Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

tym powinno zajmować się państwo

Ale się nie zajmuje.

A Doktor ze swojej pensji szpitalnej nie dokłada do inwestycji.

Pacjenci umierają z powodu braków nowoczesnego sprzętu.

I jakiś facet wymyśla akcję w której efekcie z naszych pieniędzy pojawia się ten sprzęt.

I o co kaman?!

Kompleksy rydzyko-pisowskiego bereta?

Pacjenci umierają z powodu braków nowoczesnego sprzętu.

I jakiś facet wymyśla akcję w której efekcie z naszych pieniędzy pojawia się ten sprzęt.

Jeszcze raz... porównując stopień wyposażenia szpitali w Polsce i w Irlandii (jednym z bogatszych krajów Europy, choć obecnie z drobnymi kłopotami... ;) ) mogę jako profesjonalista stwierdzić, że to NIE SPRZĘT jest wąskim gardłem polskich szpitali. mamy to samo co Zachód i tyle samo co Zachód.

Wąskim gardłem są LIMITY zabiegów planowych narzucone w Polsce przez NFZ.

W efekcie - drogi sprzęt medyczny stoi bezużytecznie przez większą część doby. A bywa że od września stoi bezużytecznie przez całą dobę, bo limity się skończyły. Przecież to paranoja!

Bo powinien pracować co najmniej na dwie zmiany... tak jest w USA. Ich nie stać na zakup sprzetu, który stoi, on ma pracować i ZARABIAĆ na siebie.

Schodzi poranna zmiana chirurgów, na jej miejsce wchodzi druga i dalej robi swoje.

U nas nie dość, że limity, to jeszcze i wykształconych specjalistów jest dużo mniej niż w innych krajach Europy, ponieważ feudalny układ w polskiej medycynie robi wszystko by limitowac dostęp do specjalizacji.

To jest problem, a nie brak sprzętu. Sprzęt stoi - najlepszy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

"Owsiak stworzył coś na kształt swoistego medialnego perpetum mobile

Nie sposób nie zgodzić się z tym mając w pamięci to....

że jesteś od dawna tubą Kościoła Katolickiego i każdy twój wpis nie będzie obiektywny, na przkład w kontekście Caritasu i księży tam zatrudnionych. Nie zapominaj, że ty tu pracujesz i twój obiektywizm będzie na poziomie obrony Michalika. Oczywiście, będziesz manipulował faktami, dobierał takie przykłady aby uwiarygodnić swoje wpisy i oczernić Owsiaka. Już wolę podejście Doktorka, z uwagą czytam jego wpisy, przynajmniej nie jest zawodowo związany z przedmiotem tematu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy w swoich ograniczeniach możecie choć założyć ze istnieją ludzie których polityka kompletnie nie interesuje?

To lepiej zainteresuj się polityką jak najszybciej. Nie bądź bezwolnym robotem, co myśli tylko o żarciu dla siebie i rodziny. Na żarciu świat się nie kończy.

A jak się nie zainteresujesz polityką to ona prędzej czy później zainteresuje się tobą...

Oni własnie tego chcą, żebyś się nimi nie interesował, wówczas, bez społecznego nadzoru, będą mogli w spokoju kręcić swoje lody.

A pamiętaj, że oni nie kradną podobnym sobie. Nie - oni kradną tobie.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To lepiej zainteresuj się polityką jak najszybciej. Nie bądź bezwolnym robotem, co myśli tylko o żarciu dla siebie i rodziny. Na żarciu świat się nie kończy.

Zdaje się że to ty kiedyś wspomniałeś że nie zamierzasz leczyć ludzi za darmo bo i niby czemu . Dajesz na jakieś bojówki prawicowe kasę. Pożytek społeczny żaden a wręcz przeciwnie. A poza tym?

Jaki jest z Ciebie więc pożytek . Zamiast słodzić tu dyrdymały jak powinno być i jacy to źli wszyscy dookoła Ciebie powiedź co zrobiłeś dobrego?.

Inaczej to raczej Ty myślisz o żarciu swoim i swojej rodziny. Ja poza żarciem dla siebie daję jak to piszesz żarcie kilkudziesięciu osobom. I nie potrzebne mi do tego zainteresowanie polityką.

p.s. to w końcu jak się do Ciebie zwracać ilDottore czy Tommiashi?

Jeszcze raz... porównując stopień wyposażenia szpitali w Polsce i w Irlandii (jednym z bogatszych krajów Europy, choć obecnie z drobnymi kłopotami... ;) ) mogę jako profesjonalista stwierdzić, że to NIE SPRZĘT jest wąskim gardłem polskich szpitali. mamy to samo co Zachód i tyle samo co Zachód.

Wąskim gardłem są LIMITY zabiegów planowych narzucone w Polsce przez NFZ.

W efekcie - drogi sprzęt medyczny stoi bezużytecznie przez większą część doby. ...

To też prawda.

Znam przypadki, kiedy jakiś respirator ratował życie wcześniakowi. Taki z Fundacji.

Fundacja zainwestowała również w urządzenia poza szpitalne, jakieś tam pompy insulinowe, fantomy... przeprowadzała masowe akcje badania na słuch noworodków (unikalne w Europie), Szkoliła, popularyzowała...

Tego ani Tusk, ani Służba Zdrowia sama z siebie nigdy nie zrobiła. I za to podziękowania Owsiakowi.

W dupie mam, że ileś tam procent, również moich datków, pobiera jako pensję. Zasługuje na to.

A takie akcje jak teraz robią rydzyko-smoleńskie berety rozpieprzają ten kraj. Tu nigdy normalnie nie będzie.

PS: Ostatnio jakieś noworodki zmarły z powodu m.in. nie wykorzystania sprzętu Fundacji. Lekarze mieli w dupie zająć się ciężarną z nadciśnieniem.

Doktor, to skutek nierozumienia słowa "Służba"!

A dwa: Może byście dali coś od siebie tak jak Owsiak, a nie tylko kasa, kasa,... Może zaczęli byście przejmować się pacjentem, tak po ludzku... bo za bardzo liczycie pieniądze swoje i te obce...

cycus

Wszystkie twoje wnioski są mylne.

doktorku

No widzisz a ja uważam,że to prawicowe media kłamią.

Niech się prawacy wypowiedzą o imperium Rydzyka i o forsie, jaką ściąga od swych moherowych wyznawców. Gdzie są sprawozdania finansowe tej hucpy?

Gdzie są sprawozdania finansowe kościelnych tac? Gdzie są podatki od tego?

cycus

To jest wątek poświęcony WOŚP a nie sytuacji politycznej i gospodarczej Polski.Na te tematy wypowiadałem się wielokrotnie w innych wątkach.

Polskie władze przeznaczą milion euro dla laureata pierwszej nagrody Solidarności. Będzie ona przyznana 4 czerwca, w 25. rocznicę częściowo wolnych wyborów w Polsce. ------------------Tak jakby jakiś wybory w Polsce do tej pory były wolne !!!!

Można obstawiać:

Moje typy w PL:

1.Owsiak

2.Żona Owsiaka

3.Złoty Melon

4. Mrówka Cała.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

No widzisz a ja uważam,że to prawicowe media kłamią.

Wcale mnie to nie dziwi.

No bo pewnie tak jest, jak mówisz, w tej równoległej rzeczywistości.

W mojej rzeczywistości jest odwrotnie.

Tommiashi

Rydzykowi by się przydała ta nagroda na TV Trwam.

A może na film o Smoleńsku?

A tak na marginesie to chodzisz na wybory?

doktorku

No to nie wypisuj głupot,że jesteś taki niezależny!Jesteś tylko od innych mediów.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Polskie władze przeznaczą milion euro dla laureata pierwszej nagrody Solidarności. Będzie ona przyznana 4 czerwca, w 25. rocznicę częściowo wolnych wyborów w Polsce. ------------------Tak jakby jakiś wybory w Polsce do tej pory były wolne !!!!

