Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Ci ruter zmieni IP maliny to PImusic skanuje i się łączy od razu. A jak masz przypięte do ekranu to musisz zmieniać za każdym razem, chyba, ze ustawiłeś na sztywno ip w ruter.

Przypisanie IP do MACa maliny na DHCP rozwiazuje te problemy. Nawet po zaoraniu maliny i postawieniu softu bedzie to samo IP.

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

wczoraj się osłuchałem z tym hatem od pi2design

przewaga nad terminalem z daphile nie podlega dyskusji - to nie jest kwestia poprawy pewnych aspektów - to jest klasa całego brzmienia wyżej

nie mam porównania do samej malinki ani do nakładek typi digi+ ale w tym temacie piszą że to jest jeszcze wyższy poziom:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hat mozna zamowic z audiophonics lub bezsporednio z usa od twórców

Ukryta Zawartość

nie mam niestety wejsc we wzmaku rca wiec jedynie AES/EBU ale DAC nie powala delikatnie mówiąc z tego co piszą na tym forum natomiast sam hat po wyjsciach cyfrowych w reckach uzytkownikow pokonał komputer z modowanym singxerem i malinę digi+

Edytowane przez biniek
z tego co piszą na tym forum natomiast sam hat po wyjsciach cyfrowych w reckach uzytkownikow pokonał komputer z modowanym singxerem i malinę digi+

Wcale mnie to nie dziwi :)

Nie takie klocki "to coś" pokona :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

niestety nie - jedyne porownanie jakie znalazłem to do digi+

od digi+pro ma lepsze regulatory napiecia i zegary wiec teoretycznie powinno grać lepiej

I will keep this very simple:

2 channel setup :

2 channel: Anthem MRX510 amp

12" DIY coaxials/

18" DIY subs

The comparison was done with a Pi2 (502HAT) and Pi3(Digi+) each running Picoreplayer 3.10 feeding optical to the amp. ( 2 identical optical cables).

HDMI switched off.

Both where fed from LT1083 linear PSU through the headers on the HATS.

Both were connected with LAN cable.

Daphile synced the 2 Pi’s so it was very fast to do A/B switching.

Music:

Nine Inch nails, Tori Amos, Ennico Morrison, Depeche Mode, Infected Mushroom, Nightwish, Burial, Children of Bodom, Leftfield,Johnny Cash, etc

502HAT

-Smoother and richer

-More present sub bass and bass-weight

-Much better sound stage, (depth, height and instrument placement) Width seems the same.

-More natural decay and bloom.

Hifiberry Digi+

- Drier, lighter sounding (transients seems more etched)

-Lack of body creates sense of speed

- Less sub bass, mid bass stronger

- Flatter and more compresses sound stage, especially height and depth.

Biggest difference between them is in the bass-presence and sound stage.

Difference as mentioned above was much more noticeable feeding them from normal SMPS via the Pi.

The 502HAT is much less sensitive to the PSU than the Digi+.

tutaj jest jakies porownanie z digi+pro

At first I didn't feel much difference with the Digi+Pro (Pi & Digi powered by the LT3042), when I came back to it later in the evening, it seemed to me that separation was improved (backvocals in the middle of 'Keep your eyes peeled' by Quens of the Stone Age (album version of this track is nowhere to be found on youtube... wtf?!) but also the sense of space and room reverberation (The Kilimanjaro Darkjazz version of 'Patra' from Saint Vitus (whole thing)) also now really have the impression that the vocals of 'God' by Ufomammut have been recorded at the entrance of a large grotto on the left :)

On Lucretia Dalt 'Esplendor' I used to be able to pinpoint the position from where originated each bass note (sadly can't make you listen to this... buy the album!), it's a bit more blurry now... not sure why given the remarked performance so far...

Can't find a good sounding battery anywhere on youtube, so here's one not too shabby

Getting frustrated nothing from youtube sounds correct... must be there's a link with this setup being a bit unforgiving?

Don't know if most of you suscribe to redbook rez online music service, I don't... If you do, have a listen to Bar Kokhba's 'Lucifer (Book of Angels Vol.10)', very nice recording of fresh music!

One last one, which cleanliness really shines with the 502 : 'French Kissing' by Jean Louis Murat and Jennifer Charles

Well, took me far too long to write that, but only because it's a real pleasure to listen through this combination of gear. Now waiting for Vidar to be available... (and then I'll change my speakers! ;) )

i tutaj:

502DAC impressions

First I'd like to thank Michael Kelly for sending me a 502DAC test unit. I've spent the past few weeks listening to it with different setups.

Conclusion:

Its a solid board, with great sound quality and cost/performance ratio. Versatile. Definitely a keeper.

setup used: Power iFi iPower-RPI3-502DAC-Yggy-Jotunheim/Vali2/Teac HA-501

Digital output

The AES output sounds a little bit cleaner with more articulated bass than the BNC, but it might be the better AES implementation on the Yggy.

Compared to the Digi + Pro, they are more similar than not. BNC and AES sounds a little bit cleaner with better instrument separation than SPIDF on the Digi+ Pro.

I couldn't really tell the difference between Digi+ Pro BNC (soldering needed) and 502DAC BNC, but again I preferred the AES/EBU connection to both.

The fully balanced chain (502DAC AES->Yggy->Jot->HD650) opened up the Jotunheim, with more details, better imaging and focus.

Analog output

The sound quality from the analog output is ok, sounds bad compared to the Yggy, sounds good compared to the iPhone or Macbook headphone out.

I think that a RPi/502DAC, with a usb drive and somethng like a Vali2 would make a good upgradeable starting rig. Then you can save up for a dac of your choice, a NAS, subscribe to Roon etc., there will aways be a place for the 502DAC in the chain.

Software

piCorePlayer, Volumio 2 and Rune Audio's newest beta works when you choose Hifiberry Dac+, but for some reason Volumio 2's interface had a small lag just enough to became annoying really quickly. (It had the lag with the Digi+ Pro too so it's unrelated to the 502DAC)

I've also registered a trial account with Roon, to try the 502DAC as a Roon endpoint. It was very fast to set up, basically plug and play and "just worked".

My only complaint is that its hard to find a nice case for it, more so if you use the XLR adapter.

For a quick DIY solution an iPhone 6s case is just big enough that the adapter won't protrude, but it is ugly. For now I'm using a decoration box I've found in a local

Edytowane przez biniek
  • Moderatorzy

Tylko szkoda, że w tym porównaniu użyto połączenia po optyku. Wiadomo , że koaksjal w hifiberry daje lepsze połaczenie.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

no niestety - z recki powyżej wyglada na to że AES jest najlepszym wyjściem

... U ciebie :)

niestety nie - jedyne porownanie jakie znalazłem to do digi+

od digi+pro ma lepsze regulatory napiecia i zegary wiec teoretycznie powinno grać lepiej

I will keep this very simple:

2 channel setup :

2 channel: Anthem MRX510 amp

12" DIY coaxials/

18" DIY subs

The comparison was done with a Pi2 (502HAT) and Pi3(Digi+) each running Picoreplayer 3.10 feeding optical to the amp. ( 2 identical optical cables).

HDMI switched off.

Both where fed from LT1083 linear PSU through the headers on the HATS.

Both were connected with LAN cable.

Daphile synced the 2 Pi’s so it was very fast to do A/B switching.

Music:

Nine Inch nails, Tori Amos, Ennico Morrison, Depeche Mode, Infected Mushroom, Nightwish, Burial, Children of Bodom, Leftfield,Johnny Cash, etc

502HAT

-Smoother and richer

-More present sub bass and bass-weight

-Much better sound stage, (depth, height and instrument placement) Width seems the same.

-More natural decay and bloom.

Hifiberry Digi+

- Drier, lighter sounding (transients seems more etched)

-Lack of body creates sense of speed

- Less sub bass, mid bass stronger

- Flatter and more compresses sound stage, especially height and depth.

Biggest difference between them is in the bass-presence and sound stage.

Difference as mentioned above was much more noticeable feeding them from normal SMPS via the Pi.

The 502HAT is much less sensitive to the PSU than the Digi+.

tutaj jest jakies porownanie z digi+pro

At first I didn't feel much difference with the Digi+Pro (Pi & Digi powered by the LT3042), when I came back to it later in the evening, it seemed to me that separation was improved (backvocals in the middle of 'Keep your eyes peeled' by Quens of the Stone Age (album version of this track is nowhere to be found on youtube... wtf?!) but also the sense of space and room reverberation (The Kilimanjaro Darkjazz version of 'Patra' from Saint Vitus (whole thing)) also now really have the impression that the vocals of 'God' by Ufomammut have been recorded at the entrance of a large grotto on the left :)

On Lucretia Dalt 'Esplendor' I used to be able to pinpoint the position from where originated each bass note (sadly can't make you listen to this... buy the album!), it's a bit more blurry now... not sure why given the remarked performance so far...

Can't find a good sounding battery anywhere on youtube, so here's one not too shabby

Getting frustrated nothing from youtube sounds correct... must be there's a link with this setup being a bit unforgiving?

Don't know if most of you suscribe to redbook rez online music service, I don't... If you do, have a listen to Bar Kokhba's 'Lucifer (Book of Angels Vol.10)', very nice recording of fresh music!

One last one, which cleanliness really shines with the 502 : 'French Kissing' by Jean Louis Murat and Jennifer Charles

Well, took me far too long to write that, but only because it's a real pleasure to listen through this combination of gear. Now waiting for Vidar to be available... (and then I'll change my speakers! ;) )

i tutaj:

502DAC impressions

First I'd like to thank Michael Kelly for sending me a 502DAC test unit. I've spent the past few weeks listening to it with different setups.

Conclusion:

Its a solid board, with great sound quality and cost/performance ratio. Versatile. Definitely a keeper.

setup used: Power iFi iPower-RPI3-502DAC-Yggy-Jotunheim/Vali2/Teac HA-501

Digital output

The AES output sounds a little bit cleaner with more articulated bass than the BNC, but it might be the better AES implementation on the Yggy.

Compared to the Digi + Pro, they are more similar than not. BNC and AES sounds a little bit cleaner with better instrument separation than SPIDF on the Digi+ Pro.

I couldn't really tell the difference between Digi+ Pro BNC (soldering needed) and 502DAC BNC, but again I preferred the AES/EBU connection to both.

The fully balanced chain (502DAC AES->Yggy->Jot->HD650) opened up the Jotunheim, with more details, better imaging and focus.

Analog output

The sound quality from the analog output is ok, sounds bad compared to the Yggy, sounds good compared to the iPhone or Macbook headphone out.

I think that a RPi/502DAC, with a usb drive and somethng like a Vali2 would make a good upgradeable starting rig. Then you can save up for a dac of your choice, a NAS, subscribe to Roon etc., there will aways be a place for the 502DAC in the chain.

Software

piCorePlayer, Volumio 2 and Rune Audio's newest beta works when you choose Hifiberry Dac+, but for some reason Volumio 2's interface had a small lag just enough to became annoying really quickly. (It had the lag with the Digi+ Pro too so it's unrelated to the 502DAC)

I've also registered a trial account with Roon, to try the 502DAC as a Roon endpoint. It was very fast to set up, basically plug and play and "just worked".

My only complaint is that its hard to find a nice case for it, more so if you use the XLR adapter.

For a quick DIY solution an iPhone 6s case is just big enough that the adapter won't protrude, but it is ugly. For now I'm using a decoration box I've found in a local

gdzie tego 502 HAT znalezc? przeklikalem caly internet i chyuba tego nie znalazlem;)

tutaj

Ukryta Zawartość

lub tutaj

Ukryta Zawartość

ja zamawialem z usa bezsporednio - doszło w 3 dni i nic nie policzyli

... U ciebie :)

u mnie nie bo nie mam jak porownac :) ktos kto porownywal oba haty i wyjscia tak napisał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj

Ukryta Zawartość

lub tutaj

Ukryta Zawartość

ja zamawialem z usa bezsporednio - doszło w 3 dni i nic nie policzyli

u mnie nie bo nie mam jak porownac :) ktos kto porownywal oba haty i wyjscia tak napisał

Kurcze pogubiłem się :)

To jaki Ty masz w końcu HAT ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ten który zalinkowałem

502DAC Pro Audio Shield

Ok. Sorry. Nie czytałem zbyt uważnie.

Tak jak pisałem w Twoim przypadku to może być strzał w 10.

Szkoda, że mieszkasz zbyt daleko Katowic - porównalibyśmy z moim zestawieniem :)

no niestety - z recki powyżej wyglada na to że AES jest najlepszym wyjściem

Biniek, a jakie masz zegary w DAC? Wiadomo, że to jak dokładnie zostanie odkodowany sygnał standardu IEC 60958 zależy od zegarów w DAC.

Biniek, a jakie masz zegary w DAC? Wiadomo, że to jak dokładnie zostanie odkodowany sygnał standardu IEC 60958 zależy od zegarów w DAC.

ja nie mam DACa bo uzywam cyfrowego wzmacniacza ktory przyjmuje sygnał AES i nie dokonuje konwersji cyfrowo analogowej więc tym bardziej trudno porownac i się odnieść

A ja się tak zastanawiam ile faktycznie są warte te dedykowane DACi do Raspberry Pi.

Porównywałem kiedyś takie 2 źródła:

1) Raspberry Pi z HifBerry DAC

2) Raspberry Pi + Gustard U12 + Mytek Stereo 96

W obu przypadkach podpięte do zestawu Staxa (SRM-007t + SR-507) i niestety zestaw 1 grał naprawdę cieniutko w porównaniu do 2. Nie miało specjalnie znaczenia jaki soft był na malinie w obu przypadkach.

W związku z powyższym ja sobie darowałem dedykowane DACi do malinki... od tego czasu jednak trochę upłynęło i pojawił się np. kali recloker i nastąpił wysyp różnej maści dedykowanych DACów do maliny.

Jestem naprawdę ciekaw czy z maliny + jakiś dedykowany do niej DAC można obecnie faktycznie coś sensownego w kwestii dźwięku uzyskać?

