Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz być pewny że nie doczekasz się w Polsce liberalizmu który uroił się w rozumku JKM. Więc zapytam czy mógłbyś wskazać na świecie państwo w którym taka utopia funkcjonuje?

Przecież w XIXw. cały cywilizowany świat tak właśnie funkcjonował. I co? I Europejczycy podbili pół świata (albo i więcej). Bo liberalizm gospodarczy to ROZWÓJ.

A dziś?

Dziś ktoś inny podbija Europę. Przy całkowitej bezradności socjalistycznych eurofederastów. Jeden Orban zachowuje się jak normalny Europejczyk.

Wyczuwasz różnice?

Natomiast opieka zdrowotna, polityka społeczna i prorodzinna, zabezpieczenie emerytalne i redystrybucja pieniądza,

Redystrybucja... jakiż piękny komuszy eufemizm. Nazwijmy jednak sprawę po imieniu: USANKCJONOWANE PRAWEM ZŁODZIEJSTWO!!!

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeden Orban zachowuje się jak normalny Europejczyk.

Z tego co wiem Orban nie puścił gospodarki w samopas i nie sprywatyzował wszystkiego tak jakby chcieli gimnazjalni korwiniści.

Drogi Dottore!

pożyjemy zobaczymy! Bo cóż takiego nam cudowne popsl fundowało:

/.../

także - się okaże!

Dlatego właśnie założyłem ten temat - chcę obserwować, jak mówiłem, wzlot i upadek IVRP. Chcę porównać program i obietnice z ich realizacją. Chcę w końcu porównać stan "tegokraju" na początku, w rozkwicie i pod koniec rządów PiS.

Jedno jest pewne - czeka nas dużo ciekawych wydarzeń! :)

Na razie widzę to tak (Dudę podciągam pod PiS, to chyba oczywiste):

NEGATYWY:

- kapuś SB Rotfeld w Narodowej Radzie Rozwoju

- podpisanie przez Dudadeła ustawy robiącej z polskich dzieci szczepionkowe króliki doświadczalne pod przymusem.

- ta gnida Gowin... wszędzie się wciśnie. Znienawidzony przez mnie typ obślizgłego karierowicza. Niewazne z kim - aby do koryta!

- nieudacznik Ziobro w składzie rządu (podobno). Po co komu taka katastrofa?

POZYTYWY:

- twarde stanowisko związane z nielegalnymi imigrantami

- Legutko masakrujący Merkel w parlamencie Euroburdelu

- współpraca krajów Europy Środkowej, powrót do polityki zagranicznej śp. Kaczyńskiego

Póki co - niewiele więcej da się powiedzieć. Rząd jeszcze się nie utworzył.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z tego co wiem Orban nie puścił gospodarki w samopas i nie sprywatyzował wszystkiego tak jakby chcieli gimnazjalni korwiniści.

Normalny w sensie obrony granic, europejskiej tożsamości i cywilizacji.

Gospodarczo Orban jest bliski Kaczyńskiemu - to raczej socjalista. Patrząc optymistycznie - może neoliberał?

Jeśli neoliberał to dla mnie OK, mnie jest blisko do neoliberalizmu właśnie, popieram państwowy interwencjonizm i przede wszystkim protekcjonizm. A walka Orbana z korpo i z banksterami to czystej wody protekcjonizm i nie mam z tym problemu.

Państwo nie istnieje dla idei! Idee są dla ludzi a nie odwrotnie! Zatem idea wolnego rynku i jakakolwiek inna idea nie powinna dominować nad państwem jako takim. A państwa obowiązkiem jest nie zapewnienie równych szans dla wszystkich podmiotów rynkowych, tylko stworzenie takich warunków, żeby firmy lokalne nie były zdominowane przez ponadnarodowe korporacje. Bo wówczas nie zarabiają Polacy tylko ktoś inny - a to jest wbrew polskim interesom.