Można obstawiać:

Moje typy w PL:

1.Owsiak

2.Żona Owsiaka

3.Złoty Melon

4. Mrówka Cała.

Jurasa i Dzidzię bym odpuścił. Nie potrzebują ani więcej kasy ani więcej uznania.

Złoty Melon z Nagrody Solidarności bym przyznał Mrówce Całej bo jakaś taka chudzieńka...

Fundacja zainwestowała również w urządzenia poza szpitalne, jakieś tam pompy insulinowe,

No właśnie - wytłumaczysz mi sens rozprowadzania tych pomp insulinowych wśród kobiet w ciąży przez WOŚP skoro NFZ bez łaski REFUNDUJE TE POMPY DLA KAŻDEJ KOBIETY W CIĄŻY NIEZALEŻNIE OD JEJ WIEKU? REFUNDUJE! Nie wypożycza, jak WOŚP.

Osobnicy podli i złośliwi insynuują że zakupiono zalegającą partię pomp schodzącego z rynku modelu, podczas gdy już był dostępny nowszy, lepszy, bezpieczniejszy. Nawet podają konkretne nazwy modeli.

Ale to oczywiście tylko podłe insynuacje.

Tak samo, jak podłą insynuacją jest fakt, że producent tych pomp jest na liście firm podejrzewanych o korupcję przez amerykańskie agendy rządowe.

No właśnie NFZ refunduje do kwoty za jaką możesz mieć śmieć a nie pompę.

Wiesz lepiej ode mnie o typach pomp insulinowych.

A co z nieciężarnymi ludźmi?

Obywatele są jedynie ciężarni?!

Tak ,najpierw były zarzuty,że orkiestra zdefraudowała,potem,że przejada a teraz z braku laku,że kupiła nienowoczesne i od podejrzanej firmy.Ciekawe co jeszcze wymyślą?

A tak na marginesie to chodzisz na wybory?

Chodzę skreślam wszystkich!!!

Tak samo, jak podłą insynuacją jest fakt, że producent tych pomp jest na liście firm podejrzewanych o korupcję przez amerykańskie agendy rządowe.

Nie jestem w temacie pomp ( przynajmniej nie tych ) ale myślę że przydałaby się analiza zakupów sprzętu przez WOŚP od kogo i co było kupione w jakiej cenie ? czy był przetarg ? , czy było takie a nie inne zapotrzebowanie na sprzęt ? itd itp.

Przecież nie chodzi tutaj o prywatną kasę OWSIAKA tylko o kasę z Fundacji jeśli są lub były nieprawidłowości przy zakupach to chyba są na to jakieś "paragrafy".

PS: Ostatnio jakieś noworodki zmarły z powodu m.in. nie wykorzystania sprzętu Fundacji. Lekarze mieli w dupie zająć się ciężarną z nadciśnieniem.

Teraz to już złośliwie kłamiesz.

Masz pojęcie o medycynie dokładnie takie jak twój idol, on też coś pyszczył w tej sprawie... kolejny znawca.

Kobieta została przyjęta do cesarki PLANOWEJ. Planowej, czyli PO WYKONANIU wszystkich niezbędnych badań, w tym USG. Nie pilnej, bo jak jest pilna to się ją po prostu robi.

Badania przy przyjęciu nie wykazały nic niepokojącego w stanie dzieci, bo inaczej prosto z izby Przyjęć pacjentka by jechała na stół!

Położono ją do oddziału, pobrano badania, na spokojnie, czyli NIKT nie miał nawet cienia watpliwości, że wszystko jest OK.

A przez noc wszystko się zmieniło. No i mamy tragedię.

Naprawdę myślisz, że tam pracują samobójcy/mordercy/idioci, żeby ryzykować życie noworodków z ciąży bliźniaczej?

Człowieku! To jest szpital a nie burdel! W szpitalu nie ma wolnej amerykanki, obowiązują PROCEDURY. A procedury wymyślono właśnie po to, żeby podobnych historii się ustrzec, bo szpital nie jest od mordowania ludzi tylko od ich ratowania, gdybyście ty i twój guru jeszcze tego nie wiedzieli.

Jestem w 100% przekonany, że wszystko było lege artis, niezbędne procedury odfajkowano i wszyscy byli przekonani że postępują prawidłowo.

Jednak to medycyna - tu nie ma nic na 100%.

Niestaty -tak się zdarza... zrobisz wszystko a i tak wszystko pójdzie w złym kierunku.

Oczywiście śledztwo prowadzone będzie w atmosferze polowania na czarownice i powszechnego żądania krwi. Sedzia i prokurator będą odpowiednio rozgrzani, jedyna nadzieja, że biegli nie dadzą sobie narzucić wydania werdyktu pod publiczkę.

Jesli ordynator i dyrektor szpitala z pełnym spokojem wypowiadają się w mediach, że dochowano wszelkich przewidzianych procedur, to jestem uspokojony że przynajmniej kierownictwu szpitala nie udziela się atmosfera krwiożerczej nagonki, jaką ty i twój guru prezentujecie.

Tak ,najpierw były zarzuty,że orkiestra zdefraudowała,potem,że przejada a teraz z braku laku,że kupiła nienowoczesne i od podejrzanej firmy.Ciekawe co jeszcze wymyślą?

Im się głębiej temu wszystkiemu przypatrzeć to największy "wał" mógł właśnie być na ustawkach przy zakupie sprzętu.

Chciałbym zobaczyć wykaz firm pośredniczących w tych transakcjach. Przecież to powinno być transparentne w końcu to jest dla "dobra dzieci" TAK?

No właśnie NFZ refunduje do kwoty za jaką możesz mieć śmieć a nie pompę.

Wiesz lepiej ode mnie o typach pomp insulinowych.

A co z nieciężarnymi ludźmi?

Obywatele są jedynie ciężarni?!

WOŚP wypożyczal pompy tylko ciężarnym i tylko na czas ciąży.

NFZ refunduje 100% ceny pompy dla osób poniżej 26 roku życia i dla KAŻDEJ ciężarnej, bo przecież w ciąże można zajść i później. :)

Im się głębiej temu wszystkiemu przypatrzeć to największy "wał" mógł właśnie być na ustawkach przy zakupie sprzętu.

Chciałbym zobaczyć wykaz firm pośredniczących w tych transakcjach. Przecież to powinno być transparentne w końcu to jest dla "dobra dzieci" TAK?

To oczywiste, drogi Watsonie... :)

Za Matką Kurką:

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"W 2012 roku prezes Owsiak „umówił się”, że WOŚP przeznaczy zebrane pieniądze na zakup pomp insulinowych, głownie dla kobiet ciężarnych. Absolutnie bezsensowny zakup i jeszcze bardziej bezsensowne wypożyczanie sprzętu dla kobiet w ciąży, które mają refundowane pompy w całości, bez względu na wiek. WOŚP zebrała ponad 50 milionów złotych, pomp kupiono za niecałe 3,5 miliona. Z kolei na cele marketingowe WOŚP przeznaczyła blisko 8 milionów, dokładnie 7 898.950,39 złotych. Uczciwie i rzetelnie trzeba było nazwać ten finał „Zbieramy na marketing, promocję i zarządzanie”. Poza wszystkim prezes Owsiak zakupił 286 szt. pomp Paradigm 722, które na stronie producenta są traktowane jako sprzęt starej generacji, podlegający promocyjnej wymianie na pompę Veo. Dodatkowo firma Medtronic sprzedająca pompy widnieje na liście firm podejrzewanych o korupcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lista ta jest sporządzana przez amerykańskie instytucje działające w ramach tak zwanej ustawy FCPA (Ustawa o Zagranicznych Praktykach Korupcyjnych, ang. Foreign Corrupt Practices Act - FCPA)"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowieku! To jest szpital a nie burdel! W szpitalu nie ma wolnej amerykanki, obowiązują PROCEDURY. A procedury wymyślono właśnie po to, żeby podobnych historii się ustrzec, bo szpital nie jest od mordowania ludzi tylko od ich ratowania, gdybyście ty i twój guru jeszcze tego nie wiedzieli.

Kpisz czy o drogę pytasz? Hasło szpital i jest ok?

Niedawno w jednym ze szpitali dziecięcych / to taki szpital gdzie są chore małe dzieci/ panie pielęgniarki urządziły taką imprezę z okazji imienin bodajże że pacjentka w pokoju przylegającym do pokoju pań pielęgniarek o 4.00 rano wezwała policje na oddział. Jednorazowy wybryk? Może i tak . Te same pielęgniarki gdyby ktoś mi obiecał że ujdzie mi to bezkarnie wyrzuciłbym z okna 3 piętra. Wszystkie poza jedną .

Inny przypadek , dziecko 3 miesięczne po zatrzymaniu i reanimacji trafiło do szpitala gdzie zaczęły się objawy jak przed zatrzymaniem. Dziecko czekało 3 godziny na przyjęcie na oddział , a na prośbę do Pani "doktor" żeby zareagowała bo dziej się coś niepokojącego, ta nie widząc dziecka od godziny powiedziała że zareaguje jak jej się udowodni że dziecku coś zagraża. A dlaczego dziecko czekało dwie godziny ? Bo gdyby nie zje....bać szmaty na czym świat stoi , to czekałoby jeszcze godzinę.

Trzeci przypadek , dziecko niecałe 3 lata trafiło do szpitala z podejrzeniem pęknięcia kości czaszkowej. Przez trzy dni nikt się nim nie zajął . Nie będę pisał co działo się w trakcie , nadawało by się to do reportażu. Tylko przypadkiem od pielęgniarki dowiedzieliśmy się że nic się nie dzieje bo radiolog który a to miał wiele pracy , a to nie zdążył , a to sro , a to tamto ... przez trzy dni się w pracy nie pojawił a podpisywano za niego listę!!!!!!!!! W ogóle gada nie było.

Łajzy w białych fartuszkach przez trzy dni kłamały że gość nie miał czasu, bez względu na dziecko.

Ostatni przykład . znajoma w w swoim miejscu /tez szpital/ pracy dostała nieoficjalne dyspozycje aby wypełniać dokumenty najlepiej z ok. dobowym opóźnieniem. Gdyby lek, leczenie nie zagrało , zawsze można coś zmienić. Zgroza.

Więc albo coś nie tak z procedurami albo w tym zawodzie jest wielu tobie podobnych , "nie będziemy leczyć za darmo"

Żałosne dupki. Powinni wyp....lać do Irlandii.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Jako że dzień dzisiaj miałem słaby a inni się nie kryją i nie hamują to pozwolę sobie na mała nie kulturalną ekspresję.... wqrwiają mnie takie dyskusje, jak Cie od debili i durni nie wyzwą to szukają gdzie indziej, od Ciebie wymagają dowodów sami nawet na proste pytania nie potrafią odpowiedzieć. G**o mnie obchodzi kto co robi, jaki jest klecha i co wyrabia caritas. To że nie trawie 60letniego gimbusa nie znaczy że zapierdzielam do kościoła czy codziennie robię przelewy do Caritasu (chcecie o tym gadać to se załóżcie inny temat !!). Zarzutów jest bardzo dużo oborony jest zero, gdyby był czysty to by już wszystkich pozamykał zwłaszcza że ma po poracie polityczne. Czy niektórzy z was są na tyle tępi że nie potrafią skojarzyć 2 prostych faktów ? skoro w dokumentach jest wyraźnie napisane że finansują woodstock (nawet jest uzasadnienie czemu) a sam naczelny w TV i na blogu mówi że nigdy czegoś takiego nie było i nie dali ani złotówki ... gdzie tu jest problem ? skoro kłamie w tym to może i nad resztą warto pomyśleć. Proste pytanie z czego on żyje ?? I jeszcze jedno, ten facet nie pomaga tylko robi to co w normalnym cywilizowanym kraju powinno robić państwo !

Od emigrantów proponuje się odwalić, to oni w większości będą mieli spokojną starość bo dość szybko zauważyli że ten kraj jest kilka pozycji za RPA i się pogrąża dalej, to ja i Wy będziemy zapierdzielać do usranej śmierci bo teraz kilka buców wyprowadza miliardy złotych. Jeśli wam odpowaida ogólna nędza w kraju to ok.. ale może inni mają trochę wyższe wymagania. Ciekwe ilu z was zauwrzyało że z tej zapyziałej pustyni już nawet grupa ITI ucieka. Każda poważniejsza firma/osoba wyprowadza kapitał za granice z naszym byłym ministrem finansów na czele ... swoją drogą skoro jest tak dobrze.. czemu ucieka.

A polityki drogi Risto nie da się w to nie mieszać, jak czytam Twoje "żale" który ponoć nimi nie są to mam ważnie że właśnie polityka Cie dopadła, w każdym razie jej efekty na pewno....

Edytowane przez cycus12

przeczytaj konstytucje to może się dowiesz dlaczego niektórzy jęczą i jakie obowiązki ma wobec Ciebie Państwo. Państwo nie wypełnia swoich obowiązków więc nie jest jako tako tylko jest źle. Mamy wszystko najgorsze i najdroższe.. nie boli Cie to ? nie przeszkadza Ci fakt że polska dla niemca to taka afryka dla usa ? To że głupi polak jest idealnym klientem odpadów produktopodobnych ?

Zadałeś pytanie dlaczego komuś może być "jako tako" . Nie odwracaj kota ogonem. Jest wiele rzeczy które mi nie odpowiada , co nie znaczy że jest mi tu źle. Co myśli o mnie Niemiec mam w d... Pracowąłem w niemieckiej firmie, wiele czasu tam spędziłem. Poukładanie wszystkiego tak że do kibla idziesz z normą mi nie odpowiada. Jak i nie odpowiada mi że po pracy nie ma znajomych, a na spotkanie ze znajomymi umawiasz się z dużym wyprzedzeniem , gdzie impeza jest okraszona wódeczką którą sam przyniosłeś a na zapitkę dostajesz jedyną zakąskę tj. słone paluszki. Taki kraj mi nie odpowiada.

pogadamy jak Ci dowalą zus do 3k.

Jeśli tylko mi to pół biedy, przy 70-ciu osobach jeden mój zus to pikuś .

A poza tym tym wykazujesz się zajebistą wiedzą , albo ignorancją. Może nie sam zus ale zdaje się miałeś na myśli obciążenia. Więc pytanie czy wiesz ile płaci pracodawca obciążeń /zus, zaliczka na podatek dochdowy etc/ żeby dać komuś 3 kz netto wypłaty? Prawie drugie tyle.

Ale żeby nie było że jestem nie przygotowany , żebyś mi nie zarzucił, zawsze mogę w pierwszej kolejności wywalić takich których znasz doskonale, niczego nie oferujących za to mających pretensje do całego świata którym Państwo nie zapewnia podstawowego utrzymania.

Powiedź mi Twoje dziecko już zdecydowało czy chce być chłopce czy dziewczynka ?

Odpowiem Ci tak, wyobraź sobie mój środkowy palec.

Użytkownik Risto dnia 19.01.2014 - 23:29 napisał

Więc albo coś nie tak z procedurami albo w tym zawodzie jest wielu tobie podobnych , "nie będziemy leczyć za darmo"

sam wyżej napisałeś że polityką się nie interesujesz i nie jest to tobie potrzebne, może gdybyś troszkę czasu na to poświęcił tobyś zrozumiał chociaż podstawowe mechanizmy.

Jeszcze raz , choć pewnie trzeba byłoby drukowanymi literami. Na jaki grzyb mi znajomość mechanizmów? Zresztą dlaczego brak zainteresowania jest dla Ciebie równoważny z brakiem wiedzy? A może własnie dlatego się nie interesuje bo je znam. Może żyje mi się wygodniej i spokojniej bo wiem że moje zainteresowanie polityką niczego nie zmieni , jak i Twoje pisanie w około tego samego. Z polityki interesują mnie pomysły obciążające przedsiębiorstwa. Jak choćby vat odwrócony który zafundował mi jeden dodatkowy etat w firmie do księgowania faktur wewnętrznych , czyli uogólniając do jego rozliczania.

Za to chętnie poznaje inne mechanizmy , związane z moją firmą i jej działalnością. Może przez to kolejne kilka albo dziesiąt osób będzie miało pracę.

Możesz mi wymienić jeszcze wiele rzeczy które są nie ok. I co to zmieni? Chce tu mieszkać i nigdzie się nie wyprowadzę. Bilans jest korzystny. Mi tutaj się podoba.

Ale zdaje się temat był o WOSP i tłumaczeniu się paru osób dlaczego są sknerami.

Edytowane przez Risto

"jako tako" .

Tylko, że owe "jako tako" dotyczyło właśnie m.in. tego o czym piszesz.

Tylko dlaczego w tym kraju od dziesiątków lat jest "jako tako".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Zadałeś pytanie dlaczego komuś może być "jako tako" . Nie odwracaj kota ogonem. Jest wiele rzeczy które mi nie odpowiada , co nie znaczy że jest mi tu źle. Co myśli o mnie Niemiec mam w d... Pracowąłem w niemieckiej firmie, wiele czasu tam spędziłem. Poukładanie wszystkiego tak że do kibla idziesz z normą mi nie odpowiada. Jak i nie odpowiada mi że po pracy nie ma znajomych, a na spotkanie ze znajomymi umawiasz się z dużym wyprzedzeniem , gdzie impeza jest okraszona wódeczką którą sam przyniosłeś a na zapitkę dostajesz jedyną zakąskę tj. słone paluszki. Taki kraj mi nie odpowiada.

pytanie zadała inna osoba i chyba w innym kontekście ale czytając miedzy wierszami... tak ja też nie chce emigrować, chce pozostać w ojczyźnie, niestety życie towarzyskie za granicą często jest bardziej rozwinięte niż tutaj (polskie!).

Jeśli tylko mi to pół biedy, przy 70-ciu osobach jeden mój zus to pikuś .

A poza tym tym wykazujesz się zajebistą wiedzą , albo ignorancją. Może nie sam zus ale zdaje się miałeś na myśli obciążenia. Więc pytanie czy wiesz ile płaci pracodawca obciążeń /zus, zaliczka na podatek dochdowy etc/ żeby dać komuś 3 kz netto wypłaty? Prawie drugie tyle.

Ale żeby nie było że jestem nie przygotowany , żebyś mi nie zarzucił, zawsze mogę w pierwszej kolejności wywalić takich których znasz doskonale, niczego nie oferujących za to mających pretensje do całego świata którym Państwo nie zapewnia podstawowego utrzymania.

chodziło mi o głośny pomysł wprowadzenia bardzo wysokiego Zusu dla właścicieli firm.

Odpowiem Ci tak, wyobraź sobie mój środkowy palec.

no ej gender jest fajne ... ;] a na poważnie to przepraszam za ostro, odszczekam!

Tylko, że owe "jako tako" dotyczyło właśnie m.in. tego o czym piszesz.

Tylko dlaczego w tym kraju od dziesiątków lat jest "jako tako".

w ostatnich latach z tendencją na "źle"

@xniwax

Trawa zawsze jest bardziej zielona u sąsiada...

Padł chocy przykład doktorka jak w usa lekarze zapieprzają aby wykorzystać sprzęt. Tak, tylko raczej dlatego że ubezpieczyciele rządzą tam służbą zdrowia i oczekują wyników jak od firmy i z takimi tylko podpisuja kontrakty.

A pacjent? Ten który ma podstawowa poliśe, przy cięższej chorobie tam na pewno zdechnie.

Mamy się licytować co jest jeszcze fajnego w innych krajach?

Kpisz czy o drogę pytasz? Hasło szpital i jest ok?

Niedawno w jednym ze szpitali dziecięcych / to taki szpital gdzie są chore małe dzieci/ panie pielęgniarki urządziły taką imprezę z okazji imienin bodajże że pacjentka w pokoju przylegającym do pokoju pań pielęgniarek o 4.00 rano wezwała policje na oddział. Jednorazowy wybryk? Może i tak . Te same pielęgniarki gdyby ktoś mi obiecał że ujdzie mi to bezkarnie wyrzuciłbym z okna 3 piętra. Wszystkie poza jedną .

Inny przypadek , dziecko 3 miesięczne po zatrzymaniu i reanimacji trafiło do szpitala gdzie zaczęły się objawy jak przed zatrzymaniem. Dziecko czekało 3 godziny na przyjęcie na oddział , a na prośbę do Pani "doktor" żeby zareagowała bo dziej się coś niepokojącego, ta nie widząc dziecka od godziny powiedziała że zareaguje jak jej się udowodni że dziecku coś zagraża. A dlaczego dziecko czekało dwie godziny ? Bo gdyby nie zje....bać szmaty na czym świat stoi , to czekałoby jeszcze godzinę.

Trzeci przypadek , dziecko niecałe 3 lata trafiło do szpitala z podejrzeniem pęknięcia kości czaszkowej. Przez trzy dni nikt się nim nie zajął . Nie będę pisał co działo się w trakcie , nadawało by się to do reportażu. Tylko przypadkiem od pielęgniarki dowiedzieliśmy się że nic się nie dzieje bo radiolog który a to miał wiele pracy , a to nie zdążył , a to sro , a to tamto ... przez trzy dni się w pracy nie pojawił a podpisywano za niego listę!!!!!!!!! W ogóle gada nie było.

Łajzy w białych fartuszkach przez trzy dni kłamały że gość nie miał czasu, bez względu na dziecko.

Ostatni przykład . znajoma w w swoim miejscu /tez szpital/ pracy dostała nieoficjalne dyspozycje aby wypełniać dokumenty najlepiej z ok. dobowym opóźnieniem. Gdyby lek, leczenie nie zagrało , zawsze można coś zmienić. Zgroza.

Żałosne dupki. Powinni wyp....lać do Irlandii.

Takie bajki to możesz swojej babci opowiadać.

Jak masz wiedzę o takich historiach to wal do prokuratora a nie na forum bo my tu w bajki nie wierzymy.

Ja też widziałem niejedno... może w latach 1991-1995. Potem już zrobiło się normalnie, czyli - jak w całej Europie, gdzie też w systemie opiek zdrowotnej (nie piszę "w służbie zdrowia", bo nie lubię określenia "służba") można spotkać zarówno stołki jak i taborety.

Co powiesz na pełną poczekalnie wk***ch ludzi a pan doktor rozkłada sobie dywanik i wali salamy? A za jakiś czas - powtarza powyższą operację? To normalne twoim zdaniem? A w IRL to normalka i nikt mu nie śmie nic powiedzieć bo to by było prześladowanie religijne. Wolno mu. Podobnie jak wolno mu nie cewnikować kobiet bo mu religia nie pozwala. A że kobita cierpi z pełnym pęcherzem i miną godziny zanim w stolicy europejskiego państwa znajdzie się lekarza nie-muzułmanina? A kogo to obchodzi? Taka karma, nie?

Więc się nie pluj, bo w stosunku do pieniędzy wkładanych w system, opiekę zdrowotną masz w Polsce na kosmiczym poziomie, bo przy takim dopływie finansów to powinna być równa albańskiej co najwyżej. A przecież nie jest.

A pacjent? Ten który ma podstawowa poliśe, przy cięższej chorobie tam na pewno zdechnie.

Widzisz w tym coś złego?

Medycyna to taka sama usługa jak blacharka samochodowa i musi kosztować.

Jakoś zarobkami blacharzy nikt się niezdrowo nie podnieca.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

A u nas premierem jest ten miły pan na fotce poniżej - naród tak go kocha, że nawet na nartach pilnuje go 8 goryli.Na koszt podatnika, oczywiście.

No a na czyj niby koszt ma działać BOR?

BTW. Secret Service zatrudnia 6700 osób - z tego 4400 samych agentów - roczny budżet 1,8 miliarda dolarów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.