Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można korzystać z Tidal używając mini a nie mając żadnego urządzenia Apple do sterowania, da się w ogóle? Próbowałem przez BubbleUPnP ale też nic z tego.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Jak można korzystać z Tidal używając mini a nie mając żadnego urządzenia Apple do sterowania, da się w ogóle? Próbowałem przez BubbleUPnP ale też nic z tego.

miałem ten sam problem, na starej, nie wspieranej aplikacji nie ma Tidal. Działa tylko odtwarzanie z własnych bibliotek i radia. Ja kupiłem iphona:) i tam tidal działa. Jak dla mnie jakość jest na tyle dobra, że na razie nie zamierzam dokupować DACa. Ten w mini wystarczy.

Mini bedę miał w tym miesiącu.

Najbardziej mnie wkurza to, że do niego muszę dokupić ipada, który do niczego mi nie jest potrzebny.

Nie rozumiem jaki problem jest żeby zrobić w miarę stabilną aplikację do sterowania mini na androida lub przez peceta.

Mam teraz IntelNuca i przez tableta na androidzie steruję foobarem.

Jest to zajebiste rozwiązanie i tanie.

Auralic na początku stwarza problemy z tym sterowaniem i podejrzewam, że wiele osób jeszcze dlatego go nie kupiło.

Pilot z ipada to cholernie drogie rozwiązanie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...

Właśnie testuję Auralica Mini.

Mam dobrą wiadomość dla tych, którzy nie posiadają ipada,ipoda.

U mnie świetnie spisuję się aplikacja BubbleDS Next na androida na tablecie Lenovo.

Aplikacja działa stabilnie, nie wiesza się, można regulować volumę, podczas odsłuchu albumu pokazuje okładkę.

Działa także Tidal bezproblemowo.

Do mini połączyłem dysk HDD po USB-3,5 cala z zasilaczem.

Aplikacja dobrze radzi sobie z odczytem tematycznym albumów zawartych na dysku (artysta,album,kompresja pliku muzycznego itp)

I najważniejsze jest przegląd po folderach ze ścieżką dostępu do pliku.

Moim zdaniem lepiej przedstawia się to sterowanie jak na daphile, więc jest dobrze.

Zainstalowałem wersję darmową tej aplikacji, ale jest także z licencją za 40 zł.

Ciekawy jestem różnic w tych wersjach.

Jedyny na razie problem mam z radiem internetowym. nie mogę tego odpalić.

Reszta jest super.

Bawię się aplikacją, na razie nie robię porównań z ..(w opisie o mnie)

Dodam, że pierwsze odpalenie mini było na Ipadzie, kolega z nim przyszedł i wykonaliśmy pierwsze wstępne na nim ustawienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak z dźwiękiem to najważniejsze.?

Jak pisałem zainstaluj na androidzie BubbleDS i Tidal śmiga aż miło :)

Porównań jeszcze z moim IntelNuc nie robiłem.

Słuchałem dzisiaj auralica mini z (CEC DX71) daciem. Wcześniej też z tym samym daciem słuchałem z Nuca wraz z setem M2Tech EVO i wydaję się na pierwszy rzut ucha, że jest lepiej z mini.

Ale to jest tylko wstępna teza na dzisiaj

Zadam pytanie za które może mi się oberwie, że to oczywiste i w ogóle, ale kto pyta... ten nie wydaje 2 tys na marne.

Czy użycie Auralica mini w roli streamera do Tidala podłączonego do zewnętrznenego DAC przyniesie mi oprócz oczywistych walorów w postaci wygody używania, wyraźną poprawę w jakości dźwięku w porównaniu z moim aktualnym rozwiązaniem, czyli zwykły laptop z zainstalowaną aplikacją Tidal pod Windowsa i podłączony kablem usb do DAC?

Zadam pytanie za które może mi się oberwie, że to oczywiste i w ogóle, ale kto pyta... ten nie wydaje 2 tys na marne.

Czy użycie Auralica mini w roli streamera do Tidala podłączonego do zewnętrznenego DAC przyniesie mi oprócz oczywistych walorów w postaci wygody używania, wyraźną poprawę w jakości dźwięku w porównaniu z moim aktualnym rozwiązaniem, czyli zwykły laptop z zainstalowaną aplikacją Tidal pod Windowsa i podłączony kablem usb do DAC?

Moim zdaniem wyraznej nie - ale to zalezy jeszcze od pozostalych elementow toru ktore sa w Twoim systemie. Im bardziej budzetowe tym mniesza bedzie roznica.

Wykonałem pierwsze porównanie miedzy auraliciem mini a IntelNuciem.

Z auralica po coaxie grało do CEC DX71 na wyj. regulowane i na klona Alepha5.

Z IntelNuca po USB do M2Techa EVO (wraz z clockiem i firmowym supply aku) i z EVO po coaxie dalej tak samo.

Pod jedno i drugie źródło był podpięty HDD i drugi kopia, więc dysków nie przełączałem tylko kabel od caoxa.

Na Intelu jako player Foobar na optymalnych ustawieniach z wasapi ewent.Intel też zoptymalizowany pod audio.

