Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze aukcje na allegro i ebay

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Tal napisał:

Jestem zdecydowany na Shanlinga i myślę, że wcale nie będzie mezaliansu z Dynaudio C1 i spokojnie je wysteruje zwłaszcza, że nie będę przecież na tym zestawie robił dyskoteki.

tak..wysterują Dynaudio C1...ale to zmarnowany potencjał tych kolumn.Pamietaj że Dynaudio C1 są 4 ohmowe.

Dla Shanlinga to kres jego zapasu mocy.

cyt

Zasilacz oparto na 600VA transformatorze.

I wszystko w temacie.

Tal bez urazy 

cyt.

Powyżej mieliśmy same zachwyty nad Shanlingiem. To i ja napiszę coś od siebie.

Wykonanie: Świetne. Spasowanie elementów najwyższa klasa. Ciekawie wkomponowany, nowocześnie wyglądający wyświetlacz, niezły pilot. Komponenty wewnątrz dobrej jakości. Zaciski głośnikowe z tworzywa, znane i używane przez wielu innych producentów, bez zarzutów.

Kultura pracy: Klasa. Cisza, bez słyszalnych szumów z kolumn, bez buczącego transformatora. Dyskusyjne sterowanie głośnością. Wysokie skoki. Przy -70dB było już u mnie naprawdę głośno. Możliwości Shanlinga wydają się być nieograniczone.

Brzmienie: Bas. Potężny, monumentalny, z nieprawdopodobnym zejściem ale i z naprawdę świetną kontrolą. Najniższe rejestry wzbudzają respekt. Taka prezentacja znana jest mi tylko z najmocniejszych tranzystorowych konstrukcji. Wyższy podzakres mógłby wg mnie mocniej uderzać. Stopa perkusji nie zawsze ma drive jakiego bym oczekiwał. Znam zawodników, którzy bardziej kopią i nadają lepszy rytm nagraniom.

Tony średnie. Tu zaczynają się schody. Niby jest do bólu poprawnie, ale jak dla mnie jest to w 80% prezentacja znana z Hegla H390. Czysto, bez podgrzania, ale i bez emocji. Typowy drut ze wzmocnieniem.

Wyższy środek i przejście w wysokie tony są dla mnie najsłabszym elementem. Coś dziwnego tu się dzieje, jest jakaś emfaza. Czasami zawrzeszczy, czasami zaszeleści. Bywa nieprzyjemnie i szorstko. Samo otwarcie i wyciągnięcie najwyższej oktawy jest już godne uznania i mamy tu fajny detal i sporo powietrza.

Liczyłem mocno na ten wzmacniacz. Niestety nie dał mi tyle frajdy ze słuchania muzyki ile bym oczekiwał, a i bywało, że po dłuższym odsłuchu po prostu trochę męczył.

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

tak..wysterują Dynaudio C1...ale to zmarnowany potencjał tych kolumn.Pamietaj że Dynaudio C1 są 4 ohmowe.

Nie gniewam się Tomek, bo to Twoja opinia do której masz prawo, aczkolwiek wydaje mi się, że troszkę naciągasz fakty. Shanling w 4 ohmach oddaje 400W, które do moich poziomów głośności spokojnie wystarczy. Owszem potencjał C1 niewątpliwie mają i pełnią brzmienia grają zapewne z wydajnymi końcówkami tudzież monoblokami, jednak zważywszy na charakter brzmienia zobrazowany przez recenzje i zaprzyjaźnione opinie to Shanling idealnie wpisuje się w moje upodobania soniczne, które w połączeniu z C1 zaprocentują pełnią satysfakcji i zadowolenia.

ps. z jakimi kolumnami łączyłeś Shanlinga?

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Liczyłem mocno na ten wzmacniacz. Niestety nie dał mi tyle frajdy ze słuchania muzyki ile bym oczekiwał, a i bywało, że po dłuższym odsłuchu po prostu trochę męczył.

A jaki pokoj masz? symetryczny? Zamkniety scianami? Jakie wymiary pokoju? Jaka wysokosc? Potraktowany ustrojami akustycznymi? Pomierzony? 

Na jakich kolumnach ci wrzeszczy i szelesci? 

Jestes gdzies z centralnej polski? Zachodniej? Zapraszam na odsluch w moich 25m² na kolumnach YB. Reszta zabawek w stopce.

