Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie niczego Wasza dyskusja nie zmieni, a po prostu z prostego względu. Czy pojęcie towar luksusowy oznacza z automatu lepszy? Prosty przykład- whysky. 

Whysky za 100zł i taka za 300zł. Taką i taką można już wypić bez bólu głowy na drugi dzień (oczywiście jak sie nie przesadzi). Decydują walory smakowe, a mierzalny skład jakby taki sam. Można granice cen przesuwać w nieskończoność , a i tak nie zmieni to faktu, że koneser zawsze się znajdzie i będzie udowadniał wyższość jednej nad drugą, wygadując przy okazji poematy na temat wyższości jednej nad drugą

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Sprawdż jak nie wierzysz; powszecchnie stosuje się tu 797 czy nawet te 532 czy jakoś tak. To stopnie wejściowe bipolarne!     

Hmmm....

Odtwarzacze CD na rynku istnieją od ponad 40lat

I przez ten czas nikt ( w tym twórcy standardu -Philips i Sony ) nie wpadł na to ze bipolarne OP-ampy to kardynalny błąd?

Nie umieli zrobić podstawowych pomiarów czy co ?

Producenci kości DAC tacy jak Burr Brown czy Adalog Devices tez od lat tkwią w niewiedzy (vide  noty aplikacyjne) ?

Co wy tam wiecie o kondensatorach... z bambusa i ze sprężynką.

1d2d4867f19c306bfb2a660d70377d2d.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

nie ma już tych kondensatorów upały

Znowu bzdury wypisujesz ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ci tam ,,upało" ?

18 minut temu, partick napisał:

ze sprężynką

A w jakiej roli występuje sprężynka ? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

22 minuty temu, Scott L.F. napisał:

I przez ten czas nikt ( w tym twórcy standardu -Philips i Sony ) nie wpadł na to ze bipolarne OP-ampy to kardynalny błąd?

A ci z producentów, którzy stosują OpAmpy FET mylą się? Wsadzają bardziej szumiące podzespoły aby pogorszyć parametry?  Dlaczego w dyskretnych modułach WO do konwersji I/V powszechnie stosuje się jako pierwszą parę FET?

Za wszystkim stoją ludzie a nie kosmici. Mają określone założenia. Czasami ich nie mają. Prototypują i jak gra to wprowadzają do produkcji. Bipolarne OpAmpy również zagrają. Być może poniżej percepcji człowieka. Być może ich wady zginą wśród ogólnych niedoskonałości konstrukcji.

Przecież nie jest tajemnicą, że rzeczywista rozdzielczość 24 bitowych kości dac to do niedawna był tylko zapis katalogowy. Począwszy od zasilania poprzez konwersję nie można było zapewnić nawet 20 bitów. Producenci nie przejmowali się szczegółami. Tym bardziej, że leżały poniżej wspomnianej percepcji.

Ale czasy się zmieniają. Są dostępne coraz doskonalsze podzespoły aktywne i pasywne. Można wejść wyżej z jakością. Po co, skoro nie ogarnie tego percepcja? Bo to jest właśnie Hi-End a nie pitolenie o kablach i kondensatorach...

PS. Zamiana, w moich badaniach konwersji I/V, OpAmp`ów FET na rozmaite doskonałe Bipolarne zawsze pogarsza parametry. Jest to mierzalne. Czy słyszalne? Nie jestem tu obiektywny bo wiem a to dyskwalifikuje test ślepy.

23 minuty temu, arturp napisał:

Znowu bzdury wypisujesz ...

Ukryta Zawartość

tak, jak zwykle nie sprawdzasz co sie do ciebie kolego mowi

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Czyli dlatego wszelkie próby podmiany na tzw "audiofilskie" dawały gorsze rezultaty w zwrotnicy? No tak.

Ja nie dotykam zwrotnic pasywnych ZG.

Ja krytykuję stosowanie tego w obwodach nisko sygnałowych.

47 minut temu, Scott L.F. napisał:

Nie umieli zrobić podstawowych pomiarów czy co ?

hehe teraz to "POMIARY" ! oj usmialem sie ;]

1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Panowie niczego Wasza dyskusja nie zmieni, a po prostu z prostego względu. Czy pojęcie towar luksusowy oznacza z automatu lepszy? Prosty przykład- whysky. 

Whysky za 100zł i taka za 300zł. Taką i taką można już wypić bez bólu głowy na drugi dzień (oczywiście jak sie nie przesadzi). Decydują walory smakowe, a mierzalny skład jakby taki sam. Można granice cen przesuwać w nieskończoność , a i tak nie zmieni to faktu, że koneser zawsze się znajdzie i będzie udowadniał wyższość jednej nad drugą, wygadując przy okazji poematy na temat wyższości jednej nad drugą

Z tym, że jak ktoś nie czuje różnicy w smaku, to po co przepłacać?

Przecież sponiewierać to każda potrafi 🙂

Edytowane przez jar1
12 minut temu, jar1 napisał:

Z tym, że jak toś nie czuje różnicy w smaku, to po co przepłacać?

Ale żeby tak było trzeba popróbować na sobie. W audio chyba analogia też by pasowała. 

2 godziny temu, arturp napisał:

Ręce opadają ...

Może poczytaj trochę ( jak są robione te kondensatory i czym się różnią od masówki sprzedawanej na kilogramy )i szarpnij się na parkę miedzianych Miflexów ( nawijanych na specjalnie kupionej maszynie ze środków unijnych ) to zrozumiesz jakie bzdury wypisujesz . Twoje wpisy wynikają z braków wiedzy i doświadczenia nakręcanego przekonaniem o własnej doskonałości i nieomylności . 

PS.

Czy taka szkodliwa dezinformacja nie powinna  być podstawą do reakcji moderatora ? 

Nie szukaj wrogów tam gdzie ich nie miałeś.

Zawsze bawią mnie takie stwierdzenia; "na specjalnie kupionej maszynie...", "laserowa ondulacja...",  inne takie chwytliwe hasła dla lemingów.

A propos tych specjalnych maszyn; Polska miała być potęgą grafenową. Kupiono specjalne maszyny. Do dzisiaj stoja zawinięte folią na paletach.

Tymczasem produkty z grafenem już są na świecie.

Podobnie laser niebieski. Polska była liderem...

Jak nasi naukowcy konsumowali przyznane granty na badania to już miałem w domu napęd BR Disc.

Nie podniecajmy się jakimiś maszynami.

20 minut temu, jar1 napisał:

Z tym, że jak ktoś nie czuje różnicy w smaku, to po co przepłacać?

Pamiętam kilka lat wstecz jak jakiś sikacz z Lidla wygrał uznany światowy konkurs win.

Następnego dnia pod Lidlami stały kolejki znafców...

Wyraz "sikacz" padł dla zbudowania napięcia wpisu. Wino było niezłe...

11 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Pamiętam kilka lat wstecz jak jakiś sikacz z Lidla wygrał uznany światowy konkurs win.

Następnego dnia pod Lidlami stały kolejki znafców...

Wyraz "sikacz" padł dla zbudowania napięcia wpisu. Wino było niezłe...

No niestety. Człowiek biorąc go indywidualnie kieruje się na ogół inteligencją. Natomiast w grupie.... I zostawiam nie trzy , a cztery kropki.

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Polska miała być potęgą grafenową. Kupiono specjalne maszyny. Do dzisiaj stoja zawinięte folią na paletach.

Wróć na ziemię . To nie bocznica . Ty już kompletnie tracisz kontakt z rzeczywistością zastępując ją wygodnymi dla ciebie teoryjkami . 

Miflex kupił nowy sprzęt korzystając z dofinansowania . Faktom chcesz zaprzeczać bo ci nie pasują ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Miflex kupił nowy sprzęt korzystając z dofinansowania . Faktom chcesz zaprzeczać bo ci nie pasują ? 

miflex zbankrutowal:

Ukryta Zawartość

reszte produkcji sprzedaje specjalnie powolana do tego spolka, tak ze na tyle im to dofinansowanie sie zdalo - no nie podbili kosmosu

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Potrafimy.

