Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zakupiłem taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (już drugi - pierwszy oddałem tacie) 

Jest fajny, polecam, ale nie bierz z obudową, bo to jest niewypał utrudnia współpracę na urządzeniu. Ten co napisałeś to podobno ma jakieś właściwości samo destrukcyjne. Niby fajny, bo ma akumulator, ale coś z nim jest nie tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie, jakiś czas temu zakupiłem wtyki bananowe marki Nakamichi

Ukryta Zawartość

Niestety ostatnio przekładając wyjścia głośników rozleciał mi się bolec z blaszką sprężynującą. Jakoś to złożyłem w całość, ale ktoś może polecić jakieś dobre wtyki bananowe do głośników? Nie jakieś za cenę powyżej stówy, ale tak do przyzwoitej kwoty.

Ukryta Zawartość

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

W dniu 27.10.2023 o 16:48, 1Ender napisał:

Czy dekle na toroidy mogą ograniczyć brumienie? 

Mogą, ale to ostatnia rzecz , której bym próbował. Najczęściej umiejscowienie trafa, prowadzenie kabli lub błąd w połączeniach mas są przyczynami brumu.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Mogą, ale to ostatnia rzecz , której bym próbował. Najczęściej umiejscowienie trafa, prowadzenie kabli lub błąd w połączeniach mas są przyczynami brumu.

jak byś miał 50 okresów na sekundę też byś brumiał 🙂

mechanicznie można ograniczać drgania przez izolację elastyczną trafa od obudowy zamykanie trafa w "puszce"

brum słyszalny w głośnikach to głównie błędy konstrukcyjne lub niedostateczna filtracja

• 2 tygodnie później...

Czy dla końcówki mocy o czułości 300mV (110W / 6ohm) potrzeba przedwzmocnienia czy raczej tłumienia dla sygnału wej. ok. 2V ? Większość muzyki nagranej z przed loudness war słuchanej na umiarkowanym poziomie ok. 65dB ale dobrze jak by był zapas bo czasem w przypływie emocji zdarza się łupnąć.

23 minuty temu, Mikha'el napisał:

Czy dla końcówki mocy o czułości 300mV (110W / 6ohm) potrzeba przedwzmocnienia czy raczej tłumienia dla sygnału wej. ok. 2V ? Większość muzyki nagranej z przed loudness war słuchanej na umiarkowanym poziomie ok. 65dB ale dobrze jak by był zapas bo czasem w przypływie emocji zdarza się łupnąć.

Dziwne pytanie. Taka różnica w poziomach oznacza że dla standardowego potencjometra logarytmiczne go tlumiacego w połowie obrotu 4x czyli 12dB maksymalne wysterowanie całości uzyskuje się w okolicy godziny 10:00. 16dB to bardzo duża różnica. W przypadku źródeł cyfrowych typu streaming/cd poziom szczytowy (a to on odpowiada za maksymalne wysterowanie) jest znany i zwykle maksymalny, zapas rzadko będzie potrzebny. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, Mikha'el napisał:

Czy dla końcówki mocy o czułości 300mV (110W / 6ohm) potrzeba przedwzmocnienia czy raczej tłumienia dla sygnału wej. ok. 2V ?

Jeśli sygnał ze źródła ma 2V to sam widzisz , że trzeba go stłumić do 0,3V by nie przesterować wzmacniacza

wzmocnienie jest bez sensu

Edytowane przez slawek.xm
59 minut temu, slawek.xm napisał:

Jeśli sygnał ze źródła ma 2V to sam widzisz , że trzeba go stłumić do 0,3V by nie przesterować wzmacniacza

wzmocnienie jest bez sensu

Te 2V to chyba nie potrzebnie napisałem. Chodzi o to, że chciałbym do kostki DAC napięciowego zamiast istniejącego stopnia analogowego na op-ampach zastosować przedwzmacniacz lampowy np. słynny tu C-J PV12 i miało by to być podłączone na razie do końcówki mocy "D" o czułości 300mV (110W/6ohm), a później może do innej końcówki o czułości 7.3V (50W/4ohm)  lub 1.2V (200W/4ohm).

40 minut temu, Grzegorz7 napisał:

A ja nie rozumiem...

Nie znamy poziomu na wejściu, poziomu na wyjściu oraz nie znamy wzmocnienia. Czego nie rozumiesz? 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Mikha'el napisał:

Te 2V to chyba nie potrzebnie napisałem. Chodzi o to, że chciałbym do kostki DAC napięciowego zamiast istniejącego stopnia analogowego na op-ampach zastosować przedwzmacniacz lampowy np. słynny tu C-J PV12 i miało by to być podłączone na razie do końcówki mocy "D" o czułości 300mV (110W/6ohm), a później może do innej końcówki o czułości 7.3V (50W/4ohm)  lub 1.2V (200W/4ohm).

możesz tak zrobić ....wtedy za lampowym analogiem musisz dać tłumik (potencjometr ) najlepiej z buforem zaraz za nim by układ działał z każdą końcówką mocy

bufor ... albo lampowy np Wtórnik White'a albo np na jfetach słynny B1 Passa

może być wg tego projektu do którego jest płytka

https://diyaudiostore.com/collections/pre-amplifier/products/mezmerize-b1-buffer

Mam takie moduły UCD Philips, jak w miarę prosto połączyć to w mostek (jeden moduł dwa kanały)

Ukryta Zawartość

UCDPhilips.thumb.jpeg.82add38d25f1a9a4786cc43bc62175f3.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, powiedzcie jakie rezystory mam zastosować w polach zaznaczonych na czerwono?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko przez analogię do gałęzi tweetera ( 1R2 ) obstawiam te w gałęzi woofera,

czyli 10R2 i ponownie 1R2. Może niech się wypowiedzą praktycy ...

Ale opis jest dość dziwny ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam już odpowiedź ze źródła, chodzi o 2 kondensatory równolegle, żeby zwiększyć moc. Dzięki za zainteresowanie 

@korekmariusz

Jasne, ale czy to "żródło" wyjaśniło też czy chodzi np. o 10 Ohm w dwóch rezystorach

po 20 Ohm 15 W czy też jeszcze inaczej ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hi Mariusz,

Those designate TWO resistors wired in PARALLEL

Two 1 ohm resistors on the high pass and two 10 ohm resistors and two 1 ohm resistors in the low pass. This is typically done to increase power handling.

Best Regards

Josh

Pokaż cytowany tekst

--

Best regards,

Customer Support

Madisound Speakers

8608 University Green, Ste 10

Middleton, WI 53562

(608) 831-3433

• 2 tygodnie później...

Czy w kostce DAC, tu PCM5102, można podłączyć masę analogową do cyfrowej tylko przez kondensator ?

Tak wydaje się zrobił Denon w CD DCD520AE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdyn

Chyba nie koniecznie. 

W data sheet drugi punkt w luźnym tłumaczeniu brzmi: większość inżynierów używa wspólnej masy dla całego urządzenia. Masa może być traktowana, rozważyć jako AGND i DGND połączona, wspólna.

Zrób tam pada 0805 i wstawisz albo kondensator albo koralik, kiedyś dawało się właśnie koralik ferrytowy. 

płytki z PCM5102 z ali nie mają kondensatorów i działają, jedna u mnie gra z maliną i była jedna wspólna masa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tjbox

Tak to w sumie wygląda, nawet część cyfrowa jest po przekątnej analogowej czyli najdalej jak pozwala obudowa scalaka. Ja patrzyłem na PCM5102 bez A a tam nie było tej informacji.

Edytowane przez pdyn

Robi się tak aby prądy układów cyfrowych nie płynęły masa analogową. 

Co do zasady te masy gdzieś są połączone ale sam projekt realizuje się tak aby prądy zasilania częsci logicznej zamykające się przez zasilacz nie przecinały się z torem sygnałowym. W przeciwnym razie spadki napięć na częsciach wspólnych (tu: masy) dodadzą się do sygnału. 

A jak to jest realizowane w praktyce zależy od inwencji konstruktora.

W dniu 6.05.2024 o 22:51, yogilla napisał:

Mam takie moduły UCD Philips, jak w miarę prosto połączyć to w mostek (jeden moduł dwa kanały)

Ukryta Zawartość

UCDPhilips.thumb.jpeg.82add38d25f1a9a4786cc43bc62175f3.jpeg

Może chociaż jakieś sugestie, podpowiedzi. Szukałem, ale jakoś z marnym skutkiem. Mam kilka instrukcji serwisowych gdzie były stosowane te moduły, nawet zmostkowane (co prawda nieco drobne różnice modułów od tych które posiadam), ale za cienki jestem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, yogilla napisał:

Może chociaż jakieś sugestie

Po pierwsze co to jest? Po co masz to łączyć w mostek? 

W mostek połączysz odwracając polaryzację, jakby powiedział Przemek, wejścia jednego modułu względem drugiego. Mówiąc pospolicie odwracasz fazę o 180 stopni. 

46 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Po pierwsze co to jest? Po co masz to łączyć w mostek? 

Jak napisałem na samym początku są to moduły UCD firmy Philips wzmacniaczy w tzw. klasie D opracowaną przez Bruno Putzeysa (obecnie Hypex) i opatentowaną przez firmę Philips.

Jeden taki moduł to dwa kanały (2x150W lub w mostku 250W) i o to połączenie w mostku mi chodzi, po co? no bo to

250W a nie 150W i czasem dla wymagających głośników się przydaje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tradycyjnie taki klasyczne końcówki mostku je się podając sygnał z wyjścia jednej na odwracające wejście drugiej, czyli trzeba odpiąć od masy rezystor sprzężenia i tam dać sygnał z wyjścia. Ale jestem na wyjeździe i na telefonie nie widzę ;) 

nagrywamy.com

No jasne, że się przydaje. 

Tak właśnie widzę, że to coś z klasy impulsowej. 

Jeśli nie ma tu jakichś kruczków to podłączyłbym jak mówię; wzmacniacz odwracający i z niego na drugi moduł (końcówkę). Na wyjście podłączyłbym głośnik przez jakiś rezystor zabezpieczający i odsłuchałbym. 

Bardzo podobnie jak końcówki w klasie AB. Wszak wygląda to na kompletny moduł. Co prawda nie widzę oznaczeń tych wejść-wyjść ale tak to wygląda.

Jeśli masz pewność, że mostkowo mogą być one wykorzystane to sprawdź.

Z czego to jest sterowane?

O. Przemek dał jskiś pomysł.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Jeśli masz pewność, że mostkowo mogą być one wykorzystane to sprawdź.

Ukryta Zawartość

Nie mam pewności czy mogę tu zamieścić całego pdf-a, bo to by trochę ułatwiło rozmowę.

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze jedną fabryczną instrukcję serwisową, ale nie widzę tam schematu połączeń BTL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi