Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Zanudzę wszystkich tu zaglądających, i większość będzie się z tego śmiała, ale może komuś się przyda, w końcu to DIY.

Połączenie dwóch kanałów stereo różnicowych (XLR) w mostek (BTL), mam nadzieję że dobrze to nazwałem.

Dzięki pomocy kolegi ,,przemak,,  , który w rozmowie prywatnej pochylił się nad tym moim problemem i oświecił mnie,

przynajmniej teoretycznie. Dwa kanały różnicowe łączymy równolegle z zachowaniem odwrotnej polaryzacji wejścia.

O praktycznej części testu poinformuję.

Jeszcze raz dziękuję 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Panowie, mam końcówkę mocy klona accuphase zrobioną przez kolegę Jaskiniowca. Od uruchomienia nie miała pomierzonego prądu spoczynkowego. Niby wszystko ok, ale chciałbym skontrolować czy wszystko ok. Wszyscy piszą, że trzeba podczas tego procesu skręcić potencjometr na minimum. Tylko , że to końcówka mocy, a więc potencjometra brak. Co w takim przypadku - regulować prąd spoczynkowy pomimo braku potencjometra, czy coś wymyślić innego - tylko co ? 

Skręcenie potencjometru na zero to nic innego, jak podanie masy.

Daj zworki na wejściach i będzie chyba to samo.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, maniekmankowski napisał:

Co w takim przypadku - regulować prąd spoczynkowy pomimo braku potencjometra, czy coś wymyślić innego - tylko co ? 

Jeśli na wejściu końcówki jest kondensator sprzęgający, to przed nim można zewrzeć wejście do masy.  Jak nie ma, to mogą być jakieś problemy przy takim zwarciu wejścia. 

4 godziny temu, jar1 napisał:

Jeśli na wejściu końcówki jest kondensator sprzęgający, to przed nim można zewrzeć wejście do masy.  Jak nie ma, to mogą być jakieś problemy przy takim zwarciu wejścia. 

Tu na wejściu jest wzmacniacz instrumentalny.  Na tym zdjęciu jest jeszcze potek, ale to już stara historia. Więc ok, zewre każdy kanał do masy. 

O czym mam jeszcze pamiętać przy regulacji biasu? Odpinany wszystkie źrodla , odpinam głośniki, czekam najlepiej 20 minut, aż wzmacniacz sobie pochodzi i się zagrzeje i dopiero mierze. 

Grzegorz mi pisał, że punkt pomiaru biasu, to suma dwóch rezystorów emiterowych, przy czym prąd na każdym tranzystorze ma być około 20mA, nie więcej niż 30mA.

Czyli 0,22 x 2. A więc ze wzoru:

U=20mA x 0,22ohm

U= 4,4mV takie napięcie powinno być na jednym, ale , że są dwa w punkcie pomiaru biasu, to będzie 8,8mV w tym punkcie pomiaru prądu  - tak ? 

Mogłbym zaokrąglić do 10mV , wtedy wyjdzie niecałe 23mA na tranzystor.  

Dobrze to rozumiem ? 

Dziękuję oczywiście za odpowiedź 

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, audioburak napisał:

Skręcenie potencjometru na zero to nic innego, jak podanie masy.

Daj zworki na wejściach i będzie chyba to samo.

Dziękuję za informację, tak też zrobię . 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, maniekmankowski napisał:

Grzegorz mi pisał, że punkt pomiaru biasu, to suma dwóch rezystorów emiterowych, przy czym prąd na każdym tranzystorze ma być około 20mA, nie więcej niż 30mA.

Ukryta Zawartość

Przeczytaj kilka wpisów, bo bez sensu, aby ponownie wyjaśniać to samo.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

16 minut temu, terminus napisał:

Ukryta Zawartość

Przeczytaj kilka wpisów, bo bez sensu, aby ponownie wyjaśniać to samo.

Przeczytałem. 

Czy mógłbyś sprecyzować na co powinienem zwrócić uwagę, bo nie bardzo wiem o co chodzi . Źle obliczyłem napięcie do ustawienia na rezystorze emiterowym?

