Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna czy podstawki?

magico79

Rekomendowane odpowiedzi

A co ma do tego Ego? Po prostu zawsze z czasem pojawia się coś lepszego. To raczej tobie powinien pomoc psycholog pogodzić się z faktami. Dla mnie to nie jest problem.

Muzyka, wrażliwość i postrzeganie piękna nie jest dla wszystkich, a już na pewno nie na tym samym poziomie. Gdy jest wystawa sztuki to w jednym miejscu mamy miłośników np obrazów, ale też szatniarza, babcię klozetową, sprzedawcę kanapek, ochroniarzy czy sprzątaczy.

Nie wszystko jest dla wszystkich i nie każdy musi zajmować się wszystkim. Nie musi też wszystkiego rozumieć ani akceptować.

I nie każdy powinien się wypowiadać na temat kabli, jak nie ma podstawowych wiadomości o prądzie elektrycznym, skoro ktoś tłumaczy, że nie ma różnic np . między materiałami, bo sprawdził skład, to drugi skoro nic nie kapuje nie powinien bredzić, że on na słuch dostrzega pewne zmiany, bo jest szczególnie wrażliwy na tym punkcie :)

Bo tak właśnie jest. Po głoszonych opiniach wiem co kto przerabiał i co realnie u siebie miał. Czym większe osłuchanie i doświadczenie tym większy dystans i otwarcie na zmiany w systemie oraz odbiorze muzyki.

:))) Niczym wróżbita Maciej :D to że ktoś nie słucha voodoo nie znaczy, że ma w domu pierdziawki z marketu. Ty zakładasz, że jak nie wierzę w grające stoliki, to nic nie słyszałem, a ja twierdzę, że od tego słuchania tak się odtworzyłeś, że słyszysz nieistniejące :)

Gość

(Konto usunięte)

Basy słyszane "pneumatycznie" są lepszej jakości, gdyż pozbawione są podbarwień,

A ta pneumatyczność to niby co...ja to odbieram właśnie jako podbarwienie...nic takiego na live nie zauważyłem...chyba, że jakiś niedouk przegina z suwakami...

A co ma do tego Ego? Po prostu zawsze z czasem pojawia się coś lepszego. To raczej tobie powinien pomoc psycholog pogodzić się z faktami. Dla mnie to nie jest problem.

Skoro sam siebie nie potrafisz zrozumieć to zacytuję:

" po prostu wiem jaki jest świat i w przeciwieństwie do ciebie rozumiem mechanizmy, które nim rządzą"

Jak widać z powyższego Tobie już nie wystarczy, że jesteś "miszczem" w audio ale przypuszczam, że galaktyka to za mało.

James to Ty?

Mówił dziad do obrazu......

Inaczej : tylko ty rozumiesz świat i jego mechanizmy, ja i inni nic nie rozumiemy.

W audio jesteś debeściak to już wiedzieliśmy miej więcej w okolicy tysięcznego Twojego postu, teraz dowiadujemy się, że nie tylko w d..e byliśmy i g...o widzieliśmy w audio ale i o życiu i świecie też nie mamy pojęcia.

Trochę pokory Sly, please!

Ciągle coś ciebie uwiera, ciągle masz z czymś problem, wiecznie o coś pretensje. Smutne życie.

Wręcz przeciwnie.

Jednak warto przywrócić sens tego wątku zawarty w tytule.

Skoro już go zaszczyciłeś to opisz swoje doświadczenia z platformami lub/ i podstawkami. Pisałem kilkakrotnie na czym mam u siebie poustawiane sprzęty i dlaczego właśnie tak. Ty nic specjalnego nie napisałeś. Tylko przy okazji wojenki dowiedzieliśmy się, że Twoje 270 kg utopie stoją na jakichś franzach bo wibrują chyba i im to pomaga. Czy to słychać i co się zmieniło w stosunku do fabrycznego wyposażenia.

Wzmacniacz czy też końcówki mocy też pewnie na czymś stoją, więc opisz na czym i jak to wpłynęło na dźwięk, czy trafo buczało, a platforma to wygasiła itp. o tym był kiedyś ten wątek.

U mnie sprzęty stoją na polskich F-Franc, na Synposium Pads i Stillpoints Ultra. Poprawiają definicję i czystość dźwięków. Nie są to duże zmiany ale są.

U mnie sprzęty stoją na polskich F-Franc, na Synposium Pads i Stillpoints Ultra. Poprawiają definicję i czystość dźwięków. Nie są to duże zmiany ale są.

Co to jest definicja i czystość dźwięków?

Czy bez tych dodatków było nieczysto, były jakieś szumy?

Hm, to jak mi nic nie szumi i dźwięki są dobrze zdefiniowane, cokolwiek by to oznaczało, to znaczy, że nic nie muszę stosować do sprzętu o wartości 10% Twojego, to kto ma porządniejszy system, skoro u Ciebie te wszystkie dodatki są niezbędne? :-)

Nie napisałem, że są niezbędne, ale dają poprawę. Póki ich nie było to nie ma człowiek świadomości, że pewne aspekty mogą się poprawić. Daj sobie spokój z audio. Słuchaj tego co masz i nie zawracaj sobie głowy tym tematem. Szkoda twojego czasu.

Nie napisałem, że są niezbędne, ale dają poprawę. Póki ich nie było to nie ma człowiek świadomości, że pewne aspekty mogą się poprawić. Daj sobie spokój z audio. Słuchaj tego co masz i nie zawracaj sobie głowy tym tematem. Szkoda twojego czasu.

Ale czemu? Przekomarzanie się z Tobą to czysta rozrywka jest przecież.

Z czystością to łatwe - ma nie szumieć ale jak rozponać prawidłową "definicję dźwięków" oraz co to są "pewne aspekty"?

Szkoda mojego czasu. I tak nie zrozumiesz.

Ja nie ale może innym się przyda porada jakie platformy itp. zastosować do jakich "aspektów" i czy zamiast zmienić kolumny na większe, żeby był niższy bas, wystarczy dać jakieś podstawki pod wzmacniacz albo kabel wymienić.

Ja nie ale może innym się przyda porada jakie platformy itp. zastosować do jakich "aspektów" i czy zamiast zmienić kolumny na większe, żeby był niższy bas, wystarczy dać jakieś podstawki pod wzmacniacz albo kabel wymienić.

I to jest bardzo dobra uwaga. Też jestem ciekaw odpowiedzi.

Gość

(Konto usunięte)

Znaczy! Mały przetwornik nie zagra tak jak duży zakładając, że oba są podobnej klasy i jakości. Duży będzie miał większą rozdzielczość na basie, różnorodność barwową i mniejsze zniekształcenia. Nie musi zaraz być 20-to calowy. Czasem 2x 12" czy 4x 10 cali potrafi na basie zdziałać cuda. Ale maleństwa 13 centymetrowe nigdy nie dadzą tego co 25cm czy 30cm na basie.

Siły, a przy tak dużych przetwornikach nie występuje zjawisko podbarwiania całego pasma? ...słuchałem kiedyś takich na 12 i miałem wrażenie strasznego spowolnienia...

Po co pytać :)

Największy szok miałem jak wpiąłem słynne Gargantuy II.

Bas walił jak z subwoofera!! Było go tak dużo, że nawet dla mnie.,.fana mocnego basu było tego za dużo.

I żeby była jasność kolega wymienił tylko kabel sieciowy! Po co subwoofer? Wystarczy nowy kabel sieciowy, trzeba sprzedać ten pomysł kinowcom :D

Ale czemu? Przekomarzanie się z Tobą to czysta rozrywka jest przecież.

Z czystością to łatwe - ma nie szumieć ale jak rozponać prawidłową "definicję dźwięków" oraz co to są "pewne aspekty"?

