Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, marek.pap napisał:

Odinstaluj Roona i usuń folder RoonServer (w nim zostają śmieci). Po restarcie zacznij od czystej instalacji.

Robiłem to. Nie pomagało. Problem był okazało się (wczoraj siedziałem długo w sieci na temat), u wielu użytkowników na całym świecie mających systemy Windows 8.1 i Serwer 2012. Właśnie włączyłem (już miałem instalkę do Win 10 robić ), a tu tadam!!!  Działa. Coś poprawili programiści od Qobuza lub Roona. Dzięki za pomoc.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Godzinę temu, marek.pap napisał:

Ciekawe, gdzie był problem (Qobuz czy Roon)?

Nie wiem. Ale Qobuz na instalce swojej na windows 8.1 chodził, a w roonie nie chcaił

33 minuty temu, tanielinie napisał:

Qobuz na 1 mies z ebaya?

Nie, konto family na kilka urządzeń. Mam już z pół roku. 

Nie, konto family na kilka urządzeń. Mam już z pół roku. 

Fajnie:) Zazdroszcze, jak sie zwolni miejsce w rodzinie daj znac chętnie dołącze:)
8 minut temu, tanielinie napisał:

Fajnie:) Zazdroszcze, jak sie zwolni miejsce w rodzinie daj znac chętnie dołącze:)

OK  :)

13 minut temu, tanielinie napisał:

obserwuj   🙂

O

Tak z ciekawości kupiłem na Alli Qobuz podłączyłem do Roon, oczywiście pełna wygoda w Roon wyszukujemy album wersję i możemy porównać ten sam album w wersji Tidal i Qobuz. No niestety dla Tidala ale wypada blado w porównaniu z Qobuz. Testowo miałem kiedyś Deezer który również grał świetnie lepiej niż Tidal, niestety Roon go nie obsługuje , a szkoda
Różnice między Qobuz a Tidal jakby ktoś koc z kolumn zdjął, stereofonia, przestrzeń i jakość wysokich tonów wysuwa się na pierwszy plan. Średnica mega nasycona.Bas nie wyłapałem różnic większym Tidal mocno wyprany z emocji muzyka brzmi. I to bez różnicy czy to MQA czy FLAC

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Tak z ciekawości kupiłem na Alli Qobuz podłączyłem do Roon, oczywiście pełna wygoda w Roon wyszukujemy album wersję i możemy porównać ten sam album w wersji Tidal i Qobuz. No niestety dla Tidala ale wypada blado w porównaniu z Qobuz. Testowo miałem kiedyś Deezer który również grał świetnie lepiej niż Tidal, niestety Roon go nie obsługuje , a szkoda
Różnice między Qobuz a Tidal jakby ktoś koc z kolumn zdjął, stereofonia, przestrzeń i jakość wysokich tonów wysuwa się na pierwszy plan. Średnica mega nasycona.Bas nie wyłapałem różnic większym Tidal mocno wyprany z emocji muzyka brzmi. I to bez różnicy czy to MQA czy FLAC

Porównaj ten sam utwor HiRes z Todal, Qobuza i lokalnego dysku, ciekawy jestem co zaobserwujesz.

Ja znam takie porównania to wszystko zależy od tego skąd mamy pliki, jak są dobrej jakości to grają chyba najlepiej

Ja znam takie porównania to wszystko zależy od tego skąd mamy pliki, jak są dobrej jakości to grają chyba najlepiej

Nie rozumiem. Jak to zalezy skąd mamy pliki? Plik 24/96 moze być gorszej i lepszej jakości? ( oczywiscie nie chodzi o plik zgrany na kompie z trzeszcącej plyty)
Zrob taki test, nie bedziesz musiał używać słowa „chyba” Może grają tak samo, moze lepiej a może gorzej.

Porównaj ten sam utwor HiRes z Tidal, Qobuza i lokalnego dysku, ciekawy jestem co zaobserwujesz.

Porównaj ten sam utwor HiRes z Todal, Qobuza i lokalnego dysku, ciekawy jestem co zaobserwujesz.

Jaki streamer byl endointem Roona?
obserwuj   

O

Dzięki:)

Nie spotkałem się z czymś takim, może masz na myśli Mp3?

