Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Zaglądam na stronę Rzeczypospolitej ciekaw co prawaki mają do powiedzenia na temat kompromitacji "ekspertów" Antoniego i nic! Absolutnie nic!

Żadnego, nawet najdrobniejszego śladu. News dnia a może tygodniaa tu nic.

Jak rozumiem tak wygladaja niezależne media.

Wchodze na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i też nic. Dopiero patrząc w blogi można znależć jakieś ślady. Redakcja milczy.

Uważam rze wypierdziela sie z hukiem.

Na stronie PiS mamy jedynie taką informację:

'Szef parlamentarnego zespołu ds. zbadania katastrofy smoleńskiej Antoni Macierewicz złoży zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez wojskowych prokuratorów. Zarzuca im przekazanie dziennikarzom tajnych informacji ze śledztwa ws. katastrofy smoleńskiej.

Macierewicz ponadto żąda odsunięcia prokuratorów od prowadzenia śledztwa.

„Występuję przeciwko prokuratorom wojskowym, żądając natychmiastowego odsunięcia ich od śledztwa i wszczęcia postępowania wobec kpt. Marcina Maksjana w szczególności, ale nie tylko. Okazuje się, że prokuratorzy są źródłem wycieków, których używają dla politycznych celów. Porozumieli się z Gazetą Wyborczą, której przekazują tajne informacje ze śledztwa” - powiedział PAP Antoni Macierewicz.

W ten sposób polityk zareagował na wtorkową publikację „Gazety Wyborczej”. Gazeta pisze o „kompromitacji ekspertów Macierewicza”. Jak podaje, eksperci zespołu Antoniego Macierewicza „przedstawili w prokuraturze swe kompetencje, nie przedstawili dowodów na wybuch tupolewa”. Wojskowa prokuratura, która bada katastrofę smoleńską, przesłuchała autorów najgłośniejszych hipotez o zamachu. Od pełnomocników rodzin ofiar „GW” dowiedziała się, że byli to profesorowie: Wiesław Binienda, Jan Obrębski i prawdopodobnie Jacek Rońda. „Żaden nie jest specjalistą od lotnictwa ani katastrof” - pisze „GW”. (...)'

Oczywiście czytelnik nie dowie się niczego o kompromitacji "ekspertów" Antka.

Niech mi który jeszcze coś zacznie p... o wolnych PiSSmanskich mediach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

• 4 tygodnie później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

z14768314Q.jpg

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103088,14769701,Lis_jako_esesman_na_okladce__W_Sieci____Prawie_jak.html

Lis pozwie "W Sieci":

"Prawicowy tygodnik "w Sieci" na okładce swojego najnowszego numeru umieścił zdjęcie Tomasza Lisa. Dziennikarz ma na sobie nazistowski mundur, a w zakrwawionej ręce trzyma różaniec. Redaktor naczelny "Newsweeka" już zapowiedział pozew w tej sprawie."

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tomasz-lis-pozywa-w-sieci-za-kontrowersyjna-okladke/74thh

A Szymon Majewski kpi z Lisa:

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,14770510,Obwieszony_butelkami_Powerade_Szymon_Majewski_rapuje.html

Owsiak się zapluł gdy reporterzy z TV Republika zaczęli zadawać niewygodne pytania ... o kasę , misiu, o kasę! :)

Reporterowi wyrwano kabel od mikrofonu, uniemożliwiając mu nagrywanie fonii na konferencji Owsiaka, ekipa TV Republika została zwyzywana przez ochroniarzy i usunięta przemocą z sali!!!

A chodziło o spór sądowy między Owsiakiem a pewnym blogerem, zarzucającym mu przekręty finansowe. Święty Owsiak wpadł w szał i użył słów nieparlamentarnych.

Coś tu musi być na rzeczy skoro tak brutalnie potraktowano reportera patriotycznej telewizji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zawsze lepsze 49mln zł, z 59mln zł niz nic.

