Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 10 tyś?

marcin_30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jest jakiś DAC do 10 tyś grający lepiej od HD25 po USB, transport to PC.

Byłem zdecydowany na zakup Hegla ale użytkownicy na forum piszą, że ten DAC ma już parę lat i nie opłaca się go kupować.

Ma ktoś doświadczenie w tym temacie i mógłby polecić coś innego czy może HD25 to dobry wybór?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/123406-dac-do-10-ty%C5%9B/

Tak jest. Pewnie zaraz sam to napiszesz parę wpisów niżej. Pod tym samym nikiem lub nie :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

użytkownicy na forum piszą, że ten DAC ma już parę lat i nie opłaca się go kupować.

Ktoś kto tak napisał pomylił forum pt. audio z forum pt. kup najnowsze BMW i zrób szpan na dzielni. Tu się chwali sprzęt za dźwięk i kupuje się ze względu na dźwięk , a nie za literkę "b" lub 2-kę zaraz za nazwą sprzętu . Nie ważne ile to ma lat ważne jak gra i niestety z zasady tak jak gra tak kosztuje.

Fakt - HD25 gra bardzo dobrze w przeciwieństwie do HD12. HD20 to już inna historia..

W podobnej cenie ( do 10tys ) - znajdziesz Aqua La Voce , Black Dragon , coś z Audio GD ( z Amanero na USB ) - te słuchałem i polecam. Jest też pewnie wiele innych.. Musiałbyś mimo wszystko posłuchać w swoim zestawie aby wyrobić sobie własne zdanie.

Witaj,

jest wiele bardzo dobrych przetworników, aby jednak zaproponować Ci konkretne modele, podaj więcej szczegółów. Przede wszystkim w jakiej konfiguracji przetwornik będzie pracował (z jakimi urządzeniami), jakie preferujesz brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

jest wiele bardzo dobrych przetworników, aby jednak zaproponować Ci konkretne modele, podaj więcej szczegółów. Przede wszystkim w jakiej konfiguracji przetwornik będzie pracował (z jakimi urządzeniami), jakie preferujesz brzmienie.

Podobnych bzdur nie czytałem dawno

Chłopie.Weź się ogarnij. O czym ty piszesz?? Jak daczek ma swój charakter brzmienia za 10k to znaczy że można go wyrzucić na śmietnik.

Chłopie.Weź się ogarnij. O czym ty piszesz?? Jak daczek ma swój charakter brzmienia za 10k to znaczy że można go wyrzucić na śmietnik.

Audio Byte Black Dragon, też jest wg. Ciebie dobry tylko na śmietnik?

Sporo chyba zalezy od zrodla - no chyba ze jestem gluchy...

Audio Note 2.1 upolować

Porównywalem hd25 do phasta. Phast jest oparty na tej samej kości co audionote. Niektórzy mówią że w sumie powinnio się goporównywać go do audionote 3,2 i od tego gra ciut skabiej ale nie wbijajac się w szczegóły.

Phast miał na pokładzie mundorfy SGO i CCa więc do kupy kosztował pewnie tyle samo lub ciut więcej. Konkluzja jest prosta. Zlampizowany AD1865 w dobrej konfiguracji zagra lepiej ale wszystkie inne funkcje ma słabsze. Zero podłączenia do USB. Brak Wyboru źródeł słaba odsprzedawalnisc, brak xlr, koszt lamp... No i najważniejsze na koniec. Żebyś usłyszał różnice między nimi to trzeba mieć na prawdę gruby zestaw. w HD 30 jest sporo nowinek jak zasilanie dual mono i obsługa protokołu do streamera więc jest postęp ale żeby usłyszeć różnice to trzeba mieć na czym.sam daczek nie gra

Sporo chyba zalezy od zrodla - no chyba ze jestem gluchy...

Pewnie. Jak piszesz o daczkach za 1000-2000pln to możemy mówić o braku balansu tonalnego.Potem już tylko o rozdzielczości,dynamice, prędkości. One muszą mieć barwę. Jak daczek za 10k gra sucho i bez nasycenua to na śmietnik z nim. nie za dyche!

Za dyche To są rakiety. Zawsze oczywiście można znaleźć jakieś wynalazki i nieporozumienia A hd25 do takich nie należy. Choć używki są już dostępne za okolo 7 k...

Nie widzę nic złego co napisał q21 . Każdy dac ma inny charakter brzmienia i nie do każdej konfiguracji spasuje

Nie mów mi ze wszytkie daci grają taka samo , ok zgodzę sie ze te za 10klz każdy moze być dobry ale nie każdemu każdy spasuje do toru , jedno chcą więcej szczegółów drudzy muzykalność , wiec ważne jest z czym ma grać i czego sie oczekuje

To ze za 10klz nie znaczy ze wpasuje sie nam , sam chyba wiesz ze tak samo jest ze wzmacniaczami kolumnami itp itp

Sam szukam daca i jak było by takie łatwe kupił bym już dawno drogi dac i dał sobie spokój ale wiem ze tak nie jest

:)

Pewnie. Jak piszesz o daczkach za 1000-2000pln to możemy mówić o braku balansu tonalnego

Chlopie, kto tu mowi o jakims balansie tonalnym. Wez sobie dowolnego Lampizatora za 30tys PLN i takiego Bricasti za 40tys, i powiedz, ze maja identyczny charakter brzmienia bo kosztuja co najmniej 10tys Nikt w to nie uwierzy, zwlaszcza jesli sluchal. No chyba, ze nie zwracasz kompletnie uwagi na wypelnienie, dociazenie, to czy DAC gra jasniej lub ciemniej, wowczas faktycznie,mozesz wytrzeszczac oczy w zdziwieniu coz ci ludziska wypisuja o tych drozszych klockach ;'))

Nigdzie nie napisałem że daczki grają tak samo.pisałem tylko ze kwota 10k powinna gwarantować pewien poziom.

A tak na marginesie bo o tym pisałem już wielokrotnie Ti pragnę przypomnieć że 3/4 ludzi na tym forum i nie tylko ma daczki które są delikatnie rzecz cz ujmując lepsze niż pozostałe elementy toru. W efekcie czego rozmowa o dociazeniu i separacji jest nieco na wyrost. A jeśli daczek za 10k gra za jasno lub za ciemno i to na tyle żeby korygować to potem na przykład kablami to znaczy że jest źle skonstruowany. Posłuchaj na przyklad takiego hegla i powiedz mi jak gra

pragnę przypomnieć że 3/4 ludzi na tym forum i nie tylko ma daczki które są delikatnie rzecz cz ujmując lepsze niż pozostałe elementy toru

To akurat święta prawda, zwłaszcza wzmacniacze są zaniedbane. A z moich obserwacji wynika, że wzmacniacz to powinien być tak z 3 razy droższy niż DAC, żeby nie odstawał.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A ja to rozbieram jak sprzet muzyczny :)

Kolumny i wzmacniacz wiadomo a dac jest jak gitara :) jaki poda sygnal tak go wzmocni wzmacniacz i przekaze dalej na kolumny czyli bardzo wazny

Kwotowo tyle samo co wzmacniacz lub drozszy :)

Moje typy to Schiit Yggdrasil - mniej więcej tak jak rok temu sprzęty za 25 kzl. AD w tej aplikacji jest wsrt rozważenia. Co do Audio-gd sa blisko dobrego hi-fi w topowych modelach ale to jeszcze nie to obserwować warto... . W wadii s7i jest swietny dac i w ayonach...

Witam.

Czy jest jakiś DAC do 10 tyś grający lepiej od HD25 po USB, transport to PC.

Byłem zdecydowany na zakup Hegla ale użytkownicy na forum piszą, że ten DAC ma już parę lat i nie opłaca się go kupować.

Ma ktoś doświadczenie w tym temacie i mógłby polecić coś innego czy może HD25 to dobry wybór?

Pozdrawiam

10k? Uhm rajcują mnie takie pytania. Napisz na końcu co wybrałeś.

A tak przy okazji, bez złośliwości. Jeszcze jesteś, czy już zniknąłeś?

Nigdzie nie napisałem że daczki grają tak samo.pisałem tylko ze kwota 10k powinna gwarantować pewien poziom.

napisałeś, że jak DAC za 10 k ma jakiś charakter brzmienia, to nadaje się na śmietnik. Zatem, każdy DAC, który coś zmienia w brzmieniu, jest dla Ciebie do bani. Wychodzi na to, że ten "pewien poziom" , o którym piszesz, to przeźroczystość. Potem piszesz, że nie pisałeś, że DACi grają tak samo... tak jakbyś się bronił, i twierdził, że jakieś różnice są możliwe , tym samym zaprzeczasz sam sobie.

Ok 1200$ plus przesylka clo i vat

W polsce w sklepach 13500zl

To dla mnie najlepszy Dac jaki slyszalem i audio marzenie ktore kiedys mam nadzieje spelnic

A te $ to USD, CAD?, w Kanadzie kiedyś było najtaniej.

Najlepszy DAC ale ponoć do CD, h-r już gorzej. W sumie taka opinia, na gęstych nie słuchałem.

Dzięki.

ciągłe zmiany ...

napisałeś, że jak DAC za 10 k ma jakiś charakter brzmienia, to nadaje się na śmietnik. Zatem, każdy DAC, który coś zmienia w brzmieniu, jest dla Ciebie do bani. Wychodzi na to, że ten "pewien poziom" , o którym piszesz, to przeźroczystość. Potem piszesz, że nie pisałeś, że DACi grają tak samo... tak jakbyś się bronił, i twierdził, że jakieś różnice są możliwe , tym samym zaprzeczasz sam sobie.

Kolega mateuszek nie wie o czym pisze , mota sie sam w tym

Dla niego każdy dac za 10klz jest dobry i każdemu spasuje do systemu bo to już rakieta , chyba nie wie ze każdy ma inna sygnaturę brzmienia

Trzeba dobierać czego brakuje albo co mozna polepszyć , dacie na wyjściu z lampa inaczej zagrają niz taki m2tech

Chciałbym zeby tak było łatwo sam bym wydał 10klz kupił pierwszy lepszy i cieszył sie ale wiem ze nie ma tak łatwo i trzeba szukasz i sparawdzac

:)

Jeśli ktoś chce poprawiać na przykład bas zmiana daczka to znaczy że ma skopany system. A jeśli chce to robić na poziomie daczkow za 10k to jak dla mnie ma zdrowo nie równo pod sufitem i zerowe pojęcie o składaniu że sobą klocków. Radzę zatem poczytać może skąd może wynikać brak lub nadmiar części pasma. I proszę nie mylić sygnatury brzmienia z rozdzielczością,mikro i makrodynamika, atakiem lub wygaszaniem. To są zupełnie inny inne cechy. Jeśli ktoś to myli to znaczy że jest głuchy albo ma skopany system albo jedno i drugie .jest jeszcze opcja ze po prostu nie rozróżnia mulacych daczkow od tych z "dużym" basem.albo tych sterylnych jazgotnikow od tych które mają "niezła górę". Jest jednak pewien problem.żeby to usłyszec trzeba mieć na czym. W większości przypadków jednak brak rozdzielczość jest odczytywany jako "spory bas" i to właśnie stąd sporo ludzi pisze właśnie podobne brednie jak koledzy wyżej. Ja to rozumiem. Ale spokojnie. To przechodzi tylko do tego trzeba dojrzeć.

Można rozróżnić sabre od AD1865. Bez problemu.można też manipulować brzmieniem dodając bufor lampowy na wyjściu. Wszystkie te zabiegi zmieniają charakter. Tak.nie mają jednak prawa zmieniać balansu tonalnego.

Jeśli ktoś chce poprawiać na przykład bas zmiana daczka to znaczy że ma skopany system

Zgadzam się z Tobą w pełni. Źródło jest bardzo ważne , ale błędów typu źle dobrane kolumny do pomieszczenia lub brak adaptacji ( która jest podstawą dobrego grania !! ) nie da się naciągnąć/naprawić DAC lub kablami.. W kwocie 10zł DAC grają już na tak dobrym poziomie ( mówię o dobrych DAC - z dobrym zasilaniem i dobrym stopniem analogowym ) więc jeśli komuś coś nie gra w systemie to nie winiłbym za to DAC.

Kolejna sprawa - po co kupić DAC za 10kzł do wzmacniacza za 4tys i kolumn za 3tys ? Zapewne wiele osób tak robi..ale nie tędy droga..

Jest jeszcze kwestia dopasowania do końcówki mocy jeśli ktoś nie używa pre.

A charakter brzmienia ma każdy DAC. Subiektywne odczucie balansu tonalnego bierze się z rodzaju zniekształceń.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.