Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dobroczynność w Polsce to w ogóle śliski temat.

Zacznijmy od tego, że Polacy jak naród obsesyjnie wręcz traktują swoją pozycję w rankingu względem innych i są gotowi wręcz szkodzić przykładowo dziecku sąsiada tylko za to, że jest zdolniejsze czy ładniejsze niż jego. Rezultaty widać - dołujemy w patentach, Noblach, innowacyjnej i lukratywnej gospodarce, nasza elyta umie tylko organizować prymitywny przemysł konkurujący ceną, osiąganą przez zbijanie płac do poziomu głodowego.

Sam osobiście byłem świadkiem jak rodzice atakowali nauczycielkę za próbę zorganizowania kółka zainteresowań dla najzdolniejszych uczniów, pod kątem konkursów przedmiotowych. Uważali że w zamian powinna udzielać darmowych korepetycji głąbom, bo ci zdolni już przecież umieją...

Rzucić od czasu do czasu ochłap na pomoc np. dzieciom upośledzonym czy chorym można, bo to raz że uspokaja sumienie, dwa - można przez chwilę napawać się tym, że istnieje frajer który ma dużo gorzej niż ja czy moje dzieci i wręcz skrycie ciągnąć z niego łacha.

W tym sensie dobroczynność a'la Owsiak jest przeciwskuteczna w rozwiązaniu naszego odwiecznego problemu nieumiejętności wychowania merytorycznej elity (oraz niezbędnych wartościowych pracowników) i zespołowego wypracowania bogactwa pozwalającego zapewnić np. cywilizowane (zachodnie) standardy leczenia wszystkich chorób. Owsiak organizuje żebraninę wśród biedaków na nieliczne działy medycyny, i zbiera fundusze będące kroplą w morzu potrzeb, co najgorsze wytwarzając błogie przekonanie że coś się zrobiło, podczas gdy jest to gra o sumie zerowej (a nawet ujemnej), tortu do podziału od tego nie przybywa.

Jakbyś się tak nie śpieszył żeby mi tylko dowalić, to może byś zauważył że zamieściłem link do konkretnego artykułu, który wnosi coś nowego do dyskusji.

Oglądałeś WOŚP? Wieje pustką i nudą. Zaklinasz rzeczywistość?

Co nowego wnosi? Naprawdę coś wnosi czy tylko powtarza to co dawno zostało już napisane? Zastanów się więc nad sobą i swoimi żałosnymi populistycznymi tekstami ociekającymi nienawiścią. Ciekawi mnie skąd nagle twoje zainteresowanie tym tematem? Owsiak jest ci winny pieniądze czy co? A może zwyczajnie dałeś się nabrać na czyjąś grę i teraz bezkrytycznie jesteś narzędziem w czyiś rękach? Z tego co wiemy to na razie gówno wiemy, poza tym co Owsiak powie i napiszą w Republice.

Ta mafia swoich broni do końca, bo każdy jest w coś umoczony.

Kolejny populizm.

W tym sensie dobroczynność a'la Owsiak jest przeciwskuteczna w rozwiązaniu naszego odwiecznego problemu nieumiejętności wychowania merytorycznej elity (oraz niezbędnych wartościowych pracowników) i zespołowego wypracowania bogactwa pozwalającego zapewnić np. cywilizowane (zachodnie) standardy leczenia wszystkich chorób.

Przeważające w swej ilości w mediach reklamy firm farmaceutycznych są tego kolejnym przykładem. Odnoszę wrażenie, że poza zyskami tych firm z masowej sprzedaży leków i paramedyków kolejnym celem jest realizacja przebiegłego rządowego celu strategicznego odciążającego budżet państwa: "...Obywatelu, za swoje pieniądze wylecz się sam. Albo giń...". Dzięki temu nakłady na leczenie można stale ograniczać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sam osobiście byłem świadkiem jak rodzice atakowali nauczycielkę za próbę zorganizowania kółka zainteresowań dla najzdolniejszych uczniów, pod kątem konkursów przedmiotowych. Uważali że w zamian powinna udzielać darmowych korepetycji głąbom, bo ci zdolni już przecież umieją...

