Skocz do zawartości
IGNORED

Wielki projekt ponad wszystkie.

areczek

Rekomendowane odpowiedzi

Lech36

Wyrzucam słowo"chyba" bo wiem tak naprawdę jakie korzyści niesie ze sobą zwrotnica aktywna.

Właśnie ja nie stosowałem"wariacji"i ulepszenia.

Zastosowałem płytę górną o średnicy 88mm.Dalej na nią montowałem tweeter.

Jest klasycznie według MBL.

David Salazar zastosował dysk eksperymentalny.

Nawiasem mówiąc,nie byłem sceptycznie nastawiony na tą ideę.

Poniżej posłużę się grafiką symulacyjną Davida Salazara,jak to chciał ulepszyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyrzucam słowo"chyba" bo wiem tak naprawdę jakie korzyści niesie ze sobą zwrotnica aktywna.

Cyfrowa zwrotnica aktywna ma wbudowany parametryczne filtry t.z. takie gdzie można ustawić dowolnie wzmocnienie, częstotliwość i dobroć filtra. W mojej zwrotnicy która jest zwrotnicą czterodrożną jest sześć filtrów na kanał czyli 24 plus dodatkowe sześć filtrów na wejście czyli w sumie 30 filtrów parametrycznych. Oznacza to że można po prostu olać charakterystyki częstotliwościowe głośników. Przy tej ilości filtrów możesz uzyskać całkowicie płaską charakterystykę. Do tego możesz ustawiać dowolnie opóźnienie między głośnikami czyli wirtualnie przesuwać głośniki do przodu i do tyłu. Jednym słowem pełna jazda bez trzymanki. A to wszystko sterowane z komputera w czasie rzeczywistym. Mój akurat ma cztery definiowane ustawienie to znaczy możesz nastawić cztery różne zwrotnice czterodrożne każda dodatkowo z 30 różnie nastawionymi filtrami parametrycznymi i między tymi czterema zwrotnicami w czasie rzeczywistym możesz przełączać jednym klikiem i porównywać efekt dla różnych podziałów i różnych filtracji. No i co ty na to?

KrzysiekA

Oczywiście zdawałem sobie sprawę,że activ jest korzystny bo nie posiada mnóstwa minusów pasiv.

Ale aż do tego stopnia,to nie.

Mówię,za jakiś dłuższy czas na pewno będę intensywniej myśleć o activ.

Dobra Panowie wróciłem :)

OK Głośnik jest :)

Mam teraz kilka pytań gdyż mam kilka wątpliwości :)a co za tym idzie pytań ....

1. Skąd autor miał schematy - projekt głośnika :) skąd to pytanie ? Przyglądałem się zdjęciom i co by nie powiedzieć bardzo wierna kopia ... no wręcz identyczna ... (a elementy na oko wykonane jak w oryginale)

O ile wygląd zewnętrzny pal licho od bidy można skopiować o tyle pełną konstrukcje aby skopiować to trzeba by dysponować pełnym oryginalnum projektem a to wiązało by sie z wykonaniem sekcji zwłok oryginału .... wątpliwość ?

2. Użyte materiały ... kolejna zagadka o ile jakieś elementy metalowe można wytoczyć cewki ponawijać itd... to zdobycie pewnych elementów (jeśli nie wszystkich) membram ich wykonanie np metalowych pasków z wytłoczeniami jest jak na mój gust trudne albo bardzo trudne ... przecież tego nie można kupić trzeba by zrobić matryce pod prasy :) a przecież młotkiem tego nikt nie wyklepie

Podobnie ma sie z zdobyciem wykoaniem innych elementów elastycznych zawieszeń itd ..... proste pytanie skąd ? Chyba tego kupić nie można a przynajmniej mi o tym nic nie wiadomo ...

Owszem autor mógł iść w zaprte i zamówić w firmach produkujących takie i takie elementy te elementy ale nie sądzę aby to się skonczyło na kwotach przez niego podawanych :)

Pewnych elementów choć nie wiem jak by chciał sam nie wykona no cudów nie ma ....

To teraz moje domniemania

1. Projekt powstał w oparciu jakieś istniejace MBLe może uszkodzone ?

2. Autor miał ma dostęp do firmy MBL i mógł zdobyć te elementy tam

OK zanim wyleje sie na mnie kubeł hejtu :) czy jak tam to zwał

Wyjaśnicie mi inne możlwiści wykonania pewnych elementów jak np paski alu z membramy dolnego głośnika oraz elementów zawieszenia :) ....

pierwsze dwa linki w google;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać kolega nie był pierwszym który popełnił clona MBL'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Krzysiek ta zwrotka to Behringer?

Nie nanoDIGI.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

max-bit

gucio.

Jestem pierwszą osobą(biorąc pod uwagę dostępne dane o takiej inicjatywie z sieci)która zabrała się za zbudowanie MBL 101E i wykonałem najwięcej w tym zakresie!