Ukryta Zawartość

Dobrze obliczyłeś, 20 mA mierząc na jednym rezystorze da 4,4 mV, mierząc na dwóch da 8,8 mV.

Nie ma potrzeby podawać masy na wejście przy ustawianiu biasu. Nie można podawać sygnału audio.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 minutę temu, maniekmankowski napisał:

Czyli jest ok? 

Jest ok.

Pisałeś , żebym przeczytał, aby nie wyjaśniać znowu tego samego.Co chcialeś mi wyjaśnić. ? 

Ja nie jestem elektronikiem, tylko tyle co tutaj wyczytam

Teraz, terminus napisał:

Jest ok.

Ok, dzięki 

Mam pytanie odnośnie wytłumienia kolumn.
Posiadałem wcześniej Tannoy PBM 8 mkll, które były lekko wytłumione, bas jak dla mnie , z takiej wielkości skrzynek był potężny, pasmo od 45 Hz, przy spadku 3db.
Teraz z ciekawości kupiłem Arcus'y AS4, podobna wielkość obudowy i przetworników, pasmo od 35Hz, ale nie udało mi się znaleźć info przy jakim spadku.
I tu basu jest zauważalnie mniej, oczywiście nie był bym sobą, jak bym nie zarżał do środka, i okazuje się, że Arcus'y wytłumione są lepiej niż niejedna kolumna zamknięta, całe wypełnione wytłumieniem, a to bas reflex.
Czy może mieć to wpływ na to, że tego basu jest mniej, i czy zmniejszenie wytłumienia może zwiększyć poziom basu, ale np bez wpływu na średnicę?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, kajfux napisał:

I tu basu jest zauważalnie mniej, oczywiście nie był bym sobą, jak bym nie zarżał do środka, i okazuje się, że Arcus'y wytłumione są lepiej niż niejedna kolumna zamknięta, całe wypełnione wytłumieniem, a to bas reflex.
Czy może mieć to wpływ na to, że tego basu jest mniej, i czy zmniejszenie wytłumienia może zwiększyć poziom basu,

Tak, tłumienie bas refleksu to zło konieczne... najlepiej gdy przy br tłumienia nie było wcale

ale

23 minuty temu, kajfux napisał:

ale np bez wpływu na średnicę?

no nie ma tak dobrze 🙂

właśnie w kolumnach 2-way tłumienie ma na celu wycięcie rezonansów i fal stojących na średnicy oraz wycięcie rezonansów samego tunelu br , które mogą degradować brzmienie średnicy

dla przykładu

obraz.thumb.png.2b5a707768856ccc3728908d7291faf7.png

na czerwono zaznaczyłem rezonanse tunelu br , na fioletowo zmiany jakie te rezonanse wprowadzają do charakterystyki z samego głośnika

w tym wypadku konstruktor zrezygnował z mocnego tłumienia br dla lepszej definicji basu ale niesie to lekkie zniekształcenia w zakresie 1-2khz gdzie nasz słuch jest wrażliwy

42 minuty temu, kajfux napisał:

tu basu jest zauważalnie mniej,

Ilość basu nie musi bezpośrednio zależeć od tłumienia

może zależeć od niskiego strojenia bas refleksu... basu jest mniej ale jest on podobny do obudowy zamkniętej.

Proponuję przysunąć kolumny na próbę bliżej ścian

wzmocnienie pokoju powinno podnieść skutecznośc basu.... zrób sobie to na próbę dla doświadczenia

Ja kiedyś wywaliłem 2/3 fabrycznego i było od razu lepiej, ale tu jest woofer chyba 

podobny do P21WO i jeśli tak jest, to jego Vas ma ponad 110 litrów i ciężko go

dopasować do grania w okolicach 20 litrów. Więc jak się doda wytłumienie,

to pozornie jest więcej litrów, ale znów ciężko utrafić ze strojeniem.

I strojenie jak w Tannoy'ach na 40 Hz może być trudne do uzyskania 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pytanie, jak podłączyć subwoofer aktywny z wejściem Line IN do wzmacniacza z klasą D. Wyjście z wzmacniacza odpada, jedyne rozwiązanie to chyba za potkiem zrobić wyjście.

1. Pytanie czy za potkiem czy za barwą tonu? Zanim wejdzie na końcówkę.

2. Jak wykorzystać sygnał stereo by subwoofer korzystał z obu kanałów mimo, że posiada tylko wejście mono. 

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

12 minut temu, mone napisał:

Pytanie, jak podłączyć subwoofer aktywny z wejściem Line IN do wzmacniacza z klasą D. Wyjście z wzmacniacza odpada, jedyne rozwiązanie to chyba za potkiem zrobić wyjście.

1. Pytanie czy za potkiem czy za barwą tonu? Zanim wejdzie na końcówkę.

2. Jak wykorzystać sygnał stereo by subwoofer korzystał z obu kanałów mimo, że posiada tylko wejście mono. 

1. Za barwą tonu 

2. Potrzebny aktywny sumator audio + filtr dolnoprzepustowy (chyba ze subwoofer ma to nie trzeba)

• 3 tygodnie później...

Chłopacy podpowiedzcie. Nie mam miejsca w obudowie a muszę wsadzić tam dwa toroidy. Czy mogę postawić jeden na drugim? Czy będzie to miało jakieś negatywne konsekwencje ?

Jakieś przekładki zastosuj i spróbuj. W dobrym toroidzie pole rozproszone jest niewielkie. 

Wprawdzie firma już nie istnieje ale wzmacniacze robiła dobre. A.C. Magnum A40.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może napisz o co chodzi to albo Cię inni pokierują gdzie się udać albo osoba która będzie chętna Ci to wykonać się odezwie.

Jak coś poważnego to i lokalizacja może się okazać niezbędna 😉

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Audiovintyge4you napisał:

Chłopacy podpowiedzcie. Nie mam miejsca w obudowie a muszę wsadzić tam dwa toroidy. Czy mogę postawić jeden na drugim? Czy będzie to miało jakieś negatywne konsekwencje ?

spokojnie możesz dać

a jeśli chodzi o elastyczne przekładki to

na dole pod pierwszy transformator

pomiędzy tafa i na górę.

To nie jest przesada bo nie życzę nikomu 50 okresów na sekundę 🙂

Jak sprawdzić ile godzin ma wyświecone LG C4?

Nie znalazłem w menu.

Pytałem w wątku o TV, ale tam tylko pyskówki i zero merytoryki.

Wysłane z Commodore 64

1 godzinę temu, roza smierdzipach napisał:

Jak sprawdzić ile godzin ma wyświecone LG C4?

Nie znalazłem w menu.

Pytałem w wątku o TV, ale tam tylko pyskówki i zero merytoryki.

Wysłane z Commodore 64

Ukryta Zawartość

Ale nie jest ta informacja dostępna we wszystkich modelach LG.

W moim LG tego nie ma. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale nie jest ta informacja dostępna we wszystkich modelach LG.
W moim LG tego nie ma. 

U mnie też tego nie ma. W sumie nie wiem skąd ta tajemnica.

Wysłane z Commodore 64

Ukryta Zawartość

8 minut temu, roza smierdzipach napisał:

U mnie też tego nie ma. W sumie nie wiem skąd ta tajemnica.

Wysłane z Commodore 64

Można zrobić test pikseli.  

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy taki transformator ma dzielony rdzeń czy to jednolity zwinięty drut?

Chodzi mi o ściągnięcie karkasów i przezwojenie. Da się? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy taki transformator ma dzielony rdzeń czy to jednolity zwinięty drut?

Chodzi mi o ściągnięcie karkasów i przezwojenie. Da się? 

Rdzeń nie jest rozbieralny, ale da się przezwoić, tzn dwa takie trafa przezwajałem. Po zdjęciu ekranów i folii i rozłączeniu uzwojeń, da się obracać karkasy na rdzeniu. Czyli ręczna i żmudna robota 😉 może się zdarzyć trafo mocno potraktowane "lakierem" i wtedy już nic nie zrobisz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

• Pokaż nowe odpowiedzi