Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jadę na trialu Premium. Czyli że co. Powinienem np teraz zrezygnować i w poniedziałek od nowa się zarejestrować?

18 godzin temu, RobG1974 napisał:

odonośnie sposobu grania, mimo wszystko duży wpływ na dźwięk ma sposób zasilania i układ zasilania Ian Canada PurePi daje ewidentną poprawę w stosunku do zasilania liniowego (Muzgaudio bezpośrednio, teraz gra pośrednio, bo zasila cały układ zasilacza PurePi)

Mam w tej chwili bezpośrednie zasilanie malinki z zasilacza Muzgaudio. Faktycznie przepuszczenie tego przez PurePi dało zauważalną różnicę? Myślałem o dodaniu płytki separującej elektrycznie kartę HiFiBerry od malinki ale jak patrzyłem na PurePi to nie bardzo rozumiałem jak toto miało by być montowane. Miałbyś jakieś zdjęcie takiego zestawu?

18 minut temu, Mori napisał:

Mam w tej chwili bezpośrednie zasilanie malinki z zasilacza Muzgaudio. Faktycznie przepuszczenie tego przez PurePi dało zauważalną różnicę? Myślałem o dodaniu płytki separującej elektrycznie kartę HiFiBerry od malinki ale jak patrzyłem na PurePi to nie bardzo rozumiałem jak toto miało by być montowane. Miałbyś jakieś zdjęcie takiego zestawu?

Patrząc po zdjęciach wpina się między zasilacz a malinę.Nie pomiędzy haty.

To ja spytam, może być coś lepszego niż baterie? Przecież to można powiedzieć referencyjny system zasilania.
Osobna sprawa, czy sonicznie będzie idealnie. Ktoś tu kiedyś pisał niedawno ze mną, że z baterii było zbyt sterylnie i ta odrobina brudu z zasilacza wpływa pozytywnie w odbiorze dźwięku.

To ja spytam, może być coś lepszego niż baterie? Przecież to można powiedzieć referencyjny system zasilania.
Osobna sprawa, czy sonicznie będzie idealnie. Ktoś tu kiedyś pisał niedawno ze mną, że z baterii było zbyt sterylnie i ta odrobina brudu z zasilacza wpływa pozytywnie w odbiorze dźwięku.

Nic nie zastąpi testów i prób. Wiadomo koszty są ale inaczej się nie da wyrobić sobie zdania na konkretne rozwiązanie.
Sam ostatnio do streamera Diy z karta usb xe jcat wypożyczyłem moduł stabilizatora optimo 3 by go zasilić 5v a nie z szyny PCI. Zalecane jest napiecie trafo 5,5v, ja miałem 8v. Podłączyłem i byłem pod wrażeniem otwarcia dzięki gęstości góry ale nie rozjaśnienia. Było pieknie tylko był problem niestety z temperatura stabilizatora, gdyż prawidłowo ma mieć 5,5-6V. Jak dokupiłem trafo na 5,5v podłączyłem. Temperatury parzące ustąpiły ale niestety efekt również ustąpił.
Góra praktycznie bez zmian w stosunku do Muzgaudio premium i jak dla mnie mocno ograniczony bas.
Niestety nie zawsze bądź co bądź wysokiej klasy produkt Jcata podejdzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Nic nie zastąpi testów i prób. Wiadomo koszty są ale inaczej się nie da wyrobić sobie zdania na konkretne rozwiązanie.
Sam ostatnio do streamera Diy z karta usb xe jcat wypożyczyłem moduł stabilizatora optimo 3 by go zasilić 5v a nie z szyny PCI. Zalecane jest napiecie trafo 5,5v, ja miałem 8v. Podłączyłem i byłem pod wrażeniem otwarcia dzięki gęstości góry ale nie rozjaśnienia. Było pieknie tylko był problem niestety z temperatura stabilizatora, gdyż prawidłowo ma mieć 5,5-6V. Jak dokupiłem trafo na 5,5v podłączyłem. Temperatury parzące ustąpiły ale niestety efekt również ustąpił.
Góra praktycznie bez zmian w stosunku do Muzgaudio premium i jak dla mnie mocno ograniczony bas.

A próbowałeś puścić zasilanie do XE przez Jack 5.5/2.1 ? Ja w ten sposób zasilam swoje Femto z CM4.

"However, it is highly recommended to connect a linear 5V/1A external power supply via the J6 DC input (the connector is 2.1/5.5 mm center positive) – this is recommended even if a USB DAC/USB DDC doesn’t require 5V via USB port. The 5V voltage is additionally filtered by low noise LDOs on the JCAT board and only clean voltages are applied to the USB controller & clock"

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

1 minutę temu, jackobtone napisał:

A próbowałeś puścić zasilanie do XE przez Jack 5.5/2.1 ? Ja w ten sposób zasilam swoje Femto z CM4.

"However, it is highly recommended to connect a linear 5V/1A external power supply via the J6 DC input (the connector is 2.1/5.5 mm center positive) – this is recommended even if a USB DAC/USB DDC doesn’t require 5V via USB port. The 5V voltage is additionally filtered by low noise LDOs on the JCAT board and only clean voltages are applied to the USB controller & clock"

Tak podawałem zasilanie na Molex na karcie jak również sprawdzałem przez gniazdo jack. Efekt ten sam.