Śmiało mogę napisać, że jako źródło cyfrowe lepiej zagrał auralic mini.

Test wyglądał tak, że puszczałem sobię ok. 30 s. jednego utworu tak z pięć razy dla zapamiętania, a potem z drugiego źródła to samo tylko raz.Od razu było wiadomo co lepiej zagrało.I to wszystko na temat :)

W testach uczetniczyły takie utwory jak Hotel California, Time Pinków i z płyty (super jakość) Absolute Sampler-Quick On The Fly Testet utwory min.

The tennessee Waltz-Allan Taylor

My Little Angel-blues Company

i Libertango-Richarda Galliano

Daca jeszcze nie ćwiczyłem.

To jesteś już spalony w zakładce PC :)

Na Intelu jako player Foobar na optymalnych ustawieniach z wasapi ewent.Intel też zoptymalizowany pod audio.

Jak optymalizuje się intela pod audio?

Z IntelNuca po USB do M2Techa EVO (wraz z clockiem i firmowym supply aku) i z EVO po coaxie dalej tak samo.

Pod jedno i drugie źródło był podpięty HDD i drugi kopia, więc dysków nie przełączałem tylko kabel od caoxa.

Test wyglądał tak, że puszczałem sobię ok. 30 s. jednego utworu tak z pięć razy dla zapamiętania, a potem z drugiego źródła to samo tylko raz.Od razu było wiadomo co lepiej zagrało.I to wszystko na temat :)

W testach uczetniczyły takie utwory jak Hotel California, Time Pinków i z płyty (super jakość) Absolute Sampler-Quick On The Fly Testet utwory min.

Co dokładnie się poprawiło w brzmieniu?

Przemysław, a Ty dalej ten trolling robisz wszędzie i nie dajesz ludziom spokojnie zająć się audio :)

Mnie po prostu trochę dziwi, że rozgarnięci ludzie nie widzą skąd może wynikać różnica w graniu między np. aries mini a zwykłym komputerem. Porównanie dwóch urządzeń z różnym softem nie będzie nigdy obiektywne, chociażby z tego względu że programowo można sporo zmienić na poziomie zapisu cyfrowego. Wtedy d.. z porównania.

Pytałem o "optymalizację" pod audio z tego względy, że ta bez wiedzy na temat elektroniki czy informatyki może sporo zepsuć i z tego też mogą wynikać różnicę.

Uważasz tego typu pytania za trolling?

Elektronika czy też informatyka to nie magia zawsze jak jest skutek musi być przyczyna.

Elektronika czy też informatyka to nie magia zawsze jak jest skutek musi być przyczyna.

Pod warunkiem, że posiadamy 100% wiedzy w tym temacie. A co jeśli nie wszystko jest poznane ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pod warunkiem, że posiadamy 100% wiedzy w tym temacie. A co jeśli nie wszystko jest poznane ?

To na chybił trafił też nie da się czegoś sensownego zrobić tak samo w przypadku elektroniki jak i informatyki.

Uważasz tego typu pytania za trolling?

Przemysław, w tym czasie który poświęcasz na prostowanie ludzi w temacie konwerterów i sygnału cyfrowego, to spokojnie byś zarobił jako np. pozycjoner SEO na najnowszego Linna lub Lumina i zapomniałbyś ile radości z racji oszczędności daje Ci terminal PC :)

Czym można sterować ariesem z produktów appla oprócz ipadem? Czy nadawałby się np. ipod touch. Raczej na nową apkę na androida szybko się nie zanosi.

Jak optymalizuje się intela pod audio?

Już kiedyś pisałem, drugi raz mi się nie chce.

Ale możesz sobie wygooglować, jest w sieci.

Widzę że masz dużo czasu :)

Już kiedyś pisałem, drugi raz mi się nie chce.

Ale możesz sobie wygooglować, jest w sieci.

Być może, ale ja tego nie czytałem lub nie pamiętam o tym, stąd moje pytanie. A uzasadnienie trochę niżej.

Tak czy inaczej miłej zabawy.

Co dokładnie się poprawiło w brzmieniu?

Bas-najpierw myślałem, że jest go więcej, ale okazało się szybko, że był mniej kontrolowany.

Gitary- tu była większa różnica, bardziej namacalna. W auralicu piękniej wybrzmiewały, jak wracałem na Intela to nie chciało się wierzyć , że wcześniej nie przeszkadzało takie granie.

Akordeon-klawisze, te małe okrągłe :), na youtube tego nie słychać, ale normalnie oprócz dźwięków jakie wydają, słychać takie klapnięcia szybkie w te klawisze. Na Intelu były wolniejsze,na Auralicu wchodziły w niesamowite tempo.

Ciekawy jestem jaka poprawa będzie na dobrym zasilaczu liniowym.Już szukam komponentów do budowy.

Chciałbym jeszcze posłuchać różnicy miedzy konwerterami USB czyli tym w auralicu i tym M2Techa EVO.

Na razie tego nie mogę zrobić, bo muszę z ipada przełączyć output cyfrowy z caoxa na USB. A jak pisałem nie mam ipada.

