Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani CD do tunningu u Pana Stelmach

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki polecacie tani odtwarzacz CD do tunningu u Pana Stelmacha. Sprawa wygląda tak:Skoro i tak przetwornik będzie wymieniany to chyba najważniejsze żeby miał solidne zasilanie i dobry transport. Może macie jakiś swoje typy w których odtwarzacz po modyfikacji grał wybitnie na tle innych? Kwota maksymalna to ok.600 -700zł

MYsle ze dobrym modelem dla ciebie do tego typu modyfikacjii bedzie technics Slp770A 670A,770D,670D sa tam swietnie zmodyfikowane mechanizmy philipsa cdm12 z dobrym servem i dociskiem płyty.A prosto z serwa jest wyprowadzona szyna danych i2s z ktorej sobie pan Andrzej pociagnie odpowiednie dane do nowego DACA.polecam.uwaga ale trzeba tez kupic nowe trafko sieciowe, ale to chyba ci pan Stelmach dorobi.

Co do trafka to wstawia, co do ograniczeń to cytuje:

"...Dopiero zaczynam rozpoznawać problem i nie wiem jeszcze jakie CD da się przerabiać - na pewno nie da się z procesorem audio Philipsa SAA7345 (miałem Marantza PMD321 i CAIRNa z tymi kościami) - Philips wymyślił oversampling w procesorze audio zamiast w c/a i podaje dane na wyjście 4x szybciej - odpada. Ogólnie potrzebne są sygnały SCLK (44,1kHz), SDTA, LRCK i MCLK (16,9344 lub 11,2896MHz). ajlepiej jak generator MCLK jest w procesorze audio - jak jest dalej (np. w filtrze cyfrowym jeżeli jest jako osobna kość a nie w c/a) to przetworniki CS4390 nie łapią synchronizacji...."

Jak ktoś ma pomysł na CD z dobrym transportem który spełnia powyższy warunek to sam chętnie się dowiem.

Pan Stelmach ma obecnie w przygotowaniu werse wolnostojącą, cena powinna być do 1500zł.

Ze względu na cene wole kupić CD i przerobić, dlatego właśnie takie pytanie bo będe kupował CD specjalnie pod modyfikacje u Pana Stelmacha

Kup sobie za śmieszne pieniądze Akai CD-57

Po modyfikacji gra rewelacyjnie.

Nie każda modyfikacja gra tak identycznie - najlepiej wyszła przeróbka Sony CDP s7

zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaka jest różnica pomiedzy tymi modelami technicsa? Czy warto zainwestować w jakieś inne odtwarzacze innych firm np. NAD . Czy na tle konkurencji Techcnics jest wybitny w przedziale cenowym do 700zł ?

Jak już napisałem, może nie dosłownie, z niektórymi Techniksami może być klopot.

Ja poszedł bym w jakieś Sony z dobrym napędem - Piotrek 608 może ci podpowiedzieć.

Odtwarzacz CD AKAI CD-57 (aukcja nr 45822)

Ofert kupna: 0

Aktualna cena: 199,00 zł ( minimalna cena nie została osiągnięta )

Do końca aukcji pozostało: 16 dni (2004-11-15 11:29:27)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantza moze??? przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy wszystkie Akaie sa takie, ale dwa jakie kiedys mialy prawie nie mialy korekcji bledow, lb mialy na poziomie szczatkowym. Tak wiec z Akaiem raczej bym sie na transport nie rzucal.

>neC

Jam mam zmodyfikowanego Pioneera PD-S904 (modyfikacja Trichord) -

Ukryta Zawartość

gra to wszystko rewelacyjnie - wiem, że modyfikowali też inne CDplayery pioneera (np.: PD-S705, PD-S707) i bardzo chwalili wyniki.

Myślę, że jak Trichord się bierze, za modyfikacje Pionieera to weź go też pod uwagę !

Ukryta Zawartość

>NeC

Na stronie trichorda znajdziesz liste CDplayerów godnych uwagi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nec, masz już ten CD? Mam tanio do sprzedania CD Onkyo DX7011, Andrzej Stelmach napisał do mnie że da się go przerobić: "da się zrobić - procesor

audio to CXD2500BQ i ma potrzebne mi sygnały". Ewentualnie na priva w "o mnie"

Narazie jeszcze podziękuje z zakupem. Nie chce podejmować pochopnych decyzji. Pisałem do Pana Stelmacha, potwierdził że najlepszym modelem do tunningu jest Sony CDP S7. Tylko że model ten jest trudno dostępny. Polecał mi Akai, nawet przekonałem się do tego CD i mam gwarancje że da sie przerobić. Bez urazy ale jakoś nie mam zaufania fo firmy Onkyo. Prosiłbym bym o więcej opini na temat Akai.

Akai mają kiepskie śledzenie ścieżki, choć nie tak fatalne jak większość HarmanKardonów, co oznacza stałe problemy z co bardziej zniszczonymi płytami i grymaszenie na CDRy. Zaletą jest natomiast tani laser. O dźwięku nie warto pisać, bo i tak do przeróbki.

Słyszałem również że warto laser wymienić na mocniejszy. Nie pamietam już modelu tego lasera. Jeśli chodzi o Akai to interesuje mnie model CD 57. Inne chyba nie są warte...chociaż może sie myle. Sprawa wygląda tak iż jestem młodym audiofilem-licealistą nie mam za dużo pieniędzy:)Są swieta, a wiec kasa, i okazja by kupić jakiś sprzęt. Fundusz mocno jest ograniczony do ok. 700zł. Jeśli kupiłbym coś droższego to nie starczy mi na przeróbke(najbliższy przypływ gotówki kwiecień) jeśli kupiłbym coś tańszego ok.250-300zł to może "wyczaruje" jeszcze pieniądze na przeróbke.(nie jest to pewne) Teraz pytanie czy warto zainwestować w coś lepszego czy kupić tańsze i przeróbić. Najgorsza bedzie sytaucja jeśli zostane z tanim cd i bez kasy na przeróbke:) Czy po prostu te klikaset złotych przyniesie poprawe adekwatną do kosztów? Co do odczytu płyt akai aż tak kaleczy??

NeC,

zwyczajnie zapytaj P. Stelmacha jakie są jego odczucia, czy jesli kupisz CD za 300zl to czy bedzie on duzo lepiej gral z nowym przetwornikiem niz taki za 500zl (oczywiscie rowniez z nowym przetwornikiem) Pan Andrzej zawsze sporo godzin kazde Cd testuje/wygrzewa wiec pewien obraz tego ma. Tez mam CD po przerobce Pana Andrzeja i sobie bardzo chwale, ale zapewne nikt tak jak konstruktor nie wypowie sie co do roznic w brzmieniu roznych modeli po zaaplikowaniu im nowego przetwornika. Mozesz tez na liscie przerabialnych Cd wyszukac takiego ktory znajdziesz na allegro za odpowiadajace Tobie pieniadze i moze z pomocą Pana Andrzeja napiszesz do tej osoby, zapytasz jakie są jej odczucia po tuningu itd.

powodzenia zycze!

Co sądzicie o tym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pisane przez was problemy z odczytem dotyczą wszystkich modeli czy tylko wybranych? I jakiego rodzaju są to problemy, wogóle nie czyta, przeskakuje? Wacham sie czy licytować Akai na serwisie Xara czy nie, dlatego te pytanie:) Gdybym kupił i co chwile coś by mi przeskakiwało podczas odsłuchu to chyba wyszedł bym z siebie :)hehe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.