Jak to działa w praktyce? Byly jakies problemy? Kazdy moze sie zalogować na jedno urządzenie? Jest to jakoś weryfikowane?
2 hours ago, tanielinie said:

Nie rozumiem. Jak to zalezy skąd mamy pliki? Plik 24/96 moze być gorszej i lepszej jakości? ( oczywiscie nie chodzi o plik zgrany na kompie z trzeszcącej plyty)
Zrob taki test, nie bedziesz musiał używać słowa „chyba” Może grają tak samo, moze lepiej a może gorzej.

U mnie pliki 24/96 z HDtracks brzmią zdecydowanie lepiej niż te same wersje Qobuz / Tidal. Jakaś jednak degradacja występuje przy streamowaniu. Może też kwestia streamera. Co do różnicy Qobuz vs. Tidal to takiej przepaści nie zauważam. Tidal jest trochę bardziej ostry w odbiorze więc jak mam taką opcję to najczęściej wybieram właśnie Qobuz. 

U mnie pliki 24/96 z HDtracks brzmią zdecydowanie lepiej niż te same wersje Qobuz / Tidal. Jakaś jednak degradacja występuje przy streamowaniu. Może też kwestia streamera. Co do różnicy Qobuz vs. Tidal to takiej przepaści nie zauważam. Tidal jest trochę bardziej ostry w odbiorze więc jak mam taką opcję to najczęściej wybieram właśnie Qobuz. 

Możliwe że roznice wynikają z rodzaju toru, indywidualnych cech streamera.
Pliki źrodlowe są identyczne to jest bezdyskusyjne.
Kolosalne różnice slysze miedzy realizacjami nagrań. Świetnie zrobione nagranie w studio brzmi wyśmienicie na cd i hiresach, beznadziejnej realizacji nie pomoże nic nawet audiofilski switch, kabel zasilający za tysia i pozłacane styki w gniazdku elektrycznym:)

Możliwe że roznice wynikają z rodzaju toru, indywidualnych cech streamera.
Pliki źrodlowe są identyczne to jest bezdyskusyjne.
Kolosalne różnice slysze miedzy realizacjami nagrań. Świetnie zrobione nagranie w studio brzmi wyśmienicie na cd i hiresach, beznadziejnej realizacji nie pomoże nic nawet audiofilski switch, kabel zasilający za tysia i pozłacane styki w gniazdku elektrycznym:)
W dniu 26.11.2021 o 10:26, venom200 napisał:

w Roon wyszukujemy album wersję i możemy porównać ten sam album w wersji Tidal i Qobuz. No niestety dla Tidala ale wypada blado w porównaniu z Qobuz. Testowo miałem kiedyś Deezer który również grał świetnie lepiej niż Tidal, niestety Roon go nie obsługuje , a szkoda

Jeśli masz czas i ochotę, to możesz porównać Deezer, Qobuz i Tidal w aplikacji Logitech Media Server. To chyba jedyna taka aplikacja, która odtwarza te trzy. A dodatkowo jeszcze Spotify.

Witam szanowne koleżanki i kolegów.

Właśnie dołączyłem do klubu Roona a to z powodu uruchomienia wersji testowej na moim NUCu (14 dniowej) a teraz właśnie dla wszystkich nowych użytkowników Roona na jego stronie jest promocja: 3 miesiące za 1$. Działa sprawdziłem.

Pierwsze wrażenia. Inna filozofia niż Daphile, którego używam. Jak na produkt komercyjny to za dużo jest "zawieszania się". Z mojego punktu widzenia wadą jest brak możliwości przeglądania po folderach, brak obsługi cue. Fajne grupowanie tej samej płyty w różny wersjach pod jedną okładką i na życzenie wybór wersji oraz zmiana w locie upsamplingu dla konkretnych częstotliwości.

Co do brzmienia jeszcze nie miałem czasu posłuchać z pełnym zaangażowaniem.

Właśnie dołączyłem do klubu Roona a to z powodu uruchomienia wersji testowej na moim NUCu (14 dniowej) a teraz właśnie dla wszystkich nowych użytkowników Roona na jego stronie jest promocja: 3 miesiące za 1$. Działa sprawdziłem.
Pierwsze wrażenia. Inna filozofia niż Daphile, którego używam. Jak na produkt komercyjny to za dużo jest "zawieszania się". Z mojego punktu widzenia wadą jest brak możliwości przeglądania po folderach, brak obsługi cue. Fajne grupowanie tej samej płyty w różny wersjach pod jedną okładką i na życzenie wybór wersji oraz zmiana w locie upsamplingu dla konkretnych częstotliwości.

Roon się nie zawiesza, mudisz miec jakiś problem z konfiguracją.
Przegladanie po folderach jest moxliwe, jest z tym jednak troche zabawy. Informacje jak to zrobić są są na forum Roon.

Dziękuję, przyjąłem, pogrzebię w konfiguracji.

Po odpaleniu Core, Roon na PC nie widzi "library". Po restarcie Core, Roon na PC działa.

Edytowane przez payong

Dzieki za info o promocji, poleciłem kolegom. 3 wystarczy zeby sie od Roona uzaleznic:)
2 hours ago, payong said:

dla wszystkich nowych użytkowników Roona na jego stronie jest promocja: 3 miesiące za 1$.

A dla aktualnych użytkowników nic 😞 ja tak cykam po miesiącu bo liczyłem na jakiś specjalny deal i tak rok mija, cena ta sama, tylko dolar coraz droższy. 

4 minuty temu, Lesheck napisał:

A dla aktualnych użytkowników nic 😞 ja tak cykam po miesiącu bo liczyłem na jakiś specjalny deal i tak rok mija, cena ta sama, tylko dolar coraz droższy. 

Załóż inne konto.

A dla aktualnych użytkowników nic  ja tak cykam po miesiącu bo liczyłem na jakiś specjalny deal i tak rok mija, cena ta sama, tylko dolar coraz droższy. 

Ile zapłaciłes za swoje inteconnecty?
listwe zasilającą, kabel sieciowy?
Za Roon Lifetime zapłacisz 2500zl, i da Ci tyle radochy ze po miesiacu zapomnisz. A kable bedziesz ciągle zmieniać bo następny gra o „niebo” lepiej:)
11 minutes ago, chcheckitout said:

Szczypiecie się. Kupić dożywotni plan i już. Ja kupiłem dawno temu i zapomniałem. To hobby nigdy nie będzie tanie.

3 minutes ago, tanielinie said:

Ile zapłaciłes za swoje inteconnecty?
listwe zasilającą, kabel sieciowy?
Za Roon Lifetime zapłacisz 2500zl, i da Ci tyle radochy ze po miesiacu zapomnisz. A kable bedziesz ciągle zmieniać bo następny gra o „niebo” lepiej:)

Teraz już 3k. Na razie nie wyobrażam sobie powrotu do innych aplikacji ale kto wie czy za 2-3 lata coś nowego się nie urodzi. Tak samo mam opór aby wydać większą kasę na streamer. A co do kabelków, to zawsze można sprzedać 😉 ale macie rację - raz zaboli a potem już się nie zastanawiasz. 

Teraz już 3k. Na razie nie wyobrażam sobie powrotu do innych aplikacji ale kto wie czy za 2-3 lata coś nowego się nie urodzi. Tak samo mam opór aby wydać większą kasę na streamer. A co do kabelków, to zawsze można sprzedać  ale macie rację - raz zaboli a potem już się nie zastanawiasz. 

Dla mnie wyznacznikiem jest to co napisałes. Jezeli nie wyobrażam sobie słuchania muzyki bez czegoś co kupiłem tzn ze dobrze wydałem pieniądze.
W realiach w ktorych został stworzony Roon jego cena nie jest wysoka.
W naszych realiach jest juz troche gorzej.

Ja nie żałuję. Szczerze od tylu lat, dzień w dzień jestem pod wrażeniem i nie wyobrażam siebie inaczej słuchać muzyki. Ktoś wyżej wspomniał o wyszukiwarce po folderach i tego brakuje.

Ja chyba płaciłem 1750 zł ale wtedy to na polskich forach nie było w ogóle o tym programie słychać.

Co do streamera to się zgadzam. Mam sotm Sms 200 neo i styka, a słuchałem dużo droższe.

Kup raz, płacz raz :)

Ja nie żałuję. Szczerze od tylu lat, dzień w dzień jestem pod wrażeniem i nie wyobrażam siebie inaczej słuchać muzyki. Ktoś wyżej wspomniał o wyszukiwarce po folderach i tego brakuje.

Ja chyba płaciłem 1750 zł ale wtedy to na polskich forach nie było w ogóle o tym programie słychać.

Co do streamera to się zgadzam. Mam sotm Sms 200 neo i styka, a słuchałem dużo droższe.

Kup raz, płacz raz :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.