"Polska dla Polaków" oznacza że przede wszystkim Polakom "tenkraj" jest winien opiekę i ochronę. Po to właśnie ludzie zakładają państwa.

Przecież w XIXw. cały cywilizowany świat tak właśnie funkcjonował. I co? I Europejczycy podbili pół świata (albo i więcej). Bo liberalizm gospodarczy to ROZWÓJ.

A to nie przypadkiem strzelby, zarazki, maszyny pozwoliły Europejczykom podbić pół świata?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Redystrybucja... jakiż piękny komuszy eufemizm. Nazwijmy jednak sprawę po imieniu: USANKCJONOWANE PRAWEM ZŁODZIEJSTWO!!!

Tak jest.. usankcjnowanie prawem okradanie kapitalistycznych złodziei przez obywatelskie państwo. Czyli zabieranie nielicznym tego co zawłaszczyli masom, w celu podtrzymywania rozwoju rynku konsumenckiego w kapitalistycznym władzaniu

To jest akurat ZDRADA komuszych ideałów. Bo należy kapitalistom zabrac po prostu cały majatek i go uspołecznic natomiast skapitalizować im społeczna biedę.

Tak nawiasem w necie jest bardzo łatwo poznac niedorozwojów. Wystarczy uzyc jakiegos słowa które typowy niedorozówj rozumie tak sprawnie jak pojmuje rzeczywistość. I juz wiadomo z kim sie ma do czynienienia. Dlatego bardzo czesto uzywam słów redystrybucja wtórna albo socjalizacja, bo to działa na internetową entelygencje jak katalizator :-)

Niczym nazwa ulicy "im. Komuny paryskiej" kojarzy sie takim prymitywom z "komuną" PRL. Podobnie jak powiedzenie o "kiju i marchewce" kojarzy sie im z kijem do bicia, bo nie zrozumieli kiedyś dowcipu Pietrzaka.

Edytowane przez Arku

A to nie przypadkiem strzelby, zarazki, maszyny pozwoliły Europejczykom podbić pół świata?

Ukryta Zawartość

Każda metoda jest dobra. Przypominam jednak, że strzelbę, maszynę i broń biologiczną KTOŚ MUSIAŁ WYNALEŹĆ. I jakoś nie uczynili tego Inkowie czy Pigmeje... tylko proch (i 1000 innych wynalazków) zawdzięczamy Państwu Środka. Ale przesiąkniętej konfucjanizmem cywilizacji chińskiej brak ducha ekspansji. Przeciwnie - dominuje izolacjonizm. Inaczej już dawno by rządzili światem.

Ukryta Zawartość

Tak jest.. usankcjinowanie prawem okradanie kapitalistycznych złodziei przez obuywatelskie państwo.

WOOOOOW! :)

Czy jesteś z Partii Razem? :)

Jakbym słyszał Włodzimierza Ilicza: "grab nagrabliennoje!" :)

Towarzyszu: fabryka złego kapitalisty, sklep podłego wyzyskiwacza i latyfundia obleśnego kułaka - to jest ICH WŁASNOŚĆ!

A jedno z przykazań dostarczonych nam przez Mojżesza mówi wprost: NIE KRADNIJ!

Zatem - ora et labora, drogi towarzyszu! Bo metoda "grab nagrabliennoje" ma bardzo krótkie nóżki. Przecież towarzysz obserwował powstanie, trwanie i upadek ZSRR. Nie wyciągnął towarzysz żadnych logicznych wniosków? Gdy odebrano właścicielom ich fabryki, ziemię i co tam jeszcze mieli - ludzie poczęli umierać z głodu! :) MILIONAMI! :)

Do końca swojego istnienia ZSRR NIE BYŁ W STANIE WYKARMIĆ SWOICH OBYWATELI i musiał grabić żywność w demoludach i kupować co roku miliony ton pszenicy z USA i Kanady za ciężką kasę.

