Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do Nad c356bee ?

Jakub_59318

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam budżet max 5 tys i będę celował jednak w jakieś podłogowce. Okazało się, że przeprowadzam się i pokój/salon w nowym miejscu ma 25m2. Pomieszczenie wysokie na 3,5m, na podłodze parkiet drewniany, w ścianach cegła. Przestałem łudzić się, że jakieś podstawkowce przy takim metrażu dadzą solidny dźwięk.

Proszę o jakieś sugestie co do wyboru podłogowców w w/w budżecie, ewentualnie mniejszym. Słucham muzyki funk, soul, rock, starego disco, house, garage, jazz, blues.

Pozdrawiam :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/121949-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-nad-c356bee/

Witaj,

jeśli lubisz raczej dynamiczny, żywy dżwięk, koniecznie posłuchaj najnowszej, polskiej konstrukcji Pylon Audio Diamond 28. Alternatywnie trochę łagodniejsze brzmienie, z naciskiem postawionym bardziej na dokładność, świetne wypełnienie, spójność to także Polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV.

Z produktów zagranicznych warto rozważyć Dali Ikon 6 MKII jako rozwiązanie uniwersalne, które bardzo często jest łączone z elektroniką NAD oraz moim zdanie wybitne w swoim przedziale cenowym kolumny Tannoy Revolution XT6 F.

Każda z moich propozycji będzie bardzo dobrym uzupełnieniem Twojej elektroniki i dobrze nagłośni Twój salon. Wybór konkretnego modelu jednak zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsluchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przyjrzyj się Kef-om a szczególnie serii Q. Dla Ciebie dobre będą Q7. Ja mam pomieszczenie mniejsze i niższe i spokojnie Q5 jest aż za nadto. Kef-y z NAD-ami spisują się bardzo fajnie. Zaoszczędzisz kupe kasy i będziesz zadowolony. Podkręcasz NAD-a do 11 i pokazuje całe swoje walory. Będziesz zdziwiony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Linki wrzuciłem dla ogólnej orientacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

jeśli lubisz raczej dynamiczny, żywy dżwięk, koniecznie posłuchaj najnowszej, polskiej konstrukcji Pylon Audio Diamond 28. Alternatywnie trochę łagodniejsze brzmienie, z naciskiem postawionym bardziej na dokładność, świetne wypełnienie, spójność to także Polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV.

Z produktów zagranicznych warto rozważyć Dali Ikon 6 MKII jako rozwiązanie uniwersalne, które bardzo często jest łączone z elektroniką NAD oraz moim zdanie wybitne w swoim przedziale cenowym kolumny Tannoy Revolution XT6 F.

Każda z moich propozycji będzie bardzo dobrym uzupełnieniem Twojej elektroniki i dobrze nagłośni Twój salon. Wybór konkretnego modelu jednak zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsluchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Czyli dobrze myślałem, że wybór kolumn podstawkowych do tak dużego pomieszczenia to jednak porażka na całej linii? Kiedyś doradziliście mi Focal aria 906, ale to był mniejszy metraż z którego niedługo ewakuuję się.

Przy mniejszym pomieszczeniu Focal Aria 906 będą optymalne. To świetny monitor, który jest w stańie dobrze nagłośnić nawet duże pomieszczeńia, ale fizyki się nie przeskoczy. Chyba że podłogowce Focal Aria, np. model 926.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozważ propozycję propozycję jaką jest Audiovector X3, to duńska konstrukcja o niebywałej średnicy, głębi, precyzji oraz namacalności każdego instrumentu, model x3 występuje w dwóch wersjach, podstawowej -Super, oraz Signature. Różnią sie miedzy sobą głośnikiem oraz zwrotnicą, konstrukcja pozostaje ta sama.

Ukryta Zawartość

Warto posłuchać przed zakupem dlatego zapraszam na odsłuch z własnym wzmacniaczem, porównamy system z kilkoma wymienionymi tutaj propozycjami.

Ukryta Zawartość

Czemu nie monitory swą uwagę przykuł bym do kolumn Harpia Acoustics własnie monitorów Graffiti szczerze połączenie z twoim Nadem byłoby ok ,oczywiście Zapraszam na odsłuch (kolumny mieszczą się w twoim budżecie 4,6 wraz z porządnymi stendami).

Pozdrawiam

Pomieszczenie wysokie na 3,5m, na podłodze parkiet drewniany, w ścianach cegła.

A co z akustyką ?

Jakieś dywany , meble , grube zasłony ?

Jak akustyka jest żywa to licz się że cudów nie dadzą żadne kolumny i omijaj te grające " czysto " .

Od tego zacznij ( jak się da i są możliwości poprawy ) .

pokój/salon w nowym miejscu ma 25m2

Jak ma być dobrze to pomiń kolumny z małymi wooferami albo midwooferami . Owszem są kolumny gdzie na basie robią po dwie 17/18tki ale tym nie podoła ten NAD i jednak duży garnek na basie swoje robi .

Harpie to dobry kierunek , szczególnie Amstaff ale nie do żywej akustyki gdzie lepiej by się sprawdziły Vienny ale te znowu muszą mieć prąd .