Może być tak że z tym EVO będzie jeszcze lepiej i sobie ten cały secik zostawię, wtedy mini będzie grał tylko jako streaming.

Być może, ale ja tego nie czytałem lub nie pamiętam o tym, stąd moje pytanie. A uzasadnienie trochę niżej.

Tak czy inaczej miłej zabawy.

W zasadzie co mi szkodzi, proszę bardzo.

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak zrobiłem.

Na końcu ciekawa puenta

'Może taki sposób odtwarzanie nie jest najwygodniejszy, ale gwarantuję że zamienia PC-ta w całkiem niezłe źródło. A na pewno dźwięk nie ustępuje temu co słyszymy ze znanego odtwarzacza za 99 €.

Ciekawe jak wypadłby komputer z usb regenem w porównaniu mini.

Zen (tapatalk)

Ten regen może nie mieć nic lepszego jak M2Tech EVO pełny set jaki mam, czyli z clcockem i zasilaniem aku.

Ukryta Zawartość

Ten sam artykuł jest po naszemu

A razem z IntelemNuc wmoczył w porównaniu z auraliciem mini

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daru0105

Uzywales w tym secie Soekrisa? Czy to porownanie bylo bez?

W zasadzie co mi szkodzi, proszę bardzo.

Nie wiem czy daphile (a właściwie linux) ma jeszcze problemy ze sterami do EVO. Jeśli niema już tego problemu to możesz też spróbować tego systemu. Masz wtedy system tylko do audio a nie system biurkowy, który kastrujesz. Spróbuj tego mini porównać z tak przygotowanym PC.

Żeby było sprawiedliwiej lepiej porównywać po samym usb, dobrze do tego nadaje się switch usb za parę złotych.

Edytowane przez Przemysław_51508

Najpierw chciałem porównać źródła na tym samym dacu.

A z dacami jeszcze nie walczyłem, ponieważ moje RCA Fadele są pożyczone.

Dzisiaj odbieram i niedługo porównam daca w mini z soekrisem

Nie wiem czy daphile (a właściwie linux) ma jeszcze problemy ze sterami do EVO. Jeśli niema już tego problemu to możesz też spróbować tego systemu. Masz wtedy system tylko do audio a nie system biurkowy, który kastrujesz. Spróbuj tego mini porównać z tak przygotowanym PC.

Żeby było sprawiedliwiej lepiej porównywać po samym usb, dobrze do tego nadaje się switch usb za parę złotych.

Porównywałem daphile na tym nucu z tak przygotowanym Win 8 jak napisałem w linku i większych różnic nie słyszałem.

Więc pecet przy mini dla mnie odpada jak by nie był oprogramowany, już w niego się nie bawię.

Dla mnie to skończony etap odkrywaniu nowych, lepszych dźwięków

Aha

I grał daphile też na secie EVO

Najpierw chciałem porównać źródła na tym samym dacu.

A z dacami jeszcze nie walczyłem, ponieważ moje RCA Fadele są pożyczone.

Dzisiaj odbieram i niedługo porównam daca w mini z soekrisem

Porównywałem daphile na tym nucu z tak przygotowanym Win 8 jak napisałem w linku i większych różnic nie słyszałem.

Więc pecet przy mini dla mnie odpada jak by nie był oprogramowany, już w niego się nie bawię.

Dla mnie to skończony etap odkrywaniu nowych, lepszych dźwięków

Aha

I grał daphile też na secie EVO

OK - daj znac jakie wrazenia z porownania z Soekrisem.

OK - daj znac jakie wrazenia z porownania z Soekrisem.

OK. No i porównam z daciem CEC DX71. Ma na pokładzie 4 X PCM 1704 w wersji limitowanej

Jak wiesz ten PCM 1704 też jest w technologi R2R jak DAM

OK. No i porównam z daciem CEC DX71. Ma na pokładzie 4 X PCM 1704 w wersji limitowanej

Jak wiesz ten PCM 1704 też jest w technologi R2R jak DAM

Mnie interesuje Soekris bo akurat taki jest w moim systemie :)

Jako ciekawostkę napiszę, że zapodałem sobie Jazz at the Pawnshop - in Double Rate DSD (DSD 128) na dacu w mini i w porównaniu akurat z TSA koncert w trójce dooopy mi nie urwało.

Ale to było taki odsłuch spontaniczny.Wcześniej TSA pierwsze na mini a potem z najgrubszej rury DSD 128. Myślałem, ze klękne, łzy popłyną, ciary, a tu kicha.

Nawet chyba mi TSA bardziej się podobało :)

Ale to taki mylny mógł być spontan

A może te gęste pliki to jednak wyciąganie kasy?

Mnie interesuje Soekris bo akurat taki jest w moim systemie :)

Wiem, wiem :)

Czym można sterować ariesem z produktów appla oprócz ipadem? Czy nadawałby się np. ipod touch. Raczej na nową apkę na androida szybko się nie zanosi.

Ipod Touch jak najbardziej daje radę .Pozdrawiam :)

Edytowane przez acid
  • Pokaż nowe odpowiedzi