Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, moto3650 napisał:

Na minikomputerku będą korekty rew i muszą być bo mam dudnienia 41 Hz.

Pewnie na Apo Equalizer? Też tego używałem do ogarnięcia modów. Potem korekty miałem na Rme Adi 2FS, który do tego celu świetnie się nadaje. A że ostatnio Adi zamieniłem na klocek bez DSP, który za to zgrał sie fajnie z końcówką na Hypex, to używam w Volumio Fusion DSP czyli nakładki na Camila DSP, która jest też chyba w moode dostępna. Każde z tych rozwiazań działa. Minus Apo jest taki że używasz sterowników windowsowych, bo Asio i wasapi pomijają korektor. 

8 godzin temu, moto3650 napisał:

Nasuwają się następne pytania. Mam blisko siebie sklep botland. Co kupić od nich aby mieć fajny pełny set? 3 do 4 tys zł mógłbym przeznaczyć.

Ja mam usbridge sig i mi wystarcza, ale olbrzymie doświadczenie w budowie i testowaniu również  🙂 różnych streamerów ma @RobG1974, może coś podpowie 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 18.11.2022 o 10:49, Mori napisał:

Chciałbym jednak odizolować zakłócenia generowane wewnętrznie przez samą malinkę od dołączonej do niej karty dźwiękowej.

Najtańsze HifiBerry Digi i połączenie toslink.

Jak wiara nie pozwala, to droższa z transformatorkiem na wyjściu koaksjalnym.

Witam.
Jak myślicie będzie jakaś promocja abonamentu Volumio na black friday? Była jakaś promocja w poprzednich latach?;)

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, Łukasz_72159 napisał:

Witam.
Jak myślicie będzie jakaś promocja abonamentu Volumio na black friday? Była jakaś promocja w poprzednich latach?;)

Nie kojarzę, ale podpowiem że działa na nim nawet do 6 urządzeń 😉

A samo Volumio Premium jest znakomite! 

Do 6 urządzeń powiadasz....to może utworzymy jakaś forumowa grupę domową? Ja byłbym chętny... 

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam usbridge sig i mi wystarcza, ale olbrzymie doświadczenie w budowie i testowaniu również  🙂 różnych streamerów ma @RobG1974, może coś podpowie

Jak zwykle rozwiązań jest wiele. Można sobie pójść na drogie skróty i kupić lumina u1/2 mini, można, grać z Allo USBridge. Można transport zrobić z CM4 IO Board i JCat USB Femto (bardzo dobra jakość, tu kolega @jackobtone może też coś powiedzieć)  lub I2s, można spróbować z Ian Canada z recklokerem. Największym zawsze problemem, że moim zdaniem w audio często spotykamy się z czymś co gra poprostu inaczej i nie ma definicji jednej co jest najlepsze, bo jednemu coś tam się podoba a drugiemu coś innego, ale zarówno po usb jak i po spdif (w połączeniu z dacem) można osiągnąć fajny poziom. Jakoś super dobrze grającej nakładki dac, która by mnie zachwyciła nie spotkałem, ale może po prostu za mało ich przetestowałem.

41 minut temu, Ajothe napisał:

Do 6 urządzeń powiadasz....to może utworzymy jakaś forumowa grupę domową? Ja byłbym chętny... 

Także byłbym chętny ale to chyba dotyczy jednej sieci ?

13 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Także byłbym chętny ale to chyba dotyczy jednej sieci ?

Ta sama sieć nie musi być. Problem jest np że ulubione są synchronizowane, a nie każdy ma te same 😁

6 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Ta sama sieć nie musi być. Problem jest np że ulubione są synchronizowane, a nie każdy ma te same 😁

A to ciekawostka. A te "Ulubione" to o co chodzi? Jak mam swoje konto w Tidalu na przykład czy Spotify i chcę korzystać z Spotify Connect i Tidal Connect to chyba inny user tego nie będzie widział?

Czyli teoretycznie można dogadać się z kimś i w ramach "rodziny" podzielić się kosztami abonamentu?

Edytowane przez Wito76
1 godzinę temu, Wito76 napisał:

A to ciekawostka. A te "Ulubione" to o co chodzi? Jak mam swoje konto w Tidalu na przykład czy Spotify i chcę korzystać z Spotify Connect i Tidal Connect to chyba inny user tego nie będzie widział?

