Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2015

Gość damboo

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jaki kto ma wzorzec tych talerzy. Jeżeli ktoś jest bywalcem klubów jazzowych, gdzie gary są blisko słuchaczy, wtedy o realizm trudno, bo mało który tweeter jest w stanie wytworzyć odpowiednie natężenie dźwięku. Fizyka niestety, masa ruchoma rzędu 0.3g (w tym cewka napędowa) i powierzchnia promieniująca typu 7cm2 to trochę mało w porównaniu z talerzem. Zresztą pełny realizm jest niewskazany, bo po pewnym czasie trzeba będzie fasować audiofilski aparat słuchowy.

W orkiestrze symfonicznej talerze są dalej, do tego w dalszych rzędach mamy pokaźne tłumienie, więc i tweeterowi jest łatwiej.

Talerz ( metal ) powinien brzmieć jak metal a nie jak inny materiał.

Natężenie dźwięku to zupełnie inna para kaloszy i tutaj jest tak jak napisałeś.

Kurde kupować tyle płyt CD dla jednego dobrego nagranego na niej utworu ;)

Splakalbym sie gdyby tak mialo byc

Podobno teraz pliki HiRes albo czarny jak smola Winyl

Ze skrajnosci w skrajnosc

Tytulem uzupelnienia

AC/DC

Supertramp ( w wielu miejscach )

YellO - Race

(z tego ostatniego najbardziej chcialbym plyte You Gotta Say Yes)

Teraz nie mam a kiedys owszem ale niestety i z kims sie rozstalem i z i CD

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Też o tym kiedyś w jakimś wątku pisałem i zgadzam się z Tobą ,że clou programu to uzyskanie zrównoważonego balansu tonalnego tzn. takiego dźwięku , który nie wypycha a nie nie eksponuje jakiegoś pasma ponad miarę.

Inną sprawą jest barwa bo jedni lubią sobie 5 łyżek do herbaty wsypać i twierdzić ,że tak im smakuje a inni herbaty wcale nie słodzą i też im smakuje.

Rzecz gustu i osobistych prefencji.

Niestety jakbyś nie kombinował jak materiał źródłowy ( nagranie ) jest skaszanione to żadne Twoje zabiegi ze spasowaniem systemu nie pomogą.

Dlatego nie dziwi mnie wcale fakt jaki koledzy poruszają w tym wątku ,że niektóre zestawy potrafiły zagrać a inne gubiły się lub wręcz grały fatalnie.

Za dużo zmiennych ;)

To też tak odpisałem Sąsiadowi:)

Dodam tylko, że:

W tym całym spasowaniu dochodzi korelacja rozdzielczości i selektywności. Przy wysokiej rozdzielczości systemów często właśnie używa się określeń jasno i ciemno grających. I tu jest właśnie (jak dla mnie) jazda z barwą...:-)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

No i rozdawane były za free płytki Wojtka Fedkowicza Noise Trio, moim zdaniem dobre do rozruszania sprzętu przed dalszymi odsłuchami ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Użytkownicy+

Dziwny gust ma Marslo,bo ma dziwny system u siebie,bo niby do grania,ale raczej do popatrzenia on słuzy)

Kto ma dziwny gust? Za ścianą z opluwanym Ayonem grał mac z Loganami. To dopiero była kupa, Ayon ze średniej półki i mało znane kolumny zlały topowe Logany z macami :)))

Gdy dzwoniłeś po wystawie, byliśmy dość zgodni co do dźwięku w poszczególnych pomieszczeniach. Nie ma się więc co czepiać, sam się zdziwiłem, że np. "tubiszcza" mogą zagrać. Blumenhofer z Amanero to jeden z ciekawszych dźwięków wystawy.

Panowie, niewiele mówicie o pokoju Albedo/Ansae, gdzie można było posłuchać Diapasony z Wellsem. Dla mnie to jedno z trzech najlepszych zestawień. Na minus dla dystrybutora działało to, że pokój odsłuchowy był trudno dostępny, trzeba było przejść przez korytaż i pośredni pokój ze statyczną ekspozycją, by dopiero dostać się do pomieszczenia odsłuchowego. Sądzę, że wielu tam po prostu nie trafiło... Szkoda, bo grało zjawiskowo.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Też o tym kiedyś w jakimś wątku pisałem i zgadzam się z Tobą ,że clou programu to uzyskanie zrównoważonego balansu tonalnego tzn. takiego dźwięku , który nie wypycha i nie eksponuje jakiegoś pasma ponad miarę.

Inną sprawą jest barwa bo jedni lubią sobie 5 łyżek do herbaty wsypać i twierdzić ,że tak im smakuje a inni herbaty wcale nie słodzą i też im smakuje.

Rzecz gustu i osobistych prefencji.

Niestety jakbyś nie kombinował jak materiał źródłowy ( nagranie ) jest skaszanione to żadne Twoje zabiegi ze spasowaniem systemu nie pomogą.

Dlatego nie dziwi mnie wcale fakt jaki koledzy poruszają w tym wątku ,że niektóre zestawy potrafiły zagrać a inne gubiły się lub wręcz grały fatalnie.

