Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana głośnika wysokotonowego

sizaru

Rekomendowane odpowiedzi

Zamknięta buda jest szczelna, tak z grubsza odpowiada pomieszczenie z tym głośnikiem

a tu bliskie pole, cóż juz tak różowo nie jest :D

123.png

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Gość

(Konto usunięte)

ten pomiar jest skrajnie nierealny i niepoprawny - niestety.

Adam poprosze o odrobine tolerancji:)

Piszesz najpierw ,ze mój pomiar jest dla Ciebie niewiarygodny mimo ,ze markery są daleko i praktycznie cały zakres od 600 w górę jest wiarygodny

teraz piszesz ,że kolegi pomiar jest nierealny i niepoprawny

kazdy z tych pomiarów jest jak najbardziej REALNY I POPRAWNY

ponieważ mikrofon odbiera sygnał kolumny , i z każdego pomiaru mozna wyciągnac odpowiednie wnioski

rózne sa tylko WARUNKI POMIARU, sprzęt i oprogramowanie, oraz wiekszy lub mniejszy wpływ pomieszczenia , które wpływa na charakterystyke wypadkową, róznica pomiędzy nami jest taka ,że słuchamy w konkretnych pomieszczeniach i w nich robimy pomiary, Ty mierzysz w przygotowanym dotego celu pomieszczeniu ale muzyki w nim nie słuchasz prawda:)

Adam poprosze o odrobine tolerancji:)

- Postaram się być mniej dosadny. Nie miałem na celu nikogo dołować :) Starałem się tylko uświadomić skąd pochodzą różnice w pomiarach.

Sławku ziarnko racji masz. Ale niestety żaden producent kolumn nie mierzy głośników ani nie projektuje kolumn w pomieszczeniu przyszłego klienta.

A co jak zmienisz pokój odsłuchowy lub zmienisz mieszkanie. Albo tylko ów pokój przemeblujesz.

kazdy z tych pomiarów jest jak najbardziej REALNY I POPRAWNY

- Nie można w ten sposób myśleć bo źle wykonane pomiary zaciemniają prawdę i łagodzą nasze podejście do projektu. Nam się wydaje że jest cudownie ale naprawdę tak nie jest. Bo słaby pomiar zamaskował to co można by było zobaczyć. Pięknie grające kolumny w Twoim pokoju przeniesione gdzie indziej poznają co to chaos :)

Miałem taki ciekawy przypadek. Dostałem kolumny do pomiarów kontrolnych z pięknie wygładzoną charakterystyką na pomiarach właściciela. Cudownie wykonany podział i revers. Nie było to trudno bo był to układ 2 drożny z dosyć wysokim podziałem. Okazało się że w zwrotnicy zostały licznie powycinane pułapkami mody pomieszczenia co w efekcie spowodowało góry i doliny a podział był w innym miejscu niż zamierzone :) Kolumny grały ładnie ale tylko przy ich jednym ustawieniu / jednym pokoju / jednym ułożeniu mebli / jednym słuchającym w pokoju. Bo większa ilosc słuchaczy w naturalny sposób tłumi losowe pasmo i zmniejsza wpływ pomieszczenia :)

Gość

(Konto usunięte)

a tu bliskie pole, cóż juz tak różowo nie jest :D

pomiar postaraj sie pokazac bez bramkowania, a jesli nie możesz wyłączyc bramkowania do przstaw wartośc bramki na jak najdluższy czas

Twoje wykresy są jeszcze za ładne:)

pomiar powinien byc bez wygładzania lub z wygładzeniem 1/24db

przykładowy pomiar bez bramkowania

niższy bas i suma niższego i wyższego

Okazało się że w zwrotnicy zostały licznie powycinane pułapkami mody pomieszczenia co w efekcie spowodowało góry i doliny a podział był w innym miejscu niż zamierzone :)

oczywiscie masz rację w tym przypadku, ale jeśli robisz pomiary porównawcze róznych glośników wielokrotnie to jestes w stanie zinterpretowac poprawnie ich wyniki , dokładnie na takiej samej zasadzie jak wiesz ,że dołki na 80hz w Twoim studiu sa wpływem modu pomieszczenia:)

ja oczywiscie nie neguje Twojego sposobu pomiarów bo mając do dyspozycji przygotowany pokój pomiarowy możesz szybko i skutecznie dokonac pomiaru kazdego głosnika , poza tym rozumie ,że pisząc i pokazujac swoje osiągniecia nie robisz tego tylko po to bysmy sie pozachwyycali, ale Twój sposób promocji mnie sie podoba :)

post-28119-0-37426200-1450889156_thumb.jpg

pomiar postaraj sie pokazac bez bramkowania, a jesli nie możesz wyłączyc bramkowania do przstaw wartośc bramki na jak najdluższy czas

Twoje wykresy są jeszcze za ładne:)

pomiar powinien byc bez wygładzania lub z wygładzeniem 1/24db

racja, nie dałem no smothing.

RAW responce z Holma, bardzo podobne zresztą

holm.png

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Gość

(Konto usunięte)

RAW responce z Holma, bardzo podobne zresztą

i juz sam sobie dałes odpowiedź dlaczego u Adama spadek jest właśnie taki a nie inny :):)

własnie o to w naszych dyskusjach chodzi by wyciagnąc dla siebie jakies wnioski by nauczyc sie odpowiedniej interpretacji wyników , wykresów , by nastepne projekty były doskonalsze:)

ja widzę np ,że masz bardzo mocno wytłumiona tl poniewaz nie widac dokładnie punktu strojenia linii, który powinien byc zaznaczony podobnie jak dołek br na moim wykresie, :)

bardziej prawdopodobny przebieg sumy odpowiedzi z głośnika i portu tl mozesz uzyskac uastawiając zakres 0-20hz wykresu głośnika i tunelu na jednym poziomie (czerwony i niebieski)i kliknąć sume matematyczna która wyświetli sie na zielono, ale musisz w ustawieniach rozszerzyc skale pomiaru od np 1hz

A teoretyzowanie o filtracji z wieloletniej autopsji wiem że do niczego nie prowadzi

Nie lubię cyników. Był tu taki Papier w oleju i został skreślony. Obyś nie poszedł w jego ślady. Szkoda by było.

Chciałbym się dowiedzieć jak wycina się dzwon będącym wynikiem rozpadu membrany a nie jak się go przycisza.

Życzę Błogosławionych Świąt abyśmy godnie kroczyli śladami Jezusa siejącego miłość a nie sprawiedliwość.

Wycina sią go pułapką rezonansową. Kilka razy opisano w jaki sposób.

Z "rozpadu membrany" tylko kawałki zostaną :)

Masz na myśli sytuacje w której membrana poruszajca się z okreslona częstotliwościa drgań zaczyna drgać w przeciwnych kierunkach.

Filtracja rezonansu pułapką RLC ma wyciąć z pasma częstotliwotliwosc któa pobudza membrane do podziału. Nie zrobi tego idealnie, oczywiście. Ale wystarczajaco.

Kiedyś czesto i teraz też jeszcze w niektórych głosnikach spotyka się membrany "nacinane". Koncentryczne stezenia sztywnosci membrany papierowej mają ułatwić dzielenie i powodowac ze membran łagodniej przechodzi przez break up. Typowe membrany papierowe także dosc łagodnie sie dzielą, wtedy efektem jest przeważnie rezonans w szerokim zakresie częstotliwości.

Filtracja rezonansu pułapką RLC ma wyciąć z pasma częstotliwotliwosc któa pobudza membrane do podziału

No właśnie, jakie to będą te częstotliwośći?

Podstawowa np 6kHz i

Jakieś summy dwóch różnych np 2Khz +4kHz=6Khz

albo 2,9kHz + 3,1kHz=6kHz

I jak będziemy i w jakim punkcie będzie skuteczna filtracja?

Jest z tym kombinowania bo od rozpiętości wartosc L i C zależy skutecznosć filtracji dopasowanie jej do charakterystyki głosnika. Trzeba uważać przy tym na spadek impedancji.

Jak będziesz miał taki głośnik na warsztacie to wypróbuj, zmierz, posłuchać i sie przekonasz.

Dobrze zrealizowana sztywna membrana ma szeroki zakres pracy tłokowej, rezonans od łamania skupiony więc łatwiejszy do odfiltrowania, niz w przypadku membran o dużej stratności które też potrafią uwidocznic break up, ale jeszcze rozkładaja reonanse w bardzo szerokim paśmie.

Te cechy membran słychać. Sztywne membrany najczęsciej pozwalają uzyskać czystsze brzmienie średnich tonów niż membrany o dużej stratności.

odrobine na ten temat masz w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zastosowanie pułapki oraz czerwona linia to idealny filtr czwartego rzedu.