20 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Tak podawałem zasilanie na Molex na karcie jak również sprawdzałem przez gniazdo jack. Efekt ten sam.

Na jakiej masz platformie Jcat XE zamontowanego i na jakim systemie słuchasz?

6 godzin temu, Mori napisał:

Tutaj jest link do strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PurePi wpina się pod malinę, a zasilacz podłączasz do PurePi, ważne żeby miał co najmniej 5V i 2,5A, Do PurePi idą 2 baterie LifePO4 i z nich idzie zasilanie 3,3V na nakładkę Ian Canada a przez Ultrakondensatory, też dwa zamontowane (dół i góra płytki myślę, że  w celu stabilizacji) idzie zasilanie na malinę. Ian Canada ma jeszcze większy zasilacz, do którego można kilka urządzeń podłączyć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, RobG1974 napisał:

Z racji że do pracy mam bazę SQL i inne perdoły postawione na serwerze Supermicro i świetnie się spisuje, postanowiłem kupić płytę w formacie SBC Supermicro x12stn-c z wlutowanym Celeronem 6305E i radiatorem pasywnym.

U chińskich przyjaciół zakupiłem riser M.2 m-key na PCIe i przypiąłem Jcata. Do portu M.2E-key wrzuciłem dysk 120GB Transcenda 420s. Na to wszytko zainstalowałem Volumio 3.

Foteczka z placu budowy :).

Ukryta Zawartość

IMG_4806.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysztof.filipak
4 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

A trafo tej samej firmy kupowałeś? Ja teraz to MuzgAudio dodam jeszcze stabilizację na ultrakondensatorach, zobaczę co to da.

7 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Z racji że do pracy mam bazę SQL i inne perdoły postawione na serwerze Supermicro i świetnie się spisuje, postanowiłem kupić płytę w formacie SBC Supermicro x12stn-c z wlutowanym Celeronem 6305E i radiatorem pasywnym.

Fajnie zrobiłeś, spróbuj postawić Euphony Stylus linux, bardzo dobra edycje, zarządzanie bibliotekami moim zdaniem lepszej jakości niż  w Volumio, jest wersja testowa 30 dniowa. Ma lepszy panel konfiguracyjny parametry systemu, spróbuj ustawić sobie granie z bufora mi ta opcja najbardziej się podobała.

11 minut temu, RobG1974 napisał:

A trafo tej samej firmy kupowałeś? Ja teraz to MuzgAudio dodam jeszcze stabilizację na ultrakondensatorach, zobaczę co to da.

Obecnie mam wrzucony na sekcję 5V Od Muzga 

Ukryta Zawartość

Do testu modułu stabilizacji Optimo 3 Jcata kupiłem w lokalnym elektroniku trafo.

Teraz walcząc dalej zamówiłem u chińskich przyjaciół dwa moduły na równoległych stabilizatorach LT3045. Na 5V wystarczy 4 równlegle. Karta Jcat XE pobiera 0,9A, a dla płyty głównej 6 LT3045 równolegle, płyta w szczycie przy rozruchu pobiera 1,45A a później spada do 1,2A przy zasilaniu 15V.

Wybrałem taki model: 

Ukryta Zawartość

Euphony jakoś mi nie podeszło. W Volumio irytuje mnie czasem czkanie na początku utworu, potem idzie normalnie.

Zamówiłem Audiolinuxa, zobaczę co to jest i jak się zachowuje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysztof.filipak
48 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

W Volumio irytuje mnie czasem czkanie na początku utworu, potem idzie normalnie.

Ooo, dzięki że wspomniałeś o tym. Mam od 3 dni Volumio Premium i też sporadycznie, ale zauważyłem, że czasem początek utworu jakby jąkał się. Myślałem, że to u mnie tylko coś spitolone. No i czasem jeszcze zdarza się, że w Tidalu tam gdzie jest na środku ikonka "pauza" kręci się kółeczko (buforowanie) i gdy przesunę utwór do połowy na przykład wtedy przestaje kręcić i pojawia się "pauza". Gdy kręci to kółeczko brak oczywiście możliwości zapauzowania utworu.

10 godzin temu, RobG1974 napisał:

Tutaj jest link do strony:

Ukryta Zawartość

PurePi wpina się pod malinę, a zasilacz podłączasz do PurePi, ważne żeby miał co najmniej 5V i 2,5A, Do PurePi idą 2 baterie LifePO4 i z nich idzie zasilanie 3,3V na nakładkę Ian Canada a przez Ultrakondensatory, też dwa zamontowane (dół i góra płytki myślę, że  w celu stabilizacji) idzie zasilanie na malinę. Ian Canada ma jeszcze większy zasilacz, do którego można kilka urządzeń podłączyć:

Ukryta Zawartość

I wszystko jasne. Dziękować!

Ale kosztowo chyba za duża kombinacja żeby tylko wypróbować.  I boje się trochę zbytniej "sterylności" takiego zasilania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

W Volumio irytuje mnie czasem czkanie na początku utworu, potem idzie normalnie.

