Skocz do zawartości
IGNORED

listwa Sulek za 6000 plnów

dekoracja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie obrażaj się ja tylko chciałem pokazać @hifi nowy, że jego argument pokoju jest kompletnie nietrafiony, podobnie sprawa ma się ze sprzętem i ludzie deklarują słyszenie kabli na amplitunerach za 2000zł :)

Pokaz swój pokój cwaniaku a nie szargaj dobrego imienia innych. Napisz na czy słuchasz. Nawet w zakładce o sobie nie napisałeś tego. Gwarantuje ci że dostaniesz mnóstwo komentarzy. Kiedy ostatni raz byłeś na koncercie na żywo posłuchać wokali i instrumentów lub dobrym salonie posłuchać sprzętu z najwyższej półki. Jak cokolwiek słyszysz będziesz wiedział gdzie jesteś i jak się ośmieszasz swoimi mądrościami.

Czekam na opisanie twojego systemu i adaptacji akustycznej. Ciekawi mnie czy będziesz miał teraz dużo do powiedzenia. Tylko pisz konkretnie o sprzęcie i pomieszczeniu i nie wstawiaj farmazonów.

O moim poczytaj w zakładce o mnie jeżeli o to chodzi.

Teraz widzicie czyich "mądrości słuchacie" i z kim macie do czynienia.

Żeby spróbować rozstrygnąć spór o wpływ listwy Sulek mam propozycję dla @jafi, aby to sprawdzić. Proponuję na takich warunkach - dla przejrzystości je wypunktuję:

1/ słuchamy u Ciebie, w Gdańsku.

2/ przygotujesz dowolny system składający się ze źródła, zintegrowanego wzmacniacza i kolumn. Chodzi o prostotę polegającą na konieczności podpięcia do prądu tylko 2 urządzeń. Najlepiej by ich konstrukcja nie stawiała dodatkowych wymagań typu wygrzewanie, itp. Sprawa zachowania jednakowej głośności każdego odsłuchu w tym wypadku jest z góry spełniona.

3/ sprzęt będzie pośrodku oddalony od kolumn na tyle, aby materiałem można było zasłonić elektronikę (sprawdzaną listwę) bez przesłonięcia kolumn.

4/ organizuję nieprzezroczysty materiał na wymagany wymiar i stelaż - żeby nie kłopotać @jafi.

5/ poddanym próbie będzie @jafi - słuchasz dowolnie wybranych utworów, przez dowolnie długi czas. Mogą być dowolnie długie przerwy między próbkami.

6/ robimy 8 losowych prób - wyniki "gra A" lub "gra B" są zapisywane na kartce.

7/ losową kolejność podpięcia listew ustala rzut kostką: oczka parzyste - listwa "A", nieparzyste - "B"

8/ do porównania z listwą Sułek może być do wyboru:

a) firmowa listwa w cenie 500 zł (Wire World) plus firmowa sieciówka (razem do 1500 zł) albo

b) kupię najtańszą plastikową listwę w markecie budowlanym i dorobię do niej przewód z kabla również marketowego - myślę o solid core o grubości 1,5 - 2,5 mm^2. Ewentualne szkody elektryczne w Twoim systemie bierzesz na siebie :-)

9/ w wybrany, weekendowy dzień, przyjadę z jeszcze dwoma osobami (najpewniej z grupy elbląskiej), które będą świadkami przebiegu eksperymentu i wspomogą jego rzetelność. Ze strony @jafi mogą oczywiście pojawić się dowolne osoby.

10) jeśli któraś z obecnych osób także zechce poddać się próbom - umożliwimy to.

Jeśli któryś punkt wymaga zmiany, modyfikacji albo trzeba coś dopisać, to jestem otwarty na propozycje. Możemy wprowadzić umowną zasadę, że każdy z uczestników spotkania zamieści na forum swoją relację (jeśli nie ma konta na forum, to przez inną osobę). To będzie element mobilizujący, aby po zakończeniu prób nie rozstać się bez wniosków i osobistych deklaracji podpartych zaistniałymi argumentami. Ponieważ w wątku pustych słów już padło wystarczająco dużo, więc byłaby okazja na odmianę.

Tak z czystej ciekawości zapytam ( nie odbierz tego jako zaczepkę ) - słyszysz wpływ IC i kabli głośnikowych ?

Jeśli spytałbyś czy kable w domenie analogowej zmieniają mierzalnie sygnał to powiem tak, ale usłyszeć, a zmierzyć to całkiem coś innego. Ja należałem do osób słyszących kable głośnikowe, przynajmniej w tym czasie wydawało mi się to oczywiste i dałbym się pokroić o to, jednak jak zacząłem analizować te wszystkie rzeczy coraz to nowe i bardziej kuriozalne, których słyszenie inni argumentowali osłuchaniem i posiadanym sprzętem, ja postanowiłem sprawdzić czy to co słyszę usłyszę też w ślepym teście i niestety poległem na całej linii. Rozumiesz więc, że musiałem przyjąć na klatę, że całe słyszenie to była moja projekcja i publicznie się do tego kiedyś przyznałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście czekam aż ktoś udowodni, że to możliwe i napisałem nawet kiedyś iż wtedy, gdy to się stanie "będę jednym z pierwszych który odszczeka" Taki test jeden z kolegów nawet tu proponował i co? Chętnych brak. No może nie tak zupełnie raz kolega biniek84 się zgodził, przynajmniej miał odwagę to zrobić.

Publikujesz zdjęcie czyjegoś mieszkania

Jak można opublikować zdjęcie już opublikowane?

Ukryta Zawartość

>>Wuelem

Założenia testu bardzo dobre, ale to ma tylko zastosowanie przy rozdzielczym i przezroczystym systemie. Jak system będzie do d. to i g. się usłyszy. Dlatego, moim zdaniem, przed testem należy posłuchać wcześniej danego zestawienia i pozmieniać kabelki. Inaczej nie ma punktu odniesienia...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ponieważ w wątku pustych słów już padło wystarczająco dużo, więc byłaby okazja na odmianę.

Słusznie!

Temat się rozmywa, a listwa 'obrasta w piórka' - 'recenzentów' ? ( nie byłbym pewien ostatniego stwierdzenia...)

To nie oznacza, że wybierze dobrze... - rozumiesz, o co mi chodzi?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wtedy zadziała na swoją niekorzyść. Nic na to nie poradzę. Ale mam prośbę - poczekajmy na informację od @jafi. Nie ma sensu roztrząsać kwestii warunków porównania, jesli pomysł nie uzyska zgody.

>>Wuelem

Założenia testu bardzo dobre, ale to ma tylko zastosowanie przy rozdzielczym i przezroczystym systemie. Jak system będzie do d. to i g. się usłyszy. Dlatego, moim zdaniem, przed testem należy posłuchać wcześniej danego zestawienia i pozmieniać kabelki. Inaczej nie ma punktu odniesienia...

Oto już pierwsze zastrzeżenia i będzie ich na pewno więcej łącznie z dopasowaniem być może nawet ciśnienia atmosferycznego przy którym listwa "gra" lepiej. W końcu po kilkustronicowej wymianie uwag na temat warunków testu, na które nawet pomysłodawca będzie się zgadzał, do testu nie dojdzie bo nie będzie odważnych z grupy "słyszących" oczywiście. Idę o zakład, że tak to się skończy, także próżny trud Wuelem.

Jeśli spytałbyś czy kable w domenie analogowej zmieniają mierzalnie sygnał to powiem tak, ale usłyszeć, a zmierzyć to całkiem coś innego. Ja należałem do osób słyszących kable głośnikowe, przynajmniej w tym czasie wydawało mi się to oczywiste i dałbym się pokroić o to, jednak jak zacząłem analizować te wszystkie rzeczy coraz to nowe i bardziej kuriozalne, których słyszenie inni argumentowali osłuchaniem i posiadanym sprzętem, ja postanowiłem sprawdzić czy to co słyszę usłyszę też w ślepym teście i niestety poległem na całej linii. Rozumiesz więc, że musiałem przyjąć na klatę, że całe słyszenie to była moja projekcja i publicznie się do tego kiedyś przyznałem.

Ukryta Zawartość

Oczywiście czekam aż ktoś udowodni, że to możliwe i napisałem nawet kiedyś iż wtedy, gdy to się stanie "będę jednym z pierwszych który odszczeka" Taki test jeden z kolegów nawet tu proponował i co? Chętnych brak. No może nie tak zupełnie raz kolega biniek84 się zgodził, przynajmniej miał odwagę to zrobić.

Jak można opublikować zdjęcie już opublikowane?

ślepe testy nie są miarodajne

robiłem je keidyś z kolegą ze sprzętem studyjno gitarowym - tez polegliśmy jednak oglone roznice sa na tyle słyszalne że pozniej na nagraniach je rozpoznawaliśmy

somelierzy tez nie rozrozniaja w ślepych testach gatunków

nie sugeruj sie nimi

Ukryta Zawartość

nie no oczywiscie sluchem ale sama metodologia powinna wygladac inaczej niz powtarzanie 10x zmiany systemu na 2 minuty

powinno sie przez tydzien sluchac jednego kabla robic notatki na bardzo dobrze znanych fragmentach utworow to samo z drugim i dopiero wtedy wyciagnac wnioski - w zaproponowanej formule to niemozliwe

ślepy test to moze wygladac tak ze najpierw gra jedna listwa wpinamy lub nie drugą i testowany mowi czy jest zmiana :)

50% szans na trafienie wiec niemiarodajne hehe

Oto już pierwsze zastrzeżenia i będzie ich na pewno więcej łącznie z dopasowaniem być może nawet ciśnienia atmosferycznego przy którym listwa "gra" lepiej. W końcu po kilkustronicowej wymianie uwag na temat warunków testu, na które nawet pomysłodawca będzie się zgadzał, do testu nie dojdzie bo nie będzie odważnych z grupy "słyszących" oczywiście. Idę o zakład, że tak to się skończy, także próżny trud Wuelem.

To akurat jest prawdopodobne-skoro jeden z audiofilów zaproponował osobie, która wymieniła m/in listwę na wspominaną w tym wątku aby obrócił dywan.

Doszedł do wniosku iż dywan powinien mieć ścieg wzdłuż a nie w poprzek i to może wprowadzić zmianę w miejscu odsłuchu.

Sam słyszę różnice w przypadku kabli głośnikowych i rca ( na dość nędznym sprzęcie) .Ale czasem niektóre banialuki wprawiają mnie w osłupienie.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

tak sobie czytam...jak dzieci normalnie...

w ten świąteczny dzień Objawienia Pańskiego właśnie wróciłem ze Mszy św., gdzie posłuchałem rewelacyjnie grających organów (w mroźnym powietrzu dźwięk jakoś lepiej się rozchodzi a i akustyka pewnie też się od mrozu poprawia), i to raczej raczej bez listwy Sulek...potem posłuchałem radośnie śpiewającej młodzieży w orszaku III Króli - i miałem banana na twarzy! Czy naprawdę warto się kłócić w ten Świąteczny Dzień? oderwijcie się na chwilę od swoich klawiatur i posłuchajcie realnego świata, który jest rzeczywiście piękny (i to bez listwy Sulek za6kpln). Pozdrawiam świątecznie Audiofilską Brać :)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

W ten świąteczny dzień Objawienia Pańskiego właśnie wróciłem ze Mszy św.

Może tylko w takie dni wszystko gra, jak o tym piszą...

Mnie nie przeszkadza, jeśli bez mojej obecności zostanie przeprowadzona próba według opisanych zasad. W końcu chodzi o wartość produktu, a nie jakiekolwiek osoby. Tylko w przypadku, gdyby testowo słuchał ktoś inny, niż osoba broniąca listwy Sulek, możnaby postawić zarzut stronniczości. Stąd obecność @jafi jest niezbędna.

Osobiście powyższą odpowiedź @jafi uważam za rozstrzygnięcie porównania bez przeprowadzenia próby. Ale można ten wynik odmienić na zasadzie spotkania i wniosków. Do tego mnie nie potrzeba.

nie no oczywiscie sluchem ale sama metodologia powinna wygladac inaczej niz powtarzanie 10x zmiany systemu na 2 minuty

powinno sie przez tydzien sluchac jednego kabla robic notatki na bardzo dobrze znanych fragmentach utworow to samo z drugim i dopiero wtedy wyciagnac wnioski - w zaproponowanej formule to niemozliwe

Przecież tu kolega zaproponował formę testu kable do domu i słuchasz ile chcesz:)

ślepy test to moze wygladac tak ze najpierw gra jedna listwa wpinamy lub nie drugą i testowany mowi czy jest zmiana :)

50% szans na trafienie wiec niemiarodajne hehe

Miarodajność testu osiągniesz tylko przez liczbę prób, żeby ktoś potem nie mówił, że udało Ci się trafić. Ale prawdę mówiąc jeśli ktoś tak dokładnie potrafi opisać dany kabel, a potem się zasłania, że nie da rady odgadnąć te 10razy to trochę to dziwne :), a skoro ślepy test jest niemiarodajny, jak twierdzisz to znaczy, że nie odgadnę podczas jego trwania 2 różnych par kolumn?

Właśnie w ślepym teście różnica powinna być wyraźna pomiędzy kablami za 10.000zł a za 200 zł,to samo dotyczy listwy za 6.000zł lub 500zł.

Jak nie ma to po co przepłacać ?Chyba że ktoś lubi.

Pierwsza proba jest zwykle oczywista i poznaje sie od razu. Kazda kolejna jest juz nniej oczywista bo mozg troche zaczyna oszukiwac dlatego moge nie umiec poznac za 10 razem roznic mniej oczywistych niz kolumny. No tak to wyglada. Jesli ktos myli sie w pierwszej probie to ewidentnie nie slyszy roznic

Kurde, muszę to sam sprawdzić. Bo jak ma to być walka o coś czego nie ma albo prawie nie ma to bez sensu. Wolę po prostu słuchać ....

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Zaczęły się jak zwykle personalne wycieczki..

Z innej strony zapytam - kto z Was ma jakąkolwiek adaptację akustyczną ?

Kupić listwę za 6tys i nie mieć zrobionej adaptacji - wstyd prawda ?

Można też kupić głośniki, które grają w normalnych pokojach :)

To akurat jest prawdopodobne-skoro jeden z audiofilów zaproponował osobie, która wymieniła m/in listwę na wspominaną w tym wątku aby obrócił dywan.

Doszedł do wniosku iż dywan powinien mieć ścieg wzdłuż a nie w poprzek i to może wprowadzić zmianę w miejscu odsłuchu.

Sam słyszę różnice w przypadku kabli głośnikowych i rca ( na dość nędznym sprzęcie) .Ale czasem niektóre banialuki wprawiają mnie w osłupienie.

Tak samo możesz się śmiać z np. rytualnego parzenia herbaty w Japonii. Tylko to raczej więcej powie o Tobie niż Japończykach. Itepe itede

????

To już wiadomo, testu nie będzie :)

Szkoda byśmy się dowiedzieli co warta ta listwa jest, a tu guzik. Ja tylko dodam, że najlepiej sobie samemu taki test w miarę możliwości robić i wyciągnąć swoje wnioski, ale taki bez podglądania ;) No chyba, że ktoś się upiera, że jago autosugestia nie dotyczy, a mamy tu na forum kilka takich "betonów" nie do ruszenia :)

Można też kupić głośniki, które grają w normalnych pokojach :)

Tak samo możesz się śmiać z np. rytualnego parzenia herbaty w Japonii. Tylko to raczej więcej powie o Tobie niż Japończykach. Itepe itede

Nie porównuj rytuałów do czegoś co nie ma z tym nic wspólnego.No chyba, że dla Ciebie dywan jest fetyszem, a to przepraszam. Bez odbioru.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.