Nie, chodzi pewnie o ulubione w samej apce Volumio. Ale od kilku miesięcy i tak nic tam w sumie  nie dodałem. W różnych sieciach działa, bo testowalismy u kumpla. Tylko wart zwrócić uwagę że wszystkie urządzenia działają na 1 loginie. Każdy może przypadkiem anulować (bezzwrotnie) subskrypcję, albo ja przedłużyć 😁

Volumio samo w sobie dla mnie jest znakomite, wolę go od Roona (nie potrzeba działającego serwera) i jest o wiele tańsze. 

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Volumio samo w sobie dla mnie jest znakomite

Jako że jesteś jedyną osobą w Polsce słyszącą apki i systemy spytam, granie bezpośrednio z Volumio a Tidal Connect - są różnice? 

Chodzi mi również o porównanie Volumio Premium z Moode jeśli masz takowe, któreś gra lepiej?

P.S.

Sorki, nie mogłem się powstrzymać. Ale pytanie jak najbardziej poważne.

Edytowane przez Wito76
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Jako że jesteś jedyną osobą w Polsce

Czasem się lepiej powstrzymać

Edytowane przez marcinmarcin

Jeśli nie używam Tidal-a, mam tylko jedno urządzenie odtwarzające, CD reap-uję do FLAC-ów i trzymam na NAS-ie to czy w ogóle warto mi wykupić Volumio Premium?

Co to jeszcze może dać ciekawego?

Z powodzeniem możesz korzystać na przykład z darmowego MoodeAudio. Tidala nie ma (można wgrać własnoręcznie), ale masz wszystkie pozostałe serwisy streamingowe, radia internetowe i pełen dostęp do płytoteki Synology. 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

8 minut temu, Mori napisał:

Jeśli nie używam Tidal-a, mam tylko jedno urządzenie odtwarzające, CD reap-uję do FLAC-ów i trzymam na NAS-ie to czy w ogóle warto mi wykupić Volumio Premium?

Co to jeszcze może dać ciekawego?

Nie musisz, wystarczy volumio free 😄

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie, chodzi pewnie o ulubione w samej apce Volumio. Ale od kilku miesięcy i tak nic tam w sumie  nie dodałem. W różnych sieciach działa, bo testowalismy u kumpla. Tylko wart zwrócić uwagę że wszystkie urządzenia działają na 1 loginie. Każdy może przypadkiem anulować (bezzwrotnie) subskrypcję, albo ja przedłużyć 😁

Volumio samo w sobie dla mnie jest znakomite, wolę go od Roona (nie potrzeba działającego serwera) i jest o wiele tańsze. 

Precyzyjnie to ulubione z apki Volumio oraz dodane radia internetowe backapowane są na serwery Volumio i przy stawianiu nowego albo przechodzeniu z free na już posiadane premium treści te importowane są do aplikacji. Więc jeśli mamy konto premium a dodamy sobie np. radia to zostaną zastąpione ostatnią kopią premium.

Jeśli 6 urządzeń Volumio działoby jak w Spotifyaju grupa rodzinna to można by robić wspólne zakupy i dzielić koszt, a tak to raczej tylko wśród znajomych, bo do jednego konta mają wszyscy równe prawa dodawania, kasowania, zarządania, zmiany subskrypcji itd.

Edytowane przez krzysztof.filipak
Jako że jesteś jedyną osobą w Polsce słyszącą apki i systemy spytam, granie bezpośrednio z Volumio a Tidal Connect - są różnice? 
Chodzi mi również o porównanie Volumio Premium z Moode jeśli masz takowe, któreś gra lepiej?
P.S.
Sorki, nie mogłem się powstrzymać. Ale pytanie jak najbardziej poważne.
Do wersji 7.3 moode zdecydowanie inaczej grał od Volumio 2.0 Volumio wyostrzały brzmienie. W wersji 3.x volumio uważam że się poprawiło, niestety moode wersją8.0 trochę przesadził ze zmianą sposobu grania. Ale widzę, że kolejne update, idą już w dobrą stronę i zaczyna spowrotem moode grać bardziej dociążonym dźwiękiem. Różnicę są pomiędzy sposobem grania pomiędzy tidal connect a np mconnect i to nie tylko Marcin słyszy, to tylko dobrze świadczy o jego słuchu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

50 minut temu, RobG1974 napisał:

