Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, zukzukzuk napisał:

Pierwszy powyżej.

Klient najpierw pisze, że  żadna to rewelacja (jak pisałem po raz pierwszy o aferze z mięsem i odpowiedzialności Ardanowskiego), a po kilku wpisach - ni z gruszki, ni z pietruszki wali tekstem - "czy uważam, że afera z mięsem nie jest aktualna?". Nie tylko ręce opadają...

Bo żadna to rewelacja. Tamta afera też dalej jest aktualna,

Przez siedem lat ubojnia w Rosławowicach prowadziła nieuczciwy biznes. Specjalne firmy skupowały od rolników chore krowy, w ubojni pod Białą Rawską je zabijano a mięso sprzedawano jako pełnowartościowe. Badania wykazały, że mięso z tej ubojni absolutnie nie nadawało się do spożycia. - Mięso zawierało antybiotyki, takie jak penicylina, oksytetracyklina oraz salmonellę. Konsekwencją spożycia takiego mięsa mogą być bóle brzucha, wysoka gorączka, biegunka, zapalenie płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego - mówi zastępca prokuratora rejonowego w Rawie Kamil Bednarek.

W śledztwie przesłuchano około pięciuset świadków, w tym rolników, którzy pozbywali się chorych, pourazowych krów oddając je firmie współpracującej z ubojnią. Dzięki temu, nie musieli ponosić kosztów związanych np. z utylizacją zwierząt. Przestępcze działania ubojni nie byłyby możliwe gdyby nie lekarze weterynarii.

Ubojnię zamknięto a jej właściciel usłyszał wyrok - trzy lata pozbawienia wolności. Sąd uznał winnymi również lekarzy weterynarii współpracujących z ubojnią, właścicieli firmy transportowej i samego kierowcę. Wyrok nie jest prawomocny. 

To są informacje ze stycznia 2019, dość aktualne. 

Już Ci pisałem jezz - załóż wątek wspominkowy.

jar1 >>>

Jeśli nie zrozumiałeś nadal, to już nie zrozumiesz...  NIC sobie nie dopowiadam. Czytaj z uwagą.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

5 godzin temu, jar1 napisał:

Historia, panie, historia. A kto rządził po SLD? PiS, Samoobrona i LPR. 

I czyja to wina?  

Najpierw Kwaśniewskiego i Michnika, a potem opozycyjnej PO. Bezapelacyjnie. :-)

8 minut temu, jezz napisał:

To są informacje ze stycznia 2019, dość aktualne. 

Ubojnia została chyba zamknięta w marcu 2013.  

4 minuty temu, zukzukzuk napisał:

Jeśli nie zrozumiałeś nadal, to już nie zrozumiesz...  NIC sobie nie dopowiadam. Czytaj z uwagą.

Trzeba się z tym pogodzić, że inni mogą inaczej rozumieć. To nie jest koniec świata. Naprawdę :)

5 godzin temu, zukzukzuk napisał:

Pinokio w TV pieprzy, że każdy z nas chce fakturę lub paragon za (powiedzmy) remont łazienki. Obawiam się, że znikomy procent Polaków, żąda papierka. Chyba, że zakład pracy nam zwraca za usługę lub musimy się z niej rozliczyć (np. przed bankiem. Kolejny dowód na "odlot" od rzeczywistości.

Cały twój wywód to takie same pieprzenie, jak owego przywołanego przez ciebie Pinokia w telewizorze. I bez tego wiem, że Tu większość mają zwolennicy PO. Trafia do nich tyle samo, co i do zwolenników PiS.

1 minutę temu, jar1 napisał:

Ubojnia została chyba zamknięta w marcu 2013.

Tak, widać to było bardzo ważne dla wszystkich.:)

Zresztą nie wiem ile taka sprawa może się ciągnąć, trochę świadków było.

Jak widać jednak rynek nie lubi próżni.:) Nie wiem od ilu lat trwał proceder w tej ubojni pisowskiej:)) i pewnie nie jest to jedyna taka ubojnia, a na jej miejsce będą kolejne.

Jeśli taki jest wyrok to myślę, ze będą następni chętni żeby zarobić kasę podejmując ryzyko. Ciekawe kto wtedy będzie winny?