W mojej exszkole nie było żadnych kółek dla zdolniejszych, dlatego będąc w drugiej klasie należało chodzić na zajęcia dla trzeciej ;-) Serio.

Podam przykład z autopsji, dopiero gdy okazało się, że mam być w drugim etapie Konkursu Kuratoryjnego z Chemii miałam zajęcia dodatkowe (góra 5, za to było ponad 30 dla przysłowiowych "debili", którzy reakcji utleniania wodoru niebyli w stanie zapisać ;-), a jak redox zobaczyli wytrzeszczali gały), gdy dostałam się do finału po prostu dostałam zbiory zadań i na lekcjach liczyłam zadania na poziomie maturalnym ;-) Żeby nie było już w drugiej klasie byłam widocznie lepsza od trzeciej. Ale nauczycielka od chemii nie miała za dużo do gadania, a dyrekcja miała to głęboko w poważaniu (już pomijam brak jakiegokolwiek wyróżnienia za to po koniec gimnazjum, a koleżanka, która miała ze sportu trzeci wynik w GMINIE została wyróżniona, ale kto by się przejmował jedną z lepszych osób z chemii w województwie ;-)). Podstawy programowe są robione pod największe antytalenty, jak w kiepskiej szkole jest ktoś b. dobry to de facto musi liczyć na siebie i rodziców, z tym miałam szczęście, bo tatuś jest super z chemii :-) A z drugiej strony jak pewien troglodyta nie jest wstanie obliczyć równania z jedną niewiadomą, bez potęg i pierwiastków to za cholerę nie ogarnie nierówności z wartością bezwzględną i wzorami skróconego mnożenia.

A jak chcecie zobaczyć poziom rodziców wystarczy pójść na zebranie do mojej exszkoły ;-), jak mama mi opowiada co się tam dzieje, to trudno mi uwierzyć. Rodzice kłócą się, jak dzieci, rzucają teksty jak w podstawówce ;-)

Sorry za offtop, ale mnie poniosło... Zawsze tak mam jak pomyślę o edukacji.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

..., a dyrekcja miała to głęboko w poważaniu ...

...

Podstawy programowe są robione pod największe antytalenty,...

...

A jak chcecie zobaczyć poziom rodziców wystarczy pójść na zebranie do mojej exszkoły ;-), jak mama mi opowiada co się tam dzieje, to trudno mi uwierzyć. Rodzice kłócą się, jak dzieci, rzucają teksty jak w podstawówce ;-)

Oni wszyscy - dyrekcja, autorzy owych genialnych podstaw programowych, czy rodzice dbający głównie o to żeby to ich dziecko wyłącznie wyróżniało się na plus - wrzucą coś do puchy i będą oczekiwali na przydział aureoli.

Oni wszyscy - dyrekcja, autorzy owych genialnych podstaw programowych, czy rodzice dbający głównie o to żeby to ich dziecko wyłącznie wyróżniało się na plus - wrzucą coś do puchy i będą oczekiwali na przydział aureoli.

A ta durna minister niewiele lepsza, zdziwiona, że biol-chem w drugiej klasie nie ma fizyki, a nauczycieli się czepia za złą pracę. Nie powiem, co mnie bierze, gdy takich widzę, znam wielu nauczycieli prywatnie, niektórzy zapierniczają od rana do nocy, czasem mają 1,5 etatu do tego paręnaście okienek, a durni dziennikarze twierdzą, że nic nie robią i pracują paręnaście godzin tygodniowo. Znam także obiboków, których mało obchodzi los i wyniki uczniów, ale takich jest mniej.

Mam książkę o Uniwersytecie Lwowskim, jak kurna okres między wojenny w Polsce to było dno, tak podoba mi się tamtejsza edukacja. Ci wszyscy wybitni naukowcy mieli OBOWIĄZEK pisania podręczników, ale nie chodziło o to, że mają takowy napisać na odlew i finito. Sami ponosili koszty pierwszych druków "do oceny", podręczniki te miały być napisane ciekawie i w przystępnym języku itd. Ponoć Banach pisał genialne podręczniki. Jak ma ktoś podręczniki z matematyki z tego okresu chętnie odkupię, albo chociaż zrobię kopię, bo na teraźniejsze podręczniki nie ma co liczyć. Z matematyki mam podręcznik na zakres rozszerzony Oficyny Edukacyjnej, książka eufemistycznie rzecz ujmując jest nienajlepsza, suchy język, słabe tłumaczenia itd.. dziwi mnie to, bo zbiory zadań z chemii i repetytoria Pazdro są wręcz genialne, a tu taki szajs, ale co tu gadać.

Edytowane przez Keef'98

za to było ponad 30 dla przysłowiowych "debili", którzy reakcji utleniania wodoru niebyli w stanie zapisać ;-),

Ciekawie jaki byłby procent na forum? :-))))

WOŚP i Mercedesy - nawet dziennikarz TVN wymiękł! :)

Już niedługo popracuje w TVN, biedaczyna...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Może racja, ale moja exklasa w większości była tępa ze wszystkiego, nawet nie czytają książek, zero zainteresowań, tylko snapczat (what the hell is that?!), facebook, GG, NK itp. Dno.

iekawie jaki byłby procent na forum? :-))))

Chyba to każdy na forum napisze:

2H2+O2->2H2O ;-)

Rozumiem, jak ktoś nie ogarnia polipeptydów, ale to być* dziecinada, umiałam to w przedszkolu ;-)

Są też osoby w szkołach średnich, którzy CO2 nie znają ;-) Nie u mnie, dzięki Bogu ;-)

* błąd w pełni zamierzony

Edytowane przez Keef'98

No i prawicowe oszołomstwo nie zepsuło imprezy! Pół miliona z samych serduszek, ponad 26 milionów zadeklarowanej kasy, a będzie pewnie drugie tyle - a więc szczekanie kołtuństwa i chorych z nienawiści ma taki zasięg jak nakład "Gazety Polskiej": mikroskopijny. Brawo Jurek!

:-D

Oblałabym klęskę prawicowego oszołomstwa, ale jutro do szkoły ;-)

Gratulacje wszystkim wolontariuszom, wrzucającym do puszek, licytującym oraz przelewającym i Owsiakowi! :-)

Edytowane przez Keef'98

Miałem nadzieję, że choć Maka Kurka na znak protestu podpali się publicznie, a tu nic. Nawet RepublikaTV nigdzie nie podłożyła bomby, choćby saletrę podpaliła, a tu znowu nic. Klęska Panie, klęska.

2H2+O2->2H2O ;-)

Szczerze wątpię.

Już niedługo popracuje w TVN, biedaczyna...

Ukryta Zawartość

Chmurce Błaszczykowskiemu nic nie zrobią, przecież starał się uratować kasę stacji od niechybnego procesu. Gdyby nie on dostaliby karę za kryptoreklamę. Dostanie jeszcze nagrodę, a Owsiak jutro na bank oficjalnie przeprosi za buca z Mesia.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i brawo!

Udało się nam zebrać, jak na razie ponad 36mln zł.

To dane z wczoraj o północy. To więcej niż w ubiegłym roku o tej porze.

Wygląda na to, że krytyka Owsiaka, ta zasłużona i przede wszystkim to histeryczne wściekłe ujadanie, niczego nie zmieniły.

2H2+O2->2H2O ;-)

Rozumiem, jak ktoś nie ogarnia polipeptydów, ale to być* dziecinada, umiałam to w przedszkolu ;-)

Są też osoby w szkołach średnich, którzy CO2 nie znają ;-) Nie u mnie, dzięki Bogu ;-)

* błąd w pełni zamierzony

Szczerze wątpię.

Jak szkoda, że tu nie dają laurek.

Nie może. To reguluje prawo,w tym prawo prasowe.

I zgodnie z tym prawem wziął nieproszonego łacha za kołnierz i wystawił za drzwi. Niech się teraz razem z tobą douczy na temat prawa prasowego.

Idiotyzmy wypisywane wyżej przez innych, między innymi na temat kupowania czerwonych majtek przez księży pominę milczeniem.

Ale idiotyzmy wypisywane na temat kupowania czerwonych majtek przez Owsiaka będziesz długo i namiętnie rozpamiętywał.

Które to przykazanie - gnoić bliźniego swego??

No i brawo!

Udało się nam zebrać, jak na razie ponad 36mln zł.

To dane z wczoraj o północy. To więcej niż w ubiegłym roku o tej porze.

Wygląda na to, że krytyka Owsiaka, ta zasłużona i przede wszystkim to histeryczne wściekłe ujadanie, niczego nie zmieniły.

Gdyby dodatkowo zaszczekali prezesunio i Antek, byłoby 40 mln.

Rezultaty widać - dołujemy w patentach, Noblach, innowacyjnej i lukratywnej gospodarce,

Kiedy się przefajdało gospodarkę za cukierki, to trudno nie dołować.

Kiedy się przefajdało gospodarkę za cukierki, to trudno nie dołować.

Nie dlatego.

Dlatego, ze nauką akademicką i szkolną rządzą profesorskie sitwy, feudalne obyczaje i kolesiostwo.

I zgodnie z tym prawem wziął nieproszonego łacha za kołnierz i wystawił za drzwi. Niech się teraz razem z tobą douczy na temat prawa prasowego.

Ja jestem douczony, ale Ty chyba nie.

A tutaj zagadka dla Ciebie, i innych głoszących taką jak Ty tezę. Zagadka brzmi: czego dotyczy poniższy cytat ?

"Za uniemożliwienie pracy dziennikarzom .............. i użycie przemocy Andrzej K. z Katowic został 21 grudnia skazany na pół roku więzienia w zawieszeniu na trzy lata, 6 tys. zł grzywny oraz pokrycie kosztów zniszczonego mikrofonu (kilkaset złotych). "

Dlatego, ze nauką akademicką i szkolną rządzą profesorskie sitwy, feudalne obyczaje i kolesiostwo.

Tak, spekulanci przepraszają za niepowodzenie Planu Pięcioletniego...

Gdyby to było takie proste, nasza elyta przemysłowa mogłaby sprowadzić naukowców z zagranicy. Powiedzmy że jednak elyta jest skażona edukacją na naszych kolesiowskich uniwerkach. No to dlaczego zatem naszego przemysłu nie wykupili albo nie zbudowali zagraniczni przedsiębiorcy o szerszych horyzontach (jak to było np. z Thomasem Gloverem w Japonii ery Meiji)? Ja mam swoją hipotezę, dla której zrozumienia wystarczy przeczytać sławne 21 Postulatów Sierpniowych. To co się dzieje na uniwerkach jest tylko objawem szerokiego zepsucia mentalności i obyczjów, dotykającego wszystkich warstw społecznych, nie tylko elyty. Niestety żebranina a'la Owsiak tylko konserwuje ten problem, jak pudrowanie syfa.

Niestety żebranina a'la Owsiak tylko konserwuje ten problem, jak pudrowanie syfa.

Zgadzam się.

Ci wszyscy piewcy Owsiak nie zdają sobie sprawy ile ten facet zrobił złego.

Patrzą tylko na to co im pokazuje mainstream, widzą tylko opakowanie, a to co w środku, jaki to mechanizm, to już albo się nie chce, albo brak umiejętności.

