Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, jezz napisał:

Nie masz tych kartek?:)

Mam:

Art. 1519. § 1. Dniami wolnymi od pracy są niedziele i święta określone w przepisach o dniach wolnych od pracy.

§ 2. Za pracę w niedzielę i święto uważa się pracę wykonywaną między godziną 6.00 w tym dniu a godziną 6.00 w następnym dniu, chyba że u danego pracodawcy została ustalona inna godzina.

Art. 1519a. §  1. Praca w święta w placówkach handlowych jest niedozwolona.

§ 2. Przepis ust. 1 stosuje się także, jeżeli święto przypada w niedzielę. 

§ 3. Praca w niedziele jest dozwolona w placówkach handlowych przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności. 

Art. 15110. Praca w niedziele i święta jest dozwolona:

1) w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,  

2) w ruchu ciągłym,  

3) przy pracy zmianowej,  

4) przy niezbędnych remontach,  

5) w transporcie i w komunikacji,  

6) w zakładowych strażach pożarnych i w zakładowych służbach ratowniczych,  

7) przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób,  

8) w rolnictwie i hodowli,  

9) przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, w szczególności w:  

a) 

b) zakładach świadczących usługi dla ludności,  

c) gastronomii,  

d) zakładach hotelarskich,  

e) jednostkach gospodarki komunalnej,  

f) zakładach opieki zdrowotnej i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych,  

g) jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej oraz placówkach opiekuńczo-wychowawczych, zapewniających całodobową opiekę,  

h) zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku,  

10) w stosunku do pracowników zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta.  

Art. 15111. § 1.  Pracownikowi wykonującemu pracę w niedziele i święta, w przypadkach, o których mowa w art. 1519a ust. 3 i art. 15110 pkt 1-9, pracodawca jest obowiązany zapewnić inny dzień wolny od pracy:

1) w zamian za pracę w niedzielę - w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli,  

2) w zamian za pracę w święto - w ciągu okresu rozliczeniowego.  

§ 2. Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w § 1 pkt 1 dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w niedzielę, pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego, a w razie braku możliwości udzielenia dnia wolnego od pracy w tym terminie - dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w  art. 151 1 § 1 pkt 1, za każdą godzinę pracy w niedzielę.

§ 3. Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w § 1 pkt 2 dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w święto, pracownikowi przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w  art. 151 1 § 1 pkt 1, za każdą godzinę pracy w święto.

§ 4. Do pracy w święto przypadające w niedzielę stosuje się przepisy dotyczące pracy w niedzielę.

Art. 15112. Pracownik pracujący w niedziele powinien korzystać co najmniej raz na 4 tygodnie z niedzieli wolnej od pracy. Nie dotyczy to pracownika zatrudnionego w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 144.

Masz zapewne nas za idiotów którzy nie wiedzą, że obecne brzmienie (j.w)  jest wynikiem nowelizacji zakazującej handlu w niedzielę.

Może przytoczysz ten przed nowelizacją z np. nieuchylonym punktem a, art 151/10, punkt 9, swoją drogą nawet w tym tekście jeszcze widocznym...

18 minut temu, Jaro_747 napisał:

Nic się dziś nie wydarzyło?

Nie martw się, co się odwlecze (kto i w jakim celu stara się odwlec oczywiste) to nie uciecze:)

Dziś nie, ale jutro (ha! to już dziś) - sąd ma zdecydować, czy przymknąć dupeńkę Macierewa na trzy miesiące, czy też puścić do chałupy.

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Od jakichś dziesięciu stron Kolega Jezz robi wszystkich w konia ciągnąc "dyskusję" o zakazie handlu w niedzielę.

Dlaczego uważam, że robi w konia? Ano dlatego, że każdy w miarę inteligentny człowiek widzi, że dobro pracownika jest ostatnią rzeczą o którą chodziło PiSowskiemu reżimowi, a ustawa jest kontrybucją złożoną Kościołowi Katolickiemu i aparatczykom Solidarności. Ludziom którzy dawno temu zapomnieli, jak wygląda jakakolwiek praca.

Jarek zostało zauważone (podobne dysputy jezza były w temacie  Schetyna)

Styl bombowca I  paru jeszcze innych ...

