Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję kondensatora

Kalmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od tygodnia testuje sobie zabytkowy wzmacniacz i pojawił się problem w postaci wycieku z kondensatora Elna 100V 4000uf. Co prawda wzmacniacz mogę zwrócić i byłoby po problemie, tylko jest mała przeszkoda, a mianowicie bardzo podoba mi się jego brzmienie, takiego szukałem. Z kondensatora wyciekły już trzy plamki wielkości monety 5gr. Zalałem wyciek, ale nie wiem jak wielki wpływ na pracę wzmacniacza, będzie miał taki ubytek elektrolitu, póki co gra nadal fantastycznie. Szukałem po necie i pewnie już takiego kondensatora nie uda się nigdzie dostać, tym bardziej, że jest on o wiele większy niż inne kondensatory o takich parametrach (średnica 65 mm). Czy ktoś z was wie czym sensownym można go zastąpić?

Z góry dzięki za pomoc.

link do opisu sprzętu i zdjęć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/121690-poszukuj%C4%99-kondensatora/

Witaj

Jest sposób ale tylko dla wytrwałych i pracowitych.

Zapisz się na wszystkie fora miłośników sprzętu Vintage.

Tam poproś o zdjęcia wnętrza urządzeń z tamtego okresu i szukaj na nich takiego kondensatora. Ewentualnie szukaj niższych modeli z serii/linii producenta.

Im więcej znajdziesz urządzeń z tym kondem tym lepiej. Potem przy odrobinie szczęścia trzeba znaleźć w ogłoszeniach ze sprzętem uszkodzonym jakiegoś przedstawiciela z potencjalnej listy dawców i przełożyć.

Pozdrawiam

Pygar

Wstaw tam dwa takie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) połączone równolegle. Będą pasowały do obejmy mocującej tą Elnę.

Ukryta Zawartość

W tym rozmiarze:

Ukryta Zawartość

Albo kupić 4700uF 100V malutki i uśmiechać się nieco podczas zdejmowania pokrywy wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Jeśli możesz , sprawdź jakie tak napięcie jest na tym kondensatorze.

Mam taki kond w rozmiarze 65mm, Sic Safco 47000uf ale 63V.

4f9d584f622f0c05d1b3746ca3515e9b.jpg

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Mały rozrzut :-).

Każdy inny kondensator zmieni brzmienie tego Kenwooda, więc jak nie chcesz eksperymentów, to szukaj oryginału.

Czasem na Aledrogo ludzie sprzedają różne "śmieci" z których zrobisz wylut i problem z głowy.

Będziesz miał "Nowy" kondensator i brzmienie oryginału.

Pozdrawiam i życzę dużo szczęścia.

Pygar

Według schematu to napięcie na tym kondensatorze to 86V, więc egzemplarze na 63V odpadają.

Osobiście to otworzył bym ten kondensator i do środka włożył coś nowego, w ten sposób nie stracimy na oryginalnym wyglądzie.

może coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli wzmacniacz gra normalnie to proponuję się upewnić czy "wyciek" jest naprawdę wyciekiem .Może to jednak stary klej którym przyklejono kondensator .Zresztą ew. zdjęcie wyjaśni wszystko .

Też chciałem to zaproponować, czasem klej był nakładany niechlujnie i mógł skapnąć na druk zostawiając okrągłe plamy ... ala 5gr.

Dla 100% pewności można wylutować kondensator, rozładować i sprawdzić na dokładnym mierniku czy i ile stracił na pojemności. Te stare kondensatory potrafią zawstydzić wiele dzisiejszych produktów "made in china and thailand".

Co jak co ale kiedyś robiono części, które działają po kilkadziesiąt lat, a nie jak teraz tylko ... do końca gwarancji.

Pozdrawiam

Pygar

Dzięki za odpowiedzi. Na pewno jest to wyciek ponieważ pękła dolna gumowa pokrywa kondensatora i utworzyła się mała dziurka, przez którą wydostaje się elektrolit.

Chyba pozostawie ten problem osobie od której go mam. Jak usunie usterkę i wszystko będzie ok to wtedy go wezmę.

Te stare kondensatory potrafią zawstydzić wiele dzisiejszych produktów "made in china and thailand".

To prawda. Gdybym słyszał ten wzmacniacz nie widząc go, w życiu nie pomyślałbym, że ma tyle lat. Gra jak nowy, a to przecież rocznik 1968.

Czyli 100V 4700uf też będzie ok? Bo tu wybór jest szerszy.

A tak w ogóle to dlaczego ten oryginalny jest taki wielki skoro ma taką małą pojemność?

A tak w ogóle to dlaczego ten oryginalny jest taki wielki skoro ma taką małą pojemność?

Dawniej robiono doskonałe kondensatory, które miały dużo większe wymiary, niż te dzisiejsze. Ogólna zasada jest taka, że czym mniejsza pojemność, a większe rozmiary, tym lepszy kondensator.

Dla przykładu 3 kondensatory o identycznej pojemności 4,7uF na napięcia : 50V, 63V, 100V.

Teraz robią "pchełki" i g.w.n.a smd, które tak się mają do jakości, jak "ksero" do ręcznie malowanego obrazu.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Dlatego ten Kenwood tak pięknie gra.

Ukryta Zawartość

post-45609-0-91775100-1439749294_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie można.

Stare kondensatory były przeważnie z gładszej folii z ciekłym elektrolitem, stąd też ich większa liniowość niż kondensatorów z porowatej folii z suchym elektrolitem, ale też gabaryty nieporównywalnie większe, a i koszty produkcji dużo większe. Ten BHC co podałem w linku to bardzo dobry kondensator, BTW żeby nie zmieniać brzmienia powinien być możliwie gabarytowo podobny do starego więc pewnie na wyższe napięcie niż oryginał.

A coś takiego by podeszło? Napięcie wyższe, ale przynajmniej gabarytowo podobny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo to:

Ukryta Zawartość

lub to:

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dodatek to co z niego wycieka jest silnie rakotwórcze - bo jakoś nikt o tym nie wspomniał

Były jakieś badania nt temat? Zaciekawiło mnie to bo nigdzie nie mogłem znaleźć żadnej konkretnej informacji dotyczącej rakotwórczości elektrolitów. Każdy elektrolit powinien być idealnie szczelny no ale jak wiadomo mimo wszystko one wysychają czyli gdzieś muszą być nie szczelne.

Z tego, co dostrzegłem na schemacie chodzi o C301.

Nie przejmowałbym się za bardzo i wstawił proponowanego Philipsa/BC.

Kiedyś naszło mnie na porównywanie parametrów elektrolitów i pamiętam, że byłem pod wrażeniem ich parametrów. Problem, taki, że Philips sprzedał swój dział kondensatorów, następny właściciel też go sprzedał i tak dalej. Teraz już nie pamiętam, do kogo w końcu trafił.

Brać tego ebaya, lepszego pomysłu nie widzę.

Jestem Europejczykiem.

olej w satyrach kondensatorach olejowych był rakotwórczy, ale są one całkowicie hermetyczne, co do elektrolitów to raczej mam wątpliwości

Dlatego pytałem o kondensatory elektrolityczne. Producenci o tym nie wspominają, a jeśli coś takiego ma miejsce to powinni, badań brak. Jedyne informacje dotyczące utraty zdrowia spowodowanego kondensatorami elektrolitycznymi wynikają z ich złego użytkowania, czyli przy wybuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.