"Potrafimy" ale jakos nikt nie mierzy.. to pokaz takie pomiary z sieci np porownanie dwoch wzmacniaczy.

A i jeszcze wskaz ktore prawa fizyki sa lamane..bo jakos zapomniales wspomniec powyzej..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no nie podbili kosmosu

Trzeba im było doradzać , tak jak tu na forum, to by kondy nawet na Marsie sprzedawali . Ale nie objąłeś ich patronatem więc ogłosili upadłość , frajerzy . 🤭

...there is no spoon...

9 minut temu, arturp napisał:

Ty już kompletnie tracisz kontakt z rzeczywistością

Nie pisz tak!

Ja nie mam zwidów podczas odsłuchów... Zmysły mnie nie zawodzą...

10 minut temu, arturp napisał:

Nie chodzi o żaden podmiot gospodarczy. Co to za argument, że ktoś coś kupił?!

"korzystając z dofinansowania" - następny fajny zwrot... mający wzmocnić przekaz?

Co to w ogóle za argumenty?!!!

Napisz może dlaczego te kondensatory są na takie duże napięcia? Dlaczego są takie duże. Uzasadnij to technicznie a nie piszesz o jakichś maszynach.

@rafa To ze ktos cos potrafi bo sie nauczyl nie oznacza ze ma obowiazek uczenia ciebie - to tak nie dziala. Dzis wiedza jest latwo dostepna - dzialaj.

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no nie podbili kosmosu

... w kosmos latają lekkie i małe kondensatory.

Takie wielkie to tylko w audiofilstwie...

Ale wiadomo; podbój kosmosu to również pasmo porażek a w audiofilstwie same sukcesy!

Bo jak mi w innym wątku napisali, dlaczego wielcy nie doszli do tego, że źle stosują OpAmpy w konwersji I/V... Pewnie z tego samego powodu dla którego przed laty jeden z zacnych szefów firmy IT zajmującej się infrastrukturą sieciową zakupił kabel Ethernet i USB za kilka tysięcy zł do domu.

Zakupił, mimo że jego firma stosowała takie po 10zł u klientów i działało. Ale w domu uwierzył w brednie ałdiofilów, musi być taki za pierdylion...

Edytowane przez Grzegorz7
2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

@rafa To ze ktos cos potrafi bo sie nauczyl nie oznacza ze ma obowiazek uczenia ciebie - to tak nie dziala. Dzis wiedza jest latwo dostepna - dzialaj.

Cwaniakowaniem nie sie nie wywiniecie od odpowiedzi

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Cwaniakowaniem nie sie nie wywiniecie od odpowiedzi

ale @Scott L.F. dostal wtedy odpowiedz zdaje sie od Przemaka i tyle z niej wyciagnal ze nadal pyta - taki sens widzisz dyskusji jak druga strona srednio slucha

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

hehe teraz to "POMIARY" ! oj usmialem sie ;]

Ciesze się ze sprawiłem CI odrobinę radości .

Kiedyś wspomniałem , ze robię u siebie podstawowe pomiary - tam gdzie uważam je za niezbędne

Natomiast bicie piany o któreś tam miejsce po przecinku uważam za....

Tym bardziej jak Grzegorz wspomniał - są one poza granica percepcji.

To samo sadze o sprowadzaniu wszystkiego do słynnej  "drugiej harmonicznej"

18 minut temu, Daniel_68412 napisał:

na tyle im to dofinansowanie sie zdalo - no nie podbili kosmosu

Tez o tym już wspominałem- uważam ze dziś rynek sprzętu hi-fi stal się na niszowy i producentom trudno i coraz trudniej się utrzymać z takiej bardzo wyspecjalizowanej produkcji.

Kiedyś CD było prawie w każdym domu. Teraz- zobacz - smartfon , głośnik bluetooth , soundbar....

