Skocz do zawartości
IGNORED

Standy do kolumn - wypełnienie, balast, zasypanie

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

hej

Nie wiem czy w dobrej zakładce - ale...

Mam standy do kolumn ROGOZ - ciężkie masywne - każdy składa się z 4 profili i baltów - górnego i dolnego.

Standy są przewidziane do dociążenia - mają otwory zakręcane śrubami.

I teraz - nie chce ich dociążać - jest dla mnie ok - jednak "dzwonią". Przy głośniejszej muzyce to słychać. Jak puknę w profil to działa on jak dzwon.

Tak pomyślałem, żeby wypełnić je pianką wysoko rozprężną - taką budowlaną. Czy to dobry pomysł?

A może nasypać jakiegoś śrutu, piasku?

piasek kwarcowy z marketu budowlanego - chyba najprościej i najlepiej

Pianka to nie dobry pomysł

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

piasek kwarcowy z marketu budowlanego - chyba najprościej i najlepiej

Pianka to nie dobry pomysł

ten pisaek kwarcowy trzeba jeszcze dodatkowo wyprażyć - np. w piekarniku - czy od razu wsypać?

dlaczego pianka to zły pomysł?

od razu wsypać - 25kg ok 8-12zł (jest to suchy piasek który służy np do piaskowania, używa się go do piaskownic dla dzieci)

Pianka - zła bo już jej nie usuniesz

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

od razu wsypać - 25kg ok 8-12zł (jest to suchy piasek który służy np do piaskowania, używa się go do piaskownic dla dzieci)

Pianka - zła bo już jej nie usuniesz

tak się zastanawiam czy zasypywać do pełna czy np 2/3 objętości?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to będzie dobre ? zastanawiam się czy nic w tym nie wyrośnie, czy nie ma wilgoci... nie ma nigdzie w kartach katalogowych, że jest to prażone...

Ukryta Zawartość

Ja tam swój prażyłem w piekarniku, stopniowo, partiami, w metalowych formach do pieczenia ciasta. Idealnie suchy potem jest, bardzo sypki, no i franca żadna nie wlezie.

Zasypałbym do pełna. A potem otwór zasypowy szczelnie zakleił, np. ciężką taśmą budowlaną czy zasilikonował, czy coś.

Jeśli jesteś w stanie dobrać granulację tego piasku, to najlepiej coś w okolicach 0,3 mm.

Cieńszy - ma tendencję do sklejania się.

Grubszy - nie będzie aż tak wydajnie konwertować drgań w ciepło.

Alternatywnie - zamiast w piekarniku - możesz spróbować w mikrofalówce - problem ino, że nie wiadomo, kiedy już jest "dość" - a mikrofalówki bez wody / czyli "na sucho" / to nie za bardzo lubią pracować.

Jak przedobrzysz, to można mikrofalówkę zepsuć.

Stosowanie pianki jest zupełnie bez sensu -- bo nie da Ci absolutnie żadnego efektu wytłumienia drgań.

Aha, jeśli jesteś ekstremista, to ten piasek możesz wymieszać ze śrutem, lub z czymś innym, o innej granulacji / innej gęstości.

Powstanie wtedy taka przestrzenna, rozproszona, dwugęstościowa "kanapka" - która ma szansę potencjalnie jeszcze lepiej tłumić drgania.

Dobry stojak pod kolumnę powinien ważyć tak gdzieś ze 100 kilogramów ...

Ja tam swój prażyłem w piekarniku, stopniowo, partiami, w metalowych formach do pieczenia ciasta. Idealnie suchy potem jest, bardzo sypki, no i franca żadna nie wlezie.

Zasypałbym do pełna. A potem otwór zasypowy szczelnie zakleił, np. ciężką taśmą budowlaną czy zasilikonował, czy coś.

Jeśli jesteś w stanie dobrać granulację tego piasku, to najlepiej coś w okolicach 0,3 mm.

Cieńszy - ma tendencję do sklejania się.

Grubszy - nie będzie aż tak wydajnie konwertować drgań w ciepło.

Alternatywnie - zamiast w piekarniku - możesz spróbować w mikrofalówce - problem ino, że nie wiadomo, kiedy już jest "dość" - a mikrofalówki bez wody / czyli "na sucho" / to nie za bardzo lubią pracować.

Jak przedobrzysz, to można mikrofalówkę zepsuć.

Stosowanie pianki jest zupełnie bez sensu -- bo nie da Ci absolutnie żadnego efektu wytłumienia drgań.

Aha, jeśli jesteś ekstremista, to ten piasek możesz wymieszać ze śrutem, lub z czymś innym, o innej granulacji / innej gęstości.

Powstanie wtedy taka przestrzenna, rozproszona, dwugęstościowa "kanapka" - która ma szansę potencjalnie jeszcze lepiej tłumić drgania.

no ale mi to potrzeba jakieś 50kg... to metodą na piekarnik będę to robił tydzień:)

zastanawiam się czy te piaski kwarcowe - np. kreisel - nie są juz prażone...

dokładnie mam ten KREISEL'a

Suchy i nie trzeba nic z nim robić

Jeśli mieszkasz z kobietą - to to prażenie w piekarniku zapewni Ci wielkie emocje i niezapomniane przeżycia.

Efekt - jest gwarantowany.

Każda zeświruje, jak coś takiego zobaczy.

dokładnie mam ten KREISEL'a

Suchy i nie trzeba nic z nim robić

ale czy on jest prażony na etapie produkcji?

Było jakieś info na opakowaniu?

Jeśli mieszkasz z kobietą - to to prażenie w piekarniku zapewni Ci wielkie emocje i niezapomniane przeżycia.

Efekt - jest gwarantowany.

Każda zeświruje, jak coś takiego zobaczy.

To to na pewno...:)

ale czy on jest prażony na etapie produkcji?

Było jakieś info na opakowaniu?

Aż tak się nie zagłębiałem w to bo i z jakiego powodu ?

Ale jak chcesz prof balast to kup to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( na samej dole)

Tam jest nawet napisane że służy do wypełniana standów.

To taki Hi-Endowy Piasek a nie jakiś podrabianiec :)

Ukryta Zawartość

A jak wygląda sytuacja z zakupem śrutu stalowego? Za ołowiem w domu jakoś nie tęsknię ;-).

hej

Nie wiem czy w dobrej zakładce - ale...

Mam standy do kolumn ROGOZ - ciężkie masywne - każdy składa się z 4 profili i baltów - górnego i dolnego.

Standy są przewidziane do dociążenia - mają otwory zakręcane śrubami.

I teraz - nie chce ich dociążać - jest dla mnie ok - jednak "dzwonią". Przy głośniejszej muzyce to słychać. Jak puknę w profil to działa on jak dzwon.

Tak pomyślałem, żeby wypełnić je pianką wysoko rozprężną - taką budowlaną. Czy to dobry pomysł?

A może nasypać jakiegoś śrutu, piasku?

IMHO kardynalny błąd konstrukcyjny.

Konstruktor skupił sie na sztywności pomijając inne parametry. Z opisu układ ma za dużą dobroć i stąd dzwonienie.

Można prosić o bliższe dane (typ, opis)

Teoretycznie należy zastosować możliwie jak najbardziej stratne wypełnienie bez wybitnych rezonansów. Tak z przyrzutu przychodzi mi do głowy śrut ołowiany o dużym rozrzucie granulacji w gumowej otoczce. Wiem, że lekka abstrakcja, ale chodzi o dwa kluczowe parametry - zróżnicowana średnica (->masa->czestotliwość rezonansu) i stratność.

Jakimś przybliżeniem byłaby mieszanka śrutu o różnej granulacji, piasku i trocin (tak, trocin).

Jestem Europejczykiem.

Zasypałem piaskiem kwarcowym Kreisel. Suchy - sprawdziłem miernikiem wilgotności.

Weszło mi 25kg na stand.... jest co dźwigać...

Prażenie w piekarniku sobie podarowałem:)

• 3 lata później...
W dniu 15.11.2015 o 15:47, rollins napisał:

Zasypałem piaskiem kwarcowym Kreisel. Suchy - sprawdziłem miernikiem wilgotności.

Weszło mi 25kg na stand.... jest co dźwigać...

Prażenie w piekarniku sobie podarowałem:)

i jakieś efekty in plus soniczne po zasypaniu ? Trawa nie wyrosła na standzie ? ?

On 11/13/2015 at 3:11 PM, rollins said:

ten pisaek kwarcowy trzeba jeszcze dodatkowo wyprażyć - np. w piekarniku - czy od razu wsypać?

W marketach znajdziesz dwa rodzaje - zwykły (do mieszania z cementem) i do piaskownic dla dzieci. Ten drugi zwykle jest wyprażany.

Koledzy z forum (dział akustyka) zalecają zasypywać do ok 2/3 objętości aby dodatkowo standy się mniej przewracały.

P.S. A ja też mam Rogoza, wypełnionego w całości zwykłym piaskiem i też jest ok.

23 minuty temu, avilla napisał:

...i do piaskownic dla dzieci. Ten drugi zwykle jest wyprażany.

Nie chodzi, by był kiedyś wyprażany, ale żeby to było zrobione niedługo przed zasypaniem- by z piasku pozbyć się wilgoci. Zresztą, nie tylko piasek ma być tak osuszony, proponowałem też grysik do lastryka, który sam bym wybrał, gdybym potrzebował balastu.

Też kiedyś o tym czytałem, ale zbiorniki na olej były wykonane specjalnie do tego celu- kontrolowane pod kątem szczelności i z uszczelnianą zakrętką. Pierwszych lepszych bym nie zalewał olejem, zwłaszcza z obawy o podłogę.

Ale koncepcja ciekawa, bo podobno w takim zastosowaniu olej znakomicie tłumi drgania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.