Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna czy podstawki?

magico79

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym wszystkim co napisał Pygar, a co wkleił Parantulla widzę że niepotrzebnie klepałem w klawiaturę. Jak to się mówi trzeźwy z pijanym się nie dogada.

O przepraszam temat grania stolików i wpływ ciężkich standów pod kolumny rzucił tu kolega dyzman69, oczywiście to bzdeta totalna :)

Odezwał się......

O grających stolikach nie pisalem. Nie przypominam sobie. Co do ciężkich standów to jak najbardziej polecam je wszystkim , którzy mają kolumny podstawkowe. Poprawa dzwieku niemal gwarantowana chyba , ze ktos posiada cienko i rachitycznie brzmiące zestawy. Wtedy efekt może okazac się niekorzystny choc wcale nie musi. Dobre standy działają i możecie sobie tu pisać co chcecie. Każdy kto jest nimi zainteresowany i podchodzi do tematu zdroworozsądkowo , wypożyczy i posłucha , sprawdzi ich działanie i potem kupi a wasze biadolenie na ten temat niewiele da. Pogadac sobie możecie , tyle waszego:)

Podobno dla Biedronki też trzeba spełniać warunki jakościowe, też o tym trąbią.

Jak widzisz to taki sam marketing jak w temacie audio i co?!

Chciałem tanio to mam, dlatego założyłem tamten wątek nie żeby się pochwalić, ale uprzedzić przed zakupem od Tombase, jedni dziękują jak widać inni mają tylko pole do zaczepki.

Ale dziękuję za rozpowszechnianie wątku, bo dawno umarł w gąszczu innych wypocin, a tak przynajmniej odżywa na czym mi bardzo zależało, co też obiecałem panu z Tombase :D

Mnie wk***iało tylko dopasowanie elementów tego stolika, ale jako całość nie wygląda źle i do tego DZIAŁA.

A BĘDZIE JESZCZE LEPIEJ Z PÓLKAMI Z MDFu i co mi zrobisz?

Mało tego już przymierzam się do bezpieczników Verictum, a dopiero co kupiłem SR 20 i co mi zrobisz?

Co do postu 178 zgadzam się to guma lepiej zadziała, dlatego też stosuję Vibrapody :)

Pasuje?

Ja bym dołozył do tego wszystkiego co wymieniłeś jeszcze płyn do czyszczenia wtyków i drugi do ich pokrywania po tymże własnie czyszczeniu:)

Jesli chodzi o wibracje to w moim stoliku stosuję połączenie wielu materiałow- lite drewno ale też i sklejkę , gumę , metal ale też i korek i filc. Do tego dochodzi konstrukcja modułowa i brak sztywnych połączen . A kto mi zabroni?

podchodzi do tematu zdroworozsądkowo

Jakoś mi się to nie schodzi z tym co tutaj wypisujesz...

Czyli jak to jest? Kładę kolumnę (taką za 20kz, żeby nie było że jakaś licha) na 2kg stand i jest do bani. Tak? No to kładę kolumnę na 10 kg stand. Jest rozumiem lepiej. Na stand 100kg jest nirwana. Może być lepiej? Sprawdzę. Idę na Rysy. Kładę na paruset milionach ton granitu. Co się stanie (powiedzmy, że jest tam wybudowany hi-endowy pokój wokół wystającego czubka)?

@malikali

To proszę sprawdź sobie w najbliższym czasie dajmy na to jakiegoś Lestara, czy inne ustrojstwo z marketu z np. Enerr Power Point i wróć do tematu, chętnie poczytam co będziesz miał do powiedzenia.

:)

Ile tu bredni mozna przeczytać! Teraz dochodzą jeszcze listwy i kondycjonery do tego:) Czy one też są próbą naciagnięcia klienta na kasę a w sumie sa g.... warte? Kto zadał sobie choc troche trudu by sprawdzic ich działnie w systemie wie o co kaman i wszelkie gadania wszystko wiedzacych krzykaczy na nic.

Widzę że kolega się odbraził. Teraz o IKEI będziemy gadać. Dobra.

Są meble dla ludzi biednych, średnio zamożnych i ludzi bogatych. Ktoś biedniejszy nie kupi sobie mebli drewnianych, bo za co. I po to jest IKEA.

Co Ty chcesz od płyt wiórowych i MDF-u? Wszystkie te wasze czarodziejskie stoliki mają z tego blaty.

Z dykty się robi? Taki materiał już nie jest stosowany w stolarce od jakiegoś czasu Panie ekspert.

A z papieru to co jest zrobione?

Drewniane meble też są, fornirowane również. Po co piszesz takie głupoty jak tak nie jest?

No chłopie, Ikea i wysokie ceny? Weź jakikolwiek ich mebel drewniany czy drewnopodobny i zanieś do stolarza i powiedz "Panie chcę taki sam tylko połowę taniej", a potem zastanów się dlaczego puka się w głowę i pokazuje Ci drzwi.

No jeżeli Ty to składałeś to może tak być...

Czyli kolega ma wszystkie meble w domu z litego drewna. Gratuluje, kolega zamożny. Czyli co, jeżeli kogoś nie stać na meble drewniane, lub chociaż fornirowane to według kolegi jest dziadem i należy patrzeć na niego pogardliwie z góry...

Nie świadczy to dobrze o koledze.

Wymyśl no jeszcze ze dwie głupoty, na pewno to nie wszystko na co cię stać.

I tu kolego widać jak na dłoni, że odzywasz się na temat o którym nie masz pojęcia, a robisz z siebie eksperta. Po co?

Przestań opowiadac bajki.Parantulla załatwi Ci litego dęba od ręki w kazdej ilości z cenę pączków w cukierni.

Odezwał się......

O grających stolikach nie pisalem. Nie przypominam sobie. Co do ciężkich standów to jak najbardziej polecam je wszystkim , którzy mają kolumny podstawkowe. Poprawa dzwieku niemal gwarantowana chyba , ze ktos posiada cienko i rachitycznie brzmiące zestawy. Wtedy efekt może okazac się niekorzystny choc wcale nie musi. Dobre standy działają i możecie sobie tu pisać co chcecie. Każdy kto jest nimi zainteresowany i podchodzi do tematu zdroworozsądkowo , wypożyczy i posłucha , sprawdzi ich działanie i potem kupi a wasze biadolenie na ten temat niewiele da. Pogadac sobie możecie , tyle waszego:)

Działają, ale na wyobraźnię słuchacza, bo to że rozbujanego stropu nie zatrzymają już ustaliliśmy, nie tłumią też żadnych drgań i rezonansów kolumn, bo to obala wpis twojego kolegi z kubeczkiem:) i nawet jak go położysz na tonowej bryle granitu to Ci go zdmuchnę :)))

Przykład dla "fizyków".

Ciśnienie akustyczne generowane przez przetworniki w kolumnach generuje "podmuch", pcha masy powietrza, wytwarza ciśnienie akustyczne.

Teraz postaw na stole kubek styropianowy do gorących napojów i dmuchnij pod kątem prostym z bliska. Kubek będzie się przesuwał.

Ponieważ jego masa jest zbyt mała, by mogła zrównoważyć boczną siłę podmuchu, co w efekcie daje przemieszczenie -> ruch jednostajnie opóźniony (siły tarcia).

Nalej do kubka wody i spróbuj jeszcze raz dmuchnąć :-)

Rezultat ?

Musisz mieć zajebiste konstrukcje :), a moich nie wezmę pod pacy bo się nie da, Ty też nie dałbyś rady :)

Lubię szybki i kontrolowany bas, nie koniecznie musi być potężny, żeby mi przestawiał meble-nie jestem basolubem, a i tak musiałem walczyć z basem w moim 19m pokoju.

Powiem więcej, myślałem nawet o konstrukcjach podstawkowych.

Gadżetów nie sprzedam i nie pozbędę się ich, wiem swoje i często błędnym myśleniem jest, że pierwsze co trzeba zrobić to zmienić wzmacniacz lub kolumny.

Czasami właśnie lepiej zadbać o akustykę, zasilanie i parę gadżetów i można zapomnieć o zmianie skrzynek, czy wzmaka.

Kto nie próbował ten nie wie.

Dobrze prawisz Kolego. Kto próbował ten wie tyle , że tu takich niewielu. Ostatnie zdanie które napisałem powyżej dobrze oddaje sedno sprawy.

Nie wiedziałem, że Pygar to taki hardkorowiec i już się bawi w maści i płyny do smarowania po elektronice :) przegięcie pały.

Na jakiej podstawie twierdzisz , ze to przegięcie pały?

Działają, ale na wyobraźnię słuchacza, bo to że rozbujanego stropu nie zatrzymają już ustaliliśmy, nie tłumią też żadnych drgań i rezonansów kolumn, bo to obala wpis twojego kolegi z kubeczkiem:) i nawet jak go położysz na tonowej bryle granitu to Ci go zdmuchnę :)))

Jakoś nie mogę sobie przypomniec żadnych ustaleń. Chyba Ty ustaliłeś coś , zastanawiam się tylko na jakiej podstawie? A gdybys naprawde zechciał cos ustalic to slepy test wskazany. Polegniesz za pierwszym podejsciem .

I nie chodzi tu raczej o konfrontacje standu ważacego 2kg z takim 10 kilowym choc i w takim przypadku bardzo mozliwe , że róznice byłby na tyle duże by je usłyszec. Mowa raczej o lekkim standzie -kilku kilowym np wspomnianym taborecie lub cos na jego kształt i takim dajmy na to 70kg zasypanym odpwoeidnimi materiałami. Róznice w brzmieniu ustawionych na nich kolumn będą czytelne jak na dłoni. Wystarczy taki test przeprowadzic i mniemam , że taki zrobiłeś:)

Dyzman69,

daj sobie spokój, szkoda strzępić języka dla "miszczóf" co w ... byli i ... słuchali.

Do tego głusi jak pień.

To są "goście" granatem od pługa oderwani.

Jedyne co potrafią to krytykować, ośmieszać, i nabijać się z innych.

Często zresztą nieudolnie.

Z założenia i bez sprawdzania wiedzą, czy coś działa i jak, a ogólnie wg. nich nic nie działa :-).

"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości."

Albert Einstein

Pozdrawiam

Pygar

Zacytuje tu producenta takich specyfików w tym przypadku maści, który przyznaje że nie wie jak to działa, ale się domyśla że:

"Maść elektronicznie równoważy rezonans plastikowej obudowy

oraz samego półprzewodnika w niej umieszczonego, w taki sposób, że

zostaje wygenerowany naturalnie brzmiący lampowy dźwięk"

W przypadku tego płynu i bezpiecznika nawet nie chce się wypowiadać, bo to żałosne, jak w ogóle można pomyśleć że to może działać, równie dobrze mogę napisać, że gdy ustawię kubeczek z maślanką na wzmacniaczu to mi poprawi brzmienie :)

Jakoś nie mogę sobie przypomniec żadnych ustaleń. Chyba Ty ustaliłeś coś , zastanawiam się tylko na jakiej podstawie? A gdybys naprawde zechciał cos ustalic to slepy test wskazany. Polegniesz za pierwszym podejsciem .

I nie chodzi tu raczej o konfrontacje standu ważacego 2kg z takim 10 kilowym choc i w takim przypadku bardzo mozliwe , że róznice byłby na tyle duże by je usłyszec. Mowa raczej o lekkim standzie -kilku kilowym np wspomnianym taborecie lub cos na jego kształt i takim dajmy na to 70kg zasypanym odpwoeidnimi materiałami. Róznice w brzmieniu ustawionych na nich kolumn będą czytelne jak na dłoni. Wystarczy taki test przeprowadzic i mniemam , że taki zrobiłeś:)

Coś Ci się pomieszało ja cudów nie słyszę, to raczej Ty powinieneś taki test zrobić im szybciej tym lepiej:) Mi wystarczy moja skromna wiedza żeby nie robić z siebie idioty i nie sprawdzać choćby takiego debilizmu jak płyn do styków bezpiecznika, bo wiem doskonale że nawet gdyby sieciowy obwód elektryczny miał wpływ na brzmienie, to należałoby wysmarować każde połączenie w domu i po drodze do rozdzielni skacząc z słupa na słup :) A wracając do podstawek dla kubeczka to jest obojętne czym wypełnisz podstawkę na której stoi zawsze go zdmuchniesz:)

Wiedza opiera się na przeprowadzeniu doświadczenia i umiejętności wyciągania wniosków z zaobserwowanego zjawiska.