Ten koleś jest zajebisty :)

Znowu dwie strony gdaczenia kompletnie o niczym, a jak przyszło do konkretów, to łeb w piach i udaje, że go nie ma.

Że też jeszcze wam się nie znudziło.

Równie dobrze można ze świnią o gwiazdach porozmawiać i tyle samo się dowiedzieć co od naszego guru o audio.

Ostatnio oglądałem wkrętarki w castoramie i też taki właśnie ekspert od wszystkiego stał obok i się wymądrzał,

aż w końcu gościu z obsługi go zgasił jednym tekstem, po którym tamten tylko fuknął o poszedł wielce obrażony,

bo cham się ośmielił zadać pytanie, na które jaśnie pan odpowiedzi nie znał, chociaż było z boku wkrętarki napisane.

Od razu sobie pomyślałem o naszym koledze :)

Dwadzieścia minut później go spotkałem w mediamarkt w alejce z aparatami fotograficznymi, gdzie też się znał na wszystkim najlepiej...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Siły, a przy tak dużych przetwornikach nie występuje zjawisko podbarwiania całego pasma? ...słuchałem kiedyś takich na 12 i miałem wrażenie strasznego spowolnienia...

Z tym różnie bywa. Generalnie jest kilka czynników, które wpływają na podbarwienia i zniekształcenia, ale 2 są najważniesze. A to zniekształcenia są najgorsze. Jeden czynnik. to kwestia jak bardzo musi się wychylać membrana. Gdy przetwornik jest duży i powierzchnia membrany jest duża, to łatwiej jej "przepychać" powietrze i może się wychylać minimalnie. Najczęściej wielkie basowce tylko minimalnie drgają. Za to małe muszą się mocniej wychylać, mocniej muszą się "napracować". I czym bardziej przetwornik musi się wychylać, tym większe zniekształcenia generuje. A więc mamy pierwszy mechanizm pokazujący, że większe zniekształcenia i podbarwienia powstają w małych basowcach.

Drugi ważny czynnik to tzw.częstotliwość rezonansowa. Każdy przetwornik ma taki parametr. I czym bardziej i bliżej przetwornik musi pracować w "pobliżu" tej częstotliwości rezonansowej, tym większe generuje zniekształcenia.

Dobrze jest, gdy ta krytyczna częstotliwość jest poza zakresem, który potrzebuje odtwarzana muzyka i wtedy pracujący bas nie zbliża się do tej krytycznej granicy. Jak popatrzysz na parametry przetworników basowych to wiele zależy od ich klasy i jakości ale widać wyraźnie, że czym większy przetwornik tym niżej "położona" jest ta krytyczna granica. Dla przetworników 13cm jest to często ok 40-60hz, ale już dla 30cm jest to ok 17-25hz. Idealnie byłoby, gdyby ta granica była poniżej pasma słyszalnego czyli 20hz. Wtedy nigdy przetwornik nie zbliży się do tej granicy nawet grając bardzo niski "pomrukowy" bas. Ale gdy przetworniki są małe i mają częstotliwość rezonansu ok 50hz to bardzo często nisko schodząc generują duże zniekształcenia. Do tego muszą się bardziej wychylać, więc generują jeszcze większe zniekształcenia. I wtedy jest kaszana, a nie bas.

Co do szybkości to jest, a raczej był taki mechanizm jeszcze 20-30 lat temu, że czym większy basowiec tym mniejsze zniekształcenia i niżej schodzący bas ale często wolniejszy. Obecnie technologie produkcji przetworników basowych poszły mocno do przodu, stosuje się coraz lepsze cewki, zawieszenia, różnie nowe materiały na karkasy, kapton, włókna węglowe, tytan itd i dziś przetwornik 30cm wysokiej klasy, bo to jest ważne...wysokiej klasy... jest szybszy niż 16cm 20 lat temu. Natomiast na rynku jest wiele kiepskiej jakości przetworników produkowanych głównie pod rynek estradowy i one nadal mają nędzne parametry ale też niskie ceny.