Moim zdaniem nie powinno byc zadna tajemnica ze czesc kasy idzie na utrzymanie tego wszystkiego. Raczej nic w tym dziwnego. Wszyscy biadola jaki ten Owsiak to przekret, a prawda jest taka ze sami nic nigdy dla nikogo nie zrobili. Co nie ktorym proponuje sie puknac w glowe.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Tak przypuszczałem , że nie kto inny , tylko doktorek pierdolnie po swojemu... I odświeży temat. Mam podejrzenia , że nigdy nie miałeś - chamie - dziecka na intensywnej terapii. Ja - miałem. W Polsce , kilka lat temu ........... W związku z tym - sp***dalaj ze swoimi autami , zegarkami ... Dla mnie jesteś kawał niemiłego cyca , który pojęcia nie ma w jakim świecie żyje. Słowem - wal się.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ideałem nie jest. Ale pokażcie mi innego człowieka, instytucję która od lat zbierałaby taką kasę na pożyteczne cele. Mało tego, te pieniądze widać. W każdym szpitalu spotkacie sprzęty z tabliczką, że zostały zakupione z kasy WOŚP.

Zawsze lepsze 49mln zł, z 59mln zł niz nic.

Czyli koszty uzyskania przychodu to 16%. Dużo?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak przypuszczałem , że nie kto inny , tylko doktorek pierdolnie po swojemu... I odświeży temat. Mam podejrzenia , że nigdy nie miałeś - chamie - dziecka na intensywnej terapii. Ja - miałem. W Polsce , kilka lat temu ........... W związku z tym - sp***dalaj ze swoimi autami , zegarkami ... Dla mnie jesteś kawał niemiłego cyca , który pojęcia nie ma w jakim świecie żyje. Słowem - wal się.

Współczuję.

Niech jednak Cię to nie zaślepia. Jeżeli z pomagania innym Owsiak czerpie zyski - to jest tu coś nie tak. Pod wieloma względami.

Użytkownicy

212 postów

Napisano 08.01.2012 - 18:18

Słyszałem różne podejście do tej sprawy. Niektórzy mówią, że Owsiak na tym nieźle zarabia a dodatkowo jest to zadanie polityków aby zaopatrzyć szpitale a inni, że w końcu jakiś sprzęt jest kupowany ponieważ politycy tylko rozkradają. A co Wy o tym myślicie?

Tekst założyciela wątku. I - wiesz co ? Mam w dupie , co jakieś doktorki lub inne dziwadła o tym myślą. Może - zazdroszczą ewentualnego "szmalu" ? Wiem jedno - ZAWSZE będę dawał , ile to tylko możliwe dla mojej ( wierz mi - niebogatej) kieszeni - na Orkiestrę. Rzecz jasna - pozdrawiam. Jacek.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeżeli...

Bo już robisz z niepewnej informacji zarzut.

,,Wiem jedno - ZAWSZE będę dawał , ile to tylko możliwe dla mojej ( wierz mi - niebogatej) kieszeni - na Orkiestrę.''

No jak tak samo. Nawet mając świadomość że z każdych moich 10zł m.in. dzieciaki dostaną 8.40zł

Edytowane przez HQ150

rząd na bank kalkuluje ile to kasy pozbiera owsiak. Jurek też święty nie jest, czasem ma dziwne zachowania i zagrania. Lubi strzelić focha i kaprysić jak stara baba.

ale mam to w dupie.

sprzęt jest? Jest.

zawsze daję kasę.

Edytowane przez rasputin
Gość Cadam

(Konto usunięte)

"Czystość zamiarów

1 Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.

Jałmużna

2 Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. 3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, 4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie." [Mt 6,1-4]

zarzut.

Jaki ? Nie czepiaj się słów , proszę Cię. Dajesz ? Ja też. Całe życie dawałem w Polsce dychę - jeszcze mi piętnaście wyszarpali... I dzisiaj - gówno mam. -w Polsce. Oprócz nikomu niepotrzebnego domu. Owsiakowi , gdy dałem - przynajmniej dziecko mi uratowali. Pozdrawiam i ZDROWIA życzę najuprzejmiej. Jacek. Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przecież to nie było do Ciebie.

dziadekwłodek pisał o czerapniu zysków przez owsiaka i on wyskoczył z ,, jeżeli''

Tylko pisaliście w tym samym czasie i Wasze wypowiedzi się pojawiły w międyczasie.

Edytowane przez HQ150

Ciekaw jestem, jak skończy?

Na Bahamach - jak każdy geszefciarz związany z Partią Oszustów.