Jeśli ktoś wygłasza kategoryczne opinie w sprawach, których osobiście nie sprawdził, to tym samym daje świadectwo swego ignoranctwa.

Pozdrawiam

Pygar

Wiedza opiera się na przeprowadzeniu doświadczenia i umiejętności wyciągania wniosków z zaobserwowanego zjawiska.

Jeśli ktoś wygłasza kategoryczne opinie w sprawach, których osobiście nie sprawdził, to tym samym daje świadectwo swego ignoranctwa.

Miałem z Tobą nie gadać, ale spróbuję jeszcze raz (trzeci raz), bo kluczysz, udajesz że nie widzisz i gadasz jak zwykle o wszystkim tylko nie o tym co trzeba. I tak lepiej od dyzman69, jego się trochę boję... Ale może też da radę powiedzieć coś sensownego, a nie jakby prowadził debatę polityczną z kimś z opozycji, bo tak to wygląda. Merytoryczne pytanie, a odpowiedź wykuta na blachę, kompletnie nie na temat.

Pytanie z postu 178

W sumie wiele się nie spodziewam i tak szczerze mówiąc już mnie to mało obchodzi. Kto to wszystko przeczytał i ma trochę oleum w głowie, to myślę, że sobie wyrobił opinię na ten temat. Wasze posty niestety wnoszą tylko chaos, szczególnie dyzman69, po prostu mistrz świata i Polski...

Pozdrawiam

Pygar

Takie głodne kawałki możesz cisnąć laikowi, który nie ma pojęcia o elektronice, ale komuś, kto ma mówienie o płynach czy pastach do smarowania elementów elektronicznych rysuje zapewne banana od ucha do ucha :) Coś w stylu - sam wypróbuj podstawki pod kable, bo jak nie sprawdzisz to nie masz prawa napisać, że to brednia. Ktoś, kto deklaruje, że musi wszystko sprawdzać, bo inaczej nie jest w stanie nic zweryfikować musi być kompletnym nieukiem :)

Nie wiedziałem, że Pygar to taki hardkorowiec i już się bawi w maści i płyny do smarowania po elektronice :) przegięcie pały.

facepalm23.gif

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

W sumie wiele się nie spodziewam i tak szczerze mówiąc już mnie to mało obchodzi. Kto to wszystko przeczytał i ma trochę oleum w głowie, to myślę, że sobie wyrobił opinię na ten temat. Wasze posty niestety wnoszą tylko chaos, szczególnie dyzman69, po prostu mistrz świata i Polski...

W psychologii i psychiatrii, takie działanie określa się terminem przeniesienie, czyli przypisywanie innym osobom działań których samym jest się autorem.

Pytanie z postu 178 jest kompletnie idiotyczne.

Obnaża Twój barka logicznego rozumowania i daleko posuniętą ignorancję . Trzeźwo myślący człowiek nie zadaje pytań w których dokonuje takiego uproszczenia zagadnienia.

Co ma wspólnego pralka, jej funkcja, budowa, zasada działania z budową i zasadą działania sprzętu audio ?

Platformy antywibracyjne dla sprzętu audio są wyspecjalizowane w wygaszaniu drgań powstałych wewnątrz urządzeń audio (a nie pralki ) i minimalizowaniu drgań pochodzących z otoczenia, które wpływają negatywnie na pracę tych że urządzeń.

Twoje pytanie jest z rodzaju:

Czy wiertarka dentystyczna równie dobrze wywierci w ścianie otwór pod kołek montażowy ?

Powtórzę to co napisałem wcześniej :

Jedyne co potrafią to krytykować, ośmieszać, i nabijać się z innych.

Często zresztą nieudolnie.

Z założenia i bez sprawdzania wiedzą, czy coś działa i jak, a ogólnie wg. nich nic nie działa :-).

"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości."

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Kończę odpowiadać na głupie pytania.

Poniżej jaskrawy przykład człowieka, który bez sprawdzenia wie lepiej.

Ktoś, kto deklaruje, że musi wszystko sprawdzać, bo inaczej nie jest w stanie nic zweryfikować musi być kompletnym nieukiem :)

Ktoś rozsądny, kto chce podjąć właściwą decyzję przed zakupem np. samochodu, umawia się na jazdę próbną kilkoma modelami i na tej podstawie wydaje osąd i podejmuje decyzę.