Jak można być przy zdrowych zmysłach i proponować ludziom ustrój w którym będą GŁODOWALI?

Już zapomniałeś? Bo ja nie...

Ludzie chyba nie są idiotami i z historii powinni wyciągać jakieś wnioski. A może tow. Lis ma jednak rację i ludzie są dużo głupsi niż nam się wydaje?

Na to chyba liczą komuchy.

Nie... z narodnej woli...

masz już bombe pod tyłkiem i lont sie pali.

Partia razem to farbowane neptki myckowe.

Edytowane przez Arku

Dobrze że ten dywersant ze swoją trzódką nie dostał się do sejmu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. o ZSRR także gówno wiesz, ale rozumiem jełśi odczuwasz taki przymus powtarzania głupot pisanych przez CIA dla dziennikarzy RWE.

Edytowane przez Arku

ps. o ZSRR także gówno wiesz, ale rozumiem jełśi odczuwasz taki przymus powtarzania głupot pisanych przez CIA dla dziennikarzy RWE.

Charków, rok 1932. Nie ma wojny. ZSRR rozwija się wspaniale! :)

Tymczasem w Charkowie ludzie zmarli z głodu leżą na ulicy.

Zdjęcie oczywiście wykonane przez tajnego agenta CIA... :)

GolodomorKharkiv.jpg

Czy ktoś ze Szczecina mógłby potwierdzić powstanie tysiąca knajpek po zlikwidowaniu stoczni jak prorokował ruski agent wpływu?

Fakt,knajp u nas dostatek,aż za dużo.

Chciałeś,to masz.

Tak jak mówiłem i to potwierdziłes kolejnym wpisem... Gówno wiesz na temat ZSRR.

Charków jest miastem w Ukrainie na którą Stalin w latach 1932-33 nałozył kontygenty dostaw zywnościowych bo ukraińscy chłopi zaczeli okradać kołchozy albo odmawiali w nich pracy. Powstawała szara strefa z która Stalin zawalczył swoimi metodami czyli nakładając przymus. I miało to charakter polityki represyjnej a nie "niemoznosci wyżywienia narodu".

Naród rosyjski w ZSRR zył trochę dłużej niz dwa lata i w tym czasie żywił sie sam i jeszcze obdzielał tania ropą komunistyczne strefy wpływów.

Ekonomisci Amerykańscy szacowali że po II WŚ tempo wzrostu gospodarczego ZSRR było wyzsze niz USA. To własnie stało sie motywem do wprowdzenia polityki pobudzania gospodarki amerykańskiej ery Keneddego.

Fakt,knajp u nas dostatek,aż za dużo.

Czyli polepszyło się Wam. Jakie macie zakłady do zlikwidowania żeby żyło się jeszcze lepiej?

Edytowane przez Korner

Tak jak mówiłem i to potwierdziłes kolejnym wpisem... Gówno wiesz na temat ZSRR.

Charków jest miastem w Ukrainie na którą Stalin w latach 1932-33 nałozył kontygenty dostaw zywnościowych bo ukraińscy chłopi zaczeli okradać kołchozy albo odmawiali w nich pracy. Powstawała szara strefa z która Stalin zawalczył swoimi metodami czyli nakładając przymus. I miało to charakter polityki represyjnej a nie "niemoznosci wyżywienia narodu".

Naród rosyjski w ZSRR zył trochę dłużej niz dwa lata i w tym czasie żywił sie sam i jeszcze obdzielał tania ropą komunistyczne strefy wpływów.

Ekonomisci Amerykańscy szacowali że po II WŚ tempo wzrostu gospodarczego ZSRR było wyzsze niz USA. To własnie stało sie motywem do wprowdzenia polityki pobudzania gospodarki amerykańskiej ery Keneddego.

No właśnie w tym problem, że nie mógł wyżywić się sam. Te miliony ton zboża nie były importowane z USA i Kanady w celu przerobu na Stoliczną.

Wszystko oczywiście wina uspołecznionej własności środków produkcji. Nawet w Sojuzie jednak ktoś przytomny przydzielił kołchoźnikom spłachetki ziemi do samodzielnej uprawy i oto... :)

"A view of poor performance of Soviet collective farms is provided by two historians, M. Heller and A. Nekich ("Utopia in Power, History of the Soviet Union from 1917 to Present," Simon & Schuster, Inc., 1986). The authors report that in 1979, 28% of the Soviet agricultural production was from small plots of private citizens, which represented less than 1% of the cultivated land. So according to them, collective farms operated very inefficiently."

Czyli: prywatna własność ziemi jest 28x(!!!) efektywniejsza niż "uspołeczniona". I są to dane sowieckie a nie od CIA! :)

Ciekawe, że żaden geniusz nie wpadł na pomysł, by kołchoźnikom rozdać ziemię W CAŁOŚCI ale to byłby oczywiście krok w tył na drodze do szczęścia ludzkości. :)

Co do głodu na Ukrainie: jeśli nie wywołała go inwazja stonki ani inne czynniki naturalne, jak w XVIIIw. w Irlandii to JESZCZE GORZEJ!!!

Bo to oznacza że proponujesz nam ustrój gdzie rządzący będą według własnego uznania morzyć miliony ludzi głodem!

I naprawdę chcesz znaleźć chętnych na taki biznes? :)

W domu wszyscy zdrowi?

Tutaj wszystkim miłośnikom społecznej równości jak zawsze znakomity Stanisław Michalkiewicz tłumaczy podstawy ekonomii niczym krowie na rowie.

Prościej się już nie da. Jeśli forumowe lewactwo tego nie pojmie, to ja już nie wiem...

WOOOOOW! :)

Czy jesteś z Partii Razem? :)

Jakbym słyszał Włodzimierza Ilicza: "grab nagrabliennoje!" :)

Towarzyszu: fabryka złego kapitalisty, sklep podłego wyzyskiwacza i latyfundia obleśnego kułaka - to jest ICH WŁASNOŚĆ!

A jedno z przykazań dostarczonych nam przez Mojżesza mówi wprost: NIE KRADNIJ!

Zatem - ora et labora, drogi towarzyszu! Bo metoda "grab nagrabliennoje" ma bardzo krótkie nóżki. Przecież towarzysz obserwował powstanie, trwanie i upadek ZSRR. Nie wyciągnął towarzysz żadnych logicznych wniosków? Gdy odebrano właścicielom ich fabryki, ziemię i co tam jeszcze mieli - ludzie poczęli umierać z głodu! :) MILIONAMI! :)

Do końca swojego istnienia ZSRR NIE BYŁ W STANIE WYKARMIĆ SWOICH OBYWATELI i musiał grabić żywność w demoludach i kupować co roku miliony ton pszenicy z USA i Kanady za ciężką kasę.

Jak można być przy zdrowych zmysłach i proponować ludziom ustrój w którym będą GŁODOWALI?

Już zapomniałeś? Bo ja nie...

Ludzie chyba nie są idiotami i z historii powinni wyciągać jakieś wnioski. A może tow. Lis ma jednak rację i ludzie są dużo głupsi niż nam się wydaje?

Na to chyba liczą komuchy.

Problem jest taki ze ludzie są tak głupi ze nie wyciągają wniosków z historii. Teraz pis w przyszłości rozwala kapitalistow i beda zyli szczęśliwie w biedocie która tylko jwk sie pojawi beda chcieli rozwalić i to zrobia ale kraj jiz będzie w ruinie i polowa umrze z glodu i podczas odbierania wladzy tym którzy odebrali wladze kapitalostom. I kolejne 30 lat zeby dojsc do tego co mamy teraz ....

Tak obywatele nie wszyscy powinni mieć prawo głosu - ale to po kolejnych komunistach wprowadza zeby znowu nie dopuścić do kolejnego upadku.

chwilowy brak działalności w audio.

PiSowski propagandzista przygotowuje grunt pod radosne przyjęcie Antoniego na stanowisku ministra obrony?

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

PiS jako proobywatelska partia na pewno wkrótce to wprowadzi. I nie będzie biedy beda sie dzieci rodzic nie trzeba będzie 500zl na dziecko.

..... oczywiście wprowadzi w nastepnych obietnicach. Z dzialaniami u nas ciężko. A europa pokazuje ścieżki to będzie przyszłość. Ze zlikwidowanymi przywilejami zusami.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Do prof. Wolniewicza mam wielki szacunek. Szczególnie po numerze z pontonem. :)

Tym większym szokiem dla mnie jest brak profesora w Narodowej Radzie Rozwoju przy prezydencie Dudzie a obecność tamże niejakiego Adama Rotfelda, kapusia SB, szczęśliwego posiadacza aż 4(!!!) pseudonimów operacyjnych.

Quo vadis, Polonia?

Można prosić o jakiś link lub źródło tej rewelacyjnej wiadomości ?

Takie zabawne wnioski (bo to był żart) wysnułem, czytając Twoje wpisy. Jak również Thraka czy Argusia..

Kuzyn murzyna

Takie zabawne wnioski (bo to był żart) wysnułem, czytając Twoje wpisy. Jak również Thraka czy Argusia..

Poważnie to wynikało z moich wpisów ? Ma Kolega wyobraźnię ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No właśnie w tym problem, że nie mógł wyżywić się sam. Te miliony ton zboża nie były importowane z USA i Kanady w celu przerobu na Stoliczną.

Wszystko oczywiście wina uspołecznionej własności środków produkcji. Nawet w Sojuzie jednak ktoś przytomny przydzielił kołchoźnikom spłachetki ziemi do samodzielnej uprawy i oto... :)

"A view of poor performance of Soviet collective farms is provided by two historians, M. Heller and A. Nekich ("Utopia in Power, History of the Soviet Union from 1917 to Present," Simon & Schuster, Inc., 1986). The authors report that in 1979, 28% of the Soviet agricultural production was from small plots of private citizens, which represented less than 1% of the cultivated land. So according to them, collective farms operated very inefficiently."

Czyli: prywatna własność ziemi jest 28x(!!!) efektywniejsza niż "uspołeczniona". I są to dane sowieckie a nie od CIA! :)

Ciekawe, że żaden geniusz nie wpadł na pomysł, by kołchoźnikom rozdać ziemię W CAŁOŚCI ale to byłby oczywiście krok w tył na drodze do szczęścia ludzkości. :)

Co do głodu na Ukrainie: jeśli nie wywołała go inwazja stonki ani inne czynniki naturalne, jak w XVIIIw. w Irlandii to JESZCZE GORZEJ!!!

Bo to oznacza że proponujesz nam ustrój gdzie rządzący będą według własnego uznania morzyć miliony ludzi głodem!

I naprawdę chcesz znaleźć chętnych na taki biznes? :)

W domu wszyscy zdrowi?

Nie było żadnego importu milionów ton zboża, powtarzasz bzdury za RWE które zdobyły informacje z jakiegoś jednorocznego kontraktu za rope i powtarzały to w celach propagandowych

Ziemie chłopom po rewolucji rozdano w Rosji a potem im tę ziemie odebrano w ramach przymusowej kolektywizacji co doprowadziło do porzucania przez nich pracy. Nie maiało to NIC wspólnego z bredniami na temat lepszego rodzaju własności.

Efektywnośc to ma zarządzanie a nie rodzaj własnosci.

Zarządzanie produkcją rolną w postaci kolektywizacji było takie że rolnicy nie chcieli pracować na odebranej im ziemi, a władzy w Moskwie nie interesowały problemy gospodarki rolnej w Ukrainie ani kleski zywiołowe, więc nałożono na nich kontygenty dostaw które spowodowały że w nastepnym roku nie było już czym obciać ziemi i tak powstała kleska głodu.

Stalin powiedział, że jak nie chcą pracować to sie ich zmusi, a oni mu pokazali ze raczej umra... Ideologiczna dyskusja miedzy nimi była jak z koorwinem krulem, tylko że nasz wpółczesty bandziorek na szczęście nie ma władzy.

Tutaj wszystkim miłośnikom społecznej równości jak zawsze znakomity Stanisław Michalkiewicz tłumaczy podstawy ekonomii niczym krowie na rowie.

Prościej się już nie da. Jeśli forumowe lewactwo tego nie pojmie, to ja już nie wiem...

Michalkiewicz w czasach PRLu tłumaczył rolnikom na łamach Zielonego Sztandaru wyższość uspołecznionej gospodarki rolnej nad gospodarką indywidualną.

Niektórzy widocznie lubia kiedy panienka na telefon próbuje nauczac moralnosci albo pedofil wykłada religie dzieciom. Całkiem mozliwie że "jak krowie na rowie".

Edytowane przez Arku

Póki co - niewiele więcej da się powiedzieć. Rząd jeszcze się nie utworzył.

otóż to!

zagraniczne media jak na razie warczą na wynik wyborów. Jak dla mnie to dobry sygnał ;)

Ukryta Zawartość

Nie spodziewałem sie za na forum dla gimnazjalnych szmatoliberałów doczekam sie kiedyś takich wniosków. A tu sie okazuje że nawet komentujący tę wiadomosc wócili po rozum. Warto przeczytać :

"Najprostszy i najbardziej sprawiedliwy podział dochodu narodowego :) Zwłaszcza w dobie koncentracji środków produkcji w rękach neoliberalnego kapitału nastawionego na szybki zysk ze spekulacji i "optymalizację" przez redukcję zatrudnienia. Jeśli automatyzacja produkcji i usług będzie postępować w tym tempie, a nikt nie wprowadzi przymusu redystrybucji zysków, to wkrótce będzie można zamknąć i automatyczne fabryki, i automatyczne centra usługowe z braku siły nabywczej konsumentów. Z tym, że w tamtejszych realiach 800 euro, to żadne kokosy."

" tak właśnie jest teraz w Polsce, gdzie spadek siły nabywczej najlepiej jest widoczny w sferze różnych usług i produkcji rozmaitych rzeczy trzeciej lub czwartej potrzeby, do których niestety należy zaliczyć książki, bardziej wymagającą rozrywkę i sztukę. Wystarczy porównać dzisiejszą sytuację z tym, co działo się w latach 90-tych, gdzie człowiek po pracy szedł po prostu wydać gdzieś pieniądze, często odwiedzał księgarnie, kina i nawet teatry, kupował od domokrążców zestawy garnków i noży. Teraz zestresowany "pracownik" (bo to raczej niewolnik systemu) musi wybierać pomiędzy kinem a paczką fajek. To przykład doprowadzania kraju do nędzy i to nie tylko w dosłownych sensie. A skoro już o nędzy, to właśnie ten stały dochód można nazwać "podatkiem od złego zarządzania". Jeśli politycy nakręcani kluczykiem przez bogaczy i oligarchów, rządzą fatalnie i doprowadzają ludzi do nędzy, to choćby tą pośrednią drogą powinni utrzymywać ofiary swoich fanaberii z budżetu. To niczym się nie różni od pomocy socjalnej prócz tego, że mniej urzędników uszczupla kasę po drodze i jest mniejsza korupcja, bo nie muszą dzielić włosa na czworo, komu dać a komu nie.."

w

Ukryta Zawartość

Bezwarunkowy dochód gwarantowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arku
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.