57 minut temu, Tal napisał:

Shanling w 4 ohmach oddaje 400W, które do moich poziomów głośności spokojnie wystarczy

Jeszcze sporo zapasu zostanie... 

Ja nie namawiam, ja wrecz polecam sprawdzic u siebie samego. 

Ktos cos napisze i potem mamy "najgorszy" czy "najlepszy" wzmacniacz w swojej półce 🤭, a prawde zna tylko wlasciciel. 

Taki argument:

Tony średnie. Tu zaczynają się schody. Niby jest do bólu poprawnie, ale jak dla mnie jest to w 80% prezentacja znana z Hegla H390. Czysto, bez podgrzania, ale i bez emocji. Typowy drut ze wzmocnieniem.

zupelnie bez sensu.

"Do bolu poprawnie, czysto bez podgrzania, ale i bez emocji, typowy drut ze wzmocnieniem"

A co to ma byc? jamnik z suwakami?

Kazdy wzmacniacz troche narzuca swoje brzmienie, ale idealem jest zeby robil to poprawnie, czysto bez podgrzania. To wlasnie robi chinczyk.

Czego chciez wiecej?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Tal

Ja Shanlinga słuchałem kilkukrotnie u znajomego z Dynaudio 5.4  i Proac 3.8.Dziwnie było.muzyki to tam nie było z tym wzmacniaczem.z innymi natomiast była ''uczta'' dla uszu..i to nie tylko moich.

Wiem że jest moda na tego typu ''combo'' z dac.Rozumiem.

Jeśli Twoja decyzja jest na ''kupuje'' to zostaje mi ją uszanowac.lecz jak juz napisałem Twoje Dynaudio zasługuja na dużo lepsze towarzystwo.

a tu jest test Twoich dynaudio 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mikelas 76

Napisales

''Jeszcze sporo zapasu zostanie... 

Ja nie namawiam, ja wrecz polecam sprawdzic u siebie samego. 

Ktos cos napisze i potem mamy "najgorszy" czy "najlepszy" wzmacniacz w swojej półce 🤭, a prawde zna tylko wlasciciel. ''

Żaden zapas mocy nie zostaje bo ma 600W transformator.

Myśle że ten Shanling ma ''mocno'' naciągane w danych parametry.szczególnie podaną moc.aAle to nie mój problem.

A to do czego sie odnosisz to cytat  kolegi z innego forum...gdzie i Ty sie udzielaleś.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Tal napisał:

Nie gniewam się Tomek, bo to Twoja opinia do której masz prawo, aczkolwiek wydaje mi się, że troszkę naciągasz fakty. Shanling w 4 ohmach oddaje 400W, które do moich poziomów głośności spokojnie wystarczy. Owszem potencjał C1 niewątpliwie mają i pełnią brzmienia grają zapewne z wydajnymi końcówkami tudzież monoblokami, jednak zważywszy na charakter brzmienia zobrazowany przez recenzje i zaprzyjaźnione opinie to Shanling idealnie wpisuje się w moje upodobania soniczne, które w połączeniu z C1 zaprocentują pełnią satysfakcji i zadowolenia.

ps. z jakimi kolumnami łączyłeś Shanlinga?

Ja polecę leema tucana II ( sam gram na tym wzmacniaczu ). To może być fajne połączenie z dynaudio. 

to do czego sie odnosisz to cytat  kolegi z innego forum...gdzie i Ty sie udzielaleś

No i? bo nie rozumiem w ktora strone idziesz... 

Masz czas wlec, sprawdz, a zobaczysz jak gra Shanling u mnie, bo mnie smieszy brak muzykalnosci... 

U twojego kolegi nie bylem nie sluchalem. Nie wiem jak  i co u niego i w jakim pomieszczeniu gra. Chinczyka mam ja i kolega spod Poznania. W obu przypadkach b. dobre granie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

23 godziny temu, Mikelas76 napisał:

No i? bo nie rozumiem w ktora strone idziesz... 

Masz czas wlec, sprawdz, a zobaczysz jak gra Shanling u mnie, bo mnie smieszy brak muzykalnosci... 

U twojego kolegi nie bylem nie sluchalem. Nie wiem jak  i co u niego i w jakim pomieszczeniu gra. Chinczyka mam ja i kolega spod Poznania. W obu przypadkach b. dobre granie.

A zebrało się jakieś jury, żeby ocenić czy granie jest dobre czy nie 🤭?

wkładka ortofon mc 15 super II wymaga wymiany igły bez ceny minimalnej licytacja od 1 pln 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 2.03.2025 o 20:34, Tal napisał:

Dynaudio Confidence C1

Ale słuchałeś już, że zmieniasz fajne ProAczki na Dynki, czy znowu Pacuła coś napisał? 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Ale słuchałeś już, że zmieniasz fajne ProAczki na Dynki, czy znowu Pacuła coś napisał? 

ProAc DB1 to super monitory i szczerze będę je rekomendował jednak po dłuższym użytkowaniu Xavianów Giulietta bardzo mocno upodobałem sobie barwę brzmienia, której teraz czego bym nie słuchał ciągle mi brakuje w związku z czym plan mam taki, że jak pisałem docelowo odkładam kaskę na Confidence C1. 

Żeby jednak nie pozostać bez muzyki dziś zakupiłem budżetowe Dynaudio o których zawsze marzyłem, stan igła, pierwszy właściciel, model DM2/7, które ze mną zostaną do końca, bo będą do drugiego systemu 😉 

A zebrało się jakieś jury, żeby ocenić czy granie jest dobre czy nie ?

Ja byłem . Słuchałem i już powyżej napisałem. Piękne granie. Nie oceniam wzmaka kabla czy YB tylko całość jak to Michał spiął łącznie z akustyka i efekt jest naprawdę klasa. Jak zaprasza to wpadbijcie a i o akustyce coś się dowiedziałem co spowodowało stop z zakupami klocków. Najpierw przeprowadzka później akustyka a dopiero później klocki. Człowiek się uczy całe życie ale jak ktoś 1000 pomiarów zrobił to wie o czym mówi.

Wysłane z Wrocławia

12 minut temu, Tal napisał:

ProAc DB1 to super monitory i szczerze będę je rekomendował jednak po dłuższym użytkowaniu Xavianów Giulietta bardzo mocno upodobałem sobie barwę brzmienia, której teraz czego bym nie słuchał ciągle mi brakuje w związku z czym plan mam taki, że jak pisałem docelowo odkładam kaskę na Confidence C1. 

Żeby jednak nie pozostać bez muzyki dziś zakupiłem budżetowe Dynaudio o których zawsze marzyłem, stan igła, pierwszy właściciel, model DM2/7, które ze mną zostaną do końca, bo będą do drugiego systemu 😉 

Rozumiem.

A słuchałeś Dynek C1?

Żebyś nie musiał przez zmianę kolumn wymieniać całego systemu, alemoze lubisz 😉

5 minut temu, sir.jax napisał:

Rozumiem.

A słuchałeś Dynek C1?

otoz to 😄 systemu moze nie bedzie trzeba...ale calosc okablowania jak najbardziej - jak ja 😉

W dniu 3.03.2025 o 14:23, tomek7776 napisał:

Zasilacz oparto na 600VA transformatorze.

I wszystko w temacie.

Nie. Nie wszystko w temacie, kiedyś myślałem w podobny sposób.

Owszem, dobrze kiedy trafo ma ten "zapas", ale nie do końca się to przekłada na tak proste tlumaczenie zero/jedynkowe.

Zbytnio upraszczasz, sprowadzanie wszystkiego do prostego prawa Ohma też nie zawsze ma uzasadnienie.

Za transformatorem jest jeszcze bateria kondensatorów magazynujących energię, czy prąd, jak kto woli.

Na sprawność, czy wydajność wzmaka i to jak sobie poradzi z kolumnami ma wplyw przynajmniej jeszcze jeden parametr współczynnik tłumienia DF. Nie wszyscy producenci ten współczynnik, podają, ale to już inna para kaloszy.

Sprawdź z czym to się je, bo zależności jest więcej, a nie tylko "moc" transformatora w przeliczeniu na moc "wydalaną" z terminali.

Edytowane przez sir.jax

zgadzam się..nie sama moc jest istotna, mimo iż zapas prądu jest wazny, ale ta wydajność prądowa najważniejsza... Zresztą my z Sir.Jaxem mamy piece ktore są tego wyśmienitym przykładem - na papierze powinny byc słabe , a wysterują większość trudnych do wysterowania kolumn, których nie mogą ogarnąć mocniejsze piece 😉 czyż nie Jacku?

31 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja byłem . Słuchałem i już powyżej napisałem. Piękne granie. Nie oceniam wzmaka kabla czy YB tylko całość jak to Michał spiął łącznie z akustyka i efekt jest naprawdę klasa. Jak zaprasza to wpadbijcie a i o akustyce coś się dowiedziałem co spowodowało stop z zakupami klocków. Najpierw przeprowadzka później akustyka a dopiero później klocki. Człowiek się uczy całe życie ale jak ktoś 1000 pomiarów zrobił to wie o czym mówi.

Wysłane z Wrocławia

Drogi kolego. Nie byłem u Mikelasa ale na słowo wierzę, że gra tam przecudnie. Zabawnym jest natomiast podkreślanie na każdym kroku przez tego osobnika jaki to wybitny poziom osiągnął w tym nic nieznaczącym dla świat hobby. Poznałem wielu audiofili, w tym takich, którzy dysponują i sprzętem i akustyką przewyższającą to co posiada Mikelas a przy tym pozostali ludźmi miłymi i skromnymi. 

Podsumuję to tekstem innego audiofila "także ten...".

32 minuty temu, sir.jax napisał:

A słuchałeś Dynek C1?

Przyznam, że nie słuchałem C1 i wybór ich podyktowany jest dostępnymi opiniami i moją intuicją, która zazwyczaj mnie nie myli 🙂 a jeśli chodzi o wzmocnienie do nich to tak z pewnością nie podepnę do nich mojego Naima, tylko raczej jakiegoś Shanlinga lub jakąś mocną końcówkę mocy. Naima chciałbym połączyć z DM 2/7 i na początku tak pewnie będzie, ale nie wiem, czy tak pozostanie.

36 minut temu, Marcouss napisał:

Zresztą my z Sir.Jaxem mamy piece ktore są tego wyśmienitym przykładem - na papierze powinny byc słabe , a wysterują większość trudnych do wysterowania kolumn, których nie mogą ogarnąć mocniejsze piece 😉 czyż nie Jacku?

Taka prośba, nie pisz takich rzeczy, bo są tu fanatycy Gwiezdnych Wojen i za chwilę zostaniesz moim kolejnym padawanem, a ja Twoim mistrzem Jodą.

🤭

Po co karmić..... 

To, co u mnie gra, nie gra wybitnie, gra dobrze, moze nawet troche lepiej. Ale nigdy nie zagra wyśmienicie, gdyz nie mam odpowiedniego pokoju. Proste.

Jak mowią anglo-sasi - "there's always a bigger fish". 

@Marcin WielgusWielgus nie daj sie wciagac w bezsensowną dyskusje, ktora zaczela sie na innym forum i trwa TU dalej. Na innym forum kolega @sir.jax@sir.jax oraz pozniej też ja, od lat pisalismy o akustyce, jak waznym krokiem w ogolnie pojetym audio jest.

Przez lata deprecjonowano nasze wpisy, az nagle okazalo sie ze jednak mielismy racje. I teraz mamy tam wysyp znafcow, a czesc z nich pojawia sie tutaj. 

Ja zawsze wszedzie podkreslalem i zachecalem do popracowania nad akustyka, tylko i wylacznie to mialem na mysli.

Ludzka ulomnosc splyca to do tak niskich pobudek jak dowartosciowanie sie.

Mam czyste sumienie i dalej namawiam do tego samego. 

Uuuuuu, jak już mnie przywołałeś to chętnie dorzuciłbym swój kamyczek do tego ogródka.

Ale chyba a się powstrzymam, bo zrobi się wesoło. 😁

Chyba, że jakieś "nożyce" się odezwą i mnie wywołają w swoim zwyczaju.

Chyba nie wszyscy chcą robić ze swoich pokoi dziennych/salonów gdzie zazwyczaj w ciągu dnia rodzina spędza czas, pokoi odsłuchowych zawalonych panelami i innymi gratami. Albo po prostu mają to gdzieś. I latanie po tematach i "uświadamianie" wszytkim odkrytych prawd to chyba nie jest dobra droga. A była to częsta praktyka. 

?👈

8 minut temu, rafal735r napisał:

Chyba nie wszyscy chcą robić ze swoich pokoi dziennych/salonów gdzie zazwyczaj w ciągu dnia rodzina spędza czas, pokoi odsłuchowych zawalonych panelami i innymi gratami. Albo po prostu mają to gdzieś

Dużo w tym racji , ale...niestety bez dobrej akustyki trudno o wybitne granie. Jeśli ktoś,  z różnych powodów,  nie zadba o ten aspekt audio , jego sprawa. Tylko to działa w obie strony,  niech nie przekonuje tych , którzy sami sprawdzili jakie pozytywne efekty daje poprawa akustyki do tego , że nie jest to tak istotne i ..."można mieć to gdzieś ", a i tak będzie dobrze.

Teraz, carlos med napisał:

Dużo w tym racji , ale...niestety bez dobrej akustyki trudno o wybitne granie. Jeśli ktoś,  z różnych powodów,  nie zadba o ten aspekt audio , jego sprawa. Tylko to działa w obie strony,  niech nie przekonuje tych , którzy sami sprawdzili jakie pozytywne efekty daje poprawa akustyki do tego , że nie jest to tak istotne i ..."można mieć to gdzieś ", a i tak będzie dobrze.

Wiesz, nawracanie kogoś czy odciąganie od zakupu nowego wzmacniacza, DACa czy kolumn, bo nie ma zrobionej akustyki i wmawianie mu na siłę że to nie ma sensu, uważam za trochę nie na miejscu. Nie mówię tu o absurdach typu kabel zasilający za 5tys do wzmaka za 3tys i sytuacjach kolumn wciśniętych między szafki. We wszystkim trzeba zachować jakiś tam rozsądek, tak mi się przynajmniej wydaje. 

?👈

11 minut temu, rafal735r napisał:

Wiesz, nawracanie kogoś czy odciąganie od zakupu nowego wzmacniacza, DACa czy kolumn, bo nie ma zrobionej akustyki i wmawianie mu na siłę że to nie ma sensu, uważam za trochę nie na miejscu. Nie mówię tu o absurdach typu kabel zasilający za 5tys do wzmaka za 3tys i sytuacjach kolumn wciśniętych między szafki. We wszystkim trzeba zachować jakiś tam rozsądek, tak mi się przynajmniej wydaje. 

Ale Rafale tak jest, ze dopoki nie zrobisz podstawowych, minimalnych ruchow w pokoju, to nigdy przenigdy twoj sprzet nie bedzie gral na pełnię mozliwosci na jaka moze pozwolic synergia akustyki i sprzetu. 

Zostaja dwa wyjscia, albo zatrzymujemy sie w pewnym momencie i akceptujemy to co jest, nie wiedzac jak to mogloby zagrac, albo krecimy sie wokol komina przezucajac wzmaki, daci, paczki i inne kabelki. 

Powstaja wtedy różne hybrydki, np wzmacniacz za 1500zl i kabel za 3000zl. I to jest dla mnie juz bez sensu. 

Sa tutaj koledzy ktorzy widza w tym sens. No ja do wzmaka za 15000 nie kupie kabla zasilajacego za 20000, ani za 10000, ani za 5000.

Nie tedy droga. 

A jesli ktoś nie ma niestety mozliwosci na adaptacje pokoju, musi sie z tym pogodzic, ale bez wypierania sensu takiego zabiegu. 

Tyle w temacie.

14 minut temu, rafal735r napisał:

Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Oczywiście,  że nawet jak nie ma się zrobionej akustyki to można, a nawet trzeba zmieniając elementy toru szukać lepszego brzmienia. To istota tego hobby. I piszę to z własnych doświadczeń.  Akustykę zrobiłem na końcu i wiem , że teraz nawet słabszy sprzęt,  który miałem kiedyś zagrałby dużo lepiej. Dlatego uważam,  że akustyka to element , który powinno dopracować się jak najwcześniej. Optymalnie od samego początku,  ale to jest trudne, bo kosztuje trochę,  a zwykle na początku często funduszy starcza właśnie na sprzęt. I tu szuka się poprawy i ona jest, ale w dobrej akustyce teraz sprzęt budżetowy u mnie gra tak, jak nigdy wczesniej nawet bym sobie nie marzył. Więc rozumiem tych , którzy po własnych doświadczeniach namawiają innych do zainwestowania w akustykę,  ale oczywiście zniechęcanie kogoś do zmiany sprzętu na lepszy..." bo masz nie opanowaną akustykę " ...też nie wydaje mi się właściwie.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

A jesli ktoś nie ma niestety mozliwosci na adaptacje pokoju, musi sie z tym pogodzic, ale bez wypierania sensu takiego zabiegu. 

Zawsze można posiłkować się DSP 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi