Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MM czy MC?

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Przyzwoita klasa śrenia zbiera dobre recenzje lecz jeśli pogmerać w temacie - jest kilka tematów o wiele bardzie bezkompromisowych na przykład nasz rodzimy RCM Sensor lub Abbysound

Sprzedam VITUS RI100

smax, u mnie z 1210 mk2 gra Denon DL-304 + pre NUDA Wg mnie połączenie bardzo udane. Dające dużo przyjemności z odtwarzanej muzyki.

Powiedziałbym,że gra z lekko wypchniętą średnicą, co za tym idzie w miarę muzykalnie.

audiokarma.org

MC, ale jak MC to byle jaki preamp odpada, to samo gramiak, ramię..., można, na bazie AT440MLa zbudować fajny tor, ale jednak dobra wkładka MC będzie lepszym wyborem...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam, pozwolę dołączyć do dyskusji ponieważ zmagam się z podobnym problemem. Obecnie gram na Ortofonie 2MBronze i zastanawiam się nad przejściem na MC. Pierwszym krokiem będzie inwestycja w rozwojowy preamp który zagra z obecną wkładką i będzie pozycją wyjściową do przyszłej MC.I tu dochodzę do sedna, zastanawiam się nad przedwzmacniaczem "musical fidelity mx-vynl". Co o myślicie o tym przedwzmacniaczu, jaka wkładka MC najlepiej z nim zagra? Czy to dobra droga?

Violet pisał na ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MC, ale jak MC to byle jaki preamp odpada, to samo gramiak, ramię..., można, na bazie AT440MLa zbudować fajny tor, ale jednak dobra wkładka MC będzie lepszym wyborem...

Zgodnie z wyrażoną przez ciebie opinią i logiką do wkładki MM i to jakiejkolwiek czyli np Shure V-15 type III czy wspomnianej tu AT440 wystarczy "belejaki" przedwzmacniacz gramofonowy. Otóż nie, tak samo musi spełnić wysokie wymagania odnośnie wierności charakterystyki RIAA, zniekształceń, szumów i innych mniej mierzalnych walorów decydujących o brzmieniu bo sama wkładka to tylko przetwornik. Również założenie, że każda MC jest lepsza od każdej MM to mit i tyle na ten temat.

Oczywiście, że musi spełnić, ale niestety, nawet najlepsza wkładka MM nie zagra tak dobrze jak wkładka MC...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

MC na pewno zagra lepiej (inaczej) tylko ciekawy jestem czym jest to okupione , chodzi mi o cenę ramienia wkładki oraz pre do mc i analogicznie koszt porównawczy zestawu do wkładek mm .

MC na pewno zagra lepiej (inaczej)...

Nie inaczej tylko lepiej - oczywiście, do pewnego poziomu, lepiej kupić lepszą MM niż gorszą MC - to akurat wiem z doświadczenia.

Co do cen? Ruchoma cewka a ruchomy magnes to różnica, chociażby w wadze samego układu przenoszącego drgania z rowka. Ten pierwszy jest zdecydowanie czulszy - wykonanie takiego układu podyktowane jest może precyzyjniejszym wykonaniem, stąd cena. Oczywiście, to tylko moje gdybanie...

Zostać przy MM. Kupić lepsze pre. Inwestycja w dobre pre wyciąga z systemu kolejne kolejne możliwości. Potem się okazuje, że to co myśleliśmy o tej niedrogiej wkładce MM nie jest prawdą. Low MC najlepsze rozwiązanie, ale oznacza modernizację wszystkiego, również inwestycje w eksperymenty.

A poznasz możliwości preampa swego po zasilaniu jego. Tanio, ani prosto nie da się tego uczynić.

A wkładka Twoja zagra kiedy dopasowana porządnie będzie.

Poleganie na opisach pojawiających się tu i ówdzie błędem jest.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A poznasz możliwości preampa swego po zasilaniu jego. Tanio, ani prosto nie da się tego uczynić.

Czy usłyszę znaczącą różnicę w dzwięku przechodząć z Goldring 2200 na Ortofon 2MBronze ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Prawda to jest ino. Jak w całym audio. Ale chyba stereotypy dotyczące jakości wkładek są jakieś wybitnie wybitnie nieprawdziwe. Nie wiem jak to jest. Albo kwestia sugestii czy ignorancji w tej dziedzinie sięga zenitu, albo są to bardzo subiektywne i ocenne sprawy. Nie wiem. Dla przykładu: słucham wkładek w rozpiętości kilku tysięcy zł. I nigdy bym nie powiedział, że te tanie grają źle. W systemie, w którym działają, grają dobrze i jak tego słucham, jestem zadowolony, powiedziałbym że w stosunku do ceny grają zaskakująco dobrze. Ta "gorszość" nie polega na brakach bezpośrednio wpływających na satysfakcję słuchania muzyki. Po prostu przy dobrym systemie audio wysokiej klasy, słychać pewne niedostatki, ale pokazuje to naprawdę dobre pre. Bo ja wolę słuchać starego shure z niewysokiej półki na dobrym pre, niż 2m black na pre przeciętnym. Na prawdę. Na serio. Różnice jakie wprowadza dobra low mc są takie, że słychać np. charakterystykę ramienia (oczywiście w korelacji z założoną wkładką), że np. zachwalane thorensy serii 3 z tp16mkIV wprowadzają poluźnienie średnicy, niezbyt dobrze zogniskowany dźwięk w stosunku do np. dużo dziś tańszych duali o wysokich numerach, ale nikt poważnie ich nie traktuje. Tylko że to wszystko widać na systemach przejrzystych, doinwestowanych. Mam za sobą odsłuchy, kiedy goście/słuchacze wybierali znacznie tańszy gramofon z tańszą wkładką. Grało mniej szczegółowo, wszyscy to zauważyli, ale np. z większym kopem, bardziej fizjologicznie.

każdy element wnosi wiele. ostatnio jestem po zmianie preampa który uwolnił potencjał 2M Black i stał się solidną bazą do rozbudowy systemu i przejścia na MC

Sprzedam VITUS RI100

Witam! Mam pytanie czy duża róznica będzie przy zmianie z Goldring 2300 na Ortofon 2m Bronze? Czy warto ? Złamałem igłe w 2300 i nie wiem czy zmieniać wkładke:(

Mam pare typów; Goldring 1042/Ortofon 2m Bronze/Ortofon 2m Black? Czy igła do 2300??Pozdr!

Witam! Mam pytanie czy duża róznica będzie przy zmianie z Goldring 2300 na Ortofon 2m Bronze? Czy warto ? Złamałem igłe w 2300 i nie wiem czy zmieniać wkładke:(

Mam pare typów; Goldring 1042/Ortofon 2m Bronze/Ortofon 2m Black? Czy igła do 2300??Pozdr!

oscylujesz na zbliżonym poziomie z tym bronze

a między bronze a black jest kolosalna różnica

Z jakiego na jaki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dzieło Rogera z Katowickiego Rcm Audio

Ukryta Zawartość

Sprzedam VITUS RI100

Goldringi i Ortofony to dwa przeciwne bieguny grania.

Bronze i Black - kolosalna różnica cenowa. Dźwiękowa już niestety nie. 2M Bronze to bardzo dobre granie za sensowne pieniądze.

Lepiej można ale już z MCLO.

Ten 2001 ma zdaje się TP90 - fajne ramię do wkładek MCLO.

Komuś polecałem tego 2001 , to ten z alle :-) poczekaj na Fontka wtedy lepiej podłączyć jakąś ciekawą wkładkę .

Tak to ten z alle!!

Tak jak Ahaja napisał , popieram .

Czyli bardziej Bronze jeśli chodzi o koszta?:)

Ano.

Różnice na granicy percepcji.

Zerknij ile one teraz kosztują i zdecyduj.

Zza wody można przytargać ATOC9 II (+-350$ + ew. opłaty) - sztywna i do tego TP90 jak znalazł. Granie z takiego seta jest niedostępne dla MM.

2M bronze, w tej cenie trudno o lepszą wkładkę, ale i w kategoriach bezwzględnych w aplikacji ze świetnym pre, ta wkładka działa znakomicie i ma swoje wymagania. To nie jest tak, że to jakaś tam MM. Nic tu nie pozostaje z "ziarnistości" niektórych MM. Dokładność w detalach przypomina MC, a posiada zalety MM, których czasem MC brakuje: pewne proporcje makro, swoboda. I oczywiście dobrego pre potrzebuje. Tak dobrego jak do MC, żeby wyciągnąć z niej te dobrości.

Ostatnio na przykład, miałem przypadek, kiedy ta wkładeczka ukazała niejako słabości nowoczesnego gramofonu, który do tej pory uważałem za entry level (a wcale tani nie jest). Mówię o clear audio concept. Montaż wkładki w tym sprzęcie pokazał, że "fabrycznie" ustawione ramię do oryginalnej wkładki (bo oni to w zestawie sprzedają) było ustawione źle. Regulacje poprawiły sytuację, ale nadal nie gra to właściwie. Na innym gramofonie ten sam egzemplarz wkładki zachowuje się inaczej.

Porównywałem Bronze do Black i różnica jest czytelna choć subtelna ale rozumiem że Branża ma talent w opowiadaniu historii. Różnicę słychać lepiej z dobrym preampem wówczas słychać te niuanse które oferuje Black lepszym szlifem igły.

Dla mnie BRONZE JEST PIERWSZĄ WKŁADKĄ Ortofona którą warto się zainteresować, a reszta jest przeciętna. Black dobry next step

Sprzedam VITUS RI100

między bronze a black jest kolosalna różnica

Porównywałem Bronze do Black i różnica jest czytelna choć subtelna

Może się zdecyduj na którąś wersję. Kolosalną lub subtelną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.