Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

polska montownia niemieckich samochodów czy silników

Nigdy by nie powstała, gdyby prace polskich pracowników były zbliżone do niemieckich.

Na drugim końcu świata Chiny nie odniosłyby sukcesu gospodarczego, gdyby płace Chińczyków były zbliżone choćby do płac polskich.

Na trzecim końcu świata większość ludności wydaje 2 $ dziennie na osobę na życie i to musi wystarczyć.

Z ciekawości: Ile $ zarabia się miesięcznie w świetlanej pełnej inteligentnych obywateli FR?

1280px-Percentage_population_living_on_less_than_%241.25_per_day_2009.svg.png

Percentage population living on less than 1.25 $ per day 2009

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ja na miejscu Jarka bym was pozamykal w więzieniu,czekam tylko kiedy jarek przywróci ormo albo ZOMO od razu się zapisuje, będę mógł legalnie tepic platfusow

Jak Ciebie czytam, to się cieszę, że PiS nie ma władzy absolutnej , gdyż byli byście jeszcze gorsi od komunistów.

Piotr

Jak Ciebie czytam, to się cieszę, że PiS nie ma władzy absolutnej , gdyż byli byście jeszcze gorsi od komunistów.

Problem w tym, że PiS po taką władzę sięga, i to w sposób otwarty.

Jestem Europejczykiem.

Problem w tym, że PiS po taką władzę sięga, i to w sposób otwarty.

To tylko wsza na grzebieniu , poskacze, poskacze i tyle jej!

P.S.

Jarosław jest już stary i kiedyś , raczej wcześniej, niż później umrze.

Po jego śmierci dojdzie do nieuniknionego rozłamu w PiS-ie , poza tym Polacy nie lubią dyktatury , nawet tej z prawa , dlatego nie wróżę PiS - owi świetlanej przyszłości.

Piotr

I co, naprawdę wierzysz w to że polska montownia niemieckich samochodów czy silników ma czterokrotnie mniejszą wydajność niż niemiecka?

A norwescy pracownicy to już wręcz nadludzie, siedmiokrotnie większa wydajność, wow :D

4d395fc4cf08b7a990dfa22d43679103.jpg

Ale wydajność to nie ilość pracy pracownika. Na to ma wpływ tez technologia oraz co sie robi.

A więc jeśli Niemiec będzie zwozil elementy proste wyprodukowane min w Polsce i z nich zmontuje produkt o uznznej renomie to zysk z roboczogodziny moze wyniesc nawet x10 tego co przy produkcji prostych elementów w pl.

Inna sprawa jak zaklad bedzie bardziej zautomatyzowany i nowoczesniejszy to też bedzie wydajniejszy.

Jesli wydajność = ilosci pracy pracownika to byśmy przodowali. Ale niestety to całkiem inne sprawy. Im bogagsze panstwo tym wydajniejsze gdyz najmniej wydajna pracę przenosi do najtańszych miejsc a sam zajmuje sie bardziej wydajną pracą.

To tylko wsza na grzebieniu , poskacze, poskacze i tyle jej!

P.S.

Po jego śmierci dojdzie do nieuniknionego rozłamu w PiS-ie , poza tym Polacy nie lubią dyktatury , nawet tej z prawa , dlatego nie wróżę PiS - owi świetlanej przyszłości.

Ale swoje zniszczą. Tego nie da się obejść. I będzie znowu zaciskanie pasa.

chwilowy brak działalności w audio.

Ale swoje zniszczą. Tego nie da się obejść. I będzie znowu zaciskanie pasa.

Spójrz na to optymistycznie , tzn. wszystkiego i wszystkich nie zniszczą , gdyż nie starczy im na to czasu , kasy , ani społecznego poparcia , ponadto skończą , jak kończy każda dyktatura , serdeczności Antymalkontent .

Piotr

Ten stary pierdziel dożyje setki. Nigdy nie przepracował fizycznie ani jednej godziny, nie musiał nosić na rękach dzieci po nocach, martwić się, co wsadzić do gara, nawet na kielicha jest za cienki.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Spójrz na to optymistycznie , tzn. wszystkiego i wszystkich nie zniszczą , gdyż nie starczy im na to czasu , kasy , ani społecznego poparcia , ponadto skończą , jak kończy każda dyktatura , serdeczności Antymalkontent .

Niestety przyjacielu ja mam inne zdanie

zniszczą i to wiele

i jak widać niestety idzie im to bardzo sprawnie ( koledzy wrzucili tutaj info z wypowiedziami Morawieckiego; 20 miliardami pożyczki )

13659006_1803977586502928_7357754394188866378_n.png

"Szmaciarze" dokuczają Pani Premier. Niech se kobita podjada, skoro ma mus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pawtaraju dla Tiebia, mładszyj starszina.

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdanie z linkowanego artykułu:

"20. Węgry, 11,5, (średnio, w euro na godzinę pracy), średnia dla UE: 32,1"

Owa "produktywność" liczona jest w zarobkach. Większe zarobki, większa "produktywność". Wstydź się, żeby kremliński troll musiał uświadamiać...

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Dzisiaj w poranku TokFM Jacek Żakowski powiedział, że Ludobójstwo Wołyńskie budzi na Ukrainie takie same emocje, jak w Polsce stodoła w Jedwabnem.

Większego kretyństwa ostatnio nie słyszałem. Redaktorek nie rozumie, że Ukraina na Ludobójstwie Wołyńskim buduje mit założycielski państwa w myśli banderowskiego rozkazu: “jeden zabity Polak to jeden metr wolnej Ukrainy”.

Edytowane przez Włodzimierz_55692

Ten stary pierdziel dożyje setki. Nigdy nie przepracował fizycznie ani jednej godziny, nie musiał nosić na rękach dzieci po nocach, martwić się, co wsadzić do gara, nawet na kielicha jest za cienki.

Ale go nienawiść zeżre ........

Niestety przyjacielu ja mam inne zdanie

zniszczą i to wiele

Doskonale Cię rozumiem :

upadek-ekonomii.jpg?w=562

Piotr

Kurde, pomyliłem nie jureczek tylko antoni - to do postu 2945.

Przepraszam za pomyłkę.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Pobzykać też pewnie za wiele nie pobzykał, organizm więc nie wysilony, daje ze 105.

p.s. tak sobie właśnie pomyślałem, może on taki sfrustrowany bo w ogóle nie bzykał?

Ludobójstwie Wołyńskim

a ja wiekszej durnoty nie czytałem. weź pojedź na Ukrainę, zobacz,jak to wygląda u źródła, a potem cos napisz.rzetelnego.

p.s. tak sobie właśnie pomyślałem, może on taki sfrustrowany bo w ogóle nie bzykał?

Od dawna tak twierdzę. To frustracja seksualna.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Im bogagsze panstwo tym wydajniejsze gdyz najmniej wydajna pracę przenosi do najtańszych miejsc a sam zajmuje sie bardziej wydajną pracą.

I dlatego uważam, że Balcerowicz źle to tłumaczy.

Ale wydajność to nie ilość pracy pracownika. Na to ma wpływ tez technologia oraz co sie robi.

A więc jeśli Niemiec będzie zwozil elementy proste wyprodukowane min w Polsce i z nich zmontuje produkt o uznznej renomie to zysk z roboczogodziny moze wyniesc nawet x10 tego co przy produkcji prostych elementów w pl.

Inna sprawa jak zaklad bedzie bardziej zautomatyzowany i nowoczesniejszy to też bedzie wydajniejszy.

Jesli wydajność = ilosci pracy pracownika to byśmy przodowali. Ale niestety to całkiem inne sprawy. Im bogagsze panstwo tym wydajniejsze gdyz najmniej wydajna pracę przenosi do najtańszych miejsc a sam zajmuje sie bardziej wydajną pracą.

Jeszcze raz.

Polska montownia niemieckich samochodów czy silników ma czterokrotnie mniejszą wydajność niż niemiecka?

Edytowane przez patrick.mc

Im bogagsze panstwo tym wydajniejsze gdyz najmniej wydajna pracę przenosi do najtańszych miejsc a sam zajmuje sie bardziej wydajną pracą

W czasach globalizacji może to robić każde przedsiębiorstwo i każdy kraj. Dzięki temu w krajach biedniejszych ludzie maja pracę, której inaczej by nie mieli i najczęściej nie mają.