Pytam wyłącznie z ciekawości bo w podstawowym zestawie (2) raczej i tak będę posługiwał się zewnętrznym konwerterem lub odpowiednim DACiem via USB.

Zestaw 1 gra mi wyłącznie "do kotleta" ... (zestaw z kolumnami)

Malinka moze sluzyc nie tylko jako dac ale sam transport do dac.

Mialem gustarda u12 i malina z hatem zagrala duzo lepiej od niego

ja nie mam DACa bo uzywam cyfrowego wzmacniacza ktory przyjmuje sygnał AES i nie dokonuje konwersji cyfrowo analogowej więc tym bardziej trudno porownac i się odnieść

Podaj model tego wzmacniacza jeśli możesz? Tak na logikę to jakiś przetwornik D/A musi siedzieć w tym wzmacniaczu. Może ktoś mnie oświeci?

nie rozgryzajmy tego tutaj bo to nie watek o wzmacniaczu - nie ma konwersji to jest autorska koncepcja producenta Lake - sygnał jest od początku do konca cyfrowy w klasie TD

skupmy się na malince bo to jest gracz ktory wysla do domu firmowe streamery

Edytowane przez biniek

nie rozgryzajmy tego tutaj bo to nie watek o wzmacniaczu - nie ma konwersji to jest autorska koncepcja producenta Lake - sygnał jest od początku do konca cyfrowy w klasie TD

A z głośnika wypadają zera i jedynki...

A na poważnie, w Twoim wzmaku jest miejsce gdzie sygnał przestaje być cyfrowy i to jest ten DAC o którym nie chcesz pisać. Jeżeli mamy dyskutować o różnicach w odsłuchu, to warto znać cały tor.

ok jezeli chcesz drazyc temat to poczytaj - tu masz wszystko napisane o technologii

Ukryta Zawartość

ale serio nie robmy OT

jak masz jakies uwagi to napisz mi na priv lub gdzie indziej

Ukryta Zawartość

skupmy się na malince bo to jest gracz ktory wysla do domu firmowe streamery

A to już wiemy od kilku lat ;) Teraz pytanie która malinka jest idealna do audio a która przekombinowana i trzeba te gadżety wyłączyć lub ominąć. Kiedyś wyczytałem że idealne do audio są pierwsze wersje jednordzeniowe: 1, 1B, ewentualnie 1B+.

A z głośnika wypadają zera i jedynki...

A na poważnie, w Twoim wzmaku jest miejsce gdzie sygnał przestaje być cyfrowy i to jest ten DAC o którym nie chcesz pisać. Jeżeli mamy dyskutować o różnicach w odsłuchu, to warto znać cały tor.

Może nie ma konkretnej kości D/A tylko coś ala Soekris R-2R.

Malinka moze sluzyc nie tylko jako dac ale sam transport do dac.

Mialem gustarda u12 i malina z hatem zagrala duzo lepiej od niego

Ja też pytam o ten wzmacniacz/przetwornik i generalnie na czym słuchałeś?

W swoim zestawie słuchawkowym nie byłem w stanie wyłapać różnicy w transprtach: malina/gustard vs squeezbox. Zatem musisz mieć bardzo rozdzielczy zestaw w co prawdę mówiac trudno mi uwierzyć jeśli mówisz że masz wzmacniacz z DAC.... Takie comba sa najcześciej kiepskie - przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

to nie jest combo hifi tylko studyjny kombajn do obróbki dzwieku z cyfrowymi zwrotnicami pelnym DSP i paroma innymi rozwiazaniami ktorych w hifi nie ma - ale serio nie drążmy tego tematu

Edytowane przez biniek

Może nie ma konkretnej kości D/A tylko coś ala Soekris R-2R.

DAC to nie kość tylko układ (Digital to Analog Converter) i gdzieś w tym jego torze jest. :)

Ja też pytam o ten wzmacniacz/przetwornik i generalnie na czym słuchałeś?

W swoim zestawie słuchawkowym nie byłem w stanie wyłapać różnicy w transprtach: malina/gustard vs squeezbox. Zatem musisz mieć bardzo rozdzielczy zestaw w co prawdę mówiac trudno mi uwierzyć jeśli mówisz że masz wzmacniacz z DAC.... Takie comba sa najcześciej kiepskie - przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

DAC siedzi pewnie w jego DSP. Z linka wynika, że jest to procesor dźwięku, który niezależnie od otoczenia i głośników gwarantuje określony dźwięk/brzemienie etc. Dalej nie wiemy które urządzenie ma. :)

Biniek, sorry... uspokajasz nas, a temat ciekawy. :D Nikt z nas pewnie nie ma w domu procesora dźwięku. :)

Edytowane przez azael
  • Pokaż nowe odpowiedzi