Takie pytanie/zagadnienie może bardziej teoretyczne niz praktyczne. Narysowana linia ma prawie idealny kształt opadania. W przypadku obciazeń rezystancyjnych na wykresach filtrów trzeciego rzędu, pojawiało się zafalowanie. Przed rozpoczęciem spadku wykres miał dołek, potem górkę i dopiero zaczynał opadać.

Czy tak jest zawsze przy filtracji trzecim rzędem ?

Jeśli tak najczęściej wygląda, może prowadzić do wniosku, że filtracja trzecim rzędem daje gorszą odpowiedż impulsową i nierównomierności niż filtracja pierwszym rzędem z pułapką RLC.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Chciałbym się dowiedzieć jak wycina się dzwon będącym wynikiem rozpadu membrany a nie jak się go przycisza.

nie zmienisz budowy głośnika , jedyne co możesz zrobić to właśnie wyciszyć niepotrzebne pasmo , innej możliwości nie ma

Przed rozpoczęciem spadku wykres miał dołek, potem górkę i dopiero zaczynał opadać.

Czy tak jest zawsze przy filtracji trzecim rzędem ?

Po mojemu to masz filtr Tschebytscheff 18dB/okt i tam coś takiego jest normą w tym typie filtru. Ale są filtry Butterwortha, Bessel też 18dB/okt. Najłagodniej schodzi Bessel.

Jeśli tak najczęściej wygląda, może prowadzić do wniosku, że filtracja trzecim rzędem daje gorszą odpowiedż impulsową i nierównomierności niż filtracja pierwszym rzędem z pułapką RLC.

I tu masz racje, praca całością membrany daje najlepsze odwzorowanie nagrania. Te miękkie to już przeszłość, KEF B110a lub Dynaudio, SEAS i inni Norwedzy stosują nowsze wynalazki. Jestem mile zaskoczony nowymi polipropylenami Seasa. Już w samym dotyku membrana jest twarda i akustycznie robi wrażenie. Do tego dochodzi dobry linowy napęd.

A więc mamy święta

nie zmienisz budowy głośnika , jedyne co możesz zrobić to właśnie wyciszyć niepotrzebne pasmo , innej możliwości nie ma

albo go nie wzbudzać lub pobudzać

Najlepiej nie podłaczac głosnika do wzmacniacza. Wtedy sie nic nie wzbudzi :)

:)

to tylko jak go odłączysz i odłozysz na półkę:):)

Zobaczymy, czy dostaniecie prezent pod choinkę.

Gość

(Konto usunięte)

Życzę Błogosławionych Świąt abyśmy godnie kroczyli śladami Jezusa siejącego miłość a nie sprawiedliwość.

znakomicie powiedziane:)

bo sprawiedliwośc jest najczęściej tym co sie nam nalezy

natomiast miłośc , miłosierdzie jest czyms na co w żaden sposób nie jestesmy w stanie zasluzyć jedyne co możemy zrobic to je wziąć:):)

dolaczam sie do zyczeń:)

Pisząc dobre i tanie miałem na mysli te tanie.

Znalazełm cos takiego

Ukryta Zawartość

Nie wiem co o tym mysleć. 78 złotych za Vife XT bez naklejki z marką Vifa czy ScanSpeak ? Skąd to? Co to? i co warte?

Kupiłem ten tani głośnik noname i okazał się bublem z cewką ocierającą o nabiegunnik.

Ukryta Zawartość

Cewka ocierajaca to tylko wada produkcyjna. O jakości jeszcze nie napisał :)

Znaczenie ma dla mnie. Jeślii kupie chciałbym wiedzieć jak sie z reklamacji takich podejrzanie wygładajaych głosników wywiązuje sprzedawca.

I tak prawdopodobnie skończy sie u mnie na tym Seasie DTX do którego link pokazałeś.

Gość

(Konto usunięte)

I tak prawdopodobnie skończy sie u mnie na tym Seasie DTX do którego link pokazałeś.

to jeden z najlepszych głośników pod katem technologicznym i pod kątem niskich zniekształceń

próbowalem go w kilku aplikacjach , male wg które posiada jest bardzo ciekawym wynalazkiem , własnie próbuje zrobić taki front do magnezowego audaxa

dxt ma specyficzne brzmienie i jest do bólu analityczny , dla mnie najlepiej brzmi ciety jednym kondem 2,7uF, charakterystyka sie wyrownuje i charakterystyki katowe są bardzo dobre , tłumienie mozna zrobic jednym rezystorem szeregowym jesli mimo wszystko byloby za duzo wysokich tonów

cięcie drugim rzędem wymusza korektę zakresu 5-8khz , leciutki spadek w najwyższej oktawie nie pozbawia szczegołowości tego glosnika i nie jest właściwie potrzebny zadem zabieg podnoszący ten zakres ale oczywiście mozna

ale niskie cięcie wymusi zrobienie bardzej skomplikowanej zwrotki

ja widzę np ,że masz bardzo mocno wytłumiona tl poniewaz nie widac dokładnie punktu strojenia linii, który powinien byc zaznaczony podobnie jak dołek br na moim wykresie, :)