Tzw. wydajność pracy liczy się dzielac PKB przez liość roboczogodzin. Nie ma to aż tak wiele wspólnego z tym co pracownik dostaje za wykonaną pracę. Wiecie jaka jest wydajność w ten sposób liczona dla np. Kuwejtu czy Brunei? Wydajność pracy w potocznym rozumieniu ma bardzo niewiele wspólnego ani z realną stawką za roboczogodzinę, ani tym czy ktoś się narobi czy nie. Płaca też nie ma wiele wspólnego z wydajnoscią. To kwestia równowagi między tym co pracodawca chce zapłacić - a chce jak najmniej i tym za ile pracownik zgodzi się pracować. To wypadkowa miejsca, warunków, zamożności społeczeństwa, jego mobilności, skłonności do podejmowania zmian, zakresu socjalu i jeszcze wielu innych czynników.

Oczywiste, że Norweg nie jest 7 razy bardziej wydajny jak Polak. Żeby zresztą było ciekawiej to np. po tym jak Polacy zaczęli się masowo pojawiać w Norewegi koszty usług(za godzinę pracy) typu hydraulik, budowlaniec, etc spadły nawet i 2-3 razy. I jak Polaków z Norwegii nie pogonią to ich rodzimi "fachowcy" wyginą. Albo zmienią zawód albo pójdą na socjal. Zresztą co tam Norwegia. Podobno na wschodzie Polski większość ryje za 1200 na rękę (tak przynajmniej utrzymują miłosnicy pisirstwa co to drą się jak to "naród" usiskany), w moich stronach i za 2 razy tyle nikt nawet palcem nie kiwnie.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

a ja wiekszej durnoty nie czytałem. weź pojedź na Ukrainę, zobacz,jak to wygląda u źródła, a potem cos napisz.rzetelnego.

A cóż nierzetelnego napisałem? Nie było takiego rozkazu, nie ma takiego mitu czy Żakowski nie użył takiego porównania.

"W ramach procesu dekomunizacyjnego w Kijowie pojawią się ulice ku czci osób odpowiedzialnych za ludobójstwo na Wołyniu.(..)Chodzi o lidera Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN) Stepana Banderę oraz dowódcę Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA) Romana Szuchewycza. Ponoszą oni odpowiedzialność za śmierć dziesiątek tysięcy Polaków zamordowanych na Wołyniu w latach 1943–1944." http://www.rp.pl/Polityka/305319859-Kijow-Aleja-Stepana-Bandery-zamiast-Moskiewskiej.html

Dlaczego usunięto link do przedwojennego pierwowzoru WOŚP i dano mi ostrzeżenie?

Boś bezczelnie kłamał, synek.

Winterhilfswerk to był pomysł wprawdzie przedwojenny, hitlerowski, ale się znacznie wzmógł dopiero w 1941 roku mając na celu wspomaganie wojska mrożącego swe żałosne tyłki na froncie wschodnim.

A porównywanie tego z akcją Owsiaka, to czyste s............ństwo.

Ciesz się, że dostałeś tylko parę punktów, a nie bana.

Edytowane przez argus
Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli:

wydajność pracy liczy się dzielac PKB przez liość roboczogodzin

a w Polsce udział wynagrodzeń (płac) w PKB jest na poziomie ok. 46% (przy średniej europejskiej 56%, dane za 2014 r.) to następujące zdanie jest fałszywe:

Płaca też nie ma wiele wspólnego z wydajnoscią.

Nie, nie jest. Co innego struktura PKB, co innego kategoria statystyczna pt. wydajnośc pracy, liczona w jakiejś walucie/h i co innego to ile, choćby średnio pracownik dostaje za godzinę pracy. Do tego jeszcze w przypadku najwyższej grupy dochodowej dochodzi sposób liczenia zarobków. Czy np. tylko pensja bez bonusow (np. akcji czy opcji, przywilejów i dodatków) czy razem z nimi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.