Moją drogą poszły dwie osoby,Valentino i David.

Następnie doszedł jeszcze jeden człowiek ale ten zbudował głośniki bardzo nieudolnie.Ale jednak!

Wszystkie elementy wykonałem własnoręcznie(oprócz elementów metalowych toczonych).

Całe opracowanie elementów drgających jest mojego autorstwa.

Ponadto wykonałem dla siebie wszystkie potrzebne narzędzia i urządzenia do wytworzenia części głośników.

Przypominam-nie istnieje ani projekt ani żadna informacja jak budować MBL 101!

Nigdy nie miałem sposobności aby móc pobrać chociaż wymiary przetworników.

Podkreślam,moja praca opierała się tylko na wnikliwych oględzinach zdjęć.Wstępne wymiarowanie i dalsze eksperymenty.

Pracę wykonałem w domu.

Według mnie,nie ma rzeczy niemożliwych.

No tam ten art to areczka i tam już coś widać wpisy sa od 2009r

więc tam widać już duzo i faktycznie samodzielne wykonanie kolumienek

A to już coś innego

Co jak co chłop sie narobił :)

I tu faktycznie szacunek za zaangarzowanie :)

Kupa roboty :)

Ale nie mógł tu opublikować tych fotek nikt by nie potrzebnie nie bił piany :)

Ale piszesz niejasno a to budzi zawsze wątpliwości podejrzenia

Jak byś napisał jasno walnął kilka fotek z budowy odrazu

Nikt by nie snuł domysłów

Bo czego by nie mówić wykonanie czegoś takiego bez materiałów jest cholernie skrajnie trudne

Wymaga trudu poświecenia kasy cierpliwości zdolności i wszystkiego co mozna sobie jeszcze dopisać

Muszą ludziska skakać po obcych forach aby sie przekonać że sam to wykonywałeś ...

A po co ...

I snuć domysły

Jeśli nie chcesz publikować schematów montażowych oczywiście twoja sprawa nikt do tego pretensji mieć nie może i nie ma.

Ale jak pisałem jeśli byś wstawił kilka fotek z budowy (a trwa ona od 6 lat !) to wszyscy by tylko piali z zachwytu i nikt by złego słowa nie napisał bo i zresztą musiał by być kopsniety aby pisać .

Wiec może prośba

Opisz historie powstania, skad pomysł, jakieś kamienie milowe z budowy .... dodaj fotek i bedzie super

I bedziesz faktycznie GURU w tym co robisz

Ja sam bym nawet nie wpadł na pomysł aby sklonować te głośniki :)

A tyś to zrobił .... nie wiemy jak kopia jest doskonała :) ale to inna kwestia :) musiał byś dorwać orginały i przesłuchiwać :)

nie wiemy jak kopia jest doskonała :) ale to inna kwestia :) musiał byś dorwać orginały i przesłuchiwać :)

Z tą konstrukcją na pewno w pokoju forumowym na AS będziesz chętnie przyjęty.

Jest już 13latek z końcówką lampową to czemu nie tego klona tam przytachać ....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Trochę genezy mojej pasji...

Pierwszy głośnik zdemontowałem mając około 11 lat.

W 1996 roku kupiłem za namowa starszego kolegi miesięcznik Audio-Video.

To w nim pierwszy raz zobaczyłem MBL 101.

Od razu przyszedł pomysł aby zbudować tweeter.Zbudowałem dość prymitywnie.

Moja szczególna uwagę przykuły szczegółowe i soczyste wysokie tony.

Tak się zaczęło.

W 2008 roku przyszła myśl,dlaczego nie mógłbym zbudować całego zestawu?

Ruszyła praca z potężnym entuzjazmem!

Z uwagi na pracę zawodową kontynuacja projektu przesuwała się w czasie.

Efekty brzmieniowe jakie uzyskiwałem były coraz bardziej satysfakcjonujące.Ciągle jednak coś było nie tak.I wtedy kamieniem milowym okazała się zmiana podatności głośników.

Początkowo myślałem,że powinny posiadać bardzo dużą podatność.Zmieniłem całkowicie podejście do elementów drgających,mocowania i zawieszeń(uszczelnienia wzdłużnego między lamelami).

To zdało egzamin.

W styczniu 2015 roku uruchomiłem program pomiarowy ponieważ uznałem,że muszę zbudować głośniki zgodnie ze sztuką.

Pierwsze pomiary okazały się bardzo kiepskie.Co zresztą dało się po części usłyszeć.

Do kwietnia 2015 roku poprawiłem charakterystyki tak aby były akceptowalne pod względem równomierności.

Miałem taki pomysł aby pokazać głośniki na Audio Show,jednak to się wiąże z przewozem tylko busem co komplikuje sprawę.

