Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do pokoju kinowego

robcio

Rekomendowane odpowiedzi

dokonałem pomiarów moje 3m szerokości to pobożne życzenie dokładnie jest 271cm :) eq max 12 nie wejdzie chyba, że przesunę rtvkę :) teraz nie wiem może dali e12f albo eq max 10 :) poniżej mój problem poważnie nie mam gdzie ustawić wielkiego suba jedyne wyjście to przednia ściana między frontami a rtvką, po ustawieniu kolumn musiałem zrezygnować z większej rtvki...

2df6f43a856cbe52gen.jpg?t=1443463988

Sub Paradigm Seismic 110 jest już u mnie :) - podpowiedzcie mi jak najlepiej go ustawić/zgrać z MA PL 200 i Pioneerem LX86 - jakie ustawienia poczynić tak by grał w kinie (już wstępnie gra) i w stereo - sygnału brak :(.

Sub Paradigm Seismic 110 jest już u mnie :) - podpowiedzcie mi jak najlepiej go ustawić/zgrać z MA PL 200 i Pioneerem LX86 - jakie ustawienia poczynić tak by grał w kinie (już wstępnie gra) i w stereo - sygnału brak :(.

U mnie w ampli HK żeby sub grał w stereo to w ustawieniach w ampli w menu sub musiałem wybrać LFE + L/R... przy wybraniu samego LFE w stereo sub nie dostawał sygnału... spróbuj u Siebie czegoś podobnego poszukać w Pionku...

U mnie w ampli HK żeby sub grał w stereo to w ustawieniach w ampli w menu sub musiałem wybrać LFE + L/R... przy wybraniu samego LFE w stereo sub nie dostawał sygnału... spróbuj u Siebie czegoś podobnego poszukać w Pionku...

U mnie w Denonie jest identycznie - oczywiście mówimy o ustawieniach dotyczących trybu Stereo

dokonałem pomiarów moje 3m szerokości to pobożne życzenie dokładnie jest 271cm :) eq max 12 nie wejdzie chyba, że przesunę rtvkę :) teraz nie wiem może dali e12f albo eq max 10 :) poniżej mój problem poważnie nie mam gdzie ustawić wielkiego suba jedyne wyjście to przednia ściana między frontami a rtvką, po ustawieniu kolumn musiałem zrezygnować z większej rtvki...

wysun subwoofer przed lewa kolumnę. Tam koło kontaktu. Wówczas wspomniany Zensor 12 albo proponowany przeze mnie wcześniej Klipsch będą odpowiednie.

Pozdrawiam

ten SW 115 jest jeszcze większy niż eq max 12, może coś bardziej kompaktowego, kiedyś pisałem, że nawet sub z logitech z2300 dawał radę a jest w min 8cali i jakieś 120w powierzchnia wszak nie jest zbyt wielka nawet wliczając całą otwartą przestrzeń to jest ok 18m2 podejrzewam więc, że mając taki punkt odniesienia jakim jest komputerowy sub, będę zachwycony dobrym 8 lub 10 cali.

jeszcze jedno o co chodzi z tym dopiskiem SW w klipsch, to dotyczy membrany?

SW to tylko skrót od oznaczenia SubWoofer. Inny markowy sub 8" w stosunku do Logitecha zagra lepszej jakości basem ale niekoniecznie musi być "mocniejszy", zagra na pewno dokładniej i równiej. Tak czy inaczej do Zensor 7 musisz iść w minimum mocne 10" lub 12" żeby to miało sens. 10" jest optymalny do muzyki i kino też zagra dobrze, mocno, ale prawdziwy efekt "wow" to dopiero od 12" :)

ten SW 115 jest jeszcze większy niż eq max 12, może coś bardziej kompaktowego, kiedyś pisałem, że nawet sub z logitech z2300 dawał radę a jest w min 8cali i jakieś 120w powierzchnia wszak nie jest zbyt wielka nawet wliczając całą otwartą przestrzeń to jest ok 18m2 podejrzewam więc, że mając taki punkt odniesienia jakim jest komputerowy sub, będę zachwycony dobrym 8 lub 10 cali.

jeszcze jedno o co chodzi z tym dopiskiem SW w klipsch, to dotyczy membrany?

Witam,

wypożycz sobie Rel T5 lub T7 na odsłuch i Valodyne EQ Max 8 lub 10, Rel biały idealnie będzie Ci pasował do zestawu i jest lepszy w muzyce. Valodyne EQ Max 8 lub 10 lepiej się wykażą natomiast w kinie, chociaż uważam osobiście, że Rel też jest wystarczający do kina. Rel gabarytowo jest mniejszy i wg mnie ładniejszy ale to mój subiektywizm, a na pewno lepiej zgrywa się z kolumnami pod kątem słuchania muzyki.

Pozdrawiam,

@jgx odpisane

@RobG1974 zgadzam się z Tobą rel z wyglądu bardziej mi pasuje, natomiast eq max to straszny brzydal :) ale będę się sugerował odsłuchem w pierwszej kolejności, a jak do tego będzie biały to super.

Witam,

wypożycz sobie Rel T5 lub T7 na odsłuch i Valodyne EQ Max 8 lub 10, Rel biały idealnie będzie Ci pasował do zestawu i jest lepszy w muzyce. Valodyne EQ Max 8 lub 10 lepiej się wykażą natomiast w kinie, chociaż uważam osobiście, że Rel też jest wystarczający do kina. Rel gabarytowo jest mniejszy i wg mnie ładniejszy ale to mój subiektywizm, a na pewno lepiej zgrywa się z kolumnami pod kątem słuchania muzyki.

Pozdrawiam,

Chyba trochę za bardzo powtarzana opinia. Rel i Rel. To model T5 jest bardzo dobry, ale to tylko 8" więc nie oszukujmy się co do jego "wystarczalności" w kinie. Bas słychać, ale tylko słychać :)

T7 i T9 to już inna konstrukcja i wcale nie podzielam zachwytów, zwyczajnie grają gorzej, choć są trochę mocniejsze od T5. Nie chcę mówić że grają słabo, ale w porównaniu do starego Rel Q200 to nie mają czego szukać (w kwestii jakości basu, nie mocy). Nie wiem dlaczego uważasz że ogólnie te modele są lepsze w muzyce od Velodyne, dla mnie ciekawiej właśnie grają Velodyne EQ (również CHT-Q / CHT-R) od tych modeli Rela na membramie biernej, bas ma precyzję zbliżoną do Rela ale dodatkowo ma przyjemny, soczysty kick w uderzeniu. Do tego mają kalibrację, która sporo potrafi zdziałać w kiepskich akustycznie pomieszczeniach.

Są jeszcze suby Definitive Technology, ostatnio wpadł mi w ręce jeden tani model od jakiegoś zestawu satelitek (chyba poprzednik Prosub 800) i byłem w lekkim szoku, gra rewelacyjnie, bardzo "muzykalny" subwoofer na 8" w bas refleksie. Myślę że wyższe modele DT mogą spokojnie wypaść dużo lepiej od Rela T7 czy T9. Kolega Adek45 ma zdaje się Prosub 1000 - konstrukcja analogiczna do Rel T9 (2x 10" w tym jedna membrama bierna) a są i jeszcze lepsze modele w osiągalnych cenach.

Jedno jest pewne velo to brzydal ( mówie o swoim eq-max ) a rel jest naprawdę "dizajnersko" wykonany...ale to są chyba ;) ostatnie cechy na jakie zwracamy uwagę biorąc pod uwagę tego typu skrzyneczki ;))))

Chyba trochę za bardzo powtarzana opinia. Rel i Rel. To model T5 jest bardzo dobry, ale to tylko 8" więc nie oszukujmy się co do jego "wystarczalności" w kinie. Bas słychać, ale tylko słychać :)

T7 i T9 to już inna konstrukcja i wcale nie podzielam zachwytów, zwyczajnie grają gorzej, choć są trochę mocniejsze od T5. Nie chcę mówić że grają słabo, ale w porównaniu do starego Rel Q200 to nie mają czego szukać (w kwestii jakości basu, nie mocy). Nie wiem dlaczego uważasz że ogólnie te modele są lepsze w muzyce od Velodyne, dla mnie ciekawiej właśnie grają Velodyne EQ (również CHT-Q / CHT-R) od tych modeli Rela na membramie biernej, bas ma precyzję zbliżoną do Rela ale dodatkowo ma przyjemny, soczysty kick w uderzeniu. Do tego mają kalibrację, która sporo potrafi zdziałać w kiepskich akustycznie pomieszczeniach.

Są jeszcze suby Definitive Technology, ostatnio wpadł mi w ręce jeden tani model od jakiegoś zestawu satelitek (chyba poprzednik Prosub 800) i byłem w lekkim szoku, gra rewelacyjnie, bardzo "muzykalny" subwoofer na 8" w bas refleksie. Myślę że wyższe modele DT mogą spokojnie wypaść dużo lepiej od Rela T7 czy T9. Kolega Adek45 ma zdaje się Prosub 1000 - konstrukcja analogiczna do Rel T9 (2x 10" w tym jedna membrama bierna) a są i jeszcze lepsze modele w osiągalnych cenach.

Słuchałem Valadyne i nie mogę powiedzieć, żeby dobrze zgrywał się z kolumnami, przynajmniej u mnie z Tannoy DC4 Signature, bas emitowany z Valadyne EQ-max 10 odstawał od tego co grała kolumna. Nie lubię ciągnącego basu, wolę słuchać średnicy a nie dominującego basu, który przykrywa średnicę. Jeżeli ktoś chce kupić Suba do kina polecam Valadyne ale nie do muzyki. Jakbym nie słuchał i nie widział różnicy to bym tak nie upierał się. Odnośnie serii REL T7 z membraną bierną uważam, że dzięki właśnie niej bas w T7 jest super szybki i kontrolowany. Podkreślam to są moje doświadczenia i moje subiektywne odczucia. Słuchałem obu sub-ów na tych samych płytach i różnica była duża i nie tylko ja ją zauważałem. Sub jest i tak tylko jakimś dociągnięciem słabości kolumn, bo dobre kolumny stereo, nie potrzebują sub-ów i tak zazwyczaj są używane sub-y w systemach z amplitunerem (sam tak mam, przy amplitunerze mam Rel-a, a w systemie stereo w ogóle nie używam sub-a). Każdy ma swoje preferencje, dlatego przede wszystkim polecam odsłuch.

DT Prosub 1000 nie słuchałem, ale nie dziwię się, że może dobrze grać skoro ma membranę bierną, z DT słuchałem tylko kolumn Studio Monitor 55, wiec się nie wypowiem.

Pozdrawiam,

@jgx odpisane

@RobG1974 zgadzam się z Tobą rel z wyglądu bardziej mi pasuje, natomiast eq max to straszny brzydal :) ale będę się sugerował odsłuchem w pierwszej kolejności, a jak do tego będzie biały to super.

Bardzo rozsądnie, każdy ma swoje odczucia i preferencje. Napisz po odsłuchu co wybrałeś.

Pozdrawiam.

Słuchałem Valadyne i nie mogę powiedzieć, żeby dobrze zgrywał się z kolumnami, przynajmniej u mnie z Tannoy DC4 Signature, bas emitowany z Valadyne EQ-max 10 odstawał od tego co grała kolumna.

Zatem dobrze wiesz, że DC4 mają zero basu. Nie jest go tyle ile potrzeba czy nie wybija się przed muzykę. Jest go słownie zero. I tutaj jest pies pogrzebany. Kolumn na głośnikach 4" (10cm) nie zgrasz z mocniejszym subem. Do nich potrzebny subwoofer który płynnie gra przy bardzo wysokim basie. Rel ma na pewno równiejszy wyższy bas, to dużo mniejszy sub (litraż) i na mniejszym głośniku. Ale chyba nie o to chodzi w subwooferach, większe znaczenie ma niższy bas, zwłaszcza jeśli ma być partnerem do dużych kolumn podłogowych.

Jak dobrze pamiętam konfigurację Pioneer to trzeba wybrać ustawieniach Speaker Setting przy SW wybrać Plus ( a nie Yes) , wtedy sygnał jest kierowany w przypadku ustawienia głośników Front jako Large również na Sub-a, bo przy Yes w ustawieniach SW idzie sygnał tylko na fronty.102 strona instrukcji.

Pozdrawiam,

Kolega Adek45 ma zdaje się Prosub 1000 - konstrukcja analogiczna do Rel T9 (2x 10" w tym jedna membrama bierna)

dpkładnie (2x 10" w tym jedna membrama bierna), ale nie będę się więcej na jego temat wypowiadał, po co, pisałem wtedy w temacie o nim co i jak oraz, że najpierw trzeba posłuchać a nie podniecać się lakierem fortepianowym REL-a (mimo,że DT PRO 1000 jest za lekki i potrzebuje dociążenia).

Zatem dobrze wiesz, że DC4 mają zero basu. Nie jest go tyle ile potrzeba czy nie wybija się przed muzykę. Jest go słownie zero. I tutaj jest pies pogrzebany. Kolumn na głośnikach 4" (10cm) nie zgrasz z mocniejszym subem. Do nich potrzebny subwoofer który płynnie gra przy bardzo wysokim basie. Rel ma na pewno równiejszy wyższy bas, to dużo mniejszy sub (litraż) i na mniejszym głośniku. Ale chyba nie o to chodzi w subwooferach, większe znaczenie ma niższy bas, zwłaszcza jeśli ma być partnerem do dużych kolumn podłogowych.