Co do wielkości basowców to przy dzisiejszej technice nie musi zaraz być 30 czy 38cm. Już 20cm basowiec potrafi dobrze grać ale musi być odpowiedniej klasy w obudowie wysokiej jakości i przemyślanej konstrukcji.

Widzę że kolega trafił przypadkiem na jakiś stary wątek sprzed 10 lat z którego czerpie mądrości...

i bardzo dobrze, jak to mówią - lepiej późno niż wcale - tylko co to wszystko ma wspólnego z tematem?

To o czym piszesz było tutaj przerabiane setki razy w dziesiątkach wątków zakładanych na długo przed tym

zanim kolega w ogóle się dowiedział o istnieniu tego forum i jest to wiedza na poziomie powiedzmy podstawowym.

Może dla odmiany kolega napisze coś czego nie wiemy i najlepiej jakby było w temacie wątku przy okazji.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Może dla ciebie.

Jednak niektórzy chcieliby się w końcu dowiedzieć jak zwykła deska pod wzmacniaczem wygasza jego wibracje

oraz w jaki sposób wygaszanie wibracji przekłada się na zmianę parametrów pracy wpływających na jego brzmienie.

Co się zmienia, jak się zmienia, dlaczego w ogóle się zmienia, która zmiana i czego na co ma jaki wpływ.

To nie jest forum dla audiofilów, tylko to jest forum dla miłośników audio i stereo jak sama nazwa wskazuje,

a bycie miłośnikiem audio i stereo nie sprowadza się tylko i wyłącznie do bezmyślnego przestawiania pudełek,

oprócz tego wypadałoby jeszcze wiedzieć co nieco o ich budowie i działaniu. Na tym polega każde hobby.

Jeśli ciebie to nie interesuje, to przymusu nie ma, ale innych to interesuje i dla nich temat nie został wyczerpany.

Są na tym forum ludzie, którzy wierzą w kierunkowość koszulki termokurczliwej na kablu zasilającym

i są ludzie na tym forum, którzy za wszelką cenę chcą utrzymać taki "stan wiedzy" na tym forum.

Jedni i drudzy mają tyle samo wspólnego z audiofilią ile ja mam wspólnego z miss mokrego podkoszulka.

Powtarzam to po raz kolejny!! Jakim trzeba być tępakiem by nadal tego nie rozumieć? Jeśli potrzebujecie pomiary i techniczną wiedzę to proszę pytać producentów. Mnie pomiary nie interesują i nie posiadam ani laboratorium ani sprzętu pomiarowego. Jako audiofil oceniam "na ucho" i nie interesuje mnie jak to działa. Albo działa pozytywnie i pasuje mi albo nie i wtedy nie kupuję. Nadal za trudne? Tak samo jak mało kogo obchodzi na jakiej to jest zasadzie zbudowane. Nie jest prawdą, że wypadałoby wiedzieć. Do niczego ta wiedza nie jest audiofilom potrzebna, tak jak nikomu kto ogląda film w kinie nie jest potrzebna wiedza jak, gdzie, na czym i przy użyciu jakich środków film powstawał.

Jedni i drudzy mają tyle samo wspólnego z audiofilią ile ja mam wspólnego z miss mokrego podkoszulka.

Jednak nie jesteś zbyt lotny i kojarzenie faktów masz na żenującym poziomie. Patrząc na twój awatar to każdy kumaty zauważy jednak, że masz wiele wspólnego z miss mokrego podkoszulka... :-))))

zauważy jednak, że masz wiele wspólnego z miss mokrego podkoszulka... :-))))

Wreszcie jakaś pochwała od Sly bo przecież każdy normalny facet chciałby mieć coś wspólnego z miss mokrego podkoszulka, np wspólny wcieczór ze śniadaniem:-))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.