Ja takie coś miałem (trzaski na początku) przed instalacją drivera Asix do Usbridge signature. Za każdym razem po instalacji muszę to zainstalować. Od tej pory chyba się to nie zdarzyło (przy zmianie częstotliwości (np z 44,1 na 48kHz mój dac z kolei potrzebuje kilku sekund na przelaczenie) 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

czy porównywał ktoś jakośc grania tego płatnego volumio do aktualnego moode? Ja na samym początku mojej przygody z maliną porównywałem i wybrałem moode, ale to było parę lat temu

Zastanawiam się nad kupnem dysku do maliny. I teraz pytanie - jaki dysk / jakie rozwiązanie będzie dobre:

- mały zewnętrzny dysk/pamięć masowa

- serwer NAS

- dysk SSD z adapterem/kieszenią po USB

Pliki dsd,flac.

Zależy mi na tym żeby nie było drogo i żeby było cicho. No i żeby to było trwałe 🙂

1 minutę temu, imbryk82 napisał:

Zastanawiam się nad kupnem dysku do maliny. I teraz pytanie - jaki dysk / jakie rozwiązanie będzie dobre:

- mały zewnętrzny dysk/pamięć masowa

- serwer NAS

- dysk SSD z adapterem/kieszenią po USB

Pliki dsd,flac.

Zależy mi na tym żeby nie było drogo i żeby było cicho. No i żeby to było trwałe 🙂

Trwałość i tanio nie idzie w parze :). Najtrwalszy i najstabilniejszy będzie NAS. Aby poprawić wydajność taniego NASa warto go wyposażyć w cache SSD (Synology ma modele, gdzie wkłada się 2x NVME M.2) i wtedy w ciągu używania najczęstsze pliki buforuje na nich co daje efekt świetnej responsywności.

16 minut temu, ciszyn11 napisał:

czy porównywał ktoś jakośc grania tego płatnego volumio do aktualnego moode? Ja na samym początku mojej przygody z maliną porównywałem i wybrałem moode, ale to było parę lat temu

Mi kiedys bardziej pasowało moode. Od wersji 8 przestało mi się podobać. Spróbowałem volumio 3 premium i moim zdaniem natywne Tidal i Qobuz dały mi póki co najlepszą jakość jaką miałem z maliny. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Mori napisał:

I wszystko jasne. Dziękować!

Ale kosztowo chyba za duża kombinacja żeby tylko wypróbować.  I boje się trochę zbytniej "sterylności" takiego zasilania.

Właśnie moje wrażenia są odwrotne, sterylność kojarzy mi się z suchością, a tu występuję całkiem fajne dociążenie dźwięku i nie gra tak technicznie i nie wyostrza.

25 minut temu, RobG1974 napisał:

Właśnie moje wrażenia są odwrotne, sterylność kojarzy mi się z suchością, a tu występuję całkiem fajne dociążenie dźwięku i nie gra tak technicznie i nie wyostrza.

Jak zwykle od gustu zależy najbardziej. Jak jest sterylnie to wg mnie jest zimno. A jak jest zimno to mamy mniej barwny bas i cofnięcie na średnicy.

A co z górą jest jasna (wypchnięta), bo ciemna być nie może, jak mamy cofnięcie na średnicy?

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mi kiedys bardziej pasowało moode. Od wersji 8 przestało mi się podobać. Spróbowałem volumio 3 premium i moim zdaniem natywne Tidal i Qobuz dały mi póki co najlepszą jakość jaką miałem z maliny. 

5 lat zmienialem moode / Volumio na koncu zostalo Volumio. 80 % i tak Volumio gralo No teraz moze juz nie bo pojawil sie zamiennik maliny i digione Signatur. Malutki Limetree BRIDGE II pokonal ja tylko w dwuch aspektach wielkosc sceny plus muzykalnosc przy tej samej ilosci detali. No i appka tez fajna w sterowaniu bez zawieszen. Chodz To mi nigdy nie przeszkadzalo w malinie. 
Tidal zdecydowanie najlepszy ale w wersji plus a za to trzeba placic jak w sumie za wszystko dzis 🙂 co dobre

Edytowane przez Marcin.H
  • Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś zainteresowany to jest promocja na roon 3 miesiące za 2$

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

50 minut temu, Rucia1 napisał:

Ukryta Zawartość

Tylko dla nowych użytkowników niestety.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Rucia1 napisał:

Ukryta Zawartość

Skorzystałem 😉 Dzięki za info !

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Testowałem Volumio 3 kilka dni, ale Qobuz zaczął się krzaczyć, poza tym jakość dźwięku bardziej mi Odpowiada z Roon.

Jest Bardziej dynamiczny i szczegółowy. Volumio przy nim to takie ciepłe kluchy.

Szukam obudowy do maliny 3 + digione signature, czy to się nada? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, RCD napisał:

Szukam obudowy do maliny 3 + digione signature, czy to się nada? 

Ukryta Zawartość

mam taką, tyle że do zwykłego digi one nie signature

nie jest piękna, ale swoje zadanie spelnia

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi