Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

Mój roon core (jak go mam uruchomionego od czasu do czasu) postawiony na NUCu korzysta z plików po LANie (ethernet kabel) z NASa Synology. Działa bez pudła. Dyski wewnętrzne DS414+, teraz przesiadka na DS920+.

Miałem kiedyś podpięty dodatkowy dysk po usb do NASa ale nie pamiętam, czy był w bazie roon'a

Edytowane przez payong
15 godzin temu, mojave napisał:

dysku USB do serwera i tu pojawiła się jeszcze jedna wada

W panelu sterowania synology pisze wyraźnie, że hibernacja nie działa z wszystkimi dyskami po usb.

• 1 miesiąc później...

Przymierzam się do instalacji testowego Roon'a. Mam takie pytanie , czy na NUC i5 16GB SSD256 na którym chcę postawić core,  a jest tam win 10 zainstalowany powinienem go odinstalować i użyć Roon Rock ? Czy instalować core na NUC  na win 10 jak na PC ? 

Czy przy użyciu jako magazynu plików zewnętrznego dysku przez USB wybór SDD/HDD ma duże znaczenie , czy o HDD zapomnieć? 

Edytowane przez carlos med
3 minuty temu, carlos med napisał:

Przymierzam się do instalacji testowego Roon'a. Mam takie pytanie , czy na NUC i5 16GB SSD256 na którym chcę pistaeuc core,  a jest tam win 10 zainstalowany powinienem go odinstalować i użyć Roon Rock ? Czy instalować core na NUC  na win 10 jak na PC ? 

Czy przy użyciu jako magazynu plików zewnętrznego dysku przez USB wybór SDD/HDD ma duże znaczenie , czy o HDD zapomnieć? 

Zdecydowanie lepiej działa Roon Rock. Stabilnie jak skała. Roon core czasami mi się wykrzaczał. Jakiś raz dziennie 😉Zapomnij o HDD, kto tego jeszcze używa ? Indeksowanie utworów zajmuje znacznie więcej czasu niż na SDD. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

29 minut temu, Piopio napisał:

Zdecydowanie lepiej działa Roon Rock. Stabilnie jak skała. Roon core czasami mi się wykrzaczał. Jakiś raz dziennie 😉Zapomnij o HDD, kto tego jeszcze używa ? Indeksowanie utworów zajmuje znacznie więcej czasu niż na SDD. 

Dzięki.  O HDD tak tylko spytałem bo mam wolny 2TB. Właśnie zainstalowałem na próbę core na laptopie i wszystko ok tylko aplikacja w smarfonie nie chce się połączyć z core.  Znajduje laptop w sieci lokalnej , łączy się i nic , zaczyna od nowa.  Odtwarzanie bezpośrednio z laptopa przez end point Moon działa 

Roon smiga bez problemu . Bez problemu słychać roznice Tidal z Moona vs Tidal Roon z Monna vs Rip płyty z Roona vs CD. Teraz kilka dni potrzeba na wnioski i decyzje. 

Roon nie pokazuje na Tidalu wszystkich albumów niektórych wykonawców,  które są widoczne np w aplikacji Moona. Też tak macie ?

W dniu 14.12.2022 o 20:00, NRK napisał:

Ja mam z UPC modem Horizon Chita potem router Draytek 2962 i switch Draytek g1282 i Access point ac912. 

Wszystko wpięte w switch i zero problemów.

W drugiej lokalizacji ubiquti Security Getaway plus dwa switche unifi i Access point Unifi Pro. Zarządzanie Unifi controller na Synology i to samo, zero problemów z czymkolwiek, tak więc uważam tą opcję za optymalną. 

Jestem na etapie instalacji RoonRock na NUC i5 ( dzięki za uwagi o sprawdzeniu pasty na procku - dzisiaj się juz na to nie zwraca uwagi w dobie laptopów , kiedyś na PC z przetaktowanym celeronem to i owszem). Robię porządek ze swoją siecią LAN w domu - wydzielenie sieci pod audio. układ : modem/router/wifi ( wyłączone) od dostawcy internetu -> router> switch ( tu NUC z Roon Core z dyskiem wpiętym do NUC i end point Moon Mind 2). Router i switch nie bedzie z pułapu cenowego Draytek jak u Ciebie, ale albo coś z Mikrotika lub podobna konfiguracja sprzętowa z Ubiquiti  (MIKROTIK L009UIGS-RM ( jakbym kiedyś chciał spróbować SFP lub podpięcia dysku pod USB routera)+  MikroTik Cloud Smart Switch CSS610-8G-2S+IN) +  Acces point . Powiem szczerze , że wifi mi w tym wszytkim przeszkadza , ale jest nie do uniknięcia dla App ( bo po kablu łączenie ze switchem smartfona/tabletu to już  chyba by była przesada)

Uważasz , że użycie Acces pointu wpiętego w switch jest lepszym rozwiązaniem niż router "kombajn" z wifi np:

MikroTik hAP ax3 (C53UiG+5HPaxD2HPaxD) ze względu na izolację wifi od routera? 

Jaka jest Twoja opinia o  liniowym zasilaniu zewnętrznym ? (  Pytam bo Draytek ma chyba wbudowany zasilacz ?)

48 minut temu, carlos med napisał:

Uważasz , że użycie Acces pointu wpiętego w switch jest lepszym rozwiązaniem niż router "kombajn" z wifi np

Oczywiście. No ale to zależy jak bardzo twoja sieć będzie obciążona.

Ja nie jestem sam i muszę to mieć na uwadze.

W mikrotika już się nie bawię od chyba 10 lat, tak więc nie mam pojęcia co teraz jest na topie.

50 minut temu, carlos med napisał:

aka jest Twoja opinia o  liniowym zasilaniu zewnętrznym ? (  Pytam bo Draytek ma chyba wbudowany zasilacz ?)

Nie zaprzątam sobie tym głowy, cały mój sprzęt sieciowy od dawna zasilacze ma wbudowane.

51 minut temu, carlos med napisał:

Robię porządek ze swoją siecią LAN w domu - wydzielenie sieci pod audio. układ : modem/router/wifi ( wyłączone) od dostawcy internetu -> router> switch ( tu NUC z Roon Core z dyskiem wpiętym do NUC i end point Moon Mind 2).

Tu musisz mieć neta, Ronn od wersji 2.0 go wymaga i nic na to nie poradzisz.

7 minut temu, NRK napisał:

Nie zaprzątam sobie tym głowy, cały mój sprzęt sieciowy od dawna zasilacze ma wbudowane.

W sumie jak się policzy to switch/ router za kilka stów + "dobry" zasilacz liniowy , to wyjdzie tyle co za Twoje rozwiązanie z Draytek... i bądź tu mądry co lepsze.

9 minut temu, NRK napisał:

Tu musisz mieć neta, Ronn od wersji 2.0 go wymaga i nic na to nie poradzisz.

W jakim sensie?

Szczęśliwie udało mi się postawić Roon Rock na NUC, a właściwie "przesadzić " z Roon core z  laptopa. Muszę przyznać,  że cała operacja z aktualizacją BIOSu, instalacją core, dograniem kodeków , konfiguracją i zmianą urządzenia na koncie Roon idzie sprawie, ale jak się to robi pierwszy raz to jest czasochłonne.  Z RoonCore na laptopie było nieporównywalnie szybciej.  Za to na teraz wszystko działa płynniej i w zasadzie NUC potrzebuje tylko akcji on/off. 

Dysk zewnętrzny lepiej mieć wpięty bezpośrednio do NUC (tak mam teraz) , czy do USB routera?

Na smartfonie jest trochę okrojona wersja obsługi roon beż dostępu do ustawień DSP i korekcji , można je jedynie włączać/ wyłączać i tego mi trochę brakuje. Wszystkie urządzenia korzystające z app tak mają? Czy tylko na laptopie/PC można mieć dostęp do wszystkich ustawień?

Dźwiękowo jest super, lepiej niż bezpośrednio z Moon Mind 2.

P.s.

NUC to 5i5 16GB, 256 SSD. Czy może się tak zdarzyć,  że Roon przestanie go wspierać( to straszy model) w tym sensie , że kiedyś Rock przestanie na nim działać, czy raczej wcześniej NUC padnie ?

1 godzinę temu, carlos med napisał:

czy raczej wcześniej NUC padnie ?

Raczej NUC padnie, a właściwie to już padł bo Intel zapowiedział koniec Nuc-a.

Dysk zewnętrzny lepiej mieć wpięty bezpośrednio do NUC (tak mam teraz) , czy do USB routera?

Dysk sieciowy.

Na smartfonie jest trochę okrojona wersja obsługi roon beż dostępu do ustawień DSP i korekcji , można je jedynie włączać/ wyłączać i tego mi trochę brakuje. Wszystkie urządzenia korzystające z app tak mają? Czy tylko na laptopie/PC można mieć dostęp do wszystkich ustawień?

Można w app korzystać z ustawień DSP, ale tylko w pozycji poziomej.

2 godziny temu, carlos med napisał:

Czy może się tak zdarzyć,  że Roon przestanie go wspierać( to straszy model) w tym sensie , że kiedyś Rock przestanie na nim działać, czy raczej wcześniej NUC padnie ?

NUC to normalny PC. Żadnych cudów. Wiele firm produkuje podobne PC. Roon raczej nie porzuci ROCK. Zostałby tylko z desktopową aplikacją i powoli odszedł w zapomnienie. Jak Foobar200, JRiver i inne. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, marek.pap napisał:

Można w app korzystać z ustawień DSP, ale tylko w pozycji poziomej.

Dzięki,  tego nie próbowałem 😉

Godzinę temu, NRK napisał:

Dysk sieciowy.

Dysk sieciowy przez LAN , czy przez USB  routera ? Bo tu też zdania uczonych jak czytam podzielone. Dlaczego to lepsze rozwiązanie niż bezpośrednio do NUC z Rock ? Dodam , że u mnie pliki z dysku do użytku tylko na jednym end point. 

52 minuty temu, carlos med napisał:

Dlaczego to lepsze rozwiązanie niż bezpośrednio do NUC z Rock ?

A kto powiedział, że lepsze ? Najefektywniej będzie podłączyć dysk bezpośrednio do NUC.

18 minut temu, carlos med napisał:

Dlatego , pytanie czy coś można na tym zyskać?

Odpowiedź jest prosta - nie. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Odpowiedź jest prosta - nie. 

Moim zdaniem jak ktoś nie korzysta z roon i PC takiego , czy innego jako core/Rock , to wiadomo , że jest skazany na NAS łączony jak tam chce. W moim przypadku rozumiem,  że jak w NUC wpinam dysk to właściwie jest NAS funkcjonalnie . Ale może źle to rozumiem .

18 minut temu, carlos med napisał:

W moim przypadku rozumiem,  że jak w NUC wpinam dysk to właściwie jest NAS funcjonalnie .

Tak. I to wystarczy.

11 minut temu, tomtu napisał:

Ja pod Nucleusa mam podpięty dysk, chodzi cały czas już z rok. Dla bezpieczeństwa zrobiłem sobie kopie muzyki na innym dysku.

U mnie będzie włączony tylko kiedy słucham.

Niestety w  Nucleus wyłącznik nie dość że z tyłu to jeszcze w zagłębieniu i na dodatek stoi u mnie na samym dole tak że aby go wyłączyć  musze klęknąć i nieźle skrzywić rękę żeby ustrojstwo wyłączyć.

20 minut temu, carlos med napisał:

U mnie będzie włączony tylko kiedy słucham.

Zainwestuj w SSD 😉 

Edytowane przez Piopio

9 minut temu, tomtu napisał:

nieźle skrzywić rękę żeby ustrojstwo wyłączyć.

A czemu nie przez www? Wyłączanie systemu przyciskiem to nie najlepszy pomysł.

5 minut temu, NRK napisał:

A czemu nie przez www? Wyłączanie systemu przyciskiem to nie najlepszy pomysł.

Wydaje mi się że w aplikacji nie ma wyłącznika.

a nawet jak by był to przy włączaniu musiał bym te samą procedurę z klękaniem 😉

4 minuty temu, tomtu napisał:

Wydaje mi się że w aplikacji nie ma wyłącznika.

Nie przez aplikacje, a przez www.

A do włączania możesz sobie kupić inteligentne gniazdko.

IMG_20230911_152042.jpg

Edytowane przez NRK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.