14 minut temu, Daniel_68412 napisał:

na tyle im to dofinansowanie sie zdalo - no nie podbili kosmosu

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Napisz może dlaczego te kondensatory są na takie duże napięcia?

Moze dlatego , ze są głównie do urządzeń lampowych?

2 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Moze dlatego , ze są głównie do urządzeń lampowych?

To rozumiem, ale ja napisałem w kontekście wsadzania ich w tory sygnałowe np. DAC`a...

Zresztą lampa była od zawsze i radzono sobie. 

Moda na wielkie wybuchła dużo później. I to na wielkie tam gdzie nie trzeba.

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

To rozumiem, ale ja napisałem w kontekście wsadzania ich w tory sygnałowe np. DAC`a...

A zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Sa pomiary czyli to co lubisz....

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Scott L.F. napisał:

Sa pomiary czyli to co lubisz....

A tam lubię...

Pomiary są nudne. Do tego mogą być błędnie zrobione, celowo zmanipulowane, szczególnie jak zmiana dotyczy ostatniej pozycji (patrz tabelka w linku, który podałeś).

Robię je tylko poznawczo albo aby potwierdzić przypuszczenia. Publikuję dopiero po pomiarach. To obiektywny argument.

25 minut temu, Scott L.F. napisał:

Ciesze się ze sprawiłem CI odrobinę radości .

Kiedyś wspomniałem , ze robię u siebie podstawowe pomiary - tam gdzie uważam je za niezbędne

Natomiast bicie piany o któreś tam miejsce po przecinku uważam za....

Tym bardziej jak Grzegorz wspomniał - są one poza granica percepcji.

To samo sadze o sprowadzaniu wszystkiego do słynnej  "drugiej harmonicznej"

no musisz troche rozgraniczyc niektore tematy - mozna mierzyc zeby sprawdzic czy urzadzenie dziala poprawnie, mozna mierzyc w trakcie projektowania zeby wybrac dobry kierunek i na koncu mozna wiedziec czy tyle a tyle jakiejs harmonicznej to jest nasz gust czy nie - czepiasz sie przykladu

to jest tak ze "sluch" jako narzedzie diagnostyczno/strategiczne zawsze daje jakas odpowiedz i nie ma problemu z interpretacja, z pomiarami jest znacznie wiekszy problem bo nawet jak juz sie nauczysz mierzyc, nawet jak bedziesz wiedzial co chcesz sprawdzic to nadal interpretacja wyniku wymaga kolejnego narzedzia - nic sie nie dzieje automatycznie - stad podejrzewam raczej szeroka niechec jak ktos wybiera pomiary ponad sluch

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no musisz troche rozgraniczyc niektore tematy

Musze?

Naprawdę?

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

i na koncu mozna wiedziec czy tyle a tyle jakiejs harmonicznej to jest nasz gust czy nie - czepiasz sie przykladu

Czyli na sile mam szukać potwierdzenia czy mi się coś podoba czy nie??

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ja nie mam zwidów podczas odsłuchów... Zmysły mnie nie zawodzą...

Oj niestety zawodzą jak zresztą każdego a wiek tylko pogarsza sprawę.Żaden nasz zmysł nie jest obiektywny,wszystko to ostatecznie kwestia analizy mózgu.

Więc ze zwidami to chyba nawet nie wiesz jak głebokie to bagienko.W końcu obecne audio już tylko dzięki nim się jakoś kręci.

Acccuphase 

3 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

Oj niestety zawodzą

Masz rację.

Chodziło mi o przekroczenie pewnego poziomu odrealnienia; słyszenie czegoś czego nie ma...

Edytowane przez Grzegorz7
7 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Chodziło mi o przekroczenie pewnego poziomu odrealnienia; słyszenie czegoś czego nie ma...

To już bardzo przykry argument.Naprawdę .

Insynuowanie adwersarzom omamów , odrealnienia itp.

Sorry Grzegorz ale poczułem się osobiście dotknięty .

• Pokaż nowe odpowiedzi