A co z akustyką ?

Jakieś dywany , meble , grube zasłony ?

Jak akustyka jest żywa to licz się że cudów nie dadzą żadne kolumny i omijaj te grające " czysto " .

Od tego zacznij ( jak się da i są możliwości poprawy ) .

Jak ma być dobrze to pomiń kolumny z małymi wooferami albo midwooferami . Owszem są kolumny gdzie na basie robią po dwie 17/18tki ale tym nie podoła ten NAD i jednak duży garnek na basie swoje robi .

Harpie to dobry kierunek , szczególnie Amstaff ale nie do żywej akustyki gdzie lepiej by się sprawdziły Vienny ale te znowu muszą mieć prąd .

Akustyka będzie zrobiona przez kanapę, fotele, szafy, komodę pod tv i audio, dywany, obrazy i całą resztę. Oczywiście z głową to wszystko poustawiam.

Co do kolumn, to pożyczę sobie do domu parę modeli i coś na pewno znajdę.

Można pomyśleć jeszcze o KLIPSCH REFERENCE RF-82 II mogą dać fajny dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Dokładnie tylko jedna osoba zwróciła na to uwage. Bez odpowiedniej akustyki nie kupuj sprzetu. Na chwile obecna masz gołe ściany. Nie bedziesz miał albo wogole basu albo bedzie umcy umcy. Koniecznie zaadoptuj pomieszczenie.

Po załatwieniu sprawy: Tannoy DC6T, Dali Ikon 6 MKII, uzywane Harpie Acoustic Amstaff

Kolumn jeszcze nie kupie, dopiero jak dostosuje pomieszczenie. Nie zamierzalem kupowac zanim nie ogarne pokoju.

Inny pomysl pojawil sie w m7edzyczasie, a mianowicie sprzedaz obecnego Nad c356bee i kupno Roksan Kandy K2. Mam wrazenie, ze bylaby duza roznica(jakosciowa) w jakosci generowanego dzwieku.

Swoja droga przesluchalem jakis czas temu z tym Nadem podstawkowcow B&W 685s2 i Cm5s2. W pierwszym wypadku dzwiek suchy i bez emocji. W drugim ciut lepiej, scena lepsza, bas lepszy- lepiej zaznaczony i lepszej jakosci. Zrodlem byl cd yamaha s700, kable audioquest rocket 44, pokoj odsluchowy w jednym z salonow audio. Nie wiem tylko co wplynelo na moj odbior, albo zla konfiguracja, albo to ze b&w srednio z nadem zgrywaja sie, mimo tego, iz czesto poleca sie takie zestawienie.

Uważam, że wątek można zamknąć. Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie. Jestem w trakcie przesłuchiwania różnych kolumn z moim sprzętem więc na pewno coś wybiorę.

Jeszcze raz wielkie dzięki :-)

• 8 miesięcy później...

Witam. Jak widać, jestem "świeżak", więc witam wszystkich raz jeszcze :) planuję zakup swojego pierwszego hifi. Słucham głównie szeroko pojętego rocka, ale także muzyki klasycznej, filmowej, folku i klasyki muzyki popularnej. Przeczytałem już dziesiątki stron, postów tego forum, jak i innych. Wymyśliłem sobie, że dobrym sprzętem dla mnie byłby Nad c356Bee. Jakie kolumny były by dobre do słuchania tego, czym raczę swoje uszy? Czy Audio Academy Phoebe III lub Castle Knight 3 to dobre wybory? Chociaż przekraczają mój budżet, bo chciałbym wydać do 2000 PLN na kolumny, to jednak można trochę poczekać... Czy moglibyście coś polecić? Oczywiście używki wchodzą w grę jak najbardziej. Pomieszczenie to "salon" z aneksem o powierzchni 27m2.

PS. nie mam możliwości jeżdżenia na odsłuchy, tak więc chciałbym zasugerować się właśnie opiniami forumowiczów.

Pozdrawiam.

Witaj,

Do tego typu muzyki ten nad jest bardzo dobrym wyborem. W cenie do 2000 zł za kolumny nowe polecam magnat quantum 677. Uniwersalne vo dużej dynamice i ładnej barwie. Jeśli budżet może nieco wzrosnąć lepszym wyborem będzie quantum 755. Co do używanych kolumn to wybór jest szerszy. Tu polecał bym coś z produktów klipsch reference seria II dali, czy tannoy dc6t.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dzięki za poradę ;) ale czy te kolumny, które napisałeś, sprawdzą się także w pozostałych gatunkach muzyki, o których napisałem? Wzmacniacz i tak doda im ciepła? Jestem nieco zielony, więc proszę o wyrozumiałość :)

755 zdecydowanie będą do każdego typu który wymieniłes. Tannoy dc6t to mój faworyt jeśli chodzi o używany sprzęt. Z ceną nie schodz jest już niżej bo możesz trafić na zdecydowanie gorsze kolumny.

Pozdrawiam

racja , lepiej używki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wg mnie do pomieszczenia 25m kwadrat i aż 3,5m wys trza sporych kolumn już - minimum 25cm gł niskotonowy! A nawet 30cm nie zaszkodzi!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.