Ideałem nie jest. Ale pokażcie mi innego człowieka, instytucję która od lat zbierałaby taką kasę na pożyteczne cele./.../

Czyli koszty uzyskania przychodu to 16%. Dużo?

Oczywiście że pokażę Ci taką instytucję. Nazywa się Caritas.

Za pch24.pl:

Kilka liczb, które pomogą uzmysłowić niektórym na czym polega Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.

Dane na podstawie oficjalnego sprawozdania WOŚP za 2009 rok:

Zbiórka - 54.506.270,77 zł, z czego na pomoc opisaną w statucie fundacji przeznaczono 28.993.580,43 zł.

Na działalność dobroczynną przeznaczono więc niecałe 54 proc. a gdzie jest reszta? Fundacja wykazuje dochód w wysokości 14.100.823,66 zł i oczywiście znaczna część środków została przekazana na zorganizowanie przystanku demoralizacji - „Przystanku Woodstock”. Wszystko dostępne jest na oficjalnej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WOŚP i można porównać.

Warto dla porównania przyjrzeć się sprawozdaniu Caritas z 2009 roku:

Ogółem Caritas Polska zebrało 441.581.695,94 zł. Na pomoc potrzebującym przeznaczył zaś 435.799.984,43 zł, czyli prawie 99 proc. wpływów.

Podsumowując Caritas miało 8 razy większe wpływy, oraz 15 razy większe wydatki na pomoc niż WOŚP.

Tego chyba nie trzeba tłumaczyć i komentować, a każdy o zdrowych zmysłach sam potrafi wybrać kogo należy wspierać!

Podoba mi się podejście dyżurnych lemingów, fantastyczny przykład relatywizmu moralnego: "co z tego, że nie cała kasa idzie na pomoc dzieciom? ważne, że coś tam daje! Aż 84%!" :)

Genialne! :) No łaskawca! :) Daje aż 84% WASZYCH PIENIĘDZY! :) Trzymajcie mnie... :)

Ludzie czy wy nie rozumiecie, że jak chcecie pomóc lokalnej przychodni czy szpitalowi to zawsze macie zielone światło?

Po co tuczyć jakieś lewe fundacje, kiedy można kasę przekazać BEZPOŚREDNIO potrzebującym instytucjom?

Waszym! Macie je na miejscu! W swoje gminie, w swoim mieście.

Ale nie! Jest nowy Bóg - nazywa się Owsiak i w jego obronie lemingi gotowe zagryźć.

Dla mnie jesteś kawał niemiłego cyca , który pojęcia nie ma w jakim świecie żyje. Słowem - wal się.

Dla mnie to ty jesteś psychiczny. Taki chory z nienawiści.

Dziecko miałeś na intensywnej a twoje miejsce jest na oddziale psychiatrycznym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

iIDottore jesteś nieuprzejmy.

Dlaczego uważasz, że jak ktoś daje na orkietrę kasę to juz na pewno nigdzie indziej?

Widzę namacalne efekty ich działalności, stać mnie to chętnie wrzucam do ich skarbonek.

Dlaczego z tego powodu mnie obrażasz?

Dlaczego Cię to boli?

Chyba tylko w tym kraju możliwe jest takie podejście: opluć, obrzydzić, zeszkalować, a wszystko z powodu własnych kompleksów i niedowartościowania. Owsiak na mydło - pieniądze na narkotyki!!! Czyż nie? Jakie te narodowo-katolickie Polaczki śmieszne.

Edytowane przez Genesis

ORKIESTRA !!!!! - pomogła.

"Orkiestra", mon cherie, to może zagrać co najwyżej Marsz Pogrzebowy. :)

Ludziom ratują życie i zdrowie profesjonaliści pracujący w zwodach medycznych: lekarze, pielęgniarki, paramedycy.

Nie chciałbym być leczony nawet przez przez całą "orkiestrę" (i dyrygenta). Ani ja ani mój pies.

Edytowane przez il Dottore

OK, wracajmy do MERITUM, bo widzę że wam wściekłość zamgliła ostrość widzenia...

Wybaczcie, że porwałem się na nowe Bóstwo, współczesne wcielenie Złotego Cielca ( a może - Złotego Melona?), nowego świętego, przy którym Dalaj Lama i Matka Teresa to zaledwie brudne szczury... Wybaczcie!

Ale co powiecie na akcję z pompowaniem fantomów za 600 tysiaków? :)

Ukryta Zawartość

Proszę o logiczne i merytoryczne wypowiedzi.

Psychopatom chorym z nienawiści z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

"Orkiestra", mon cherie, to może zagrać co najwyżej Marsz Pogrzebowy. :)

Ludziom ratują życie i zdrowie profesjonaliści pracujący w zwodach medycznych: lekarze, pielęgniarki, paramedycy.

Nie chciałbym być leczony nawet przez przez całą "orkiestrę" (i dyrygenta). Ani ja ani mój pies.

Z tego , co widzę , "my darling" - łostatnie już wyjechały. Raz jeszcze zapytam : zawsze tak plujesz na rodaków ? Zawsze ?

zawsze tak plujesz na rodaków ? Zawsze ?

Zawsze.

O tych co zasługują by powiedzieć o nich prawdę, zawsze prawdę powiem.

Narodowość polska ich nie ochroni.

o ile mnie pamięć nie myli atak pisiorów na Owsiaka rozpoczął się wiele lat temu kiedy Owsiak publicznie podał jaki procent zebranych pieniedzy Caritas sam przejada i byly to kompletnie inne procenty niz wy podajecie -o ile pamietam system Caritasu zjadał ok 60-70 %

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

"Caritas pod lupą !!! Co naprawdę robi Caritas..ile pieniędzy "zabiera dla siebie i swoje luksusowe pensjonaty biskupów?"..warto sprawdzić..

W naszej redakcyjnej poczcie wciąż pojawiają się pytania o Caritas. Co to za firma? Ile dostaje pieniędzy i jak się z nich rozlicza? Na co je wydaje? Oto najczęściej pojawiające się wątpliwości i nasze odpowiedzi.

Jaka jest podstawa prawna istnienia kościelnej instytucji o nazwie Caritas? W roku 1989 rząd Rakowskiego postanowił, że Caritas będzie jedyną organizacją, która w imieniu Kościoła może prowadzić działalność charytatywną. Uznano tak w wyniku prowadzonych z Kościołem negocjacji na temat uregulowania pozycji prawnej Krk w Polsce. W tym czasie istniało jednak stowarzyszenie świeckie o podobnej nazwie – Zrzeszenie Katolików Caritas. Organizacja ta została więc czym prędzej rozwiązana przez władze, a jej likwidator złożył sprawozdanie ze swoich działań... biskupom. Cały majątek ZKC – oddany niegdyś przez państwo proPRL-owskiej instytucji – został przekazany władzom kościelnym. O jaki majątek chodzi? Otóż dokładnie nie wiadomo. Nie ma ani żadnych danych, ani nawet szacunków. My policzyliśmy, że Kościołowi przekazano w ten sposób co najmniej dwieście nieruchomości w całej Polsce wraz z przyległymi do nich terenami, z wyposażeniem, samochodami itp. plus nieznaną kwotę pieniędzy. ZKC miało 49 bardzo majętnych zarządów wojewódzkich i wszystkie one wpadły w ręce kleru. Całkowicie. Od tego bowiem czasu firma ta stała się organizacją prawa kanonicznego, niezależną w zasadzie od prawa państwowego. Zmieniono też struktury Caritasu. Nie ma już zarządów wojewódzkich, są za to zarządy diecezjalne, zakonne i czapa o nazwie Caritas Polska, powołana przez Konferencję Episkopatu Polski.

Kto kontroluje Caritas? Państwo nie ma żadnego prawa do wtykania nosa w interesy i rozliczenia. Caritas kontroluje się sam pod nadzorem właściwego terytorialnie księdza biskupa. Rozpatrzmy to na takim przykładzie: Caritas zbiera pieniądze np. na pomoc dla rodzin ofiar tragedii w kopalni Halemba. Datki płyną od osób fizycznych (ludności) i prawnych (różnych firm, np. TVP). Zostają one zgromadzone na koncie bankowym, a później przekazywane potrzebującym. Teoretycznie... bowiem nikt ani z darczyńców, ani z obdarowanych, ani wreszcie z jakiejkolwiek kontroli skarbowej nie wie (nie ma prawa wiedzieć!), ile pieniędzy zebrano, a ile rozdano.

O ile w ogóle rozdano...

Jakby tego było mało, z 46 istniejących Caritasów 26 uznano za organizacje pożytku publicznego. Oznacza to, iż mogą one przyjmować od państwa zlecenia na organizowanie dożywiania dzieci (oraz kolonii i zimowisk), prowadzenie stołówek i schronisk dla bezdomnych. Na ich konto można również wysyłać 1 procent odliczenia od podatku PIT. Taka działalność wymaga jednak rozliczania się z dotacji, czyli składania odpowiednich sprawozdań finansowych. I Caritas to robi, a dokładnie... jeden oddział Caritasu! Pozostałe 25 ma gdzieś polskie prawo, którego zresztą nikt nie śmie od nich egzekwować.

Ile pieniędzy przechodzi przez Caritas? O tym wie tylko biskup, ksiądz dyrektor i skarbnik (zazwyczaj zaufana siostra zakonna). Według szacunków dokonanych na podstawie dokumentów, do których dotarliśmy, przez średniej wielkości Caritas przechodzi rok w rok co najmniej 20 milionów złotych. To w skali kraju daje około miliarda złotych rocznie. Minimum, bo nasze wyliczenia prowadziliśmy bardzo ostrożnie.

Jaka jest efektywność Caritasu, czyli jaki procent zebranych kwot rzeczywiście przeznacza się na pomoc ubogim? Przeciętny oddział Caritasu prowadzi około 30 zbiórek rocznie (nie licząc zbiórek ogólnopolskich i konta wskazywanego także w publicznych mediach). Dokładnie policzyć nie sposób, bo żaden Caritas nie podał nigdy, ile zbiórek prowadził i ile zebrał pieniędzy. Policzmy to jednak na przykładzie Caritasu gnieźnieńskiego, do którego dokumentów „przypadkiem” dotarliśmy. Otóż w roku 2005 przeprowadził on 40 zbiórek i zebrał 908 900 złotych (same datki lokalne). Każda inna organizacja charytatywna za punkt honoru ma generowanie jak najmniejszych kosztów własnych, aby jak najwięcej wydać na potrzebujących. Owe koszty nigdy nie powinny przekraczać 10 procent zebranej kwoty. Tymczasem koszty caritasowych zbiórek w Gnieźnie wyniosły 589 597 złotych – czyli 65 procent zebranej sumy „przepadło”.

Z naszych informacji wynika, że jest to i tak dobry wynik, bo w innych Caritasach ów wskaźnik kosztów grubo przekracza 70 procent.

Powiedzmy to jeszcze raz: Kowalski daje Caritasowi na szczytny cel jedną złotówkę i nie wie, że tylko (wg Krk „aż”) 30 groszy dostanie potrzebujący, a resztę... Chyba tylko diabeł wie, co dzieje się z resztą. Diabeł i co nieco my, bo ustaliliśmy, że niemal każdy oddział Caritasu ma jeden lub kilka własnych superkomfortowo wyposażonych ośrodków (często są to pałace wyremontowane przez państwo lub gminy i przekazane jako darowizna) z parkami, fontannami, kortami tenisowymi, basenami itp. Wypoczywają w nich głównie biskupi, z dala od wścibskich oczu świeckiej biedoty... Utrzymanie takich ośrodków kosztuje krocie. Ponadto na same pensje dla pracowników (głównie księża i zakonnice) jeden tylko Caritas gnieźnieński wydaje milion złotych rocznie, od czego odprowadza 196 tysięcy złotych składek ZUS. A jakże to? – ktoś zapyta. Przecież normalny pracodawca musi ZUS-owi bulić około 40 procent. Cóż, Caritasowi wolno i już. Oprócz tego opisywana przez nas firma otrzymuje jeszcze wielkie (i też nieznane) dotacje państwowe z budżetu. Rocznie dziesiątki milionów złotych trafia na konta Caritasu z tytułu nawiązek po przegranych sprawach sądowych. Prowadzi również własną dochodową działalność gospodarczą, której nie wykazuje w księgach rachunkowych (bo ich też nie ma).

Ot, choćby Caritas katowicki. Tenże prowadzi firmę o nazwie Caritas Zdrowie Sp. z o.o. Dokumentacji jakiejkolwiek nie ma, bo... nie ma!

Nie inaczej jest w Legnicy, gdzie firemka kościelna prowadzi przychodnię zdrowia, której nie ma jednak w żadnych kwitach. Istnieje, a jakoby jej nie było. Ot, katolickie „cuda”.

Ile osób rocznie uzyskuje pomoc z Caritasu???? Dane te nie są nigdzie publikowane. Może 100 tysięcy, może 500? Nikt nie wie. Ale my przyjrzeliśmy się diecezji kieleckiej i wyszło nam, że na liście tamtejszych obdarowanych (zwykle jednorazowo) figuruje 14 tysięcy biednych ludzi (38 osób dziennie – w tym ponad połowa to pensjonariusze Domów Opieki Społecznej, którzy oddają swoje renty i emerytury, a za ich utrzymanie płaci dodatkowo państwo).

Caritas bierze też udział w programie Unii Europejskiej o nazwie PEAT. To rozdział darmowej żywności dla najbiedniejszych członków UE. Ile tego jest i kto jedzenie dostaje, nie wie nawet europejska wspólnota i grozi Caritasowi wstrzymaniem dostaw. Ten się jednak wcale nie przejmuje.

Jakie jest w Polsce zapotrzebowanie na pomoc, czyli rozmiary ubóstwa? Na poziomie biologicznego minimum egzystencji (348 zł miesięcznie na osobę) żyje w Polsce 11 proc. obywateli – prawie 4 miliony. Minimum socjalne (870 złotych) uzyskuje ponad 47 proc. Polaków. To jest skala potrzeb.

I teraz uwaga! „Czy dostaliście pomoc od instytucji i organizacji kościelnych?” – zapytali socjologowie najbiedniejszych obywateli RP. „Tak” odpowiedziało 0,8 proc. respondentów żyjących w nędzy.

W najbiedniejszym w Polsce województwie lubuskim liczba osób, które potwierdziły, że dostają pomoc z Caritasu, wyniosła 0,0 (zero przecinek zero !!!! )

16 proc. respondentów oświadczyło natomiast, że może liczyć na większą lub mniejszą pomoc od państwa.

Czy Caritas ma obowiązek występować o zgodę na ogólnopolskie zbiórki charytatywne, a jeśli tak, to czy o taką zgodę występuje? Owszem, Caritas powinien na wszelkie ogólnopolskie społeczne zbiórki dostawać zgodę od ministra spraw wewnętrznych. Wystąpiliśmy więc do MSWiA z pytaniem o liczbę takich zezwoleń. Do dziś nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Z naszych informacji wynika jednak, że Caritas nie zaprząta sobie głowy podobnymi biurokratycznymi dyrdymałami.

Reasumując: Caritas obraca w skali ogólnopolskiej gigantycznymi pieniędzmi pochodzącymi ze zbiórek społecznych, od instytucjonalnych darczyńców, z nawiązek sądowych, z budżetu państwa i z własnej działalności gospodarczej. Ekonomiści, których prosiliśmy o szacunki, mówią o kwotach łącznych od 1,5 do 2,5 miliardów złotych rocznie. Około 30 procent z tej kwoty wspomaga ubogich. Co dzieje się z resztą? Biskup raczy wiedzieć..."

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Redaktor Szostkiewicz z "Polityki" - redaktor wart tytułu. Ostatnio specjalizuje się w atakach na KK szczególnie w Polsce. Wielbi chorego papieża Franciszka i księdza Lemańskiego http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,14820608,Watykan_odrzucil_skarge_ks__Lemanskiego__Szostkiewicz_.html

Mam przewagę nad Szostkiewiczem, księdza Lemańskiego znam osobiście. Dla mnie jest to Mołotow KK w Polsce. W każdym calu - tępy, nieustępliwy, niepokorny, podatny na indoktrynację i mściwy.

Bardzo interesujący artykuł z miesięcznika "Nowe Państwo".

Odpowiada na pytanie, dlaczego w III RP młodzież się nie buntuje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uuuuu... mocne!

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.