Za dużo zmiennych ;)

To naraziłeś się właścicielom ...Harbeth..ów ? ;) Sonus Faberom tyz...

• Użytkownicy+

Palton, jaki masz system odniesienia do testowania stolików antywibracyjnych?

Moje platformy diy, które "grały" w naszym pokoju forumowym. To lepsze niż goła podłoga pod macami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prawde poweidziawszy tez mnie intrygowaly, zapomnialem zapytac.

Z tego co mi wiadomo,Pan Jaromir ma "ambiwalentny" stosunek do kabli. Może się coś pozmieniało?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Z Ancient Audio to znowu dziwna sprawa... ;-) Te kolumny pana Waszczyszyna miały ewidentne błędy - tuba jednostajnie "cykała", a wysoko strojony bas mocno dudnił w pokoju. Usiadłem zresztą w węźle fali stojącej i niektóre niskie nuty fizycznie mną wstrząsały (co przy mojej masie wcale nie jest takie proste). Normalnie, słysząc coś takiego, wychodziłem z pokoju i już tam nie wracałem. Ale tutaj dół i góra nie były takie ważne. Ważne było to, co się działo pomiędzy nimi a co rewelacyjnie oddawało emocje w muzyce. Błędy przestawały mi przeszkadzać, bo miałem spektakl przed sobą. Ciekawe zjawisko. :)

Tzn mimo braków, wszystko chyba idzie u Waszczyszyna w dobrą stronę :) Chyba, że bez góry i dołu się Piotrek obędziesz? :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>Cytrus

Parę lat temu, kiedy prezentował swój sprzęt w KAiM, przywiózł jakieś kable głośnikowe w przezroczystej koszulce wypełnionej olejem. Bardzo je wtedy chwalił. Nie wiedziałem, że jest sceptykiem.

>neomammut

Bez basu (niskiego) jakoś przeżyję. Bez góry nie. Tzn. do 15 kHz. Zważ na mój podeszły wiek... ;-)

Z tego co mi wiadomo,Pan Jaromir ma "ambiwalentny" stosunek do kabli. Może się coś pozmieniało?

Stosunek to pewnie ma do różnych rzeczy :) ale kable w przeciwieństwie do innych wystawców dobiera z rozmysłem, wiem bo przepinałem u niego w jego systemie i wiem co robi.

Jak by tak inni tak to robili to byśmy mieli co pomieszczenie dźwięk wystawy :)

ma "ambiwalentny" stosunek do kabli

Raczej nie.

W KTSie wyraźnie słyszał wpływ sieciówek na system :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Raczej nie.

W KTSie wyraźnie słyszał wpływ sieciówek na system :)

W KTS-sie to nawet dziecko słyszało że coś nie gra ;)

Ayon ze średniej półki i mało znane kolumny...

Zmartwię Cię, ale tam także nie grało, więc nie miał kto kogo lać. A Logany to żadne mistrzostwo świata...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Użytkownicy+

Nie mam nic do żadnej z tych firm, chciałem pokazać jak łatwo jest niesprawiedliwie pisać o sprzęcie. Ayon tyle razy opluwany a za ścianą znacznie droższy, chwalony mac. I co? Dźwięk z Ayona był zdecydowanie lepszy niż za ścianą. Zresztą mac wyjątkowo nie grał na wystawie, w żadnym pokoju gdzie stał, nie było nawet poprawnie. Co to oznacza? Nic. Po prostu nie manipulujmy rzeczywistością.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-93694700-1447350911_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie.

Stefku,

to przyjedź do Kraka na odsłuchy na ul. Malawskiego. Mojsze coś dla Ciebie się zmieni. Ja z rozmów z Nim wyniosłem, że jak coś nie gra, to i kable nie pomogą. I tyle...;)

że jak coś nie gra, to i kable nie pomogą. I tyle...;)

To już oczywista oczywistość ;)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zmartwię Cię, ale tam także nie grało, więc nie miał kto kogo lać. A Logany to żadne mistrzostwo świata...

Martin Logan to nieporozumienie a każdy panel ze skrzynią basową to podwójne a nawet potrójne nieporozumienie.

Palton, to tylko świadczy, że jeszcze trochę musisz posłuchać... Mówiąc krótko, nieznane kolumny pokazały kwintesencję Ayona... A Logany do Maca nie pasują i tam także nie grało...

A co do Maca, to chyba nie było Cię w przedsionku HiFi Clubu, bo tam akurat grało bardzo dobrze. Mowa o całym systemie Mac`a z kolumnami włącznie. A tak z ciekawości, czy prócz Ayona coś według Ciebie jeszcze grało?

• Użytkownicy+

Dla mnie dźwięk wystawy to Wells z Diapasonami w pokoju Albedo/Ansae, Wilsony i Blumenhoffre/Amanero (pełne zaskoczenie - tubiszcza wszak ;)

Dobrze też Ayon, Amare/Harpia, Cabasse, Sikora/Akkus, Jadis/Serbin/Revox

Słabo- Hansen/Tenor, Esa, AP, Phast i wiele innych.

Największa porażka to pokoje w których grała elektronika Maca (szczególnie z Loganami), T+A i oczywiście zestaw za siedem baniek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.