7 godzin temu, jezz napisał:

Jeśli opozycja spieprzy to tak samo jak z panem Zbysiem to sorry. Nie wiem co im będzie trzeba dać jeszcze.

Jestes zadowolony siłaczu?

jeez pytalem Schetyne czy  mozesz mu pomoc.Chetnie poslucha twoich rad.Wal pan smialo.Moge cie umowic ale najpierw opisz je tutaj zebym nie wyszedł na durnia  a mam obawy.Do roboty... w przerwie na walenie w drzwi glowom.

generalnie czy tasmy jeszcze sa czy nie ma ma mniejsze znaczenie bo sam fakt ze moga byc spowoduje ze wszystkim dupa lata.I moga byc odpalone przed wyborami.Juz widze jak im sie posladki zacisnely.

Edytowane przez muls

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A temu kur.a wciąż mało?

Do jesieni ....potem pogonić to to....

Jeden biznesmen z Żoliborza truten drugi z Torunia ....kuzwa brak słów cenzuralnych na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez asterix1
8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Trzy kolejne strony o dupie Maryny dzięki pracowitości Kolegi Jezza. Gratulacje!

P.S.

Nic się dziś nie wydarzyło?

Wydarzýło się nam, oczywiście, że tak i możesz przecież przecież pisać do woli.

Już tu jakiemuś . Już tu jakiemuś schetynolubnemu pisałem,  że ten problem mnie interesuje. 

Poza tym są tu osoby z gigantyczną wiedzą na ten temat, więc aż miło ich się czyta.:)

Np. czekam na receptę od Adalberta, jak to zrobić żeby pracownik nie chciał dnia wolnego za pracę w niedzielę i jak nakłonić pracownika żeby pracował bez żadnych norm . 

Zukzuk też się stara ale słabo mu to jakioś idzie.

Dla was  ten problem to dtobnostka?

Przecież to pisobolszewia więc pasuje tu ten temat.

8 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Masz zapewne nas za idiotów którzy nie wiedzą, że obecne brzmienie (j.w)  jest wynikiem nowelizacji zakazującej handlu w niedzielę.

Ależ nie mam was za idiotów. To wy tak piszecie o kimś kto ma inne zdanie.

Napisz lepiej PRZEPRASZAM bo napisałeś, że kłamię na temat artykułu 151.

Zgadzasz się, że to są obowiązujące przepisy?

Co z ciebie za pracodawca, który nie zna kodeksu pracy.

8 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Dziś nie, ale jutro (ha! to już dziś) - sąd ma zdecydować, czy przymknąć dupeńkę Macierewa na trzy miesiące, czy też puścić do chałupy.

Ojciec Tadeusz poręczył osobiście.:)

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Od jakichś dziesięciu stron Kolega Jezz robi wszystkich w konia ciągnąc "dyskusję" o zakazie handlu w niedzielę.

Dlaczego uważam, że robi w konia? Ano dlatego, że każdy w miarę inteligentny człowiek widzi, że dobro pracownika jest ostatnią rzeczą o którą chodziło PiSowskiemu reżimowi, a ustawa jest kontrybucją złożoną Kościołowi Katolickiemu i aparatczykom Solidarności. Ludziom którzy dawno temu zapomnieli, jak wygląda jakakolwiek praca.

Dobro pracownika to jest ostatnia rzecz, o którą chodziło wszystkim rządom . Nie udawaj wiesz kogo.

11 godzin temu, zukzukzuk napisał:

Jak każdy pisowiec, dopóki dopóty ho nie wywalą za pie...e głupot.

Nie ma "każdy" PISowiec, policjant, nauczyciel itd... Jak ktoś używa "każdy" to chyba za dużo gazet czyta.

dieu est tres fin

2 godziny temu, asterix1 napisał:

Jeden biznesmen z Żoliborza truten drugi z Torunia ....kuzwa brak słów cenzuralnych na to

Jak to dobrze że PO stroni od biznesu. A za co Schetyna miał kłopoty we Wrocławiu, za sport? biznes? za poker (piłkarski)?

Ot takie tam darowizny, a nie cuda (finansowe)... :

Ukryta Zawartość

Myślisz, że Rydzyk też ma "ponad 260mln euro" ?

"a także Nir Ben Arci, który zaczynał karierę w ogrodnictwie" -oczywiście chodzi o prywatny ogródek działkowy a nie jakieś tam byznesa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sterreydon
ciekawy link

dieu est tres fin

6 godzin temu, asterix1 napisał:

Jarek zostało zauważone (podobne dysputy jezza były w temacie  Schetyna)

Styl bombowca I  paru jeszcze innych ...

Ja, w przeciwieństwie do was mam własne zdanie, wy tu macie samozwańczego przewodnika stada z drutem.:)

Chociaż zauważam  w waszej watasze walkę o bycie samcem alfa.:)

4 minuty temu, muls napisał:

a ten znowu przynudza

Forum publiczne, pogadaj z topem20.

Ty możesz zapodać coś o Schetynie.

Albo o drucie, albo o wrogim przejęciu tvn.

4 minuty temu, jezz napisał:

a, w przeciwieństwie do was mam własne zdanie, wy tu macie samozwańczego przewodnika stada z drutem.:)

Chociaż zauważam  w waszej watasze walkę o bycie samcem alfa.:)

A nie mówiłem, że zwykły wkurw? ;)

Można to podsumować, że warto wykorzystywać większą głębie bitową mózgu niż jednobitową. Będziemy bliżej analogu a nie cyfry. Świat nie jest zerojedynkowy. Nie dajmy się ucyfrowić do głębi jednobitowej. Tracimy wszystkie kolory i cienie. Również możliwość porozumienia. Nie wszyscy są przecież politykami walczącymi o władzę. 

Cyfryzacja postaw - taki fajny termin mi się wydaje aktualny. 

5 minut temu, jar1 napisał:

Cyfryzacja postaw - taki fajny termin mi się wydaje aktualny.

W przypadku jeeza otrzymujemy pół bitu informacji ujemnej.

5 godzin temu, muls napisał:

jeez pytalem Schetyne czy  mozesz mu pomoc.Chetnie poslucha twoich rad.Wal pan smialo.Moge cie umowic ale najpierw opisz je tutaj zebym nie wyszedł na durnia  a mam obawy.Do roboty... w przerwie na walenie w drzwi glowom.

Jemu za to płacą, z moich pieniędzy:), więc niech się stara.

16 minut temu, jar1 napisał:

A nie mówiłem, że zwykły wkurw? ;)

O nie, dobra zabawa:)

Traktuję to jako rozrywkę w przerwie w pracy.

13 minut temu, toptwenty napisał:

W przypadku jeeza otrzymujemy pół bitu informacji ujemnej.

Dobrze, że twoje informacje są pełne.:)

14 minut temu, jezz napisał:

O nie, dobra zabawa:)

A to już jedynie zwykły trolling :)

"Mamo, a Jasiu obgryza Babi paznokcie !

Dzieci uspokójcie się, bo zamknę trumnę !"

Edytowane przez jar1

mulsik, tak się podniecasz tym Schetyną i drutem a tu takie ciekawe wywiady,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opinions

Aż miło się czyta.:)

2 minuty temu, jar1 napisał:

"Mamo, a Jasiu obgryza Babi paznokcie !

Dzieci uspokójcie się, bo zamknę trumnę !"

Daj spokój, nie zawsze mam ochotę na Felliniego.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, jezz napisał:

Chociaż zauważam  w waszej watasze walkę o bycie samcem alfa.

W Twoim stadzie taka walka odbywa się pod dywanem a główny samiec "alfa", hłe hłe hłe....alfa, jest tylko tylko jeden. Pewnie tak jak za pierwszych sekretarzy w ZSRR aż do śmierci.

12 godzin temu, jezz napisał:

Komuna wam się marzy panowie.

Komunę odtwarza Prezes, szkoda że tego nie widzisz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

41 minut temu, jar1 napisał:

To mi się bardziej kojarzy z E. Scola ;)

A mi z braćmi Zucker....albo Marx.

Tylko nie wiem czy to nie zakazane nazwiska tutaj.:) 

14 minut temu, Lech36 napisał:

W Twoim stadzie 

Ja tu nie mam stada. Słaby obserwator z ciebie.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Komunizmu w tym kraju nigdy nie było. Ciekawe dlaczego SLD tak PISu nie lubi?

Możesz konkretnie podać zbieżności PIS z komunizmem, czy tak tylko apriori? 

dieu est tres fin

15 minut temu, Lech36 napisał:

Widzę, może czyta forum i zauważył zapotrzebowanie.:)

W końcu niezłe rodeo próbujecie tu odstawiać.

Na dodatek czytacie w ludzkich umysłach, a ja mam wrażenie, że naczelnikowi państwa też się wydaje, że posiada tę samą moc co wy.

Zobacz ile macie wspólnych cech.:)

22 minuty temu, Lech36 napisał:

główny samiec "alfa", hłe hłe hłe....alfa, jest tylko tylko jeden.

A może być ich więcej w stadzie niż jeden? Hłe, hłe, bo ja się nie znam.

17 minut temu, sterreydon napisał:

Możesz konkretnie podać zbieżności PIS z komunizmem, czy tak tylko apriori? 

500+ plus obniżenie wieku emerytalnego.

Komitet Centralny na Nowogrodzkiej.

Sądownictwo, prokuratura i media w jednym ręku. Policja pałuje ludzi na ulicy.

Ślepyś?

21 minut temu, jezz napisał:

Ja tu nie mam stada.

Tak się Tobie tylko wydaje że nie masz. Musisz otworzyć oczy.

17 minut temu, jezz napisał:

Na dodatek czytacie w ludzkich umysłach, a ja mam wrażenie, że naczelnikowi państwa też się wydaje, że posiada tę samą moc co wy.

To nie jest naczelnik państwa, to raczej pierwszy sekretarz. 

23 minuty temu, sterreydon napisał:

Komunizmu w tym kraju nigdy nie było.

To co było w PRL potocznie nazywano komuną. Komunizmu to chyba nigdzie na świecie na razie nie było oczywiście w skali państwowej bo w sektach jakieś elementy komunizmu na pewno istnieją.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, jezz napisał:

Ależ nie mam was za idiotów. To wy tak piszecie o kimś kto ma inne zdanie.

Napisz lepiej PRZEPRASZAM bo napisałeś, że kłamię na temat artykułu 151.

Zgadzasz się, że to są obowiązujące przepisy?

Co z ciebie za pracodawca, który nie zna kodeksu pracy.

Bezczelność i hucpa typowa dla pisiarskiej prymitywnej propagandy dla kretynów ze stałym udowadnianiem, ze czarne jest białe, bo zmieniliśmy z czarnego na białe i teraz jest białe. Marna sofistyka i nic więcej. Chcesz się bawić w takie gierki - a baw się do woli, skoro nic innego nie potrafisz. Ale jeśli sądzisz, że Twoje erystyczne wprawki robią na kimś wrażenie to się grubo mylisz, zresztą to też cecha wyznawców obecnie mam panujących którzy stworzywszy sobie jakiś matrix, wierzą (lub udają, ze wierzą - to ci mniej głupsi), że to realna rzeczywistość. I tyle...

15 minut temu, Adalbert95 napisał:

Bezczelność i hucpa typowa dla pisiarskiej prymitywnej propagandy dla kretynów ze stałym udowadnianiem, ze czarne jest białe, bo zmieniliśmy z czarnego na białe i teraz jest białe. Marna sofistyka i nic więcej. Chcesz się bawić w takie gierki - a baw się do woli, skoro nic innego nie potrafisz. Ale jeśli sądzisz, że Twoje erystyczne wprawki robią na kimś wrażenie to się grubo mylisz, zresztą to też cecha wyznawców obecnie mam panujących którzy stworzywszy sobie jakiś matrix, wierzą (lub udają, ze wierzą - to ci mniej głupsi), że to realna rzeczywistość. I tyle...

Widzę, że jedyne co ci pozostało przy braku argumentów to wyzwiska, co jest typowe dla niektórych uczestników dyskusji tutaj, panie pracodawco bez znajomości kodeksu pracy.:)

I typowo unikasz odpowiedzi na konkretne pytanie, co też jest typowe dla niektórych uczestników dyskusji tutaj.;)

ps. A wiesz, że kiedyś jazda bez pasów była dozwolona a potem zmienili przepisy?:)

Toż to odbieranie wolności i swobody wyboru.

Oczywiście też są pewne wyłączenia, jak z pracą w niedziele i święta.:)

A wprawki robią wrażenie bo gotujesz się jak burak na barszczyk.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.