Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

1798 - doczytałem. To nie rób jak powyżej napisałem, wyjście jest symetryczne z DAC.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Szukam generatora 40mHz o ,,niskich szumach fazowych " . Producent podaje taki pomiar ( do 20 mHz ) . Na jakim poziomie powinny być szumy fazowe aby można je było określić jako ,,niskie" lub ,, odpowiednie" dla generatora kwarcowego w roli zegara systemowego dac-a ? Jak czytać ten wykres ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

19 minut temu, miant napisał:

Może 40MHz?

Bez różnicy . Może być MHz . 😉

...there is no spoon...

Jaki przewód głośnikowy polecacie do podpięcia sekcji niskotonowych (głośniki 15" w OZ będą przenosić do ok. 100Hz) ze wzmakiem?  Myślałem nad Mogami 3103 czy Canare 2S14F, ale to "zwykłe" plecionki cieńszych drutów. Ponoć bas najlepiej przenosi się po grubszych drutach (solid core) - to może lepiej MELODIKA MDC2400G (ma żyłę dedykowaną na bas 1,1mm). Czy może w ogóle brać drut nawojowy (z 3mm średnicy) i tym podpiąć? 

10 godzin temu, Yotomeczek napisał:

Ponoć bas najlepiej przenosi się po

I Ty wierzysz w takie głupoty...?

10 godzin temu, Yotomeczek napisał:

(głośniki 15" w OZ będą przenosić do ok. 100Hz)

100Hz to już raczej nie bas tylko niższa średnica . Mężczyźni mają średnią podstawową częstotliwość około 120 Hz a ,,prawdziwy samiec" zabulgocze nawet 65Hz . Jeśli nie zależy ci na rzeczywiście niskich częstotliwościach ( 30-50Hz ) to kup używany DNM Reson . Solid core , bardzo dobra kontrola i zróżnicowanie niskich tonów . 

...there is no spoon...

5 minut temu, arturp napisał:

to kup używany DNM Reson . Solid core , bardzo dobra kontrola i zróżnicowanie niskich tonów . 

zapomniales kolego o "moim zdaniem", bo sa tacy co np uwazaja ze to bardziej bzdura jest ;]

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

sa tacy co np uwazaja ze to bardziej bzdura jest

Zdanie o DNM Reson nie jest tylko moje więc nie muszę niczego dodawać . Ja miałem ten kabel a ,, tacy co np uważają " mieli , słuchali ? Chyba nie , bo przygłuchy by usłyszał wpływ kabla głośnikowego na brzmienie . To jaka jest podstawa aby im zaufać ? Niech nadal słuchają na kablach od żelazka , ich problem 🤣. A pytanie Yotomeczka było do tych co słyszą , bo jeśli ktoś nie słyszy to po co go pytać ...

...there is no spoon...

6 minut temu, arturp napisał:

Zdanie o DNM Reson nie jest tylko moje więc nie muszę niczego dodawać .

jakbys rozumial czym sie rozni opinia od faktu to bys dodawal, widac daleko jeszcze do tego i serio liczba opinii tutaj nic nie zmienia - jakos nadal nie ma chetnych na slepe testy mimo morza przekonan ;]

27 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jakbys rozumial czym sie rozni opinia od faktu

Ja się opieram na faktach - buduję te urządzenia , kupuję kable , elementy pasywne itp ... i słucham . Ty wiesz tylko tyle ile ci ktoś powie bo nie masz własnych doświadczeń .

Twierdzenie ( szczególnie na forum audio ) , że elementy pasywne ( jak kable ) nie wpływają na brzmienie budzi już tylko uśmiech politowania . 

Ale rozmowa z tobą niczego nie wnosi ( jak zwykle ) więc skończmy . Nic z twoich wpisów nie wynika , niczego to nie zmienia i na nic nie wpływa . Strata czasu , szczególnie w zakładce diy .

...there is no spoon...

Teraz, arturp napisał:

Ja się opieram na faktach - buduję te urządzenia , kupuję kable , elementy pasywne itp ... i słucham . Ty wiesz tylko tyle ile ci ktoś powie bo nie masz własnych doświadczeń .

to jest błąd rozumowania - cóż każdy uczy się na swoich ;]

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

I Ty wierzysz w takie głupoty...?