Zastanawiam się co mogłaby mi przynieść taka pokazówka na AS?

Na pewno byłoby ciekawie,można by podyskutować.

Ciężka sprawa z taszczeniem ich.

Pamiętaj że jak nie zagrają (np. z powodu akustyki pomieszczenia) zgodnie z wyobraźnią gości wystawy to spotkasz się z miażdżącą krytyką na AS i będzie po splendorze. To bardzo trudne konstrukcje, nie tylko wewnętrznie ale i zewnętrznie i łatwo o wpadkę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie mam ciśnienia na gloryfikację moich głośników lub mojej osoby.

Uważam,że byłoby na pewno bardzo ciekawe wydarzenie.

Jak pisałem,przywiezienie ich jest kłopotliwe gdyż potrzeba busika.

Ale kto wie,może...

Ktoś tutaj latał z propozycją sfinansowania ambitnego projektu, deklarując nawet siedmiocyfrową kwotę w zamian

za udziały w profitach. :) Jak na Start-Up to wielki kopniak - o ile to nie ściema. Myśl o komercjalizacji, a ile MBL

nie obwarował się patentami, które są nie do przeskoczenia. BTW - gdzieś już widziałem azjatyckie próby takich

realizacji, więc chyba można ....

Nie mam ciśnienia na gloryfikację moich głośników lub mojej osoby.

Uważam,że byłoby na pewno bardzo ciekawe wydarzenie.

Wydarzenie rzeczywiście będzie ciekawe jakby doszło do skutku, ale postępuj w tej dziedzinie ostrożnie. Praca którą włożyłeś w te konstrukcje nie warta jest roztrwonienia, bo posłuchają ich ludzie mający inne wyobrażenie o brzmieniu i uznają że "to nie gra". Częste stwierdzenie u audiofilów bez dogłębnej analizy przyczynowej.

Jak pisałem,przywiezienie ich jest kłopotliwe gdyż potrzeba busika.

Jeszcze raz: ostrożnie ! Ten rynek pełny jest złośliwości.

Jak na Start-Up to wielki kopniak - o ile to nie ściema.

Stawiam na "ściemę", ale możliwe że się mylę :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wydarzenie rzeczywiście będzie ciekawe jakby doszło do skutku, ale postępuj w tej dziedzinie ostrożnie. Praca którą włożyłeś w te konstrukcje nie warta jest roztrwonienia, bo posłuchają ich ludzie mający inne wyobrażenie o brzmieniu i uznają że "to nie gra". Częste stwierdzenie u audiofilów bez dogłębnej analizy przyczynowej.

Czemu z góry sugerujesz że to nie gra ?

Czemu z góry sugerujesz że to nie gra ?

Nie ja niczego nie sugeruję. Tak mogą mówić niektórzy z odwiedzających wystawę. Oczywiście nie na pewno. Ja ich nie słuchałem więc nie mogę ocenić. Na tym rynku jest wiele "bezinteresownej" złośliwości.

Zeta Zero robi wszechkierunkową wstęgową kolumnę, którą mają zaprezentować w planetarium Centrum Nauki Kopernik jak i na tegorocznym AS.

idzie nowe, projekt wygląda bardzo interesująco!

Zeta Zero robi wszechkierunkową wstęgową kolumnę, którą mają zaprezentować w planetarium Centrum Nauki Kopernik jak i na tegorocznym AS

Jeśli mówisz o kolumnie wyglądającej jak pocisk naboju, to one grały już rok temu stojąc obok Venusów.

Pan TR ma olbrzymie ambicje na olbrzymie głośniki za DUZĄ kase niestety.

Dla przeciętnego człowieka po za zakresem cenowym ...

Bardziej bym się cieszy aby coś zrobił dla ludu ...

Ciekawe czy mu się to sprzedaje :)

O Pana Tomasza Rogulę.

Ciekawe czy mu się to sprzedaje :)

Nie znam nikogo osobiście kto by je kupił, ale patrząc na cenę np. goliatów i to co można dostać innego za tą samą cenę, stwierdzam że reszta to jakieś popierdułki technologiczne ( i niech będą to nawet moje ulubione Wilsony Sophia).

Technologia wstęg w porównaniu ze zwykłymi głośnikami jest wręcz powalająca.

Co innego gusta, czy to komuś gra czy nie...

Zeta Zero to oryginalny produkt i trzeba się tylko cieszyć że pochodzi z Polski.

Dobra pany,żarty już się naprawdę kończą.

Ukryta Zawartość

post-19836-0-45835100-1438872319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Próbowałeś tłumić powierzchnie przy membranach n.p. filcem. Całkiem możliwe że może wygładzić charakterystyki. Szczególnie krawędzie magnesów promieniują i tworzą interferencje z falą bezpośrednią. Warto spróbować jaki ma to wpływ na charakterystyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.