Są media które starają się pokazać inny punkt widzenia. I wtedy oglądając czy czytając i z lewa i z prawa można wyciągnąć własne wnioski.

Ale jak widać niektórzy mają głowę tylko żeby nosić czapkę.

Pewnie będzie ciekawie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez papaja

Ci wszyscy piewcy Owsiak nie zdają sobie sprawy ile ten facet zrobił złego.

Bez przesady. Owsiak jest jednym z wielu, np. żebraków, akurat on odniósł duży sukces medialny.

To, że przedsiębiorcy nie koncentrują się na zadowalaniu klientów lecz na żebraninie o środki unijne, też psuje ich i ich otoczenie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Pewnie będzie ciekawie:

Ukryta Zawartość

Papaja, już wszyscy widzieli tego bloga. Bynajmniej ciekawy nie jest.

Gdyby to było takie proste, nasza elyta przemysłowa mogłaby sprowadzić naukowców z zagranicy. Powiedzmy że jednak elyta jest skażona edukacją na naszych kolesiowskich uniwerkach. No to dlaczego zatem naszego przemysłu nie wykupili albo nie zbudowali zagraniczni przedsiębiorcy o szerszych horyzontach (jak to było np. z Thomasem Gloverem w Japonii ery Meiji)? Ja mam swoją hipotezę, dla której zrozumienia wystarczy przeczytać sławne 21 Postulatów Sierpniowych. To co się dzieje na uniwerkach jest tylko objawem szerokiego zepsucia mentalności i obyczjów, dotykającego wszystkich warstw społecznych, nie tylko elyty.

Akurat tego rodzaju przypały są w każdej uczelni i w wielu szkołach, jak widzę, że nauczyciel/nauczycielka traktuje kogoś z pogardą, tylko dlatego, że to uczeń/uczennica to mnie szlak trafia. Ostatnio w formie zastępstwa na cały semestr miałam nauczyciela (to najstarsze pokolenie, ok 70) i był straszny, gdy ktokolwiek podważył jego "jedyną i słuszną" tezę i interpretację, przedstawiając lepsze argumenty, nabijał się z delikwenta na forum klasy i nawet na pytanie nie raczył odpowiedzieć. I ta jego pogarda i uśmiech, kurde mole, miałam ochotę mu przywalić, nie wiem jakim cudem tego nie zrobiłam ;-)

Może założymy temat o edukacji, aby nie offtopować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Keef'98

To co się dzieje na uniwerkach jest tylko objawem szerokiego zepsucia mentalności i obyczjów, dotykającego wszystkich warstw społecznych, nie tylko elyty.

Tutaj zgoda.

Papaja, już wszyscy widzieli tego bloga. Bynajmniej ciekawy nie jest.

Rozumiem że dla Ciebie nie jest ciekawy, bo w ogóle to jest nieprawdaż, i to nie jest blog, a portal, i nie chodziło o portal tylko o nowy program Tv Republika, który będzie o tym jak mainstream robi ludziom "wodę z mózgu".

Bez przesady. Owsiak jest jednym z wielu, np. żebraków, akurat on odniósł duży sukces medialny.

To, że przedsiębiorcy nie koncentrują się na zadowalaniu klientów lecz na żebraninie o środki unijne, też psuje ich i ich otoczenie.

No cóż, rozumiem że masz takie zdanie, ale ja mam wrażenie patrzę na to szerzej, i widzę to tak jak cytowane w tym artykule wypowiadające się osoby. A że jestem z tego pokolenia, to tym bardziej jest mi to bliskie:

" Przypomnijmy, że Marek Piekarczyk z zespołu TSA, który w latach 80. razem z Owsiakiem zapowiadał koncerty na festiwalu w Jarocinie zapamiętał jego działalność następująco: „W mieście, które stało się enklawą buntu młodego pokolenia przeciw komunie i miejscem prawdziwego rockandrollowego protestu, on wygadywał bzdury i rozwadniał ten protest metodami wątpliwej jakości. Zrobił kpinę z protestu, z kontrkultury. Strasznie mi się wtedy naraził. Czemu nie organizował swoich akcji w Komitecie Centralnym PZPR albo pod Pałacem Kultury”.

Jeszcze ostrzej o Owsiaku wypowiada się Robi „Yogurth” Loretta, niegdyś członek rzeszowskiej punkowej kapeli Smar SW, za komuny bliskiej antyreżimowej Międzymiastówce Anarchistycznej i Ruchowi Wolność i Pokój: „Wprowadzenie korporacyjnych sponsorów połączone z promowaniem muzycznej popeliny, wyrugowanie z festiwalu muzyki niezależnej, która jak dotąd stanowiła sens jego istnienia, coraz większa komercjalizacja – tego było za wiele. Ludzie byli wkur…i, a najczęściej skandowanymi hasłami były: >>Oddajcie nasz festiwal» i »Kuba Wojewódzki to k*tas nieludzki<<” – wspomina.

Wspomina on eliminacje przed ostatnimi jarocińskimi festiwalami z początku lat 90. i o swoim kontakcie z Owsiakiem opowiada: „Stwierdziliśmy, że przy Owsiaku i tak nie mamy szans się zakwalifikować na festiwal więc zrobimy koncert tu i teraz. Nie reagowaliśmy na jego wrzaski, że nasz czas minął i graliśmy dalej. W końcu jeb…ny wyłączył prąd. Wkur…ł nas, bo fajny koncert się z tego zrobił i ludzie zaczęli się bawić (…) Ma szczęście, że nam nie wpadł wtedy w ręce ale o mało co nie dostało się Chełstowskiemu, którego parę dni później pomyliliśmy z Owsiakiem, a byliśmy w takim stanie, że długo musiał się tłumaczyć, że on to nie Owsiak”.

Z kolei anarchista Marek Kurzyniec, w latach 80 działający w WiP wspomina tamte czasy: „Myśmy dymili, ludzie siedzieli po więzieniach za służbę zastępczą, a on na falach Rozgłośni Harcerskiej lansował Stowarzyszenie Miłośników Chińskich Ręczników, trututu uwolnić słonia, a Sławek Dutkiewicz wtedy gibał, i był po trzymiesięcznej głodówce. No więc powiem szczerze, że jak teraz tę mordę widzę... Mało jest takich osób, ścierwojadów, które budzą moje negatywne emocje, bo staram się być ewangeliczny, Owsiak tak. Mógł trzymać mordę w kubeł”.

Może założymy temat o edukacji, aby nie offtopować?

Już są:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

,,Owsiak ma bardzo realny wpływ. Doskonale odwraca uwagę młodego pokolenia od ważnych spraw. Ma dawać młodym poczucie uczestniczenia w czymś ważnym, wartościowym i empatycznym – jednocześnie odwracając uwagę od faktycznych przyczyn niesprawności służby zdrowia. A przecież – jak wynika z danych – środki, które zbiera WOŚP jest to jakiś promil budżetu służby zdrowia. Gdyby energię młodych ludzi pompowaną w Owsiakową orkiestrę przekształcić w obywatelski, proreformatorski nacisk na rząd, to już dawno mielibyśmy lepiej ustawioną służbę zdrowia. Tymczasem podtrzymuje się sentymentalizm młodych ludzi i ich brak zdolności do myślenia o strukturalnych mechanizmach funkcjonowania własnego państwa. Jerzy Owsiak to po prostu fikcjonariusz III RP. Służalczość resortowych dzieci wobec Ewy Kopacz, Donalda Tuska i Bronisława Komorowskiego to ta sama gra, jaką na innym polu prezentuje Owsiak – ochrona establishmentu przed dociekliwością obywateli.,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.