Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się kupować cd?

kamarov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku miesięcy szykowałem się na zakup jakiegoś niezłego odtwarzacza cd do mojego zestawu. Mój sprzęt to Yamaha A-S500 + kolumny Melodika BL40, a płyty na razie odtwarzane są z DVD Sony za jakieś ~200-400zł.

Mój wybór padł na Yamahę (tak, żeby zgrało się z wzmacniaczem i ładnie wyglądało) CD-N301, która posiada również przydatną dla mnie opcję streamingu przez LAN. Miała też niezłe opinie w internecie.

Wybrałem się więc do salonu ze swoim Sony na odsłuchy i porównania - i ku mojemu zdziwieniu i szokowi nie byłem w stanie wyłapać większej różnicy. Może jakieś niewielkie różnice w głębi i basie, jednak to nie jest to. Nie jest to moim zdaniem warte tych 1500zł.

Moje pytanie: Czy mam może jakiś defekt, czy rzeczywiście w cenie do 1500 nie ma nic powalającego?

1. Za 1500 zł nie ma nic powalającego.

2. W tym systemie to wzmacniacz jest elementem najgorzej grającym a nie odtwarzacz. A ponieważ to wzmacniacz wnosi większe ograniczenia do systemu niż odtwarzacz - to nie ma sensu kupować do niego lepszego odtwarzacza.

Witaj,

rzeczywiście odtwarzacz CD-N301 nie zaoferuje Ci wyraźnie lepszej jakości, niż Twój stary odtwarzacz. Jest to kwestia jakości odtwarzaczy oraz pewnych ograniczeń pozostałych elementów systemu. Oczywiście przy spokojnym odsłuchu w domu, gdzie będziesz miał możliwość komfortowego porównania, różnice będą bardziej słyszalne.

Kwestia Twojej decyzji, możesz jako alternatywa przemyśleć jeszcze zakup dobrego przetwornika i wykorzystanie Twojego odtwarzacza jako transport.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

świetny cd to Naim CD5si, polecam ponieważ sam uzytkuję... to chyba już jeden z ostatnich tak dobrych cd playerów na świecie aktualnie ale niestety to już dużo więcej niż 1500zł

a w cenie 1500zł to raczej dobre radio na usb, kuchenne lub sypialniane, i też się sprawdzi znakomicie

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

czy rzeczywiście w cenie do 1500 nie ma nic powalającego?

Pioneer PD50 . Tylko czy to będzie powalająca różnica sam musisz sobie odpowiedzieć dla siebie i w swoim systemie .

Będę musiał w takim razie jeszcze raz przemyśleć zakup, wzmacniacza też nie zamierzam zmieniać. Ewentualnie rozejrzę się jeszcze po allegro. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Gdybym był w Twoim miejscu i nie przerobił tego wszystkiego .... W tym całej otoczki ...

Trudno się z tego wycofać ale po tylu trudach , znojach , kupiłbym NAIM MUSO i miałbym święty spokój .

Ten odtwarzacz płyt i radia www yamaha cdn301 za niby 1500zł to w sumie model yamaha cds300 który kosztuje 900zł , więc tak należy go oceniać. Dla mnie gra jasno, płaskim basem podobnie jak np. Pioneer pd10. Wszystkie cd nie grają tak samo w tej cenie, nieco inny balans tonalny oferuje np. odchodzący na rzecz 6005, Marantz cd 6004, czy równie funkcjonalny Denon 720. Wiadomo że różnica brzmienia w tanim odtwarzaczu cd, nie jest tak wielka jak w przypadku zmiany wzmacniacza nawet niedrogiego, jednak jest.

Nie wiem jak gra Twój dvd Sony, ale według mnie nawet budżetowe nowe cd za 1000-2000 zł ( a używane za 300-500zł ) zagra lepiej niż jakiś koreański typowo filmowy blu-ray z marketu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.