Nie napisałem, że w to wierzę... Większość tego forum to różne takie właśnie głupoty.

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

to jest błąd rozumowania

,,Rozumowanie" to wstęp , który kończy się z chwilą kiedy siadasz w fotelu i włączasz grajka , którego zbudowałeś . Wtedy jest chwila prawdy . Spróbuj kiedyś coś zaprojektować , zbudować , uruchomić , posłuchać i porównać z innymi . Może zrozumiesz o co chodzi . Jeszcze raz , kończę bo idę posłuchać nowego mufollowera na 6111WA Sylvania . Oczywiście konwersja pasywna na drogich rezystorach , drogich kablach głośnikowych i jeszcze droższych kondensatorach wyjściowych . Ty ,w tym czasie , nadal ,,rozumuj" . 🤣

...there is no spoon...

25 minut temu, arturp napisał:

,,Rozumowanie" to wstęp , który kończy się z chwilą kiedy siadasz w fotelu i włączasz grajka , którego zbudowałeś . Wtedy jest chwila prawdy . Spróbuj kiedyś coś zaprojektować , zbudować , uruchomić , posłuchać i porównać z innymi . Może zrozumiesz o co chodzi . Jeszcze raz , kończę bo idę posłuchać nowego mufollowera na 6111WA Sylvania . Oczywiście konwersja pasywna na drogich rezystorach , drogich kablach głośnikowych i jeszcze droższych kondensatorach wyjściowych . Ty ,w tym czasie , nadal ,,rozumuj" .

ciężko o jakąkolwiek polemikę z kimś kto nie umie słuchać - nie dalej jak kilka tygodni temu mówiłeś, że nie masz czasu bo cały czas tworzysz a ja mówiłem, że dużo słucham muzyki bo już nie mam potrzeby szukać

po raz kolejny nadmienię, że żeby słuchać dobrej jakości muzyki nie trzeba wymyślać koła od nowa - na rynku jest masa dobrych produktów zarówno fabrycznych jak i projektów diy

błąd rozumowania polega na tym, że opierasz decyzje na złych przesłankach i dlatego kręcisz się w kółko - po tylu latach i roboczo godzinach już dawno powinieneś mieć sprzęt który Cię zatysfakcjonuje kolego - po prostu wpadłeś w nałóg i racjonalizujesz swój punkt widzenia

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

na rynku jest masa dobrych produktów zarówno fabrycznych jak i projektów diy

Zapomniałeś dodać  "moim zdaniem"

Acccuphase 

7 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Zapomniałeś dodać  "moim zdaniem"

moim i setek producentow, miliardów konsumentów... tak naprawde dyskusja zawsze się sprowadza do "świętego graala" którego po prostu nie ma w dziedzinach gdzie gust wyznacza "lepszość" -> moda manipulacja i marketing

tak to wygłądało do tej pory niestety przyszły czasy gdzie odwracamy paradygmat i kapitał przestanie grać na nieskończony wzrost bo koszty się urealniają - w takim modelu pompowanie rynku nie ma sensu bo nie będzie komu tego wciskać ;]

A ja stanę w obronie Artura. Kiedyś zanabyłem od niego gotowe w zasadzie kolumny na tanich Vifach. Komponenty do zwrotnic dobierał na słuch. Oczywiście projekt i schemat zwrotnicy zaczerpnięty gdzieś z netu. Gra to spójnie, relaksująco, żaden to hi end, ale rzetelne dobrze brzmiące granie. Próbowałem zmieniać te elementy na jakieś "lepsze", ale za kazdym razem rezultat był jakoś gorszy. Reasumując, ma chłop słuch i wieloletnie jak widać doświadczenie. Żeby nie było. Nie mam interesu na tym żeby Artura chwalić, znam go tylko z kilku rozmów telefonicznych i na oczy go nie widziałem, czasem coś na PW było i to w zasadzie tyle.

No już to pisałeś nie raz tylko że ja Artura nie atakuje tylko bzdury które coraz częściej rozpowszechnia. W tamtych Vifach pewno nie miało znaczenia czy kabel od żelazka czy za miliony monet a teraz już ma - to boli bo później przyjdzie młody rekin i łyka wszystko jak leci.

49 minut temu, Daniel_68412 napisał:

dużo słucham muzyki bo już nie mam potrzeby szukać

To co robisz w zakładce diy ? 

Chyba nie muszę czekać na odpowiedź , to oczywiste ...🤭

...there is no spoon...

18 minut temu, Daniel_68412 napisał:

W tamtych Vifach pewno nie miało znaczenia czy kabel od żelazka czy za miliony monet a teraz już ma

Ależ te zastosowane przez Artura elementy to przemysłowe kondy polipropylenowe. Nie wiem skąd je miał, ale żadne to jakieś audiofilskie uznane marki. Rezultat świetny przy małych kosztach. Rezultat jest taki, że kiedyś przeze mnie posiadane Tannoye te kolumny od niego biją na łeb. Podobny charakter grania, a półka na pewno wyżej.

PS

Właśnie przesłuchałem całą płytę ,, testową" na analogu , o którym wyżej wspomniałem . Poezja , trudno się oderwać . Ale znalezienie analogu do mojego nos dac-a na PCM1701P zajęło mi kilka lat - dziesiątki różnych układów od opampów scalonych przez opampy na dyskretnych ( kupione i zbudowane samodzielnie ) do różnych lampowych . No i w końcu jest . Ty tego nigdy nie doświadczysz a to chodzi w zabawie diy-audio . Dlatego dziwię się twoim wpisom tutaj . W zasadzie psujesz nastrój i odbierasz chęć do działania . Nic ciekawego nie napiszesz bo niczego sam nie zrobiłeś . Powtarzasz zasłyszane lub przeczytane informacje ale ich nie weryfikujesz . A najzabawniejsze jest , że nazywasz to ,,faktami". 🤭

...there is no spoon...

19 minut temu, arturp napisał:

To co robisz w zakładce diy ? 

Chyba nie muszę czekać na odpowiedź , to oczywiste ...🤭

Lubię elektronikę podobnie jak Ty kolego - ot zwykłe hobby - mam ich kilka, po prostu widziałem opłakane skutki jak komuś ktoś kiedyś takich bajek do głowy nakładł i staram się, stanowić przeciwwagę dla tez prosto prowadzących do obsesji.

Jak już pogodzisz się kiedyś, że poglądy są różne i gusta też to uda Ci się zrealizować plan na emke bo na pewno masz ku temu zapał i warsztat. Taki przykład z ostatnich miesięcy, robię sobie w domu taras. Niestety robię go sam bo albo przyjezdżali ludzie, którzy chcieli żebym go zrobił wg ich widzimisie (bo deska kompozytowa łatwiejsza i tańsza a ja chce kamień) albo tacy co chcieli mnie naciągnąć. Z audio jest podobnie, mniej kondensatorów i kabli a więcej brudnej roboty w akustyke i kolumny - choć to pewno średnio płaci. Jak widać u kolegi Krzycha trafiłeś.

3 minuty temu, arturp napisał:

Właśnie przesłuchałem całą płytę ,, testową" na analogu , o którym wyżej wspomniałem . Poezja , trudno się oderwać . Ale znalezienie analogu do mojego nos dac-a na PCM1701P zajęło mi kilka lat - dziesiątki różnych układów od opampów scalonych przez opampy na dyskretnych ( kupione i zbudowane samodzielnie ) do różnych lampowych . No i w końcu jest . Ty tego nigdy nie doświadczysz a to chodzi w zabawie diy-audio . Dlatego dziwię się twoim wpisom tutaj . W zasadzie psujesz nastrój i odbierasz chęć do działania . Nic ciekawego nie napiszesz bo niczego sam nie zrobiłeś . Powtarzasz zasłyszane lub przeczytane informacje ale ich nie weryfikujesz . A najzabawniejsze jest , że nazywasz to ,,faktami". 🤭

Wiesz ile już razy to napisałeś? że znalazłeś wreszcie tego graaala? W salonie gra mi pcm1702, mam 1541, mam jeszcze sporo innych (w tym fabryczny na pcm63) i wiesz co mi gra najlepiej obecnie? Wyjście z maca m2pro - i co teraz? Jak to słuchanie interpretować? ;] Tyle jest warte słuchanie - no tu i teraz dla mnie. Za pół roku znowu zaczniesz przewalać graty - przecież w wątku o dac cały czas od samego początku tak się dzieje.

Masz na myśli, że nie doświadczę przyjemności ze słuchania muzyki? Ale ja mam ją codziennie - w dużej mierze dzięki Tobie kolego bo uświadomiłeś mi, że to może być nałóg i trzeba na to uważać. Ostatnio jeden z bardzo szanownych majstrów od Dac napisał bardzo mądre słowa, że one nie mają takiego znaczenia jakie się im przypisuje - w pełni się z nim zgadzam.

13 minut temu, arturp napisał:

Nic ciekawego nie napiszesz bo niczego sam nie zrobiłeś .

zdarzyło mi się przekręcić tam i spowrotem equalizerem - znacznie prościej niż przy każdej zmianie nastroju musieć budować dac od podstaw ;]

13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jak widać u kolegi Krzycha trafiłeś.

Odkupiłem głośniki. Budy i zwrotki były tak przy okazji. Kolumny miały iść na śmietnik. Artur robił je dla siebie, ale chyba nie do końca był zadowolony bo ich nie wykończył.  Mi sie ze wszech miar opłacił wysiłek w wykończenie ich, a pisze to po to, ze Artur pracuje moze jak alchemik, ale naprawde słyszy. Jak pisze, ze coś gra tak lub inaczej to nieraz mi sie sprawdziło. To są lata doświadczeń i wtopionej kasy. Znam to i ja.

2 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Jak pisze, ze coś gra tak lub inaczej to nieraz mi sie sprawdziło. To są lata doświadczeń i wtopionej kasy. Znam to i ja.

to znaczy, że macie podobny gust a nie że istnieje święty graal - dla mnie jego rozwiazania np nie grają bo nie lubię barwionego dźwięku

Święty Graal i tak nie istnieje, a odbiór muzyki i tak jest subiektywny dla każdego inny

1 minutę temu, Krzych 2 napisał:

Święty Graal i tak nie istnieje, a odbiór muzyki i tak jest subiektywny dla każdego inny

to jaki ma sens polecanie kabli czy kondensatorow? po co podkrecac pileczke komus co sie nie zna?

mozna sie domyslac tylko

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

to jaki ma sens polecanie kabli czy kondensatorow?

Bo jedne zbliżają do ideału a inne przeszkadzają w drodze do sukcesu . No ale tego trzeba posłuchać i to w określonym układzie , w pomiarach nie widać więc wielu ludzi nie rozumie potrzeby stosowania ,, audiofilskich " komponentów . Błąd , bo przecież np kondensatory mają różną budowę i stosuje się w nich różne materiały a każdy uważny uczeń podstawówki wie , ze materiały mają różne właściwości a technologie dają różne efekty . 

...there is no spoon...

Teraz, arturp napisał:

Bo jedne zbliżają do ideału a inne przeszkadzają w drodze do sukcesu . No ale tego trzeba posłuchać i to w określonym układzie , w pomiarach nie widać więc wielu ludzi nie rozumie potrzeby stosowania ,, audiofilskich " komponentów . Błąd , bo przecież np kondensatory mają różną budowę i stosuje się w nich różne materiały a każdy uważny uczeń podstawówki wie , ze materiały mają różne właściwości a technologie dają różne efekty . 

zmierzylem kilka roznych MKP o pojemnosci zblizonej do 4uf - zarowno markowe firmowe z mouser jak i reklamowane "cuda" audio - nie bylo miedzy nimi roznic na mostku RLC na roznych zakresach, sluchalem tez na wyjsciu dac - najwieksza roznica jaka uslyszalem byla jak zmienilem kondensator z 4uf na 1uf na wyjsciu analoga lampowego bo nie byl tam tak duzy potrzebny - dlatego mam takie zdanie wyrobione - po prostu wiem ze istnieje psychoakustyka i jak cos sie chce uslyszec to sie to uslyszy

• Pokaż nowe odpowiedzi