około 60mb. Obraz się nagrał. Włożyłem adapter z kartą do portu USB maliny i zupełnie nic. Telewizor pokazuje mi, że kable hdmi jest podpięty, ale żaden obraz się nie wyświetla. W scaner IP maliny mi nie znajduje (kabel na bank podpięty). Próbowałem wszystko resetować, nagrałem obraz jeszcze raz i dalej to samo.

Edytowane przez meloman_123

Taka ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Okazuje się, że Raspberry pi 3 może bootować z usb zamiast karty microSD, trzeba wcześniej ją trochę do tego przygotować.

Niestety nie mam RPi3 żeby to sprawdzić.

Tom

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi