Skocz do zawartości
IGNORED

Kij w mrowisko czyli kondensatory polimerowe w torze audio

frobek

Rekomendowane odpowiedzi

Macie jakies doświadczenia w stosowaniu kondensatorów polimerowych o super małym ESR np. takich :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w torze sygnałowym, jako wejściowe/wyjściowe wzmacniaczy czy preampów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Gość

(Konto usunięte)

raczej w zerowych ilościach... strasznie przereklamowane, na płytę główną do wypasionego kompa i owszem, do audio jakoś nie bardzo :) ale spokojnie to moje zdanie. Na pewno komuś podpasuje, trzeba spróbować :)

Bardzo trzeba z nimi uważać, Jean Paul z diyaudio.com w swoim DACu ES9023 zarejestrował dzwonienie związane z tak niskim ESR. Sam próbowałem ich używać i w zasilaniu i osiągnąłem bardzo kiepski efekt. Myślę, że używanie ich wiąże się z potrzebą bardzo dokładnego zaprojektowania obwodu i Pcb.

Jean Paul z diyaudio.com w swoim DACu ES9023 zarejestrował dzwonienie związane z tak niskim ESR.

Hihihi... ,no tak.

Pewnie kilka lat temu była jakaś dyskusja na forum na temat odsprzęgania. Ostrzegałem wtedy fanatycznych zwolenników kondensatorów o super-niskim ESR właśnie przed dzwonieniem, czyli podwzbudzeniem obwodu zasilania.

Wtedy chodziło (o ile dobrze pamietam) o bezmyślne wymienianie blokujących kondensatorów ceramicznych na foliowe. Ceramiki z nieliniowymi dielektrykami w porównaniu z foliowymi mają sporą stratność która zmniejsza dobroć obwodu i zapobiega dzwonieniu (a przynajmniej mocno je ogranicza).

No ale wiadomo, fahofcy wiedzą lepiej, teoria i fakty to według nich ściema produkowana przez "system".

Jedyna szansa, że jakiś uwielbiany guru potwierdzi fakty i inkorporuje je do obowiązującego audiofilskiego paradygmatu. Amen.

Jestem Europejczykiem.

Założyłem ten temat, żeby dostać jakieś konkrety wynikające z doświadczeń ludzi którzy stosowali takie kondensatory. O tym że w obwodach zasilania moga powodować podwzbudzanie wiadomo nie od dziś, ale tez sa dość łatwe sposoby eliminacji tych wzbudzeń. Zresztą nie zawsze do wzbudzenia dojdzie.

Mnie jednak bardziej interesuje jak się sprawują jako elementy blokujące składową stałą w torze sygnałowym. Jak widać większość wiedzy to tzw "mądrość ludowa", ktoś gdzieś coś napisał. Dzięki Jaro_747 za jakieś konkrety.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Ciekawy temat umarł?

Za trudny?

Łatwiej fantazjować w klimacie "wymieniłem to na tamto i ..."?

cog też ma dużą stratność w porównaniu do foliowych ? ... i tu jeszcze pytanie do jakich foliowych przyrównujemy (bo w tych ostatnich stratność ma straszny rozrzut).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.