Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR5009 czy Harman Kardon AVR 370

empikat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad tymi dwoma amplitunerami. Z racji tego, ze mam je za całkiem rozsądne pieniądze - 1900/2400 zl wybór zawęziłem akurat do nich.

Będą grały z Klipschami RF-52. Troche muzyki (Acid Jazz, Smooth Jazz) , filmy, Xbox one od czasu do czasu. TV mam 4k.

Do tego jestem gadzeciażem, wiec iphone i innego tego typu klimaty w ciąglym uzyciu. Wymieniam Marantza SR 7001.

Czytam specyfikacje juz drugi dzień i jak byłem głupi wczoraj tak jestem i dziś. Z góry dziękuje za sugestie.

Dziekuje za odpowiedzi.

Problem z tym SR7001 jest taki, ze co jakiś czas włącza mi sie zabezpieczenie. Jest to irytujące....Dzieje sie tak od nowości.

Tym razem padł tez przycisk od odblokowywania zabezpieczenia co przelało czarę.

Słuchalem dzis Harmana 370 z jakimis JBL w Saturnie. Efekt był taki, jakby ktoś przykrył te kolumny kocem.

Mam w domu jeszcze dwa zestawy stereo. Jeden to Arcam A85/P85/C79 w biampingu z Dali Suite 2.8 a drugi to Cambridge Audio 640 na Klipsch RS52. Ten pierwszy jest nie do ruszenia ale drugi uzywam rzedziej (jest w sypialni) i mógłbym go w jakis sposób zagospodarować. Nie wiem tylko jak to rozkminić.

Wymiana wysokiego modelu na niższy nowszy to faktycznie średni pomysł, a na H/K to już strzał w kolano ;)

Pytanie czego Ci w tym SR 7001 realnie brakuje ?

Ewentualne braki funkcjonalne lepiej usprawnić dodatkowymi urządzeniami np. Apple TV czy jakimś SONOSEM (ZP90), nawet "głupim" adapterem Bluetooth (PHILIPS AEA2700)

Marantz SR5007 lub Marantz MM7025+NR1504 i STERO kolumny ale jakie????

Poproszę o pomoc, jeśli to możliwe.

Mam zamiar kupić sprzęt

Marantz SR5007

lub

Marantz MM7025+NR1504.

Chodzi mi bardziej o zestaw stereo aczkolwiek nie powiem czasem tez z rodzina kino domowe dla tego albo to albo to.

Ale do konkretów, szukam odpowiednich kolumn podłogowych z bass refleksem z przodu przedewszystkim nie chce używać suba wiec fajnie by było, aby kolumny tez przyjemnie grały. Zestaw suround później, pokój mam w literę L i we wnęce mam kanapę a na ścianie mam sprzęt a wiec fajna akustyka, 25m2. Rodzaj muzyki klasyczna bardziej zona opera itp. a ja praktycznie wszystko rock, blues, disco, itp. Czy mieli by państwo jakieś propozycje, co do sprzętu i co do kolumn przedewszystkim.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Miałem może nie taki problem gdyż nie wymieniałem sprzętu tylko kupowałem nowy. Wszystko zależy od tego czego potrzebujesz realnie, jaki rodzaj dźwięku CI bardziej pasuje. Pokuszę się o tezę że chyba nie istnieje idealny model. Każdy z nas coś lubi a czegoś nie cierpi. Ja początkowo nastawiłem się na Onkyo RX-737 i właściwie nikt mnie nie mógł od tego odwieźć - póki sam nie posłuchałem tego modelu (także Onkyo RX-646) na własne uszy na swoich płytach CD w zestawieniu z niezłymi kolumnami jakimi są Dali Zensor 7. Dźwięk dla mnie niby ok. bardzo głębokie tony niskie ale jakby nienaturalne (jakby podbite sztucznie gdy się wsłuchałem podczas słuchania kawałka Jazzu). Potem przyszła pora na Yamahę model RX-V779 - tutaj znowu strasznie agresywne dźwięki jak dla mnie. Marantz nie był początkowo kompletnie brany pod uwagę ale poprosiłem o podłączenie (model SR6010 i SR5009) - no i to był strzał w dziesiątkę - niskie tony bardzo naturalne. Przy muzyce z kontrabasem i trąbkami oraz bębnami naprawdę miałem wrażenie, że jestem w sali z tymi instrumentami - nic mnie nie raziło. Z uwagi, że 5009 jako schodzący model miał trochę mniej bajerów które i tak bym nie wykorzystał a cena 5009 była obnizona dość znacznie - kupowałem akurat ostatnią sztukę to wybór był już formalnością. Marantz. W domu dodatkowo jeszcze przetestowałem na innych kawałkach - spotify też fajnie działa. Dodam, że zakupiłem też ten zestaw kolumn Dali Zensor 7 wersja z 5 kolumnami - drogie ale w zestawie upuścili mi cenę w dół na całości. Nie mam ATMOSA i kilku innych bajerów które mają nowe Yamahy i Onkyo - ale to co mam jest super. Nie testowałem niestety Denona - może to błąd (choć czytałem że to podobny temat jak Marantz odnośnie brzmienia) ale to co moje uszy usłyszały w Marantz mi wystarczyło - dodam że przełączałem się na Onkyo kilka razy na różnych utworach z CD i w każdym z nich wygrał Marantz. Być może w innym rodzaju muzyki wygrałby Onkyo albo Yamaha. Oczywiście czytałem komentarze że wyświetlacz mały - pewnie mógłby być i większy choć całkiem ładnie wygląda to okrągłe okienko. W sumie pod kątem wyświetlacza to pewnie Marantz przegrywa z Onkyu i Yamahą które mają szerokie i barwne wyświetlacze. Dla mnie akurat ten atrybut nie był decydujący. Nie namawiam do Maratnza gdyż każdy powinien odsłuchać i poczuć co mu pasuje - mi pasował Marantz - komuś innemu może podpasuje coś innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.