Kolega malikali nie musi, bo z góry wie lepiej :-)

Boże, Boże widzisz, a nie grzmisz.

Na całym świecie w branży audio jest taka zasada, że jak ktoś ma pieniądze, to może pójść do salonu, wypożyczyć za kaucję co tylko chce i sprawdzić we własnym domu, czy wg. niego coś działa na tyle dobrze, żeby było warte zapłacenia takich czy innych pieniędzy.

A jak już przyjdzie zwrócić sprzęt, to każdy właściciel salonu jest otwarty na negocjację ceny wybranego produktu, celem dokonania sprzedaży.

Ale o po wypowiedziach wyżej wspomnianego "towarzystwa" wnioskuję, że o tym nie wiedzą.

Nikt nikogo na siłę nie przekonuje, ani do niczego nie zmusza.

A to, że ktoś a priori w coś nie wierzy, bo jest elektronikiem jest śmiesznym argumentem na to, że faktycznie jest tak jak mu się wydaje.

K...a no nie potrafię z Wami gadać...

Analizę psychologiczną mi przez internet będzie robił.

Pytanie jest dobre. Że takie podkładki będą tłumić lepiej jakiekolwiek drgania, nieważne czy to będzie pralka, tokarka, czy wzmacniacz za 100kz (takie drogie drgają podobno najbardziej) bym Ci udowodnił w 5min.

A Pan to szlachetnie urodzony, do 15-go pokolenia wstecz... A słoma nie uwiera szlachcica?

Ja może poczekam, aż ktoś dorosły przyjdzie...

Miałem kiedyś TO ściereczki TPC XLO, wtedy jeszcze całkiem budżetowy sprzęt CA Azur 540A+540C+ AQ Copperhead+DNM Reson+TDL RTL3 modowane.

Po przetarciu wszystkich styków gniazda RCA+wtyki RCA+gniazda gł.+wtyki gł.+terminale głośników i dodatkowo wtyki 220V i IEC oraz gniazda IEC.

Nastąpiła poprawa, brzmienie stało się bardziej rześkie z lepszą kontrolą wszystkich zakresów i gładkością góry pasma, lepszą separacją podzakresów etc.

Najlepiej wydane 20zł taniej niż pizza, a warto było :)

Dziś już chyba trudno dostać TPC XLO, a szkoda bo zmiany lepsze niż po Reson Licon.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

O IKEI możemy chwilę pogadać. Zastanów się nad jedną rzeczą. Praktycznie wszystkie większe meble z IKEI są do samodzielnego złożenia za pomocą śrub, wkrętów i innych łączników. Zastanów się ile taka IKEA by była na rynku jeżeli te elementy byłyby robione przez jakiś łachmaniarzy. Jeżeli zostajesz producentem mebli dla IKEI to jesteś ustawiony do końca życia. Ale żeby nim zostać musisz spełniać ich niesamowicie rygorystyczne warunki.

A większość mebli z IKEA jest produkowana w Polsce nomen omen.

Kolego czy ty pracujesz w IKEA? Produkty ktore tam sa sprzedawane to synonim niskiej jakosci. Ja nie wiem jak tam mozna cos kupowac?

Pytanie jest dobre. Że takie podkładki będą tłumić lepiej jakiekolwiek drgania, nieważne czy to będzie pralka, tokarka, czy wzmacniacz za 100kz

Każde z tych urządzeń ma inną budowę i zasadę działania, a co za tym idzie inny rodzaj, źródło i charakter drgań.

Nie ma uniwersalnych rozwiązań na likwidację niechcianego zjawiska w tak różnych urządzeniach.

Tu się kłania materiałoznawstwo.

Ten sam materiał w różnych warunkach pracy ma inne właściwości fizyczne.

Coś co dobrze tłumi wibracje przy obciążeniu w zakresie od 2 do 4kg, nie spełni tak samo dobrze swojej roli przy obciążeniu np. 100kg.

Jak chcesz zrobić coś efektywnie, to do tego celu używasz właściwych narzędzi i materiałów.

Jak trzeba wykopać dół pod basen o wymiarach 15m na 25m i maksymalnej głębokości 3,5m, to nie łapiesz za szpadel, tylko bierzesz spychacz.

Dlatego dobra platforma antywibracyjna lepiej tłumi mikro-drgania sprzętu audio, niż gumowe nóżki od tłumienia niewspółmiernie większych drgań pralki.

Zapominasz o najważniejszym.

W audio rozchodzi się o to, jakie rozwiązanie da lepszą/większą poprawę brzmienia całego systemu.

Ze względu na możliwą mnogość w wyborze konfiguracji należy dokonywać wyboru drogą doświadczenia, bo każdy badany składnik zachowa się zupełnie inaczej w innym otoczeniu.

Nie da się ze 100% pewnością przewidzieć osiągniętego rezultatu i zachować jego powtarzalności w każdym aspekcie brzmienia systemu zmieniają tak wiele zmiennych tj. : inna kubatura pomieszczenia, jego kształt, układ wystroju wnętrza, jakości adaptacji akustycznej, innych kabli, innych elementów systemu, innego zasilania (jego jakości) itd..

"Każda droga prowadzi do Rzymu"

/ tylko niektórymi jest szybciej i lepiej /

Pozdrawiam

Pygar

Coś co dobrze tłumi wibracje przy obciążeniu w zakresie od 2 do 4kg, nie spełni tak samo dobrze swojej roli przy obciążeniu np. 100kg.

Dlatego izolatory Vibrapoda są podzielone na 4 Typy o różnej twardości, a to daje wiele możliwości wykorzystania pod jednym urządzeniem różnych twardości izolatorów, co jest zresztą wskazane.

Szerszy opis tych zależności dla izolatorów Vibrapoda jest tutaj.

Ktoś rozsądny, kto chce podjąć właściwą decyzję przed zakupem np. samochodu, umawia się na jazdę próbną kilkoma modelami i na tej podstawie wydaje osąd i podejmuje decyzę.

Kolega malikali nie musi, bo z góry wie lepiej :-)

Boże, Boże widzisz, a nie grzmisz.

Mieszasz mieszasz i nic Ci z tego nie przyjdzie:) Po pierwsze jasno określiłem, że chodzi o osobę, która wszystko musi sprawdzać, bo nie ma rozumku i nie jest w stanie nic wywnioskować, a tak się składa, że bezpiecznik, maść czy płyn na styki to nie jest coś, co trzeba sprawdzać przed zakupem, bo to głupota jak sprawdzanie czy bąk nie zatruje eteru i nie wpłynie na mikro detale zaciemniając obraz audio :))

Ktoś rozsądny nie poleci do sklepu sprawdzać, czy stolik wpłynie mu na obraz w TV. Pasta na elektronikę to podobny kaliber totalnej głupoty, ja to bym się wstydził takie coś w ogóle wypisywać i się przyznawać do takich praktyk :)

Miałem kiedyś TO ściereczki TPC XLO, wtedy jeszcze całkiem budżetowy sprzęt CA Azur 540A+540C+ AQ Copperhead+DNM Reson+TDL RTL3 modowane.

Po przetarciu wszystkich styków gniazda RCA+wtyki RCA+gniazda gł.+wtyki gł.+terminale głośników i dodatkowo wtyki 220V i IEC oraz gniazda IEC.

Nastąpiła poprawa, brzmienie stało się bardziej rześkie z lepszą kontrolą wszystkich zakresów i gładkością góry pasma, lepszą separacją podzakresów etc.

Najlepiej wydane 20zł taniej niż pizza, a warto było :)

Dziś już chyba trudno dostać TPC XLO, a szkoda bo zmiany lepsze niż po Reson Licon.

Jesteś tego pewny, że nastąpiła poprawa? A może potem się dowiemy, że jednak palnąłeś głupotę z tą ściereczką, jak z tym TV :))

Z tym TV może palnąłem

Przyznam, że to jest dla mnie zagadka najpierw wywalasz takie teksty o poprawie obrazu, a potem przyznajesz, że jednak Ci się wydawało? A może to co słyszysz, to też tylko Twoja wyobraźnia nie przyszło Ci to do głowy?

Jesteś tego pewny, że nastąpiła poprawa?

Jestem tego pewny.

Przyznam, że to jest dla mnie zagadka najpierw wywalasz takie teksty o poprawie obrazu, a potem przyznajesz, że jednak Ci się wydawało?

Nigdzie nie napisałem, że mi się wydawało.

Napisałem, że pierwsze "wrażenie" jakie odniosłem to poprawa obrazu w sensie plastyczności i poprawy szczegółów(ostrości), ale było to tylko wrażenie niczym nie potwierdzone, żebym mógł powiedzieć na pewno, musiałbym z powrotem po takim czasie wrócić do starego stolika.

To tak jak wstawiasz w system "coś" nowego "lepszego" i słuchasz przez jakiś czas na tej konfiguracji muzyki, a później rezygnujesz z tej rzeczy i nagle okazuje się, że w muzyce czegoś brakuje tu masz do wyboru: kontrola basu, blask, muzykalność, analityczność etc. wszystko zależy od tego co dana rzecz wnosiła do systemu.

Z telewizorem nie mam zamiaru sprawdzać, nie będę się bawił w zmianę stolika na wcześniejszy.

A Ten stolik nie poprawia już obrazu? Tzn przyznajesz, że Ci się wydawało?

Każde z tych urządzeń ma inną budowę i zasadę działania, a co za tym idzie inny rodzaj, źródło i charakter drgań.

Nie ma uniwersalnych rozwiązań na likwidację niechcianego zjawiska w tak różnych urządzeniach.

Tu się kłania materiałoznawstwo.

Idąc tym tokiem myślenia każdy sprzęt audio jest inny ma inne kształty, inna budowa itd. skąd producent stolików, standów czy podkładek wie pod jaki sprzęt audio ma się dostosować projektując taki stand czy podkładkę?

Pasta na elektronikę to podobny kaliber totalnej głupoty, ja to bym się wstydził takie coś w ogóle wypisywać i się przyznawać do takich praktyk :)

Hmmmm....

Sprawdź sobie wtyki RCA i gniazda RCA jak ładnie zaszły tlenkami/patyną weź wykałaczkę nawiń na nią wacik nawilż izopropanolem lub zwykłym spirytusem i wsadź w środek gniazda obróć kilka razy w te i z powrotem, zobacz jak wygląda wacik po takiej operacji ...

Podobnie możesz zrobić z wtykami RCA przeczyścić od środka między bolcem a kołnierzem, zobaczysz czy wacik nadal jest czysty jak łza, czy zasyfiony.

Miałeś podany plik z TPC XLO przeczytaj drugie zdanie...

Past nie sprawdzałem, ale TPC XLO tak, Reson Licon również.

"Maść elektronicznie równoważy rezonans plastikowej obudowy

oraz samego półprzewodnika w niej umieszczonego, w taki sposób, że

zostaje wygenerowany naturalnie brzmiący lampowy dźwięk"

.. no, mowę mi odjęło ....

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Idąc tym tokiem myślenia każdy sprzęt audio jest inny ma inne kształty, inna budowa itd. skąd producent stolików, standów czy podkładek wie pod jaki sprzęt audio się dostosować projektując taki stand czy podkładkę?

Udajesz idiotę, czy jesteś idiotą?

Pisałem, wyraźnie co trzeba by było zrobić by potwierdzić na pewno, nie chce mi się przestawiać stolików.

Na elektronikę audio zadziałał, tylko mi nie mów jak ktoś kiedyś, że to zmiana spowodowana wymiarami stolika, ustawieniem etc., które to wpłynęły na zmiany akustyczne pokoju, jak każdy mebel w danym pomieszczeniu.

P.S.

Przeczytaj sobie jak dobierać twardość Vibrapodów w HighFidelity, może uda ci się zrozumieć skąd producenci wiedzą jak dobrać podkładkę/izolator.

Hmmmm....

Sprawdź sobie wtyki RCA i gniazda RCA jak ładnie zaszły tlenkami/patyną weź wykałaczkę nawiń na nią wacik nawilż izopropanolem lub zwykłym spirytusem i wsadź w środek gniazda obróć kilka razy w te i z powrotem, zobacz jak wygląda wacik po takiej operacji ...

Podobnie możesz zrobić z wtykami RCA przeczyścić od środka między bolcem a kołnierzem, zobaczysz czy wacik nadal jest czysty jak łza, czy zasyfiony.

Miałeś podany plik z TPC XLO przeczytaj drugie zdanie...

I jak wyczyścisz to jest lepiej :) Moje nie zaszły są ładne i błyszczące jak nowe wiesz, że złoto nie reaguje z tlenem? Złoto nie tworzy twardych tlenków tak, jak czysta miedź.

Kolego czy ty pracujesz w IKEA? Produkty ktore tam sa sprzedawane to synonim niskiej jakosci. Ja nie wiem jak tam mozna cos kupowac?

Nie. Nie pracuję. Trochę mi nie po drodze do roboty by było.

Wiem że są synonimem złej jakości. Zastanowiłeś się skąd to się bierze? Sprzedają tanie rzeczy i sprzedają ich kilkadziesiąt razy więcej niż jakikolwiek inny sklep tego rodzaju. Zawsze się znajdzie niezadowolony klient, a tylko takie opinie się pamięta. I legenda rośnie. Generalnie firmy meblarskie padają jak muchy, głównie przez IKEę. A IKEA rośnie w siłę. Jak to możliwe, skoro samo dziadostwo robią?

I jak wyczyścisz to jest lepiej :) Moje nie zaszły są ładne i błyszczące jak nowe wiesz, że złoto nie reaguje z tlenem? Złoto nie tworzy twardych tlenków tak, jak czysta miedź.

Twierdzisz, że złoto się nie utlenia hmmm....

Jak wyczyścisz to zobaczysz jaki syf zostanie na waciku, kołnierz masy w RCA na zewnątrz może być błyszczący, zaś tam gdzie wciąż narażony jest na tarcia poprzez wtykanie i wyciąganie z gniazd może się zasyfić.

Sprawdź sobie zwłaszcza gniazda w środku, to tam gdzie bolec RCA wchodzi w gniazdko :)))

Mam płyn do czyszczenia monet stosowany w numizmatyce, czasami jak mi się chce "przelecę" nim terminale głośników i wzmaka-teoretycznie złocone, po tym zabiegu świecą się jak przysłowiowe psu jajca, co świadczy tylko o tym, że wcześniej były pokryte tlenkami.

Wtyków nie ruszam, mam rodowane - nie reagują na warunki otoczenia jak srebro, czy złoto.

Udajesz idiotę, czy jesteś idiotą?

Pisałem, wyraźnie co trzeba by było zrobić by potwierdzić na pewno, nie chce mi się przestawiać stolików.

Na elektronikę audio zadziałał, tylko mi nie mów jak ktoś kiedyś, że to zmiana spowodowana wymiarami stolika, ustawieniem etc., które to wpłynęły na zmiany akustyczne pokoju, jak każdy mebel w danym pomieszczeniu.

P.S.

Przeczytaj sobie jak dobierać twardość Vibrapodów w HighFidelity, może uda ci się zrozumieć skąd producenci wiedzą jak dobrać podkładkę/izolator.

Po pierwsze inwektywy sobie zostaw dla takich, co Ci będą też tak odpowiadać, nie moja sprawa w jakim środowisku się obracasz, ale to dobrze o Tobie nie świadczy.

Po drugie ja nie pytałem co trzeba zrobić, żeby potwierdzić, a zadałem proste pytanie, rzadko jestem zmuszony cytować sam siebie, ale widocznie potrzebujesz jeszcze czasu:)

PS. Nie wiem skąd wiedzą jak wykonać stolik czy stand uwzględniając, że każdy sprzęt ma inne częstotliwości drgań i rezonansów własnych, wagę, wymiary, budowę itd. może mnie oświecisz?

Generalnie firmy meblarskie padają jak muchy, głównie przez IKEę. A IKEA rośnie w siłę. Jak to możliwe, skoro samo dziadostwo robią?

A to ciekawe stwierdzenie, bo w Swarzędzu koło Poznania jest kilka firm meblarsko-stolarskich, które mają się całkiem dobrze, a robią takie meble pod zabudowę np. kuchnia, gabinety do salonów, że jak żyję w IKEI nie widziałem, a mam rzut beretem na Franowo do IKEI.

Jak to się ma do tego padania firm jak muchy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.