Do wersji 7.3 moode zdecydowanie inaczej grał od Volumio 2.0 Volumio wyostrzały brzmienie. W wersji 3.x volumio uważam że się poprawiło, niestety moode wersją8.0 trochę przesadził ze zmianą sposobu grania. Ale widzę, że kolejne update, idą już w dobrą stronę i zaczyna spowrotem moode grać bardziej dociążonym dźwiękiem. Różnicę są pomiędzy sposobem grania pomiędzy tidal connect a np mconnect i to nie tylko Marcin słyszy, to tylko dobrze świadczy o jego słuchu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

A czy w przypadku bit-perfect zadaniem programu nie jest przesłanie DANYCH bez wpływu na nie ? Żeby zmieniać jakość dźwięku program musiałby ingerować w dane za pomocą DSP ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

iestety moode wersją8.0 trochę przesadził ze zmianą sposobu grania. Ale widzę, że kolejne update, idą już w dobrą stronę i zaczyna spowrotem moode grać bardziej dociążonym dźwiękiem.

Ja tam zbytnio nie zauważyłem.. Teraz jadę na 64bitowej wersji. Często takie zmiany zmieniają obciążenie procesora. Stąd zmiana również działania w systemie zasilania. Trzeba dać się dobrze całości wygrzać przez jakiś czas. Na ogół czekam z tydzień, wtedy już coś można konkretnie powiedzieć. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

A czy w przypadku bit-perfect zadaniem programu nie jest przesłanie DANYCH bez wpływu na nie ? Żeby zmieniać jakość dźwięku program musiałby ingerować w dane za pomocą DSP ...

Jakby chodziło tylko o bit perfekt, to powinniśmy słuchać wszyscy na foobarze izwykłym komputerze na windows 10. Ale jak wejdziesz głębiej w temat i porównasz sobie nawet 2 systemy linuxowe daphile i euphony, to zobaczysz, że się różni na  tym samy dacu sposób grania i nie pisz mi tylko, żebym Ci wyjaśnił technicznie dlaczego tak jest, bo nie umiem tego uargumentować, zapewne informatycy tworzący powyższe aplikację na to odpowiedzą. A jak tego ktoś nie słyszy to powinien być szczęśliwy i nie musi kombinować i można się zaspokoić laptopem z windows 10 i foobarem.

Edytowane przez RobG1974
15 minut temu, RobG1974 napisał:

A jak tego ktoś nie słyszy to powinien być szczęśliwy i nie musi kombinować i można się zaspokoić laptopem z windows 10 i foobarem.

Owszem. A jeszcze lepiej korzystać z Roon. 

Mogę się założyć o każde pieniądze, że w ślepym teście nie rozróżnisz systemów i programów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Ajothe napisał:

Jak się korzystaz APO equalizer to bit perfect szlag trafia? 

Tak, manipulujesz plikami i co z tego? 😉

Mam za to niestety wrażenie że po zainstalowaniu Apo delikatnie siadał dźwięk 🙄

30 minut temu, Ajothe napisał:

No właśnie to z tego, że wtedy nie ma bit perfect i brzmienie siada😋

Nie od tego siada. 

15 minut temu, jar1 napisał:

Nie no, korektory? To jak tu rozmawiać o dobrym dźwięku? Bez jaj 🙂

Czy na Rme czy na Volumio nie słyszę najmniejszego "zepsucia" dźwięku przez DSP, a poprawa jakości bez dudnienia basu jest kolosalna 🤗

30 minut temu, jar1 napisał:

Nie no, korektory? To jak tu rozmawiać o dobrym dźwięku? Bez jaj 🙂

Direct(hw) i można słuchać 🙂 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

16 minut temu, jackobtone napisał:

Direct(hw) i można słuchać 🙂 

Na moode tak 😉 sam pisałem o tym jakiś czas temu... Na Volumio nie słyszę najmniejszej degradacji po odpaleniu pluginu DSP. A długo testowałem żeby mieć pewność przed sprzedażą RME

20 minut temu, jar1 napisał:

Korektory są dla mięczaków. To jak makijaż albo sztuczne cycki... 🙂

Zdecydowanie bardziej po audiofilsku słuchać remizowego dudnienia na 40 czy 50Hz i opowiadać jak słucha się w pure direct 😉

Ja tam wolę pomierzyć, lekko skorygować mody i cieszyć się sprężystym i punktowym basikiem pomimo niedostatków mojego pokoju 🤗

• Pokaż nowe odpowiedzi