Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz mało miejsca na kable - proszę o radę.

mercandede

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z podłączeniem dosyć sztywnych kabli głośnikowych do wzmacniacza. W bliskiej odległości od gniazd znajduje się deska meblowa która uniemożliwia zastosowanie standardowych wtyków bananowych. Czy moglibyście polecić jakiś sposób podłączenia np wtyk bananowy pod lekkim kątem coś dobrego do 20 zł za sztukę :)

Czy widełki to dobry sposób podłączenia do wzmacniacza? one mają ujednolicony rozmiar?

A cóż to za sztywny kabel? czyżby zwykły drut (YDy)? Do takich połączeń używa się kabli elastycznych(giętkich) typu YLy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A może najlepszym wyjściem były by gołe kable dobrze obrobione i polutowane . Wbrew pozorom to dobre rozwiązanie eliminujące kolejne niepotrzebne połączenia choć może trochę nie audiofilskie ;) lub bardzo audiofilskie ;)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

taki tani kabel qed ruby, dosyć sztywny. Muszę go wypuścić trochę na boki, ponieważ na przeciwko gniazd mam element mebla.

a może jakieś propozycje konkretnych modeli, sprawdzone do 20 zł za szt.

co myślicie o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tez mam ścianę bo wzmacniacz gleboki wiec zakrecilem same kable i po kłopocie, po co ci kolejny, nie potrzebny element w torze?

?👈

Ja tez mam ścianę bo wzmacniacz gleboki wiec zakrecilem same kable i po kłopocie, po co ci kolejny, nie potrzebny element w torze?

No właśnie - po co wykańczać kable, skoro można je podpiąć bez żadnego wtyku ?

ok, a czy to prawda, że bezpośrednie połączenie kabli miedzianych do metalowych wejść wzmacniacza powodują ich ,,degradację'' czy to jeden z mitów. Poza tym odchodzi kwestia pewnej wygody, banany i wtyki są wygodne przy odłączaniu.

Mam jeszcze pytanie, ale nie chciałbym wyjść na jakiegoś ignoranta i wręcz chama:) czy można samemu lekko zagiąć wtyk bananowy?;)

ok, a czy to prawda, że bezpośrednie połączenie kabli miedzianych do metalowych wejść wzmacniacza powodują ich ,,degradację'' czy to jeden z mitów. Poza tym odchodzi kwestia pewnej wygody, banany i wtyki są wygodne przy odłączaniu.

Mam jeszcze pytanie, ale nie chciałbym wyjść na jakiegoś ignoranta i wręcz chama:) czy można samemu lekko zagiąć wtyk bananowy?;)

Kompletnie nie rozumiem niektórych userów.

Skoro niby degraduje dźwięk a Ty tego nie wychwycisz to po jakiego zadawać pytania i się głowić.

Czytałem tutaj w zakładce mity i fantazje,że proste niby lutowanie kabli może się okazać nie lada wyzwaniem,heh

Osobiście mam "kable" z metra cięte i gra muzyka,a pozłacane,platynowe czy nawet z Marsa wtyki itp pierdoły to marketing,na który łapią się ludziska z najsłabszmi systemami i biadolą później że nie działa im.

Jest na sali ktoś kto słyszy różnicę między pozłacanym bananem a zwykłym?

Pytam o wychwycenie tego niuansu bo różnica jest,ale nie słyszalna w systemach przeciętnego Kowalskiego

Łokmen Saba

bezpośrednie połączenie kabli miedzianych do metalowych wejść wzmacniacza powodują ich ,,degradację'' czy to jeden z mitów

Pierwsze słyszę o takim micie. Nawet jak się trochę utleni - to zawsze można doczyścić. A końcówkę kabla podlutować, żeby zabezpieczyć przed utlenianiem, lub użyć specjalnego środka do tego ...

mówisz jak jakiś prorok. Zastanawiam się jak podłączyć budżetowy kabel z budżetowym wzmacniaczem i czy podłączenie na dziada nie skoroduje mi z czasem złącz we wzmacniaczu.Ponieważ dobre rady są w cenie, idę słuchać zaraz muzyki.

A może ustosunkuje się ktoś do zaginania banana?;) Takie rozwiązanie odpowiadało by mi najbardziej...czyli wygodny wtyk i kabel pod katem ok 30 stopni.

@mercandede nic sobie nie popsujesz . Możesz zagiąć i banana jak Ci nie pęknie .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

U siebie stosuję wyłącznie widełki- do lutowania na przewodzie, miedziane, cynowane po 50gr/szt (w "normalnym" sklepie elektrycznym). Są zdecydowanie lepsze od tzw. pozłacanych za kilkanaście zł/szt, gdzie pomiędzy mosiądzem, a często aluminium, są dodatkowe warstwy pokrycia umożliwiające "pozłocenie", także przykręcanie do nich końcówek przewodu to kicha. Moje widełki zapewniają bardzo dobry styk z gniazdem- duża powierzchnia styku i warstwa cyny poprawiająca styk. Na przylutowanych końcówkach widełek i kawałku przewodu obkurczam rurkę w odp. kolorze, która również zabezpiecza kabel przed zginaniem przy końcówce. Po długich poszukiwaniach doszedłem do tej metody konfekcjonowania przewodów głośnikowych i twierdzę, że nawet w klasie cenowej do kilkudziesięciu zł/m przewodu nie można lepiej.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Osobiście mam "kable" z metra cięte i gra muzyka,a pozłacane,platynowe czy nawet z Marsa wtyki itp pierdoły to marketing,na który łapią się ludziska z najsłabszmi systemami i biadolą później że nie działa im.

Jest na sali ktoś kto słyszy różnicę między pozłacanym bananem a zwykłym?

Jeszcze są rodowane...te to w ogóle słychac...zespół od razu jest u Ciebie w kuchni. Tez mam kabel z metra.

nie zrozumiałeś kolego testu pisanego...nie degraduje dzwięk tylko gniazdo wzmacniacza.

Kabel w bananie degraduje dzwięk, teoretycznie. Poczytaj ze nawet niektórzy lutują do gniazd np wzmacniacza kable cinch pozbawiając ich kiepskich wtyków. Jesli myslisz że banan za 10 zł no nawet za 20 cos Ci da to sie mylisz

nie tragedię, po prostu w tej branży mnóstwo naciągaczy dla dużych dzieciaków ;)

mam do was pytanie:

szukałem, dzwoniłem nigdzie nie ma tych sławnych widełek z czystej miedzi za kilkanaście groszy, macie może link albo jakiś namiar?

Za kilkanaście groszy sztuka nie będzie, ale za niecale 60gr/szt już tak. Znalazlem hurtownię z oczkami pasującymi do std gniazda glosnikowego po rozcieciu części oczka. Są takie, jak pisałem- miedziane, cynowane, na przewód 2,5mm2 i mogę załatwić każdą ilość.

Ktoś jest chętny?

Tak to wygląda: (złączka cała, rozcięta i po zastosowaniu)

Ukryta Zawartość

post-7066-0-84423400-1444319452_thumb.jpg

post-7066-0-88848600-1444319459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.