Absolutnie celowo, pomieszczenie podbija mi zakres 80-120 gdize równie efektywnie promieniuje TL,

niweluję to dużym tłumieniem lini. Działa

Miałem kiedys wesje aluminiową Seasa 27tafc teraz jej nie ma w sprzedazy jest minimalnie inna tbfc czy jakoś tak oznaczona. Wiem jak brzmią te seasy aluminiowe.

Dla jakiej F jest spadek -6db tego seasa z kondensatorem 2,7uF ? Wolałbym cos innego ze względu na podniesienie efektywności DTXa przez tubę względem najwyższego zakresu pasma. Jednak chyba skończy sie na Seasie, bo nic w rozsądnej cenie nie widze obecnie.

Zastanawiam sie jeszcze nad Morelem MD298 jeżeli byłby tak dobry jak opisali go w niemieckim hobby hi-fi i nadawał sie z 8" bez dodatkowego wg.

Z ciekawości czy w technice estradowej sa jakieś drivery wysokotonowe, które mozna wykorzstywac bez tub ? Albo jakies kopułki lub ring radiatory do zestawów o wysokiej efektywności ? Może w tym kierunku pójść ?

Gość

(Konto usunięte)

Dla jakiej F jest spadek -6db tego seasa z kondensatorem 2,7uF ?

połaczenie iluminatora 18wu i dxt cietego tylko kondem 2,76uf

mozna otrzymac też równa charakterystyke stosując kond 3,3uF i rezystor ok 1oma

musisz brac pod uwage ,ze charka dxt może u Ciebie byc inna ze wzgledu na dyfrakcje frontu:)

Wolałbym cos innego ze względu na podniesienie efektywności DTXa przez tubę względem najwyższego zakresu pasma

dxt bez filtracji czerwony

oraz z filtrem 4,7 uf i pułapka CRL(dwie rózne), podziałka 2db

obrazki prosze traktowac jako tylko poglądowe:):)

post-28119-0-98975500-1451002242_thumb.jpg

post-28119-0-67377800-1451003160_thumb.jpg

W tej zwrotce z samym kondem masz jeszcze korektor piku impedancji wysokotonówki? Bo coś za ładnie to wygląda :) Chyba, że pik malutki, to wtedy może i wyjdzie :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

dxt bez filtracji czerwony

oraz z filtrem 4,7 uf i pułapka CRL(dwie rózne), podziałka 2db

obrazki prosze traktowac jako tylko poglądowe:):)

Ten wykres po lewej to jest DTX z kondensatorem i RLC ?

Wygłada na mocno wygładzony.

Na tym wykresie po prawej jest -30 db dla wysokotonowego przy 450 hz, i podział na 2000 hz ?

Tak go raczej nie "skleję" z 8", dla podziału w okolicach 2000 spadek -30 db kopułki wychodził mi powyżej 1000 hz bo równie stromo musiałem ciąc midwoofer.

Gość

(Konto usunięte)

W tej zwrotce z samym kondem masz jeszcze korektor piku impedancji wysokotonówki?

nie, nie potrzeba takiego zabiegu robić, głosnik jest wystarczająco dobrze zabezpieczony

Ten wykres po lewej to jest DTX z kondensatorem i RLC ?

Wygłada na mocno wygładzony.

obrazki sa pogladowe co mozna zrobić, z ostatnia oktawą

nie pamietam jakie były parametry tamtego pomiaru wiec proszę sie nie czepiać :)

Bo coś za ładnie to wygląda :)

też tak mysle ,że to niemozliwe:)

a jak powinno wyglądać?

Tak go raczej nie "skleję" z 8", dla podziału w okolicach 2000 spadek -30 db kopułki wychodził mi powyżej 1000 hz bo równie stromo musiałem ciąc midwoofer.

ja nie piszę jak masz zrobic podział w swoim projekcie:)

porównaj sobie układ hurricanów

ja robilem kolumne trójdrozną,

Ty musisz najpierw zrobic dobry filtr na woofer by wyrównac pasmo i dopiero zobaczysz gdzie moze byc podział z tweeterem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.