Na głośnikach Dali Ikon 6 efekt był taki sam jak na moich małych tannoy-ach DC4T Signature (mam podłogowe i nie powiedziałbym, że basu jest zero - jest go mało, dlatego potrzebowałem sub-a a miałem wcześniej Sub- a Infinity Beta SW10 który z nimi grał ale to już był wysłużony sub).

Pozdrawiam,

<br />chyba z akustyką, bo wydaje mi się, że jeśli usiądę w rogu pokoju to jest lepiej<br />

w rogu bas jest podbity wiec stad Twoje wrazenie. Podobnie sub nie powinien stac w rogu (a juz w zadnym wypadku taki z tylnim BR), bo jak sam zauwazyles dudni, bo jest podbity o 3 moze 6 db. Prz tym metrazu 14 m2, ja potestowalbym konstrukcje zamkniete lub z BR do przodu wielkosci 8"-10". Przy wiekszych membramach to co byc moze uzyskasz to wieksze wzbudzenia modow/rezonansow pomieszczenia. Owszem dla niektorych to moze by super bas....

Ponadto tak samo jak wazne jest pozycjonowanie kolumn w pomieszczniu dla uzyskania najlepszego dzwieku, tak samo szukasz miejsca dla sub'a.

Naczesciej wszystko laduje na przedniej scianie i w rogach. Ja , na Twoim miejscu troche odsunalbym frontowe kolumny od scian- choc "troche" moze duzo zmienic:))

Wiadomo kazdy orze jak moze, ale czasami lepiej sie dobrze zastanowic, potestowac, kupic moze "mniejsze" i dobrze ustawic niz isc po najmniejszej linii oporu i kupowac jak "najwieksze"....

Z reguly najlepsza odpowiedz basowa sub'a mozna uzyskac na frontowej scianie w 1/4 szerokosci po obu stronach albo w linii symetrii frontowa-tylnia sciana albo na bocznych scianach. Czasami dobrym miejscem jest rowniez pozycja w okolicach miejsca odsluchu. W Twoim przypadku dobrym miejscem, jak ktos juz zauwazyl,moze byc lewa strona przy kontaktcie.

Pomijam juz opcje zastosowania 2 sub'ow...

Do grania w stereo wazne jest pozycjonowanie sub'a vs. frontowe kolumny jak i jego niskie odciecie.

Pozdrawiam

Panowie gdzieś tam wyczytałem że sub dobrze się spisuje na środku pod glosnikiem centralnym.. Ja miałbym możliwość go tak postawić.tzn na lini frontów centralnie na środku?? powiedzmy we wnece półki z książkami, sub będzie zamknięty...W pokoju mam dywan pod nim gąbka10mm.. Bas z frontów jest fajnie kontrolowany, i akurat to ustawienie suba nawet by mi odpowiadało...

@will66 no właśnie mam małe pomieszczenie więc wydaje mi się, że nie muszę mieć wielkiego suba, nawet kolumny zensor 7 przy muzyce z podbitym basem są odczuwalne, jest nieco inaczej w filmach oraz na płytach cd z muzyką gdzie standardowo nie są podniesione nikie tony, ale kiedy znajdę sobię coś takiego np na YT to kolumny potrafią zrobić małe trzęsienie ziemi, czuć to nawet pod stopami, nie mówiąc już o szybie w sarych drzwiach :)

wczoraj bawiłem się trochę z ustawieniem kolumn i faktycznie nieco się zmienia, ale i tak ostatecznie ustawię je jak zestaw będzie kompletny, z resztą i tak muszę coś wykombinować z satelitami.

Panowie suba nie ustawia sie tam gdzie z reguly sie wyczyta na forum lub tam gdzie ladnie wyglada... karzde jedno pomieszczenie ma inna akustyke. Jednym z najlepszych sposobow ustawienia jest postawic sub tam gdzie sie siedzi zapodac basowy kawalek i na czworaka po pokoju sobie pochodzic.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Jak dobrze pamiętam konfigurację Pioneer to trzeba wybrać ustawieniach Speaker Setting przy SW wybrać Plus ( a nie Yes) , wtedy sygnał jest kierowany w przypadku ustawienia głośników Front jako Large również na Sub-a, bo przy Yes w ustawieniach SW idzie sygnał tylko na fronty.102 strona instrukcji. Pozdrawiam,

zgadza się - dzięki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.