Za handel narkotykami idzie się do pierdla na długie lata a jednak biznes kwitnie.

4 godziny temu, arkadowski napisał:

Idę o zakład, że sprawa Niesiołowskiego będzie maglowana przez najbliższe 2 tygodnie, potem umrze delikatnie przycichając. A na koniec sąd uniewinni Niesiołowskiego z zarzutu korupcyjnego. 

Niewątpliwie tak. Nawet opluty tu Sanocki tak twierdzi. Przypuszczam, że Niesiołowski jest tak samo niewinny, jak jeden obrońca prawa terrorystów przywożonych do Klewek z chlubną podziemna przeszłością.

O hobby Niesiołowskiego wiedziała od dawna tzw. elita polityczna i nic z tego nie wynikało. Jedną z metod sprawowania władzy w Polsce, a nawet szerzej - życia społecznego, jest kolesiostwo.

9 minut temu, jezz napisał:

Zresztą nie wiem ile taka sprawa może się ciągnąć, trochę świadków było.

Najważniejsze, by służby państwowe szybko reagowały "zamknięciem" takiego biznesu. W takim procederze to jest dla mnie najważniejsze. Sprawy karne i wyroki, mają inny wymiar czasowy. 

Przecież biznes śmieciowy też działa od dłuższego czasu. Staliśmy się śmietniskiem Europy i świata.

Edytowane przez jar1
4 godziny temu, muls napisał:

ale tez byly minister rolnictwa Sawicki..natychmiast.No i Tusk.Tak to sie krenci u jeeza

W Polsce pewne obszary działalności są ponad podziałami.

Gość

(Konto usunięte)

analiza prawna programu Bierdonia, z której jasno wynika ,ze hasła przez niego wygłaszane są czystym populizmem i nigdy nie zostana wprowadzone poniewaz sa niezgodne z konstytucją

"

Do niekonstytucyjnych punktów programu Wiosny należy przede wszystkim postulat wprowadzenia „aborcji na życzenie”. Konstytucja RP każdemu zapewnia prawną ochronę życia. Ustawa zasadnicza, podobnie jak międzynarodowe umowy chroniące prawa człowieka, w żaden sposób nie dopuszcza uzależniania tej ochrony od wieku, stanu zdrowia czy innych cech, w szczególności faktu urodzenia. Dlatego ewentualne wprowadzenie regulacji umożliwiających uśmiercenie dziecka na życzenie matki byłoby rażącym naruszeniem Konstytucji. Warto wspomnieć, że Trybunał Konstytucyjny już w 1997 r. podkreślił, że w demokratycznym państwie prawnym niedopuszczalna jest swoboda zabójstwa prenatalnego dzieci w pierwszych tygodniach ich życia.

Niezgodny z Konstytucją i prawem międzynarodowym jest również postulat likwidacji klauzuli sumienia. Prawo do sprzeciwu sumienia, czyli do postępowania w zgodzie z własnym sumieniem, należy do podstawowych i naturalnych (przyrodzonych) praw człowieka. Jest ono integralnym elementem ludzkiej wolności. Jednocześnie jego zagwarantowanie stanowi jeden z podstawowych obowiązków władz demokratycznego państwa prawnego. Ustawodawca musi wprowadzić regulacje maksymalnie zabezpieczające korzystanie z tego prawa.

„Wprost niezgodny z obowiązującą Konstytucją oraz Konkordatem jest postulat wyrugowania lekcji religii ze szkół publicznych. Zgodnie ustawą zasadniczą religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole. Jednocześnie prawo do korzystania z edukacji religijnej w ramach systemu publicznej oświaty wiąże się z prawem rodziców do wychowania religijnego i moralnego swoich dzieci oraz prawem dziecka do nauki. Polskie przepisy przyznając obywatelom możliwość żądania organizowania lekcji religii, jednocześnie nakładają na władze publiczne obowiązek ich zapewnienia, a co za tym idzie finansowania”

Jeśli całą para w gwizdek naszych "wybrańców" idzie w walkę o koryto i bijatyki przy nim, to służby państwowe przestają spełniać te zadania, do jakich zostały utworzone. To jest problem. To sprzyja patologiom na rynku i w życiu społecznycm.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

o niekonstytucyjnych punktów programu Wiosn

Dlatego trzeba zmienić Konstytucję. I "my" to zrobimy :)

Edytowane przez jar1
8 minut temu, jar1 napisał:

Najważniejsze, by służby państwowe szybko reagowały "zamknięciem" takiego biznesu. W takim procederze to jest dla mnie najważniejsze. Sprawy karne i wyroki, mają inny wymiar czasowy. 

Przecież biznes śmieciowy też działa od dłuższego czasu. Staliśmy się śmietniskiem Europy i świata.

Pełna zgoda. 

4 godziny temu, jar1 napisał:

"Oskarżyciele wnieśli o trzy kary śmierci. Sąd Wojewódzki dla miasta Warszawy orzekł w wyroku wydanym 2 lutego 1965 jedną – wobec Stanisława Wawrzeckiego – która została wykonana 19 marca 1965 przez powieszenie w więzieniu na ulicy Rakowieckiej 37 w Warszawie (zobacz Sądzi Kryże – będą krzyże i mord sądowy). Czterech innych dyrektorów skazano na karę dożywotniego pozbawienia wolności, a pozostali podsądni zostali skazani na kary od 9 do 12 lat pozbawienia wolności. Orzeczono też przepadek mienia i wysokie grzywny. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kary były słuszne. To była naprawdę wielka afera. Tak się składa, że poznałem ludzi z obu stron afery - kapitana MO oraz aferowicza z PZGS. Ten drugi powiedział kiedyś do mnie tak - cytuję z pamięci - myśleli ch.je, że zabrali mi wszystko, a nie zabrali nawet jednej dziesiątej, zdążyłem pochować po rodzinie. 

W tamtych czasach mienie społeczne było dobrem szczególnie chronionym przez prawo. Stąd takie sankcje za wielkie afery gospodarcze.

Dzisiaj walnięcie styropianowca po pysku przez SB-eka jest zbrodnią przeciwko ludzkości. Jeszcze niedawno senator Stępień wsadzał do więzienia prostaka, który w pijackim widzie obrażał jego zdaniem prezydenta Wałęsę. Dzisiaj broni państwo i społeczeństwo przed reżimową władzą, a na Wałęsę plują nie pijani prostacy, a trzeźwi profesorowie. Punkt widzenia ciągle się zmienia. 

3 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Chwilę temu Kolega Zyzol biadolił i narzekał na polską inteligencję.

Mam wszystko brać w cudzysłów? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zyzol
4 godziny temu, jezz napisał:

Ja na ten temat pisałem zupełnie coś innego

Nieprawda, nie pisałeś na ten temat zupełnie czegoś innego.

49 minut temu, jezz napisał:

k widać jednak rynek nie lubi próżni.:) Nie wiem od ilu lat trwał proceder w tej ubojni pisowskiej:)) i pewnie nie jest to jedyna taka ubojnia, a na jej miejsce będą kolejne.

Jeśli taki jest wyrok to myślę, ze będą następni chętni żeby zarobić kasę podejmując ryzyko. Ciekawe kto wtedy będzie winny?

skoro ubojnia zostala zamknieta w  2013 roku to o czym ty pieprzysz teraz czlowieku.Teraz jest inna ubojnia i inne roki.A ty dalej swoje o czym pisze zuzkzuk.Juz trudnio to strzymac.Ciagle czegos nie wiesz ale ciagle cos przypuszczasz..Rozumiem ze teraz jest tak  bo wtedy to było tak tak wiec tak zostałoi to wina Tuska ktory nie wprowadził za to kary smierci..

8 minut temu, muls napisał:

eśli taki jest wyrok to myślę, ze będą następni chętni żeby zarobić kasę podejmując ryzyko. Ciekawe kto wtedy będzie winny?

a moze rozwin to albo niech to rozwinie Jar bo tylko zdaje sie on wie co ty piszesz.

Edytowane przez muls

Przewodniczący komisji ds wyłudzeń VAT!

Ukryta Zawartość

Mówi się, że szewc w dziurawych butach chodzi. Być może tym samym powiedzeniem można odnieść się do tego, co zrobił poseł PiS Marcin Horała, przewodniczący komisji ds. wyłudzeń podatku VAT. 

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Zyzol napisał:

Tu większość mają zwolennicy PO.

Zgadnij dlaczego.

A Twój Prezydent płaci: 

Ukryta Zawartość

Stare ale jare, jak mawiają klasycy.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Cały twój wywód to takie same pieprzenie, jak owego przywołanego przez ciebie Pinokia w telewizorze. I bez tego wiem, że Tu większość mają zwolennicy PO. Trafia do nich tyle samo, co i do zwolenników PiS.

Uściślić możesz (chodzi o pieprzenie)? Co ma do tego Twoja wiedza o zwolennikach PO? Pełny odjazd macie, czy co?\

Pomijając to. Widzieliście może wywiad dziennikarza Radia ZET z rzecznikiem Prezydenta? Ale jaja! Kiedy Spychalski odpowiadał na pytanie: czy Duduś jest na nartach?  Bo rolnicy przyszli do niego. Padła odpowiedź godna pisowca. Kluczenie i kręcenie rzecznika było prześmieszne. Robił wszelkie figury, żeby niby odpowiedzieć, przy zaczerwienionej twarzy...

A i tak wszyscy wiedzą, gdzie szusuje Duduś.

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

dziwne bo wczesnej było SLD.A tam pinokia, afery gazetowe, afery miesne, afery alkoholowe a tu ku..wa nic.A tez za to odpowiada Tusk i schetyna.

5 minut temu, zukzukzuk napisał:

Pełny odjazd macie, czy co?

Nawet nie wiedzą, czyimi są zwolennikami.

42 minuty temu, toptwenty napisał:

Nieprawda, nie pisałeś na ten temat zupełnie czegoś innego.

Piszesz nieprawdę. Może daj sobie na wstrzymanie z tymi atakami.

Byłem dziś zbyt zajęty żeby śledzić bieżące wydarzenia.

Teraz w TVN24 słucham jednego PiSowca po drugim i szczerze mówiąc już nie mam siły śmiać się z tego, co oni wygadują. Reżim musi naprawdę mocno wierzyć, że społeczeństwo to banda kretynów niezdolnych do ogarnięcia najprostszych nawet problemów.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

jakby ktos mial wątpliwosci kto stoi za atakiem an Ogórek

"Jednak wśród manifestujących osób byli działacze KOD. Jak mówi Piotr Łopaciuk, protesty przed TVP zapoczątkowała Elżbieta Podleśna, która codziennie z kartką "Twoja wina" manifestowała przed siedzibą telewizji. Ten sobotni protest miał być jej ostatnim.

Aktywistka zabrała głos w sprawie sobotnich wydarzeń. "Tak, 'napadliśmy' na Magdalenę Ogórek. Odprowadziliśmy ją do samochodu. Pokazywaliśmy jej kartki z hasłami. Obkleiliśmy jej samochód łatwo usuwalnymi nalepkami. Kilkoro z nas siadło na ziemi, by dłużej musiała patrzeć na napisy" – napisała Podleśna na Facebooku.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

„Wprost niezgodny z obowiązującą Konstytucją oraz Konkordatem jest postulat wyrugowania lekcji religii ze szkół publicznych. Zgodnie ustawą zasadniczą religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole. Jednocześnie prawo do korzystania z edukacji religijnej w ramach systemu publicznej oświaty wiąże się z prawem rodziców do wychowania religijnego i moralnego swoich dzieci oraz prawem dziecka do nauki. Polskie przepisy przyznając obywatelom możliwość żądania organizowania lekcji religii, jednocześnie nakładają na władze publiczne obowiązek ich zapewnienia, a co za tym idzie finansowania”

Zara zara Panie Kościelny!

"Może" to nie znaczy "musi".

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jakby ktos mial wątpliwosci kto stoi za atakiem an Ogórek

Szatan!

Jestem Europejczykiem.

i co ta

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Jednak wśród manifestujących osób byli działacze KOD. Jak mówi Piotr Łopaciuk, protesty przed TVP zapoczątkowała Elżbieta Podleśna, która codziennie z kartką "Twoja wina" manifestowała przed siedzibą telewizji. Ten sobotni protest miał być jej ostatnim.

Aktywistka zabrała głos w sprawie sobotnich wydarzeń. "Tak, 'napadliśmy' na Magdalenę Ogórek. Odprowadziliśmy ją do samochodu. Pokazywaliśmy jej kartki z hasłami. Obkleiliśmy jej samochód łatwo usuwalnymi nalepkami. Kilkoro z nas siadło na ziemi, by dłużej musiała patrzeć na napisy" – napisała Podleśna na Facebooku.

wszytko to dowodzi ze zadnego napadu nie było ale pani ogorek znalazla sie tam gdzie nie powinna panie slawek.Bo tam juz byli inni.Pasuje takie cós?

Edytowane przez muls
57 minut temu, slawek.xm napisał:

analiza prawna programu Bierdonia, z której jasno wynika ,ze hasła przez niego wygłaszane są czystym populizmem i nigdy nie zostana wprowadzone poniewaz sa niezgodne z konstytucją

"

Do niekonstytucyjnych punktów programu Wiosny należy przede wszystkim postulat wprowadzenia „aborcji na życzenie”. Konstytucja RP każdemu zapewnia prawną ochronę życia. Ustawa zasadnicza, podobnie jak międzynarodowe umowy chroniące prawa człowieka, w żaden sposób nie dopuszcza uzależniania tej ochrony od wieku, stanu zdrowia czy innych cech, w szczególności faktu urodzenia. Dlatego ewentualne wprowadzenie regulacji umożliwiających uśmiercenie dziecka na życzenie matki byłoby rażącym naruszeniem Konstytucji. Warto wspomnieć, że Trybunał Konstytucyjny już w 1997 r. podkreślił, że w demokratycznym państwie prawnym niedopuszczalna jest swoboda zabójstwa prenatalnego dzieci w pierwszych tygodniach ich życia.

Niezgodny z Konstytucją i prawem międzynarodowym jest również postulat likwidacji klauzuli sumienia. Prawo do sprzeciwu sumienia, czyli do postępowania w zgodzie z własnym sumieniem, należy do podstawowych i naturalnych (przyrodzonych) praw człowieka. Jest ono integralnym elementem ludzkiej wolności. Jednocześnie jego zagwarantowanie stanowi jeden z podstawowych obowiązków władz demokratycznego państwa prawnego. Ustawodawca musi wprowadzić regulacje maksymalnie zabezpieczające korzystanie z tego prawa.

Kolejna erupcja zerointeligencji. Analiza prawna czyjego autorstwa? Sekty Ordo Iuris? Może nie rozśmieszaj. Ma ona wartość papieru na którym została napisana. Tak, konstytucja zapewnia ochronę życia. Ale to, że ono zaczyna się w momencie poczęcia (a więc ochrona konstytucyjna obejmuje również zygoty) to już jest wyłącznie nadinterpretacja kato-talibów. Lekcje religii mogą być organizowane w szkołach publicznych, ale nie muszą. A tak w ogóle: który artykuł konstytucji o tym mówi? Klauzula sumienia powinna być zlikwidowana gdyż nie jest ona nadrzędna w stosunku do prawa państwowego.

Nareszcie mam na kogo z pełnym przekonaniem głosować. Nie na zasadzie wyboru mniejszego zła, lecz z pełnym przekonaniem. Albowiem pod każdym postulatem Roberta Biedronia mogę się oburącz podpisać.

A czemuż to Pan Kościelny, jak byłeś łaskaw go określić nie podaje źródła tych rewelacji? Wstydzi się?

To sobie poczytajcie czyjego autorstwa te "prawdy objawione":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

slawus ja jeszcze tylko czekam  jak zaczniesz wklejac te plody co to na kazdym rogu som i nie moge sie doczekac.

4 minuty temu, Adalbert95 napisał:

aw go określić nie podaje źródła tych rewelacji? Wstydzi się?

a przeca nie ma czego.A zreszta nie tak trudno sie domyslic.Ale co mnie osobiscie fascynuje to  ta ich znajomosc konstytucji .I z tego sie bierze wszechstronna znajomosc konstytucji slawusia.Nie zagniesz go na niczym

Edytowane przez muls
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.